S T E N O G R A M A

şedinţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor

din ziua de miercuri, 17 iunie 2015

 

 

Şedinţa a început la ora 15,00.

Lucrările au fost conduse de domnul Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

 

Au participat: doamna Rodica Nassar şi domnul Dan-Ştefan Motreanu – vicepreşedinţi, domnul Ion-Marcel Ciolacu, domnul Cristian Buican, domnul Laurenţiu Chirvăsuţă (până la ora 15,17) şi domnul Niculae Mircovici – secretari, domnul Mircea-Gheorghe Drăghici ( de la ora 15,10), doamna Steluţa-Gustica Cătăniciu, domnul Ioan Balan şi domnul Seres Denes – chestori, domnul Florin-Costin Pâslaru – Grupul parlamentar al PSD,  doamna Andreea Paul – Grupul parlamentar al PNL, domnul Aurelian Ionescu (până la ora 15,16) – Grupul parlamentar Liberal Conservator, domnul Mate Andras-Levente – Grupul parlamentar al UDMR, domnul Ştefan Burlacu – Grupul parlamentar Democrat şi Popular.

 

Invitaţi: doamna Cristina Crişu – Departamentul pentru relaţia cu Parlamentul, domnul George Ionuţ Dumitrică – secretar general-adjunct, domnul Georgică Tobă – şeful Departamentului Legislativ, domnul Gabriel Stecoza şi domnul Ştefan Lagunovschi – Departamentul Secretariatului Tehnic, doamna Adriana Diaconescu şi domnul Gheorghe Popescu – Direcţia pentru organizarea lucrărilor în plen, domnul Constantin Bantaş – director Direcţia pentru lucrările şi secretariatul comisiilor, doamna Gabriela Enea – director Direcţia comunicare şi relaţii publice, domnul Andrei Mocearov – şef departament Departamentul de studii parlamentare şi politici UE, doamna Adelina Palade – director general Cancelarie Preşedinte şi doamna Alexandra Iordănescu – director general la Cabinet Secretar general.

 

*

 

Domnul Florin Iordache:

Bună ziua!

Stimaţi colegi, declar deschisă şedinţa Biroului permanent.

 

PUNCTUL 1

Ordinea de zi pentru şedinţele Camerei Deputaţilor

 

Domnul Florin Iordache:

Dacă la ordinea de zi aveţi observaţii, discuţii? Nu aveţi. Adoptat.

 

PUNCTUL 2

Programul de lucru al Camerei Deputaţilor

 

Domnul Florin Iordache:

Dacă la programul de lucru al Camerei Deputaţilor aveţi observaţii? Nu aveţi. Adoptat.

Secretarii de şedinţă: domnul Ion-Marcel Ciolacu şi domnul Cristian Buican, vicepreşedinte – domnul Dan-Ştefan Motreanu. Observaţii? Nu sunt.

 

PUNCTUL 3

Notă cu privire la iniţiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor

 

Domnul Florin Iordache:

La proceduri de urgenţă sunt trei ale Guvernului – adoptate. Dacă din partea liderilor cele patru cereri ale deputaţilor se acceptă? Nu se acceptă.

 

PUNCTUL 4

Informare privind iniţiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor care se dezbat în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului României, potrivit Constituţiei României

 

Domnul Florin Iordache:

Informarea privind iniţiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor care se dezbat în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului României potrivit Constituţiei României merge la BPR. Dacă sunt observaţii? Nu sunt.

 

PUNCTUL 5

Solicitare din partea Grupului parlamentar PNL referitoare la organizarea unei dezbateri politice cu tema „Starea agriculturii româneşti”

 

Domnul Florin Iordache:

La punctul 5 referitor la solicitarea Grupului parlamentar PNL referitoare la organizarea unei dezbateri politice cu tema „Starea agriculturii româneşti” am convenit pentru data de 29 iunie. În ultimul Birou permanent, în Biroul permanent din 15 iunie, am zis că această dezbatere – este vorba de „ora ministrului” – să fie pentru data de 29 iunie, deci, lunea cealaltă, pentru că lunea viitoare va veni şi preşedintele Iohannis şi preşedintele Parlamentului Norvegian.

Dacă sunt observaţii? Nu sunt.

Rămâne deci pentru data anunţată, dar aceasta trebuie stabilită în Biroul permanent de săptămâna viitoare, dar ca principiu, această solicitare a Grupului PNL rămâne pentru lunea viitoare. Doamna secretar de stat să luaţi act, să-l pregătiţi pe domnul ministru.

 

PUNCTUL 6

Lista cuprinzând proiectele de acte legislative şi proiectele de acte fără caracter legislativ primite de la Uniunea Europeană

 

·       Notă privind Lista cuprinzând proiectele de acte legislative şi proiectele de acte fără caracter legislativ primite de la Uniunea Europeană

 

Domnul Florin Iordache:

La lista cu proiectele de acte legislative şi proiectele de acte fără caracter legislativ primite de la Uniunea Europeană vreau să vă spun că au venit suplimentar faţă de ce aveţi dumneavoastră, este COM-ul 285 împotriva migraţiei, COM-ul 239 în domeniul pescuitului, 248 cu siguranţa vehiculelor, 280 – rezoluţii ale Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului, apoi avem EU 23/2015, planul de acţiune al Uniunii Europene împotriva introducerii ilegale de emigranţi.

Dacă sunt observaţii? Nu sunt.

Au mai venit suplimentar trei comunicări din partea Parlamentului European, din partea domnului Martin Schultz, din partea doamnei Vera Jourova şi a domnului Frans Timmermans.

Observaţii? Nu sunt.

 

PUNCTUL 7

Informare din partea Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi referitoare la scrisoarea Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor din Decembrie 1989

 

Domnul Florin Iordache:

Avem o informare din partea Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi referitoare la scrisoarea Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor din Decembrie 1989.

Vă rog domnule Mircovici.

 

Domnul Niculae Mircovici:

Domnule preşedinte, aş ruga să fiţi de acord. Comisia ne informează practic că există un prezumtiv conflict de natură juridică de natură constituţională între Autoritatea judecătorească şi Puterea legislativă în sensul că instanţele cheamă, pe baza unor sesizări, în instanţă comisii care nu au personalitate juridică şi chiar pronunţă sentinţe în acest sens. Mai obligă şi la un anume vot politic. Rugămintea este să fie sesizată Curtea Constituţională despre acest conflict cât mai repede pentru că procesele sunt în derulare şi se creează mari probleme.

 

Domnul Florin Iordache:

Bun. V-aş propune atunci ca preşedintele Camerei Deputaţilor să sesizeze Curtea Constituţională pe acest subiect.

Observaţii sunt? Nu sunt. Unanimitate de acord.

 

PUNCTUL 8

 Scrisoare din partea Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi

 

Domnul Florin Iordache:

La punctul 8 avem o scrisoare din partea Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi care solicită amânarea celor 22 de iniţiative care vizează Codul Penal şi Codul de Procedură Penală şi propun un calendar de dezbateri pentru perioada următoare.

Dacă sunteţi de acord, da?

Aprobă un calendar de dezbateri publice începând cu luna septembrie 2015. Nu este cam târziu?

Eu consider, stimaţi colegi, că ar trebui în perioada verii, adică până în septembrie să se facă dezbaterile.

Dacă nu termină aceste dezbateri publice, că pot continua, dar ar trebui şi în perioada următoarea să facem sau să facă dezbateri, mai ales că vor avea şi în luna iulie o săptămână de lucru, ar putea iniţia începerea anumitor discuţii. Este un punct de vedere. Oricum amânăm. Este clar că ei nu au pe ordinea de zi cele 22 de proiecte, dar punctul meu de vedere ar fi ca să înceapă totuşi aceste dezbateri publice şi în perioada verii, că în perioada verii se lucrează şi în iulie o săptămână şi în august.

Domnul Pâslaru.

 

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

Mulţumesc domnule preşedinte.

Din câte ştiu, deja există programate de Comisia juridică întâlniri în acest sens şi este bine ceea ce aţi spus dumneavoastră, să facem în aşa fel încât odată cu reînceperea sesiunii parlamentare, la 1 septembrie, să începem şi noi în Camera Deputaţilor şi în Senat, prin comisiile de specialitate, să dezbatem.

Mulţumesc.

 

Domnul Florin Iordache:

Oricum, în aceste condiţii ar trebui să revină cu o adresă către Biroul permanent, cu ce calendar propun, cu un nou calendar, pentru că vedeţi, pe de o parte, ne aduc la cunoştinţă că se amână discuţia celor 22 de proiecte, dar ne spun că încep discuţiile în septembrie. Văd că am primit de la doamna Palade că de fapt săptămâna viitoare vor face o primă discuţie.

Deci, aşteptăm de la Comisia juridică un calendar cu aceste dezbateri publice. Adoptat.

 

PUNCTUL 9

Solicitare din partea Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională de a lucra în  paralel cu plenul Camerei Deputaţilor

 

Domnul Florin Iordache:

La punctul 9 avem o solicitare din partea Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională de a lucra în paralel cu plenul Camerei Deputaţilor pentru a avea un punct de vedere pentru luni. Se aprobă.

 

PUNCTUL 10

Solicitare din partea domnului Miron Ignat referitoare la aprobarea unui concediu plătit

 

Domnul Florin Iordache:

Dacă la solicitarea domnului Miron Ignat referitoare la aprobarea unui concediu plătit în zilele de 22, 23 iunie aveţi observaţii? Nu sunt observaţii. Aprobat.

 

PUNCTUL 11

Solicitare din partea domnului Dumitru Niculescu referitoare la aprobarea unui concediu

 

Domnul Florin Iordache:

Şi domnul Dumitru Niculescu văd că solicită pe 16, 17 iunie o aprobare de concediu. Dacă aveţi observaţii? Nu sunt. Aprobat.

 

PUNCTUL 12

Solicitare din partea domnului senator Haralambie Vochiţoiu de retragere a propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedură Penală (PLx 150/2015)

 

Domnul Florin Iordache:

Domnul senator Haralambie Vochiţoiu solicită retragerea propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedură Penală (PLx 150/2015).

Potrivit dispoziţiilor regulamentare, această solicitare nu poate fi aprobată pentru că a intrat deja în dezbatere. Putea să solicite aceasta Biroului permanent înainte de a intra în dezbatere. Se respinge.

Este în dezbaterea Camerei, la comisii şi în plen şi această solicitare trebuia făcută înainte de a intra în dezbatere.

 

PUNCTUL 13

Raportul de activitate al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii pe semestrul II al anului 2014

 

Domnul Florin Iordache:

Raportul de activitate al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii pe semestrul II al anului 2014 să meargă pe ordinea de zi a plenului pentru a fi discutat.

 

PUNCTUL 14

·       Raport privind modul de utilizare a fondului preşedintelui Camerei Deputaţilor la data de 31 decembrie 2012

·       Raport privind modul de utilizare a fondului preşedintelui Camerei Deputaţilor la data de 31 decembrie 2013

·       Raport privind modul de utilizare a fondului preşedintelui Camerei Deputaţilor la data de 31 decembrie 2014

 

Domnul Florin Iordache:

Biroul permanent ia act de cele trei rapoarte. Mulţumesc.

 

PUNCTUL 15

Solicitare din partea Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice privind utilizarea autoturismului pe timpul vacanţei parlamentare

 

Domnul Dan-Ştefan Motreanu:

Săptămâna aceasta, parcă în şedinţa de luni, am avut această discuţie pe ordinea de zi şi am spus că nu se aprobă, doar în condiţiile în care comisia are activitate.

 

Domnul Florin Iordache:

Din păcate, solicitarea este pe două luni. Dacă cerea pentru săptămânile în care comisia lucra, eram de acord, dar ei ne solicită pentru două perioade. Nu se poate. Se respinge.

 

Domnul Dan-Ştefan Motreanu:

Atunci, să refacă cererea, să spună în ce perioadă vrea să convoace comisia şi ce activităţi mai sunt.

 

Domnul George Ionuţ Dumitrică:

Avem o decizie de săptămâna trecută, nu mai este necesar să facă o altă solicitare, se supun acelei decizii şi vor avea aprobată maşina doar în perioada în care au activitate.

 

Domnul Florin Iordache:

De acord.

 

PUNCTUL 16

Memorandum intern : Raport formare profesională pentru anul 2014 şi Plan de formare profesională pentru anul 2015

 

Domnul Florin Iordache:

Privind raportul de formare profesională pentru anul 2014 avem o informare a Biroului permanent, iar planul de formare profesională pentru anul 2015 trebuie să fie aprobat de Biroul permanent.

Aveţi observaţii? Nu. Adoptat.

 

PUNCTUL 17

Materiale pe linia relaţiilor parlamentare externe

 

1.    Memorandum intern  privind participarea la cel de-al 22-lea Summit al Preşedinţilor Grupurilor Parlamentare ale PPE din Parlamentele Naţionale ale statelor membre UE (Bruxelles, Belgia, 29 iunie 2015)

Adoptat.

 

2.    Memorandum intern  privind participarea la reuniunea aniversară a AP NATO (Paris, Franţa, 18 iulie 2015)

Adoptat.

 

3.    Informare privind participarea la Sesiunea de primăvară a Adunării parlamentare a NATO (Budapesta, Ungaria, 15-18 mai 2015)

 

4.    Informare privind participarea domnului deputat Andea Petru la lucrările celei de-a 45-a Adunare Generală a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (Chişinău, Republica Moldova, 8-10 iunie 2015)

 

5.    Informare privind participarea la lucrările Comisiei pentru cultură, ştiinţă, educaţie şi media a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Haga, Olanda, 11-12 martie 2015)

 

6.    Informare privind vizita în România a doamnei Maja Gojkovic, preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Serbia (Bucureşti, 27 mai 2015)

 

7.    Informare privind vizita oficială în România a domnului Urban Ahlin, preşedintele Parlamentului Suediei (Bucureşti, 25-26 mai 2015

 

Domnul Florin Iordache:

Biroul permanent ia notă de aceste informări.

 

 

 

PUNCTUL 18

Diverse

 

·       În perioada 24-27 septembrie, Camera Deputaţilor va organiza Turneul interparlamentar de fotbal, la care sunt invitaţi să participe membri ai legislativelor naţionale şi pentru acesta se propune ca Biroul permanent să aprobe organizarea Turneului interparlamentar de fotbal, cu suportarea de la bugetul Camerei Deputaţilor atât a cheltuielilor de cazare, cât şi a oricăror cheltuieli ocazionate de acest eveniment.

Adoptat.

 

·       Avem o informare din partea domnului Bogdan Ciucă, tocmai ce am spus mai devreme, ca în data de 22 iunie să fie o dezbatere la comisie privind dezbaterea celor două teme – cod penal şi cod de procedură penală. Noi le-am aprobat în dezbaterea de mai devreme, dar să revină Comisia juridică cu calendarul întreg al perioadei de vară.

 

Domnul Florin Iordache:

Alte observaţii aveţi?

Vă rog.

 

Domnul Dan-Ştefan Motreanu:

Viceliderul nostru de grup propune constituirea, potrivit procedurilor de care am mai discutat şi acum două săptămâni, unei comisii de anchetă şi vă rog să-i daţi cuvântul să o prezinte.

 

Domnul Florin Iordache:

Vă rog.

 

Doamna Andreea Paul:

Mulţumesc.

Am depus astăzi la Secretariatul general un proiect de hotărâre privind înfiinţarea unei comisii de anchetă în ceea ce priveşte verificarea modului în care Guvernul României şi compania ROMPETROL şi-au respectat angajamentele şi au încheiat acel memorandum în 13 februarie 2013 şi modul în care a cerut insolvenţa în data de 28 mai 2015. Această solicitare este semnată de 95 de parlamentari ai Grupului PNL, ai Grupului parlamentar Democrat şi Popular şi ai Grupului parlamentar Liberal Conservator şi vă rog foarte mult să acceptaţi punerea pe ordinea de zi a acestei solicitări a 95 de parlamentari. Mulţumesc.

 

Domnul Florin Iordache:

Eu vă propun s-o multiplicăm, să ia cunoştinţă toţi liderii de grup de această solicitare, în Biroul permanent de luni să vină liderii de grup în deplină cunoştinţă de cauză, să ştie despre ce este vorba, pentru că nu mai sunteţi decât dumneavoastră şi liderul Grupului PSD, din păcate. Dar eu vă propun ca această solicitare să fie multiplicată, liderii de grup să ia cunoştinţă, iar în Biroul permanent de luni să putem discuta cu prioritate această solicitare.

Domnule Pâslaru, aţi solicitat cuvântul?

 

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

Da, vă mulţumesc.

Aţi spus bine, pentru că este bine să avem un punct de vedere comun al tuturor liderilor de grup şi venim cu punctul de vedere luni. Vă mulţumesc.

 

Domnul Florin Iordache:

Alte intervenţii? Nu.

Acestea fiind spuse, mulţumesc mult, declar şedinţa închisă.

 

*

 

Şedinţa s-a încheiat la ora 1520.