S T E N O G R A M A

 

şedinţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor

cu participarea liderilor grupurilor parlamentare

din ziua de luni, 20 august 2018

 

 

Şedinţa a început la ora 13,08.

 

Lucrările au fost conduse de doamna Carmen-Ileana Mihălcescu, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

 

Au participat: domnul Florin Iordache şi domnul Ben-Oni Ardelean - vicepreşedinţi, domnul Mircea-Gheorghe Drăghici şi domnul Georgian Pop - secretari, domnul Ion-Marcel Ciolacu, domnul Seres Denes, domnul Andrei Dominic Gerea şi domnul Dragoş Gabriel Zisopol - chestori, domnul Vasile-Daniel Suciu - Grupul parlamentar al PSD, domnul Dan Vîlceanu - Grupul parlamentar al PNL, domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui - Grupul parlamentar al USR, domnul Marian-Gheorghe Cucşa (până la ora 14.07) - Grupul parlamentar ALDE, domnul Petru Movilă - Grupul parlamentar al PMP, domnul Varujan Pambuccian – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, şi doamna Silvia-Claudia Mihalcea - Secretarul general al Camerei Deputaţilor.

 

Invitaţi: domnul Viorel Ilie şi doamna Daniela Itawi - Ministerul pentru relaţia cu Parlamentul, domnul George Ionuţ Dumitrică – secretar general-adjunct, domnul Georgică Tobă - secretar general adjunct interimar, domnul Gabriel Stecoza - Departamentul Secretariatului Tehnic, doamna Adriana Diaconescu - Direcţia pentru organizarea lucrărilor în plen, domnul Sorin Berbece - Direcţia pentru lucrările şi secretariatul comisiilor, doamna Anca Mihaela Spiridon - director general la Cancelarie Preşedinte, şi domnul Alexandru Tănase – Departamentul Tehnic.

 

*

 

PUNCTUL 1

Solicitarea liderilor Grupurilor parlamentare ale PNL, USR şi PMP privind convocarea Camerei Deputaţilor în sesiune extraordinară

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Bună ziua, dragi colegi şi colege.

Mă bucur să vă revăd pe toţi, în egală măsură.

Pe ordinea de zi a şedinţei noastre de Birou permanent de astăzi avem un singur punct; este o solicitare a liderilor USR, PNL şi PMP pentru convocarea unei sesiuni extraordinare în perioada 20 – 24 august, solicitare depusă săptămâna trecută, pe 14 august, care, desigur, are şi ordine de zi.

Înainte însă de a trece la discutarea propriu-zisă, în măsura în care fiecare dintre dumneavoastră doriţi să interveniţi, aş vrea să-i întreb pe cei doi-trei lideri – de fapt, doar unul este prezent, care a şi semnat această solicitare – dacă vreunul din colegii dumneavoastră aveţi cunoştinţă că şi-ar fi retras semnătura de pe acest tabel.

Domnul Ben-Oni Ardelean?

 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulţumesc. Nu sunt lider, eu o să-i las şi pe lideri sau vicelideri să spună ce au de zis.

Problematica trebuie pusă în felul următor: convocarea sau solicitarea pentru convocare este făcută de un număr de parlamentari. Sunt semnături strânse pe care le-am depus şi sub aceste semnături se face această solicitare. Nu la solicitarea liderilor! Pentru corectitudinea stenogramei. Prima…

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Eu vorbesc de semnăturile care însoţesc…

 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Da, dar pentru corectitudinea stenogramei, convocarea…

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

…  această solicitare depusă la SG şi ulterior trimisă – scuzaţi-mă că v-am întrerupt – şi ulterior trimisă BP-ului de către colegii noştri care au fost de permanenţă săptămâna trecută.

 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Da.

Convocarea se face de către o treime din numărul deputaţilor.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Absolut.

 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Aşadar, asta este articolul la care ne referim.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Da. 110, respectiv.

 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Da.

2. Bineînţeles că dorim această sesiune şi, clar, am fi vrut să vedem deja convocarea făcută de către domnul Preşedinte al Camerei Deputaţilor, respectiv de către domnul Dragnea, săptămâna trecută, când trebuia să o facă. Noi am indicat acolo şi un interval calendaristic în care solicităm această convocare, respectiv 20 – 24, care este astăzi.

Ne nemulţumeşte faptul că primim un sms sâmbătă pentru convocarea BP-ului pentru luni, având în vedere perioada de vacanţă. Asta este o primă chestiune.

Adică inclusiv povestea de a face rezervări la avion, ca să vii de sâmbătă pe luni, e complicată în perioada asta de vară. Mă rog, nu asta e problema esenţială.

Problema esenţială este că am fi vrut să vedem deja, mă rog, solicitarea… în urma solicitării noastre, aprobarea acestei solicitări de către domnul preşedinte Dragnea, care nu există. Dimpotrivă, cu juma’ de oră înainte de a începe BP-ul, am primit o notă prin care se deleagă atribuţiile domniei sale către un vicepreşedinte al Camerei, ceea ce înţelegem noi că este, din nou, o fugă de responsabilitate, dar cel mai complicat în această chestiune este că înţeleg că vreţi şi o convocare pe ziua de astăzi; ceea ce, din punctul nostru de vedere, este total inacceptabil. Adică, am spus lucrul acesta, aţi mai făcut asta o dată înainte. Din punctul  de vedere, şi dacă ai…

Putem să hotărâm orice. Dar lăsaţi-mă să termin şi după aia hotărâm ce doriţi dumneavoastră.

Din punctul nostru de vedere, şi dacă ai avionul pornit în spatele grădinii de la Iaşi, sau de la Oradea, sau de la Satu Mare, n-ai cum să ajungi într-o oră la Bucureşti! Dar, mă rog, puteţi propune şi asta!

Vă rog, acuma hotărâţi ce vreţi şi propuneţi ce doriţi!

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulţumesc.

Noi ne aflăm aici pentru a discuta o solicitare şi convocarea unei sesiuni extraordinare, pe de o parte.

Pe de altă parte, sunt absolut convinsă că şi dumneavoastră credeţi acelaşi lucru: factorul politic şi declaraţiile politice le putem face în cu totul şi cu totul altă parte.

Haideţi să soluţionăm o chestiune care ţine strict de Biroul permanent al Camerei Deputaţilor şi care intră şi în atribuţiunile Preşedintelui Camerei Deputaţilor, care numai astăzi, prin Decizie, îl înlocuiesc pe domnia sa, pe domnul Liviu Dragnea.

Bun. Dar, înainte, daţi-mi voie, pentru că eu am avut o întrebare adresată… daţi-mi voie! Imediat vă dau cuvântul, pe rând!

Am avut o întrebare adresată liderilor de grup: dacă aveţi cunoştinţă că vreunul dintre colegii dumneavoastră îşi retrage semnătura de pe această convocare a sesiunii extraordinare, inclusiv cu ordinea de zi. Asta era rugămintea adresată către liderii de grup: dacă aveţi cunoştinţă.

 

               Domnul Petru Movilă:

               Deci, o precizare din partea Grupului PMP: nu şi-a retras nici un coleg semnătura; dintr-o eroare materială, avem o semnătură dublă a colegului nostru Cornel Bichineţ. E absolut normal să facem această precizare.

Mulţumesc.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Ok, mulţumesc.

Domnul Năsui.

 

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Nu, de la USR nu-şi retrage nimeni semnătura. Nu am cunoştinţă, nu mi-a zis nimeni să-şi retragă semnătura, deci nu văd de ce… nu văd care e rostul acestei întrebări, din moment ce avem semnăturile exact.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul Ben-Oni sau domnul Vîlceanu.

 

Domnul Dan Vîlceanu:

Da. De la Grupul PNL nu şi-a retras nimeni semnătura sau nu am nici un fel de cunoştinţă despre aşa ceva, dar aş vrea, după ce trecem în revistă lucrul ăsta, să spun câteva cuvinte legat de convocarea sesiunii.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Da, imediat.

Deci, în aceste condiţii, înţeleg că vă însuşiţi în integralitate atât lista cu semnături cât şi conţinutul acestei solicitări, atât PNL, USR, cât şi PMP.

Vă mulţumesc. Vă rog.

 

Domnul Dan Vîlceanu:

Da. Doamna preşedintă, sunt câteva chestiuni pe care trebuie să le lămurim conform Regulamentului şi nu vreau să fac niciun fel de declaraţie politică.

Conform articolului 84 din Regulament, alineatele 8, 9 şi 10, care prevăd modul în care sunt convocate şi sesiunile extraordinare, sesiunile extraordinare pot fi convocate de Preşedintele României, o treime dintre parlamentari sau Biroul permanent, formalitatea de convocare a Camerei Deputaţilor trebuind ca fiind obligaţia, practic, a Preşedintelui Camerei Deputaţilor.

S-a depus către Biroul permanent şi către Preşedintele Camerei Deputaţilor solicitarea noastră, având un număr de 114 semnături, deci îndeplinind condiţia de o treime din membrii Camerei Deputaţilor…

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

O sută treisprezece, acum.

 

Domnul Dan Vîlceanu:

… o sută treisprezece, îndeplinind formalitatea aceasta de a avea o treime din numărul membrilor Camerei Deputaţilor, practic, ulterior, formalitatea de a convoca Camera Deputaţilor revenind Preşedintelui Camerei Deputaţilor.

Eu nu înţeleg care este rolul Biroului permanent de astăzi.

Dacă domnul Preşedinte Dragnea convoca Camera Deputaţilor, atunci înţelegeam că Biroul permanent se întruneşte pentru a stabili programul şi  toate celelalte…

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă spun imediat.

 

Domnul Dan Vîlceanu:

… chestiuni legate de această sesiune extraordinară.

Nefiind o convocare a Camerei Deputaţilor şi Biroul permanent neavând în atribuţiile lui să aprobe această convocare sau să aprobe această solicitare, practic, şedinţa de astăzi a Biroului permanent este doar o discuţie între noi, colegii. Pentru că altfel nu văd unde intervine Biroul permanent, repet, în speţa asta, având un rol o treime dintre parlamentari şi Preşedintele Camerei Deputaţilor care trebuie să convoace.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulţumesc.

Această solicitare a fost depusă, cum vă spuneam la început, săptămâna trecută, marţi, pe 14 .

Colegii noştri care au fost de permanenţă au analizat-o, ca să spun aşa, şi au trimis-o către Secretariatul General şi, dacă o aveţi în faţă, o să şi vedeţi, pentru convocare BP. Dintr-un motiv extrem de simplu: ora.

Noi puteam convoca o sesiune extraordinară numai în condiţiile în care ştiam şi ora la care puteam să o facem. Avem cele două condiţii întrunite – perioadă şi obiectul sesiunii extraordinare – dar nu ştiam la ce oră, de comun acord cu dumneavoastră, ar fi trebuit să convocăm această sesiune. Plus că ea se desfăşoară între 20 – 24 august. Deci, cumva, trebuia să stabilim şi ora la care… Acesta este motivul pentru care colegii care au fost de permanenţă au trimis această solicitare către Secretariatul General pentru convocarea Biroului permanent.

Acum, dacă nu mai sunt alte intervenţii, daţi-mi voie să merg…

 

Domnul Petru Movilă:        

O intervenţie, dacă îmi permiteţi.       

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Şi chiar colegul nostru, domnul Florin Iordache, a semnat această solicitare, trimiţând-o către SG şi, ulterior, convocare BP.

Vă rog.

 

Domnul Petru Movilă:

Cred că tocmai prin modul în care a fost construit, acest document a lăsat libertatea de exprimare, conform Regulamentului Camerei Deputaţilor, Preşedintelui Camerei, care, prin semnătură, poate convoca în ziua şi ora la care doreşte din intervalul la care ne-am referit, 20-24 august.

Sigur că e o procedură, un malaxor, vom avea Birou permanent, vom stabili astăzi probabil data, ziua, tot cu semnătura Preşedintelui Camerei, însă amânarea creării unui cadru instituţional de analiză a ceea ce s-a întâmplat, cum aţi spus şi dumneavoastră, să eliminăm politicul şi o mulţime de afirmaţii gratuite politice; chiar unele sunt în afara normalului, am văzut acum că sunt europarlamentari ameninţaţi cu moartea; am văzut Ministrul Apărării a făcut această afirmaţie. Lucruri foarte grave, aştept să văd unde domnul Dan Nica a sesizat că a fost ameninţat cu moartea. Dacă nu, afirmaţia domniei sale face parte din minunile politice actuale.

Deci, dorinţa Partidului Mişcarea Populară este să creăm un cadru instituţional corect, care să analizeze aceste lucruri şi să nu mai lase loc la tot soiul de speculaţii şi tot soiul de oameni bătuţi de soare în cap să se trezească vorbind de la presă.

Mulţumesc.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Înseamnă că ne dorim acelaşi lucru în egală măsură.

Domnul Vîlceanu şi apoi domnul Iordache, vă rog.

 

Domnul Dan Vîlceanu:

Da. Doamna preşedintă, vă citesc din Regulamentul Camerei Deputaţilor articolul 84, alineatul 9: ”Cererea de convocare a unei sesiuni extraordinare se face în scris şi va cuprinde ordinea de zi, precum şi perioada de desfăşurare a sesiunii.” Practic, nu scrie niciunde în Regulamentul Camerei Deputaţilor că trebuie indicată ora în solicitare. Convocarea, repet, o face Preşedintele, care va stabili şi ora la care se convoacă,  în intervalul solicitat, conform Regulamentului.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul Iordache, vă rog.

 

Domnul Florin Iordache:

Dacă vă uitaţi în stânga documentului, eu am fost de permanenţă săptămâna trecută şi am zis: pentru convocarea BP-ului, să stabilim ora.

Dumneavoastră, în documentul pe care l-aţi înaintat, prima omisiune pe care aţi făcut-o e aceasta cu ora. Că, dacă dumneavoastră îmi solicitaţi: „în perioada 20, începând cu ora 16.00…”, nu aveam decât să iau act şi încheiam subiectul. Dar astăzi, 20, putea fi şi ora zece, putea fi şi doişpe, şi paişpe, şi tocmai de aceea eu am trimis acest document Biroului permanent, ca Biroul permanent să hotărască ora de începere a primei şedinţe. Şi de aici încolo mai putem discuta. Repet, atâta timp cât dumneavoastră, în documentul pe care mi l-aţi înaintat,  nu mi-aţi stabilit sau nu aţi solicitat o oră de începere, aţi stabilit numai ziua, ziua putea fi astăzi dimineaţă, la ora cinci. Ce însemna astăzi dimineaţă la ora cinci?

Iar chestiunea dacă într-adevăr sunt o sută şi de colegi care au semnat – mai vedem dacă au semnat – aceşti colegi care ziceţi dumneavoastră că au semnat, sunt în deplină cunoştinţă de cauză, aceşti o sută şi ceva de colegi, teoretic, sunt în Bucureşti, deci n-aveţi de ce să vă plângeţi!

Nu puteţi plânge dumneavoastră de colegii eventual de la Putere care nu participă la şedinţă! Colegii dumneavoastră, cei o sută, dacă au semnat, sunt în deplină cunoştinţă de cauză şi vor fi prezenţi la lucrări.

Vă rog, doamna preşedinte.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulţumesc.

Am avut argumente şi de o parte şi de alta…

 

Domnul Petru Movilă:

O precizare, domnule preşedinte.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Două secunde, domnul Movilă.

 

Domnul Petru Movilă:

O precizare: aveţi dreptate, numai că ei sunt convocaţi la o oră, cu un document semnat de Preşedintele Camerei.

Dacă îl semnează, asta este!

Dacă este, asta este! Dar n-a sosit documentul.

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Programul nu-i atributul BP-ului? să stabilim ora?!

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul Ciolacu, daţi-mi voie să-mi exercit şi eu, cu caracter temporar, desigur, aceste…

Mulţumesc frumos.

Domnul Vîlceanu.

 

Domnul Dan Vîlceanu:

Domnule Iordache, dacă exista o convocare, colegii noştri veneau. Nu există o convocare la momentul ăsta. Eu asta vreau să subliniez şi să înţelegeţi: nu există o convocare! Dumneavoastră vorbiţi despre ceva ce nu există. Colegii mei nu pot să fie în momentul ăsta pregătiţi, pentru că nu au fost convocaţi de Preşedintele Camerei Deputaţilor, aşa cum prevede Regulamentul. Asta încerc să vă fac să înţelegeţi, şi văd că nu doriţi.

În altă ordine de idei, dacă vreţi să ne şi…, dacă porniţi şi acţiunea de verificare a semnăturilor, n-aveţi decât să o faceţi! Cum să vă spun? Ne transformăm într-un fel de CC al PCR aici, la Parlament.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulţumesc frumos, domnul Vîlceanu.

Daţi-mi voie să continui pentru că aş vrea, aşa cum am spus, în calitatea temporară pe care o deţin astăzi, să fac câteva precizări legate de conţinutul acestei solicitări şi de semnăturile din tabel.

Pentru că avem… constatat câteva probleme. Sunt semnături care sunt diferite; care sunt, spre exemplu, atribuite Grupului parlamentar al USR şi care sunt diferite. Şi, în cazul de faţă, cu permisiunea dumneavoastră, daţi-mi voie să îl nominalizez pe domnul Năsui. Pentru că eu nu ştiu care e semnătura dumneavoastră adevărată: de pe această solicitare sau de pe alta? Sunt inadvertenţe la semnăturile colegilor dumneavoastră. Nimeni nu spune asta, şi nu facem astfel de acuzaţii aici. Dar sunt aceste inadvertenţe, aceste semnături diferite, care ridică semne de întrebare, iar noi nu vrem asta, în ideea în care vrem să respectăm din punct de vedere legal toate procedurile. Sunt neconforme cu realitatea. Da? În toate listele de semnături. Motiv pentru care, dacă aceste lucruri sunt reale, n-o să putem constata decât un singur lucru: că cele o sută zece semnături necesare pentru convocarea unei sesiuni extraordinare nu există, adică sunt sub o sută zece.

Vă rog, domnul Năsui.

 

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Da, mulţumesc.

Înţeleg că nu sunteţi sigură dacă eu am semnat, când eu mă aflu aici şi vă zic că am semnat? Sau… nu înţeleg. Sau…?

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Am spus doar că semnătura dumneavoastră, ca şi a altor colegi…

 

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Deci, aţi făcut o analiză grafologică?

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

… este diferită.

Nu-mi permit să fac acest lucru şi nu sunt în măsură să fac acest lucru…

 

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Bun. Cine a făcut?

Deci, dumneavoastră aţi făcut o apreciere: aţi spus că semnătura mea nu seamănă cu alte semnături de-ale mele.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

O să vă spun imediat cum am ajuns la această concluzie, pentru că nimeni, nici eu nici colegii mei… vă mulţumesc…

 

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Explicaţi-mi şi mie…

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Asta fac, dacă îmi daţi voie. Mulţumesc.

 

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Staţi puţin, că vreau să pun o întrebare; nu ştiţi ce întrebare vreau să vă pun.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

M-aţi întrebat dacă am făcut vreo expertiză grafologică, la care v-am răspuns.

 

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Da. Şi întrebarea pe care aş pune-o e dacă am dreptul să semnez… nu ştiu, să-mi schimb semnătura la un moment dat în viaţă. Am dreptul ăsta, sau…?

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Bun.

 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Doamna vicepreşedintă, eu am vreo trei semnături ale mele.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Foarte bine!

 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Doamna vicepreşedinte, am vreo trei semnături pe care eu le practic. Nu ştiu de domnul Năsui. Poate are vreo cinci. Care e problema?

 

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

O literă din numele meu…

Vi se pare că mergeţi pe nişte argumente care, nu ştiu, frizăm ridicolul, adică… puteţi să ziceţi se supune la vot, nu acceptaţi, să-mi spuneţi mie că nu semnez cu aceeaşi semnătura? Asta a devenit o problemă a Parlamentului României?

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Daţi-mi şi mie voie să vă răspund şi o să vă rog puţin să faceţi linişte, ca să ne înţelegem. Pentru că nu este nici un fel de rea intenţie din partea noastră. Absolut nici un fel!

Şi vă spun şi cum am ajuns în această situaţie.

Colegii de la cabinetul meu, fix în acea perioadă, au observat – ei umblând frecvent pe reţelele de socializare – că mulţi dintre semnatarii, sau o parte dintre semnatarii acestei solicitări, fizic, nu aveau cum să existe să o semneze. Motiv pentru care, e adevărat, colegii de la cabinetul meu mi-au făcut această observaţie şi m-au avertizat în acelaşi timp, că trebuie să respectăm procedurile regulamentare şi mai ales procedurile legale.

Ne aflăm în această situaţie în care, pe bună dreptate, ai noştri colegi - desigur, angajaţi la cabinete, dar sunt colegii noştri – au fost în situaţia în care să se simtă cumva frustraţi, dacă vreţi, că există riscul ca noi să intrăm într-o astfel de convocare de sesiune extraordinară cu nişte semnături care pot fi false şi care nu ar putea să ne ducă în niciun caz la numărul de o sută zece, număr necesar pentru convocarea unei sesiuni extraordinare. Şi am zis: ok, o să supun această chestiune în discuţia colegilor mei din Biroul permanent, pentru că, într-adevăr, arătându-mi ai noştri colegi acest lucru, am ajuns şi eu la aceeaşi concluzie. Şi, cu înţelegerea dumneavoastră, în calitatea pe care o am astăzi, nu spun că respingem asta, însă vă solicit să vă retrageţi această solicitare şi s-o puneţi în acord cu prevederile legale şi regulamentare. Nimic mai mult.

Nu respinge nimeni nicio convocare a unei sesiuni extraordinare, ci doar s-o puneţi în acord cu legea.

Vă rog.

 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulţumim, doamna vicepreşedintă.

Eu cred că intraţi într-o zonă foarte gri şi alunecoasă.

Pe de o parte, spuneţi că o semnătură nu seamănă cu cealaltă.

Eu am spus-o şi o repet: am vreo trei semnături, poate chiar mai multe dacă mă gândesc aşa atent, pe care le pun pe diverse documente, şi asta pot dovedi.

2. Posibil ca unii colegi să fi fost în afara ţării, dar e posibil ca anumiţi consilieri ai lor să le fi dus acest document să-l semneze. Dumneavoastră nu aveţi cum demonstra asta. Punct.

3. cred că în momentul în care începem să ne uităm dacă şi-a scris numele corect, şi-a pus acolo numărul critic corect, şi l-a scris de mână sau i l-a scris un consilier, a fost semnătura lui, cu acelaşi pix, cu pix diferit, şi aşa mai departe, intrăm într-o logică idioată. Ca să nu îi spun altfel.

Părerea mea este că ar fi bine să ne ocupăm de chestii serioase. Şi chestiile serioase le ştiţi dumneavoastră care sunt, da? Hai să ieşim din logica asta în care nu ajungem nicăieri, pentru că în momentul ăsta ceea ce mi se pare este că această tergiversare nu face nimic altceva decât să producă rău PSD-ului. Şi sfatul nostru este ca să ieşiţi din logica asta.

Mulţumesc.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Nu e o tergiversare.

Daţi-mi voie să răspund domnului. Nu este o tergiversare ci, revin, poate cu, aşa, obstinaţie la respectarea unor proceduri legale şi regulamentare. Şi atât, nimic mai mult.

Domnul Vîlceanu, vă rog.

 

Domnul Dan Vîlceanu:

Doamna preşedinte, am şi eu o… tot de ordin legal. Singura persoana, conform legii, care poate să conteste semnătura este cel care a semnat. Atât. Dumneavoastră, aşa este, dacă dumneavoastră aveţi dubii, şi eu vă spun: „da, dom’le, eu am semnat”, cum a făcut domnul Năsui mai devreme, lucrurile sunt lămurite. Deci, câtă vreme nu puteţi produce un coleg, doi, trei, patru care să spună: „nu, nu am semnat”, acest document este absolut legal şi trebuia, conform Regulamentului, convocată o sesiune extraordinară.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul Suciu, vă rog.

 

Domnul Petru Movilă:

M-am înscris la cuvânt.

Pe viitor, să respectăm o regulă.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Da, vă cer scuze.

Domnul Movilă. Vă rog, vă rog.

 

Domnul Petru Movilă:

Suciu, după care eu.

Dar, pe viitor, rugămintea e să păstrăm ordinea.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulţumesc.

Domnul Suciu.

 

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Mulţumesc, doamna preşedinte.

Apreciez foarte mult grija domnului vicepreşedinte Ben-Oni Ardelean de imaginea noastră, a PSD-ului.

Dar, stimaţi colegi, o să încerc să fiu cât se poate de elegant. Dacă noi, vreodată, cei de la PSD, veneam în faţa unui Birou permanent cu un asemenea document…

Stimaţi colegi, aţi venit cu nişte fircălituri. Nici un cap de tabel, dar nici un cap de tabel, nu are absolut nimic legătură cu ceea ce aţi solicitat în prima pagină.

 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Chenarul e bine făcut? Scuze.

 

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Puteau fi puţin mai îngroşate dacă…

Haideţi să păstrăm totuşi un ton serios! Văd că o daţi pe glumă, domnule vicepreşedinte, dar să ştiţi că acest document, într-adevăr, este o glumă.

Eu nu fac analize grafologice, dar eu am în faţă prima solicitare cu o semnătură a domnului Năsui, şi pe tabel o cu totul şi cu totul altă semnătură a aceluiaşi domn Năsui.

Eu ştiu că e foarte bine acum să spui că putem avea zece semnături. Hai să fim serioşi! Nimeni n-are zece semnături, două sau trei, are o singură semnătură!

Mai departe. Stimaţi colegi, am rugămintea să vă uitaţi cu foarte mare atenţie asupra acestui tabel de semnături.

Şi rugămintea mare este să nu ne luaţi de proşti!

Dacă într-adevăr vă doreaţi să susţineţi o sesiune extraordinară, vă făceaţi temele cum trebuie, nu cu fircălituri, nu cu tabele luate de pe iniţiative legislative, nu cu copii adăugate după aceea în original cu alt pix. Aşa vreţi să aflaţi dumneavoastră adevărul, cu un fals?

V-am făcut o propunere şi vi s-a făcut o propunere: să reanalizaţi – şi acum o spun pentru imaginea dumneavoastră, stimaţi colegi de la PNL şi din opoziţie – dacă tot aţi făcut apel la noi, să veniţi să faceţi o convocare a unei sesiuni extraordinare, dar nu cu asemenea…

Asta e o păcăleală, stimaţi colegi!

Şi vă întreb acum, în numele Grupului PSD, dacă vă asumaţi, în integralitate, fiecare semnătură, dar fiecare, şi puteţi să certificaţi sută la sută, cu chenar mai îngroşat sau nu, că fiecare coleg al dumneavoastră de pe acest tabel a fost în Bucureşti şi a semnat acest lucru? Nu că a luat avionul un consilier şi s-a dus în Palma de Mallorca să semneze!

 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Care e legalitatea c-o făcut asta?

 

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Eu vă spun că noi, cei din Biroul permanent, şi colegii mei care vor vota şi care trebuie să se pronunţe asupra unui document trebuie… adică, vreţi să ne facem că nu vedem că aceste lucruri sunt nişte păcăleli? Chiar sunt nişte păcăleli! Şi acesta este punctul şi al meu de vedere şi al PSD-ului. Nici un fel de problemă cu orice solicitare, dar legală, pertinentă.

Şi ia uitaţi-vă, stimaţi colegi, la ceea ce ne-aţi propus!

Dacă noi vreodată făceam aşa ceva, să ştiţi că ne sfâşiaţi. Deja erau camerele de luat vederi pe noi şi era, făceau rating undeva diseară.

Vă mulţumesc.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulţumesc.

Domnul Năsui.

 

Domnul Petru Movilă:

Deci, pot să revin?

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul Movilă.

 

Domnul Petru Movilă:

Sigur că va fi drept la replică.

În primul rând, afirmaţiile că sunt păcăleli şi fals, sunt afirmaţii necolegiale şi destul de grave. Şi aş vrea să ne păstrăm într-o limită rezonabilă privind afirmaţiile despre documente.

În ceea ce priveşte construcţia listei şi componenţa: liderii de grup şi-au asumat, ceea ce este corect procedural, că semnăturile de la fiecare grup parlamentar sunt corecte şi sunt semnăturile colegilor care figurează în dreptul semnăturii respective. Deci, orice afirmaţie – care mi s-a părut şi mie interesantă – că s-au plimbat consilierii după semnături nu cred că are locul aici.

Acest lucru fiind clarificat din punctul meu de vedere, adică documentul are numărul de semnături necesar pentru convocare, eu vreau să revenim la tema documentului, convocarea unei sesiuni extraordinare pentru constituirea comisiilor respective, şi n-aş vrea să ne mai ducem în poveşti amicale; şi eu pot să-i spun colegului meu, domnul lider de la PSD, că, aşa cum vă faceţi dumneavoastră imaginea între dumneavoastră, noi nu reuşim să v-o facem. Dar nu e treaba noastră. Noi discutăm despre o sesiune extraordinară, despre faptul că România are nevoie de aceste clarificări, şi nu Opoziţia sau Puterea.

România, instituţional, are nevoie de aceste clarificări, iar demersul pe care noi l-am făcut este tocmai în acest scop: ca, instituţional, să avem răspunsuri ale instituţiilor statului român şi nu a unuia sau altuia dintre politicieni, care se trezeşte vorbind dimineaţă, la prânz şi seara.

Vă mulţumesc.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulţumesc.

Domnul Năsui.

 

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Mulţumesc.

Deci, în primul rând, iarăşi trebuie să revin asupra faptului că culmea e că contestaţi însăşi semnătura mea, care sunt aici prezent şi vă zic că eu am semnat. Dar asta e doar ca ridicolul să fie total.

Înţeleg tehnica pe care o utilizaţi, e aceeaşi pe care o utilizaţi şi în comunicarea publică pentru a spune că, de fapt, protestatarii erau violenţi, că opoziţia a încurajat la violenţă, şi toate astea, şi Jandarmeria - vezi, doamne - n-a avut decât cinci victime este o… Da, e o tactică şi asta, într-adevăr, dar nu vă face cinste.

Şi aş vrea să realizaţi că sunteţi la înălţimea unor funcţii în Statul român, a unor funcţii politice, este totuşi Parlamentul României, o instituţie care trebuie să fie reprezentativă şi care să dea un model pentru tot poporul român.

Dacă o să vă cantonaţi intr-o găinărie de tipul că nu recunoaşteţi dumneavoastră o semnătură – ceea ce mi se pare incredibil, nu înţeleg ce calitate aveţi dumneavoastră, de-aia vă întrebam de grafologie, ca să spuneţi că cineva nu a semnat; mai ales că mă nominalizaţi pe mine, vă zic că da, eu am semnat.

De la USR, bag mâna în foc că n-o să fie nimeni de aici care să zică că n-a semnat, deci n-avem nicio problemă, dar faptul că vă cantonaţi într-un lucru de genul acesta arată până la urmă nivelul trist la care a ajuns Parlamentul României.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Da.

Domnul Năsui, dumneavoastră invocaţi de fiecare dată corectitudinea şi respectarea (…) valorilor şi principiilor, bla, bla, bla… respectarea Regulamentului şi a legii.

În cazul de faţă, acest lucru se pare că nu îl mai acceptaţi. Pe de o parte.

Pe de altă parte, legat de semnătura dumneavoastră, vă rog deschideţi tabelul, vă rog deschideţi solicitarea. Veţi constata, fără vreo expertiză grafologică, că cele două semnături sunt diferite, domnul Năsui!

 

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Da, doamnă, şi dacă vă uitaţi şi pe CEC-urile pe care le-am semnat, sunt iarăşi diferite.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Dacă dumneavoastră… nu am terminat! Vă mulţumesc frumos, dar nu am terminat.

Dacă dumneavoastră intenţionaţi să convocaţi o sesiune extraordinară bazată pe nişte semnături care nu sunt conforme cu realitatea, sau în care sunt inadvertenţe, sau care pot fi chiar false - dar nu sunt eu aici să fac o astfel de calificare şi să stabilesc acest lucru - dacă dumneavoastră vreţi să faceţi acest lucru, înseamnă că avem o problemă cu toţii şi putem să mergem acasă, într-adevăr, liniştiţi.

Pe de altă parte, tehnica, tacticile de care dumneavoastră aminteaţi mai devreme, nu aparţin acestui for de conducere, ca să zic aşa, pentru că aici – vă mulţumesc încă o dată că mă lăsaţi să vorbesc, vă mulţumesc – faptul că dumneavoastră le invocaţi aici înseamnă lipsă de argumente, de altă natură decât cele procedurale, regulamentare, legale.

Deci nu îmi veniţi cu declaraţii politice, în lipsa unor argumente legale!

Şi vă pot da nenumărate exemple.

Domnul Movilă, vreţi să mai interveniţi. Vă rog.

 

Domnul Petru Movilă:

Da. Deci, în situaţii de genul acesta, singurul care – îmi cer scuze colegului meu Năsui – singurul specialist care vine să confirme că domnul Năsui este în deplinătatea facultăţilor mintale şi poate semna sau îşi asumă semnătura, este un psihiatru. Asta înţeleg că sugeraţi.

Nu vă supăraţi, singurul specialist care certifică o semnătură sau că un cetăţean este în deplinătatea facultăţilor mintale, ca să poată semna un document să şi-l asume, este nevoie de un psihiatru.

Adică vreau să spuneţi clar dacă domnul Năsui are nevoie…

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul Ciolacu, vă rog frumos.

Vă mulţumesc, domnul Movilă.

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Domnul Movilă, noi vorbim aici de fals şi uz de fals. Nu vorbim nici de psihiatri, nici de nimic.

Domnul Năsui poate să dea o declaraţie, pe proprie răspundere, că semnătura din tabel e a dânsului.

 

Domnul Petru Movilă:

Păi, cine confirmă că semnătura, îmi cer scuze…

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Nu v-am întrerupt, domnul Movilă! Domnul Movilă!

 

Domnul Petru Movilă:

Vă cer scuze.

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Deci, poate să dea o declaraţie pe proprie răspundere domnul Năsui că semnătura este a dânsului şi nu este altă semnătură. Şi pe urmă mergem mai departe cu semnătura să vedem, fiindcă e pe un înscris oficial, să vedem dacă a fost falsă sau nu. Cred că e foarte simplu aşa.

 

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Dar eu vreau să vă întreb…

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul Năsui.

 

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

…dar semnătura de pe declaraţie… şi aia…trebuie să dau altă declaraţie că semnătura pe care am dat-o pe declaraţie, care ziceţi dumneavoastră că…

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

O să merg mai departe. Vă mulţumesc.

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Aţi înţeles foarte bine ce v-am spus.

 

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Da, amândouă semnăturile mele… puteţi să verificaţi şi în modul în care mă semnez la Cameră…

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul Ben-Oni Ardelean. Vă rog.

 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulţumesc foarte mult.

Procedura pe astfel de chestiuni, tehnic vorbind, este următoarea: dacă mi se cere specimen de semnătură, ceea ce Parlamentul României nu mi-a cerut niciodată, în momentul respectiv putem face cu specimen de semnătură.

Datorită faptului că nu există aşa ceva – am la bănci, am în altă părţi, dar nu aici – datorită faptului…

 

Voce din sală, fără microfon:

Dar la prezenţă?

 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Vă mai spun încă o dată: nu mi s-a cerut un specimen de semnătură la Parlament. Niciodată! De când sunt eu în Parlament! Şi în Senat şi în Cameră!

Dacă o să avem în următorul Regulament aşa ceva, foarte bine!

Verificăm, nu… ba că liniuţa, virgula, acolo… facem verificare şi cerem să meargă la notar, să dea pe proprie răspundere declaraţia.

Atâta timp cât nu există aşa ceva, n-ai cum să ceri asta!

Doi: cineva, oricine poată să aibă mai multe semnături. Şi asta îţi permite orice fel de legislaţie, oriunde în lume. Nu cred că există vreo impunere din punctul acesta de vedere.

Trei: niciodată, de când ştiu eu parlamentarismul românesc, nu a mai existat o astfel de dezbatere absolut, absolut idioată! Deci, eu nu cred, n-am auzit, n-am mai întâlnit aşa ceva! Probabil cei care au mai multe mandate să-şi fi adus aminte de aşa ceva. Eu nu ţin minte în istoria parlamentarismului românesc să fi fost vreo astfel de dezbatere.

Patru: Nu cred că vreun lider de grup, vicelider de grup sau oricine altcineva  poată să răspundă pentru semnătura unui coleg; pentru că suntem egali până la urma urmei prin statut.

Aşadar, doar deputatul poate, pe proprie răspundere, să spună că semnătura este a lui, dacă cineva i-o solicită. Dar nimeni nu poate în momentul acesta, nu Biroul permanent, nu Preşedintele Camerei, nimeni altcineva nu poate să solicite asta în momentul acesta. Şi nu cred că are vreo formă în care să solicite lucrul acesta.

Ceea ce invocaţi dumneavoastră pentru a tergiversa, repet, nu pentru nimic altceva, vă mai spun încă o dată: nu face bine PSD-ului.

Mulţumesc.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul Movilă.

 

Domnul Petru Movilă:

Sigur, e semn că parlamentarismul evoluează, dacă avem asemenea discuţii…colegul nostru Ben-Oni. Liderul de grup, este cel care garantează corectitudinea semnăturii, că el o ia, indiferent… el este psihiatrul grupului, el garantează că parlamentarul a semnat, în drept este semnătura lui…

 

Domnul Varujan Pambuccian:

Aici are dreptate. În grup e psihiatrul grupului.

 

Domnul Petru Movilă:

Aşa este. Mulţumesc.

Colegul meu Pambuccian nu are prea mult de lucru acolo.

 

Domnul Varujan Pambuccian:

Crezi?

 

Domnul Petru Movilă:

Mă rog. Aşa se vede din exterior.

Tot ca idee foarte interesantă, Ben-Oni, cred că ar trebui, pentru cei care migrează, să aibă pentru fiecare partid câte un specimen de semnătură, ca să nu încurce documentele.

Şi, fiind clarificată semnătura domnului Năsui aici de faţă – probabil dacă era domnul preşedinte Dragnea dădea o declaraţie în faţa lui, şi noi eram de faţă, confirmam – cred că ar trebui să depăşim momentul dacă împreună cu semnătura domnului Năsui este numărul necesar de semnături, ar trebui încă o dată, şi vă propun să ne întoarcem la tema de bază, conţinutul documentului. Mulţumesc.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulţumesc.

Daţi-mi voie să continui, pentru că, în afara celor invocate aici de colegii noştri, de către liderul de grup PSD şi… da, mă rog, putem continua cu multe exemple însă, potrivit Regulamentului la care faceţi apel de fiecare dată şi pe care îl invocaţi în fiecare discuţie, iniţiatorii, potrivit articolului 72 din Regulament, iniţiatorii au obligaţia de a prezenta un proiect de hotărâre referitor la cele solicitate, care trebuie să includă, pe lângă denumirea comisiei de anchetă care există deja, şi obiectivele şi componenţa comisiei.

Nu există acest proiect de hotărâre. Nu există obiective, potrivit Regulamentului, care să fie ataşate şi pe care să le putem discuta aici, în acest moment.

Este un lucru care, din păcate, ne împiedică să ne ducem mai departe către convocarea unei sesiuni extraordinare până când dumneavoastră, liderii celor trei grupuri parlamentare, nu vă puneţi în acord cu legea şi cu Regulamentul.

Mulţumesc.

Domnul Năsui.

 

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Mulţumesc, doamna preşedinte.

Aici e vorba de convocarea unei sesiuni extraordinare cu această ordine de zi.

După ce se convocă această sesiune extraordinară, cu această ordine de zi, se vor veni şi cu documentele acelea adiţionale, inclusiv componenţa comisiilor şi ce aţi cerut acum.

Să ne cereţi acum să vă dăm toate detaliile, eventual sala în care să se ţină comisiile şi toate acestea, mi se pare că este o exagerare. Da, da, într-adevăr.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul Iordache.

 

Domnul Florin Iordache:

Deci, încă o dată dovediţi necunoaşterea Regulamentului.

Noi nu vă cerem, nu vă cerem sala. Vă cerem, la cele două comisii pe care, la punctul unu şi la punctul doi, dumneavoastră solicitaţi înfiinţarea, în primul rând ne trebuie un proiect de hotărâre; în al doilea o componenţă, aşa cum aţi gândit-o dumneavoastră, în funcţie de algoritm, cu cincisprezece, şaptişpe, douăşcinci de deputaţi, cum aţi considerat-o dumneavoastră, şi obiective la cele două; trei…

 

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Domnul preşedinte…

 

Domnul Florin Iordache:

Numai puţin, eu v-am ascultat. Puţin respect!

Trei: la cel de-al treilea punct pe care dumneavoastră îl solicitaţi, aşa cum ştiţi, depunerea unei moţiuni simple se face atunci când există deja un plen.

A convoca o… deja o sesiune extraordinară, dumneavoastră obligaţi nişte deputaţi, pentru că cu asta avem pe ordinea de zi, potrivit… şi încălcăm principiul constituţional, acela că deputatului nu poate să-i fie cerut imperativ să semneze ceva, odată convocată şedinţa plenului, automat nişte deputaţi ar trebui să semneze o astfel de moţiune simplă.

Deci, trebuia să avem întâi un plen şi în acel plen dumneavoastră puteaţi anunţa o moţiune simplă, cu ce subiect vreţi dumneavoastră şi cu ce tematică vreţi.

Deci, să avem întâi plenul şi în acel plen.

Deci, iată sunt cel puţin câteva carenţe de încălcare a Regulamentului şi de aceea, doamna preşedinte, eu cred că această solicitare  nu îndeplineşte condiţiile pentru a putea fi convocată o sesiune extraordinară.

Mulţumesc.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Da. Daţi-mi voie, înainte de a vă da cuvântul şi a încheia, vreau să vă mai precizez un lucru.

Ştiţi foarte bine că, potrivit Regulamentului, pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă, ai nevoie de un număr de cincizeci de deputaţi, de la cel puţin două partide.

În cazul de faţă, sunt două comisii de anchetă, plus convocarea unei sesiuni extraordinare.

În mod normal - eu nu spun că semnăturile trebuie să fie diferite - dar în mod normal, cum s-a procedat până acum în Parlament: puteaţi să faceţi trei tabele diferite pe care să le anexaţi prezentei solicitări; adică, cincizeci pentru nu ştiu ce comisie, cincizeci pentru cealaltă comisie şi pentru convocarea sesiunii extraordinare. Aşa s-a făcut, asta a fost o procedură care este regulamentară şi s-a făcut de fiecare dată în Parlamentul României. Plus proiectul de hotărâre, da, într-adevăr, cu obiectivele care trebuiau deja specificate.

Ultimele intervenţii ale colegilor lideri şi după aceea închidem.

Vă rog. Domnul Movilă.

 

Domnul Petru Movilă:

Da. Deci, multe din lucrurile spuse de dumneavoastră sunt în Regulament, nu în ordinea corectă.

Deci, după ce se convoacă sesiunea extraordinară, pe ordinea de zi se introduc documentele despre care spuneaţi, proiectul de hotărâre şi lista de susţinători, cincizeci pentru fiecare comisie de anchetă.

Precizarea pentru colegul meu Florin Iordache este: da, corect, dacă s-ar fi convocat sesiune extraordinară, s-ar fi putut depune o moţiune simplă. Întrucât nu avem un plen convocat legal, această moţiune nu se poate depune, dar ea este enumerată acolo ca şi paşi pe care noi, Partidul Mişcarea Populară şi celelalte partide din opoziţie, dorim să-i parcurgem tocmai în vederea clarificării evenimentelor la care facem referinţă.

Mulţumesc.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulţumesc.

Domnul Năsui, doreaţi să interveniţi?

 

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Da, mulţumesc.

Referitor la ce spunea domnul preşedinte Iordache, da, aveţi dreptate, sunt nişte lucruri care trebuiesc clarificate, dar lucrurile acestea nu sunt vicii atât de mari încât să nu poată fi convocată această sesiune şi nu sunt vicii, de fapt, care să poată să împiedice această convocare.

Şi, dacă doreaţi, de exemplu, că ne-aţi întrebat acum dacă să fie cinşpe sau douăzeci; câţi doriţi dumneavoastră să fie membri în comisie! Ideea este să apară această comisie, asta era dorinţa noastră. Dar putem să stabilim în Biroul permanent şi  oricum toate documentele pe care le-aţi solicitat – şi aveţi dreptate să le solicitaţi – veneau odată ce era convocată sesiunea, nu înainte. Tocmai că nu ştiam dacă se convocă această sesiune pe care noi o cerem, pentru că ştiţi foarte bine că depindem de bunul dumneavoastră plac.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul Vîlceanu.

 

Domnul Dan Vîlceanu:

Da, mulţumesc.

Domnule Iordache, putem discuta despre toate aceste lucruri, pentru că ăstea sunt chiar de, eu ştiu, competenţa BP-ului – în BP, da, se discută şi puteţi să le aprobaţi sau nu – aşa cum spunea şi domnul Movilă, după  ce este aprobată sesiunea parlamentară. Adică, eu v-am întrebat de la început: care e rolul acestui BP?

Dacă era convocată o sesiune parlamentară şi acum făceau BP, bineînţeles că în momentul în care era convocată depuneam, pentru că sunt făcute regulamentele comisiilor; n-aveam de ce să le depunem până nu este convocată sesiunea. Depuneam regulamentele după convocarea sesiunii, făceam BP, le discutam aceste regulamente şi, într-adevăr, la primul plen, anunţam depunerea unei moţiuni simple, urmând ca la… conform programului pe care îl făceam, la următorul plen să discutăm, sau chiar puteam şi în acelaşi plen, dacă nu mă înşel, să discutăm moţiunea simplă.

Deci, lucrurile de care spuneţi dumneavoastră, şi sunt regulamentare, trebuie sau sunt într-o cronologie după convocarea acestei sesiuni; altfel, nefiind convocată sesiunea, noi vorbim vorbe.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul Suciu, vă rog.

 

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Şi chiar cred că trebuie să încheiem dezbaterea.

Stimaţi colegi, în principal, omologii mei de liderii de la celelalte partide, a rămas pe stenogramă că vă asumaţi, stimaţi colegi, fiecare semnătură care apare pe acest document.

Fără să facem nici analize grafologice, eu, din punctul meu de vedere, vă spun că nu aveţi cele 110 semnături pentru convocarea unei sesiuni extraordinare.

Nu aţi respectat Regulamentul la care făceaţi referire în săptămâna de sesiune parlamentară, de fiecare dată faceţi apel la respectarea Regulamentului. Şi vă spun că n-aţi respectat nici textul şi nici spiritul Regulamentului după care ne ghidăm cu toţii.

Trebuia să aveţi cincizeci de semnături separat pentru cele două comisii de anchetă, cele două comisii speciale, şi cele 110 semnături.

Stimaţi colegi, lucrurile…

Nu, nu le aveţi!

 

Voce din sală, fără microfon:

Ba le avem!

 

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Le aveţi pe hârtie.

Lucrurile, în condiţiile în care susţineţi în continuare, susţineţi în continuare că ceea ce aţi înaintat Biroului permanent…

Eu nu v-am întrerupt, domnule Vîlceanu! Şi am rugămintea să aveţi acelaşi respect pe care vi-l port şi eu!

În condiţiile în care insistaţi să spuneţi că documentul oficial asumat prin semnătură este cel veridic, noi vă spunem, la o primă vedere - nu doar noi, ci şi oameni în staff-ul colegilor noştri din Biroul permanent – că, de această dată, lucrurile sunt mult prea evidente ca să convocăm o sesiune extraordinară, bazându-ne pe lucruri cel puţin susceptibile de fals. Şi noi nu avem de gând să uzăm de acest fals!

Vă reiterez propunerea de a relua această procedură, să vă luaţi documentul înapoi, să vă uitaţi cu foarte mare atenţie la ceea ce aţi pus pe aceste tabele de semnături şi, dacă aveţi curiozitatea să mergeţi inclusiv la Grupul neafiliaţilor, să vedeţi cum o copie xerox de pe un proiect de lege a fost adăugat cu pixul încă doi colegi, de fapt singurii care, din punctul meu de vedere, au semnat, vă veţi da seama că sunteţi într-o mare eroare şi, dacă insistaţi, dacă insistaţi cu acest lucru, să ştiţi că există…nu, nu, nu, nu! există structuri şi instituţii care pot face lumină în acest caz.

Noi nu ne asumăm şi eu nu-mi asum o convocare de sesiune extraordinară bazându-mă pe ceea ce… sau bazându-ne pe ceea ce dumneavoastră ne-aţi prezentat.

Nu aţi respectat nici măcar o secundă Regulamentul Camerei Deputaţilor!

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulţumesc.

Şi ultima intervenţie – domnul Gerea.

 

Domnul Andrei Dominic Gerea:

Bun.

Stimaţi colegi, din punctul meu de vedere, USR-ul nu face decât acelaşi balet cu care ne-a obişnuit. Afară este vopsit gardul, înăuntru leopardul. Noi vorbim de corectitudine dar, de fapt, ce să vezi, i-am prins pe cei de la USR cu raţa în gură.

Eu zic că lucrurile trebuie să meargă chiar în sensul în care să fie verificate aceste semnături, pentru că eu consider că a veni cu o listă de semnături în fals este la fel de grav cu a-ţi da cartela de vot unui coleg, spunându-i cum să voteze. Este exact acelaşi lucru şi pentru asta cred că chiar că merită să facem la un moment dat o comisie de anchetă. Urmează să ne sfătuim şi noi.

Vă mulţumesc.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulţumesc.

Dar, să ne înţelegem, aceste semnături pot fi verificate doar de instituţiile abilitate ale statului român, instituţiile competente.

 

Domnul Andrei Dominic Gerea:

Să ajungem acolo! Bineînţeles.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Dacă e cazul.

 

Domnul Andrei Dominic Gerea:

Dacă e cazul.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Bun. Înţeleg că dumneavoastră nu vreţi să vă retrageţi această solicitare, pe care ulterior să o puneţi în acord cu prevederile legale şi regulamentare? Asta a fost rugămintea mea către cele trei partide: să vă retrageţi şi să o puneţi de acord, în acord, cu aceste prevederi legale până la urmă, pentru că aşa e corect. Înţeleg că nu vreţi să faceţi asta! Nu, nu, nu, nu. Staţi puţin.

Domnul Vîlceanu.

Domnul Vîlceanu, toate discuţiile, toate discuţiile au fost pentru a vă demonstra, şi de o parte si de alta, desigur, că prevederile regulamentare – sigur, interpretate într-un mod diferit faţă de dumneavoastră – nu au fost respectate.

 

Domnul Dan Vîlceanu:

Haideţi să luăm articolul 84…

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Întrebarea mea este următoarea: doriţi…

 

Domnul Dan Vîlceanu:

Dumneavoastră ne indicaţi care sunt…

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

…să vă retrageţi… domnul Vîlceanu!

 

Domnul Dan Vîlceanu:

…care sunt prevederile neregulamentare…

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul Vîlceanu! Vă rog!

 

Domnul Dan Vîlceanu:

…şi noi o retragem.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vi le-am specificat în ultima oră de discuţie atât eu cât şi colegii mei!

 

Domnul Dan Vîlceanu:

Nu, dumneavoastră… Haideţi s-o luăm la rând!

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vreţi s-o luăm de la capăt, să mai stăm o oră?

 

Domnul Dan Vîlceanu:

Sunt o treime din semnături? Sunt. Depuse.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Nu sunt depuse două treimi.

 

Domnul Dan Vîlceanu:

A, că spuneţi dumneavoastră! Aveţi dumneavoastră (…) este cu totul altceva.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul Vîlceanu!

 

Domnul Dan Vîlceanu:

Este indicată perioada? Este indicată!

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul Vîlceanu!

 

Domnul Dan Vîlceanu:

Îmi pare rău!

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Cincizeci plus cincizeci plus o sută zece fac cumva o sută treisprezece?

 

Domnul Dan Vîlceanu:

Nu scrie niciunde la articolul 84…

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Cincizeci plus cincizeci…

 

Domnul Dan Vîlceanu:

 …lucrurile care ţin de altceva.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Pentru constituirea unei comisii de anchetă…

 

Domnul Dan Vîlceanu:

Da, care trebuie discutată…

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

…ai nevoie de cincizeci de deputaţi. Semnatari.

 

Domnul Dan Vîlceanu:

…în BP. Dar nu e convocată sesiunea, deci şi acest BP nu există.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Pentru sesiune – o sută zece.

 

Domnul Petru Movilă:

Aşa este, dar pot fi parlamentari care se suprapun în ambele comisii.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Absolut. Am şi spus, am specificat acest lucru: pot fi aceleaşi tabele, numai că trebuie, ele trebuie diferite.

Absolut de acord cu ceea ce spune domnul Movilă!

Înţeleg că nu vreţi să vă retrageţi această solicitare, domnul Ben-Oni?

 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Nu, dar vreau…

Acum e o altă discuţie foarte interesantă, filozofică, aici: ce-o fost înainte, oul sau găina? Adică trebuie să depunem acel tabel în vacanţă? Că îl depunem în vacanţă, dacă trebuie în vacanţă! Noi suntem în vacanţă deocamdată, din ce înţeleg eu. Ca şi Parlament. Da? Pentru că convocarea Parlamentului n-a fost făcută.

Şi revenim la întrebarea iniţială: de ce ne-am strâns azi aici? Ca să nu stăm împrăştiaţi. Să avem de unde pleca.

Perfect! Am înţeles şi asta.

Dar, repet, depunem acel tabel în vacanţă? Îl depunem în vacanţă, nici un fel de problemă! Noi putem depune tabelul. Dar, hai să facem sesiunea prima dată! Şi să începem astăzi, mâine, poimâine, decideţi dumneavoastră când! Nu ştiu, faceţi o juma’ de oră, cum aţi spus! Pornim avioanele şi plecăm toţi…

Dar vă mai spun încă o dată: discuţia asta cu o fost semnăturile, nu sunt semnăturile, şi-o tras linia bine, chenarul e făcut cum trebuie mi se pare sub nivelul mării. Din toate punctele de vedere! Credeţi-mă! Şi hai să nu folosim alte cuvinte grele aici, nu cred că o astfel de chestiune vreodată a fost invocată de cineva, indiferent cine a condus acest Parlament şi în care parte a lui a fost, la Senat sau la Cameră, dar este, mă rog, o premieră. Ne-au obişnuit să avem premiere de genul respectiv, felicitări! Hai să trecem peste povestea asta! Cred… Eu îmi asum semnătura. A mea, da? Fiecare deputat poate să facă lucrul respectiv în dreptul lui.

 

Voce din sală (fără microfon):

Şi ăia din Spania?

 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Şi ăia din Spania, şi din Palma de Mallorca, de oriunde. Nu contează de unde sunt. Şi de la munte şi de la mare.

Povestea este simplă: cred că nu – şi domnul Suciu are perfectă dreptate, trebuie să-i dau dreptate acum – nu poate dânsul să facă această evaluare. Şi nimeni altcineva! Nici doamna vicepreşedintă, preşedinta de zi a şedinţei! Nimeni! Nici domnul Iordache chiar! Care ar putea, în condiţii optime, să facă multe lucruri, dar acum chiar asta nu poate face!

Aşadar, eu cred că este absolut imperios să trecem peste povestea asta puerilă şi să ajungem la chestiile serioase.

Chestiile serioase ţin de următoarea problematică: convocăm sau nu convocăm sesiunea.

Nu e atributul nostru. Nu e atributul nostru. Este atributul doamnei vicepreşedintă, preşedintă de zi.

Dacă decide să facă această convocare, s-o vedem si  noi în scris, în momentul respectiv depune ce tabele vreţi. Deocamdată suntem în vacanţă. Din ce înţeleg eu.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul Movilă şi domnul Năsui şi chiar gata, am închis!

 

Domnul Petru Movilă:

Deci, doamna preşedintă, stimaţi colegi, eu nu cred că, indiferent ce partid funcţionează, este reprezentat aici, foloseşte semnături false pe documente.

Eu, personal, cred acest lucru şi sunt un parlamentar care am văzut suficiente lucruri.

M-aş bucura să supuneţi şi la vot propunerea colegului nostru, domnul deputat Gerea, privind constituirea comisiei, nu ştiu ce să salveze şi să sesizăm instituţii…

Păi, nu, e o propunere care aţi făcut-o, e pe stenogramă… deci nu…nu ne jucăm…nu ne jucăm cu vorbele aiurea şi afirmaţiile! Clar, cel despre care dumneavoastră spuneţi că are semnătură care nu corespunde şi-a asumat-o.

Eu vă rog să trimiteţi la Comisia juridică să-i invite pe toţi care au semnat, să vedem acest lucru, pentru că este inacceptabil să existe suspiciuni în Parlament că se folosesc semnături în fals.

Sunt o sută zece semnături minim pentru convocarea sesiunii extraordinare. De acolo, fiecare cincizeci semnături, separat, se pot constitui ca susţineri pentru cele două comisii de anchetă parlamentară însă în esenţă pot să vă spun că, din punctul nostru de vedere, e păcat că nu se doreşte în nici un fel clarificarea a ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile în România, în Piaţa Victoriei, de acolo, şi nu ne referim nici la imaginea vreunui partid, ci pentru că noi, instituţional, avem responsabilităţi.

Mulţumesc.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Şi domnul Năsui.

 

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Eu aş pune o întrebare mai degrabă procedurală.

Deci, dacă Opoziţia sau cineva în Parlamentul acesta strânge un număr de semnături, dumneavoastră, ca Birou permanent, sau noi, ca Birou permanent, dumneavoastră, ca Birou permanent, că eu nu fac parte din Biroul permanent, puteţi să le recunoaşteţi sau nu. Adică dumneavoastră ar putea să fie şi sută la sută din Parlament  şi dumneavoastră să  ziceţi: A, păi, eu nu recunosc această semnătură. Tehnic, asta faceţi în momentul acesta.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Eu v-am… Nu!

 

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

E o întrebare de procedură, pentru că spuneţi da, pentru că asta vreţi să faceţi, dacă ziceţi da, înseamnă că şi alea de acum încolo se vor mai putea face lucrurile acestea; adică orice tabel de semnături, dumneavoastră puteţi zice: nu sunt ale voastre, ştim noi, de fapt. Nu am făcut analiză grafologică, dar ştim noi. Şi apoi (…)

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Eu nu am cum să stabilesc acest lucru. Nu am nici competenţa necesară…

 

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Păi, da, dar asta ne-aţi spus, doamna preşedinte!

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Nu. O să luaţi stenograma şi atunci o să vă lămuriţi exact, cu subiect şi predicat…

 

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

 Asta aţi spus. Haideţi…

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

… care a fost intervenţia mea.

 

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

 Păi tocmai, e bine că există stenograma.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulţumesc.

Însă… Imediat, domnul Vîlceanu.

Însă, lăsând la o parte povestea, problema semnăturilor, da, una dintre ele, care a fost cea mai flagrantă, ca să zic aşa şi evidentă, a fost a dumneavoastră. Îmi pare rău că trebuie să vă nominalizez încă o dată, dar una e o semnătură pe solicitare şi alta este cea din tabel, motiv pentru care ai noştri colegi…

 

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Da, doamnă, am două semnături; e ilegal?

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul Năsui! Serios! Invocaţi şi respect, şi legalitatea, şi corectitudinea, interveniţi peste toţi colegii noştri! Vă rog frumos! Sunteţi tânăr, haideţi, că aţi învăţat destule!

Bun. Deci, aceste semnături le putem lăsa de o parte. Cu toate că de ele, în mod normal, ar trebui să se ocupe instituţiile abilitate ale statului, dacă există într-adevăr probleme, pentru că nici eu nici colegii mei nu avem competenţa necesară să spunem dacă o semnătură este falsă sau adevărată.

Am constatat doar că între anumite semnături sunt inadvertenţe flagrante. Sunt lucruri total, total diferite, lucru care este de neacceptat în Parlamentul României!

Eu nu am semnat niciodată în Parlamentul României altfel decât cu o singură semnătură! Nu cu trei, nu cu cinci! Niciodată! Şi sunt convinsă că şi dumneavoastră şi ai dumneavoastră colegi, în mare parte, semnează fix la fel! E o nebunie să începi să ai semnături altfel decât are domnul Ben-Oni Ardelean, că el este special şi este colegul nostru…special, exact!

Bun. Deci, lăsând la o parte această poveste, mai sunt celelalte prevederi regulamentare care ne împiedică să putem convoca o sesiune extraordinară, pe care vi le-am specificat, care sunt la articolul 72, care spun negru pe alb: n-avem obiective, în afara tabelului şi a numărului, nu de semnături în sine, a numărului de semnături. N-am obiective! Cu ce vreţi să venim în…? Un proiect de hotărâre care trebuie anexat. Deci, serios, adică ne învârtim în jurul cozii.

Rugămintea mea, solicitarea mea către dumneavoastră este, cu toată bunăvoinţa şi buna credinţă, pentru că nu mă puteţi acuza că aş face altceva, decât să vă retrageţi acest proiect, această solicitare şi să o puneţi în acord cu prevederile legale şi regulamentare! Atât şi nimic mai mult!

Dacă dumneavoastră nu doriţi să faceţi asta, înseamnă că, de fapt, nici nu vă interesează sesiunea extraordinară.

Atâta vreme cât nu respectăm nişte prevederi regulamentare, de ce mai suntem aici?

Şi încă o dată vă repet şi vă întreb: vreţi să vă retrageţi această solicitare pentru a o pune, repet a mia oară, în acord cu prevederile legale şi regulamentare?

Domnul Vîlceanu.

 

Domnul Dan Vîlceanu:

Da.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Da. Doriţi.

 

Domnul Dan Vîlceanu:

Nu. Nu, nu dorim, dar am câteva lucruri de reglat sau (…) să le discutăm.

În procedura asta, repet, BP-ul nu are o atribuţie de convocare a sesiunii extraordinare.

Noi, de fapt…înţeleg că dumneavoastră, fiind preşedinte, nu doriţi să convocaţi astăzi sesiunea. Şi ne-aţi chemat aici să ne spuneţi asta. Pentru că altfel nu văd care e… pe Regulament. Vreţi să votăm? Păi, nu are, BP-ul nu are niciun fel de atribuţii în convocarea sesiunii. Ce să votăm? Ce să se voteze? La BP-ul de astăzi ce votăm?

 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Cine a evaluat falsul? Vreau să ştiu şi eu cine şi-a permis să evalueze falsul.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Nu evaluează nimeni falsul, domnul Ben-Oni, pentru că nu suntem abilitaţi în a face asta. Eu am invocat doar prevederile regulamentare şi anumite semnături care n-au nicio legătură cu ceea ce s-a semnat până acum. Şi colegi care – din păcate de-ai dumneavoastră – care sunt prin Norvegia şi au semnat, şi tot aşa! Sunt lucruri constatate şi nu vreau să ne facem de râs în faţa

colegilor noştri din cabinet sau din aparatul Parlamentului! Sunt lucruri constatate de ai mei colegi. De aici a pornit toată povestea asta. Care au zis că…au venit la mine şi au spus: „Doamna vicepreşedintă, ce faceţi?”

 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mai repet încă o dată întrebarea: cine sunt acei colegi care au capacitatea să evalueze falsul?

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Nu evaluează, domnule, ştiţi despre ce vorbesc şi nu vă faceţi că nu înţelegeţi! Sunteţi mult prea inteligent ca să nu înţelegeţi!

 

Domnul Andrei Dominic Gerea:

Treaba cu „falşul” e complementară, domnul vicepreşedinte. Regulamentul e ceva (…) vi s-a explicat de o oră… Hoţia e alta!

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Bun. Înţeleg că nu vreţi să vă retrageţi această solicitare, motiv pentru care, pentru că vreau să respectăm prevederile legale şi regulamentare, nu avem cum să convocăm în actuala situaţie o sesiune extraordinară.

 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Noi oricum nu avem cum, doamna vicepreşedintă, doar dumneavoastră o puteţi face astăzi.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

 Eu v-am spus acest lucru: nu avem cum, nu am cum să convoc…

 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Deci, eu nu convoc, spuneţi: nu convoc astăzi… nu noi nu avem; că noi nu, oricum, nu putem face asta. Dar vă mai repet încă o dată: povestea cu falsul este o vrăjeală ieftină. Nu poate nimeni evalua decât organele abilitate, dacă există ceva.

 

Voce din sală:

E bomboana de pe colivă.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

 Asta am şi spus.

 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Nici un consilier din cadrul biroului dumneavoastră, sau al  meu, sau al altcuiva nu poate face asta! Nici un parlamentar, chiar dacă este în BP, nu poate face asta!

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Sunt convinsă că aţi auzit ceea ce am spus.

 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Eu ceea ce cred este că în momentul acesta, în momentul acesta ilegalitatea o produc cei care trebuiau să convoace plenul. Respectiv, cine a fost săptămâna trecută de serviciu pe perioada respectivă, respectiv asta cine poate să convoace astăzi… Ilegalitatea aici este!

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Bun.

Repet, să rămână pentru stenogramă: eu v-am solicitat să vă retrageţi această solicitare, mă repet; în condiţiile în care domniile voastre nu acceptaţi ca solicitarea să fie pusă în acord cu prevederile legale şi regulamentare, eu nu pot să convoc o sesiune extraordinară. Da? Pentru că Preşedintele Camerei convoacă deputaţii în sesiuni ordinare sau extraordinare conform prevederilor prezentului Regulament.

Vă mulţumesc.

La revedere.

 

*

 

Şedinţa s-a încheiat la ora 14,08.