S T E N O G R A M A

şedinţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor

din ziua de luni, 20 aprilie 2015

 

Şedinţa a început la ora 14,05.

Lucrările au fost conduse de domnul Petru Gabriel Vlase, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

 

Au participat: doamna Rodica Nassar şi domnul Dan-Ştefan Motreanu – vicepreşedinţi, domnul Ion-Marcel Ciolacu, domnul Laurenţiu Chirvăsuţă şi domnul Niculae Mircovici – secretari, domnul Mircea-Gheorghe Drăghici, domnul Ioan Balan şi domnul Seres Denes – chestori, domnul Florin-Costin Pâslaru – Grupul parlamentar al PSD, domnul Ludovic Orban – Grupul parlamentar al PNL, domnul Ioan Moldovan – Grupul parlamentar Liberal Conservator, domnul Mate Andras-Levente – Grupul parlamentar al UDMR, domnul Varujan Pambuccian – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, domnul Ştefan Burlacu – Grupul parlamentar Democrat şi Popular, şi domnul Cristian Adrian Panciu – secretarul general al Camerei Deputaţilor.

 

Invitaţi: doamna Cristina Crişu – Departamentul pentru relaţia cu Parlamentul, domnul Georgică Tobă – şeful Departamentului Legislativ, domnul Gabriel Stecoza şi domnul Ştefan Lagunovschi – Departamentul Secretariatului Tehnic, doamna Adriana Diaconescu şi domnul Gheorghe Popescu – Direcţia pentru organizarea lucrărilor în plen, domnul Sorin Berbece – Direcţia pentru lucrările şi secretariatul comisiilor, doamna Gabriela Enea – director Direcţia comunicare şi relaţii publice, şi doamna Andreea Cleras – director general Direcţia generală afaceri externe.

*

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Stimaţi colegi, vă propun să începem şedinţa.

Dacă aveţi obiecţii sau comentarii la ordinea de zi a şedinţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor şi Comitetului liderilor grupurilor parlamentare de astăzi? Nu.

Intrăm în ordinea de zi a şedinţei Biroului permanent.

 

PUNCTUL 1

Ordinea de zi pentru şedinţa Camerei Deputaţilor

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Dacă sunt obiecţii sau comentarii?

Vă rog.

 

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

Domnule preşedinte, dacă-mi permiteţi, v-aş ruga să introducem pe ordinea de zi pentru şedinţa de miercuri proiectul de Lege pentru ratificarea acordului între Guvernul României şi Interpol. Şi vă solicit acest lucru, bineînţeles sub rezerva depunerii raportului, pentru că are loc conferinţa – şi este o onoare pentru România – în perioada 19-22 mai şi până atunci mai sunt nişte paşi care trebuie făcuţi. Solicitarea este să-l introducem pe ordinea de zi. Eventual, v-aş solicita pe prima poziţie, ca să fim în termen. Vă mulţumesc.

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Poziţia este de la Cameră, da?

 

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

Da, de la Cameră.

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Suntem în regulă, da? Bine.

Alte obiecţii la ordinea de zi a Camerei? Nu sunt.

 

PUNCTUL 2

Programul de lucru al Camerei Deputaţilor

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Obiecţii? Vă rog.

 

Domnul Mate Andras-Levente:

Eu revin cu aceeaşi idee, dacă n-am putea pune votul final de la ora 15.00. Şi tot aş sugera să revenim ca şi luni să avem plen pentru proiecte de legi.

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Dacă terminăm ordinea de zi, stabilim atunci.

 

Domnul Mate Andras-Levente:

Domnule preşedinte, este imposibil să terminăm ordinea de zi, dacă nu facem şi luni şi miercuri plen, pentru că avem câteva sute de proiecte numai la capitolul respingeri, dacă vă uitaţi.

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Am înţeles, dar avem pauză de la unu la două şi începem la două şi terminăm la trei; nu cred că putem să ne încadrăm.

Domnul Pâslaru.

 

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

Domnule preşedinte, dacă-mi permiteţi. Dacă reuşim şi terminăm ceea ce avem prioritar, deşi este greu de crezut, îl devansăm; dacă nu, să rămână pentru ora stabilită.

 

Domnul Ludovic Orban:

Susţin propunerea colegului de la UDMR. La cum este făcut, numai cu întrebări-interpelări, înseamnă că luni ar trebui să cuplăm, pentru dezbaterea proiectelor de legi, până se modifică regulamentul în care scrie ora Guvernului.

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Am înţeles.

Vă rog, domnule Pâslaru.

 

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

Domnule preşedinte, de acord cu propunerea, dar o discutăm la următoarea şedinţă de Birou permanent.

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Săptămâna aceasta va conduce şedinţa de plen consacrată întrebărilor şi interpelărilor doamna vicepreşedinte Rodica Nassar, iar secretarii de şedinţă vor fi: domnul Laurenţiu Chirvăsuţă şi domnul Niculae Mircovici.

 

PUNCTUL 3

Notă cu privire la iniţiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Dacă are cineva comentarii? Nu.

 

PUNCTUL 4

Informare privind iniţiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor care se dezbat în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului României, potrivit Constituţiei României

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Aceasta merge la BPR.

Sunt comentarii? Nu.

 

PUNCTUL 5

Punct de vedere al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi privitor la scrisoarea domnului Robert Marius Cazanciuc, ministrul justiţiei, referitoare la recomandările cuprinse în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV)

 

Domnul Niculae Mircovici:

Domnule preşedinte, noi avem de răspuns la patru puncte: 3, 5, 7 şi 9 şi v-aş propune ca la pct.3, acolo unde se prezintă stadiul legislativ, ultima afirmaţie este pe 2.12.2014 – Birourile permanente au aprobat prelungirea termenului de depunere a raportului până pe 2.02.2015. Acum suntem în aprilie 2015 şi ar trebui cel puţin o frază că urmează ca Birourile permanente să stabilească un nou termen pentru raport, pentru că altfel şi presa şi toată lumea va întreba despre ce este vorba. Eventual să se intervină la comisie pentru a solicita un nou termen pentru realizarea acestui cod de conduită a parlamentarilor. Întrebarea este de la MCV.

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Spuneţi-mi pagina, vă rog.

 

Domnul Niculae Mircovici:

Începe recomandarea nr.3 la pag.1 şi la pag.3 – la stadiul legislativ – în a doua treime a paginii, dă, începând de la 1 aprilie 2014, stadiul legislativ. Ultima este până pe 2 februarie 2015. Pe 2.12 s-a hotărât că termenul de depunere a raportului va fi 2.02.2015. Şi să solicităm comisiei respective, Biroul permanent – mă rog, Biroul permanent reunit ar trebui să solicite treaba asta, dar noi avem răspunsul acesta de dat acum şi nu cade bine – să solicităm comisiei să stabilească un termen până la care să depună raportul pentru codul de conduită al parlamentarilor. Aceasta ar fi propunerea mea. Codul de conduită se referă la independenţa sistemului judiciar, respectarea independenţei sistemului judiciar de către parlamentari.

 

Domnul Varujan Pambuccian:

Nu ştiu, pe cuvânt, sunt lucruri care deja frizează ridicolul. Aici, cred că ne batem singuri cuie fără să ne ceară nimeni; văd că este o chestie străbună, veche, dar nu mai zic nimic.

Respectarea sistemului judiciar de drept dintr-o ţară este o datorie a fiecărui cetăţean al acelei ţări, pentru că de aceea un anumit teritoriu cu o anumită populaţie pe el îşi spune „ţară”. Nu ştiu, dacă începem să băgăm fraze de genul acesta, ce o să creadă oamenii aceştia? Că noi suntem ce? Un trib din Amazon? Pentru că văd că spre asta tindem singuri, aşa, zicând noi despre noi lucruri care n-au sens. Dar, mă rog, cum vreţi.

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog, domnule Mate.

 

Domnul Mate Andras-Levente:

Aici l-aş completa pe distinsul meu coleg. În primul rând, un stat are şi o suveranitate.

 

Domnul Varujan Pambuccian:

De asta nu mai vorbesc.

 

Domnul Mate Andras-Levente:

Iar suveranitatea se exercită prin Parlament. Iar cu aceste formulări, dacă din punct de vedere juridic analizăm aceste formulări, se aduce atingere suveranităţii statului. Eu nu cred că statul român vrea să renunţe la suveranitate. Şi probabil că greşim şi noi pe ici-pe acolo, dar tare m-aş interesa – şi cred că am să semnez eu un act să văd ce spun colegii noştri din Cameră – ne-ar trebui un studiu comparativ cam câte parlamente şi-au adoptat acest, cum să spun, cod de conduită al parlamentarilor, ca să nu greşim, să avem aceleaşi drepturi şi obligaţii pe care le are, de exemplu, parlamentarul din Parlamentul Federal al Germaniei sau din Austria sau ştiu eu din care ţară şi atunci vom fi şi noi într-adevăr la aceleaşi standarde.

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog.

 

Domnul Ludovic Orban:

Cine s-a angajat în acest sens? Pentru că eu mă îndoiesc că ne-a cerut Comisia Europeană în cadrul MCV-ului să facem noi Cod de conduită a parlamentarului. Astfel, cine s-a angajat să elaboreze un Cod de conduită a parlamentarului? Este o întrebare extrem de serioasă.

Deci noi avem Statutul deputaţilor şi senatorilor, avem Regulamentele celor două Camere. Nu cred, sincer, că există vreo ţară din Europa, eu nu am auzit, în care să mai ai şi un Cod de conduită, care să spună ce?! Să nu exprimi nici o opinie legată de justiţie sau de puterea executivă, sau despre guvern?!

Este interesant de aflat cine a introdus această temă în obligaţiile noastre, pentru că eu sunt convins că în nici un caz Comisia Europeană nu a iniţiat o astfel de solicitare către România.

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog.

 

Domnul Niculae Mircovici:

Domnule preşedinte, dacă aş fi unul neinteresat politic, eu aş spune foarte clar că nu este normal ca Parlamentul să fie cârpa de şters praf a nimănui. Constituţia prevede că este organul reprezentativ suprem al poporului român. Dar avem o întrebare nu din partea altcuiva ci din partea ministrului justiţiei, care se referă şi citează în această întrebare recomandarea numărul 3 a Comisiei Europene, şi recomandarea numărul 3 sună aşa: „Să se asigure că în Codul de conduită a parlamentarilor sunt incluse dispoziţii care să garanteze respectarea independenţei sistemului judiciar de către parlamentari şi în cadrul procesului parlamentar.”

Recomandarea numărul 4, care este legată de recomandarea numărul 3: „În cadrul discuţiilor privind Constituţia să se menţină în centrul dezbaterii preocuparea pentru asigurarea independenţei justiţiei şi a rolului acesteia în contextul echilibrului puterilor în stat.”

La această întrebare trebuie să răspundă Biroul permanent.

Comisia juridică ne-a dat ceea ce s-a aprobat în Birourile permanente reunite. Pentru că aţi întrebat cine a iniţiat – nu ştiu cine a iniţiat, dar în Birourile permanente reunite în 1 aprilie 2014 s-a stabilit întocmirea acestui Cod de conduită şi el să fie trimis pentru raport la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a Camerei, la Comisia juridică, de numiri, imunităţi şi validări a Senatului şi la Comisia permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind Statutul senatorilor şi deputaţilor. Termenul de depunere a raportului era 16 septembrie. Acestea au hotărât pe data de 16 septembrie să prelungească termenul până în 14 noiembrie, iar în 14 noiembrie s-a hotărât să fie prelungit termenul până în 2 decembrie, şi ne-am oprit aici.

Problema este că nu cred că este bine să ne asumăm răspunderea să trimitem sub forma aceasta răspunsul. În momentul de faţă vor întreba ziariştii: „Pe 2 decembrie ar fi trebuit să fie gata raportul. Raportul nu este gata. Ce aţi hotărât?”

Cum răspundem la această întrebare?

Şi mi s-a părut normal ca Biroul permanent să întrebe comisia respectivă sau să ceară Birourilor permanente reunite să ceară acestei comisii să lămurească problema – de ce nu a fost realizat raportul sau dacă propune un alt termen pentru raport, pentru că noi ne-am angajat, şi nu altcineva, şi atunci când spun „noi” spun decizia Birourilor permanente reunite, să rezolve problema acestui Cod de conduită a parlamentarilor.

Una spunem în public şi în zona publică şi altceva discutăm aici, în Biroul permanent.

 

Domnul Mate Andras-Levente:

Dacă îmi permiteţi, am o rugăminte: eu sunt membru şi în Comisia juridică, dar anul acesta pe acest ministru nu l-am văzut nici măcar trecând aşa, din întâmplare, pe la Comisia juridică.

Haideţi să îl invităm, pentru că în primul rând Parlamentul este cel care ia decizii despre tot ceea ce înseamnă proiecte de legi. Astfel, să vină domnul ministru aici, să ne explice teoria dumnealui – ce vrea, ce nu vrea şi cum vrea, ca să ştim şi noi paşii pe care îi va face Parlamentul şi, normal, să nu îngreunăm această situaţie a MCV-ului. Dar să vină măcar, pentru că la televizor l-am văzut, şi într-adevăr, aşa cum a spus şi colegul meu, nu ştiu ce are partea aceasta cu partea cealaltă.

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog.

 

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

Domnule preşedinte, ceea ce spun colegii este perfect valabil. Să cereţi un punct de vedere Comisiei juridice şi bineînţeles acolo să fie invitat ministrul de resort şi să-şi spună punctul de vedere. Este cel mai bine aşa.

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Am înţeles de la staff că aveam termen 15 aprilie.

Astfel, avem un punct de vedere din partea Comisiei juridice, şi atunci îmi cereţi să trimitem înapoi la Comisia juridică. Păi, ce se întâmplă în plus?!

Termenul acela putem să îl modificăm, dar ce se întâmplă în plus la comisie, acest lucru vă întreb, dacă deja avem un punct de vedere făcut?!

 

Domnul Mate Andras-Levente:

Mâine avem şedinţa de comisie, deci am putea discuta, şi  miercuri ar intra în Biroul permanent.

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Bine. Atunci, îl retrimitem la Comisia juridică şi miercuri la Biroul permanent vom discuta din nou această problemă.

Termen: miercuri. Este în regulă? Suntem de acord? Da.

 

PUNCTUL 6

Solicitare din partea domnului deputat Vizitiu Sergiu Constantin referitoare la acordarea a opt zile de concediu

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul deputat Vizitiu Sergiu Constantin doreşte  efectuarea unui număr de opt zile de concediu legal de odihnă.

De acord.

 

PUNCTUL 7

Solicitare din partea domnului deputat Săvoiu Ionuţ Cristian referitoare la acordarea unui concediu cu plată

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul deputat Săvoiu Ionuţ Cristian doreşte efectuarea unui concediu cu plată în perioada 20 - 22 aprilie.

De acord.

Mai avem o notă cu o iniţiativă legislativă în procedură de drept comun din partea domnului deputat Mircea Duşa. Este vorba de o propunere pentru modificarea şi completarea Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

Va fi trimisă la Consiliul Legislativ.

De asemenea, mai avem o cerere din partea Comisiei juridice – pentru ca miercuri să îşi desfăşoare în paralel lucrările cu plenul.

Vă rog, domnule Pâslaru.

 

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

Domnule preşedinte, eu spun să nu fim de acord cu lucrul acesta pentru că miercuri este o activitate destul de încărcată.

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Este în regulă.

Alte propuneri? Nu sunt.

Cine este pentru propunerea de respingere făcută de domnul Pâslaru? De acord. Vă mulţumesc.

Tot suplimentar mai avem încă o cerere de concediu din partea doamnei deputat Sanda-Maria Ardeleanu: pentru zilele de 22, 23 şi 27 aprilie 2015. De acord. Vă mulţumesc.

Vă urez o zi frumoasă.

*

 

Şedinţa s-a încheiat la ora 14,25.