Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe oct. 2015 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 28 octombrie 2015 ora 16:00

4. Solicitare privind înființarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea modului în care sunt asigurate echipajele de însoțire a coloanelor oficiale, respectiv condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care solicită astfel de servicii, precum și respectarea prevederilor legale de către instituții și persoane desemnate în acest sens
amânată; adresă domnului Tiberiu-Mihail Nițu, Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație de Justiție

Solicitare privind înființarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea modului în care sunt asigurate echipajele de însoțire a coloanelor oficiale, respectiv condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care solicită astfel de servicii, precum și respectarea prevederilor legale de către instituții și persoane desemnate în acest sens Domnul Florin Iordache:

Am ajuns la solicitarea înființării unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea modului în care sunt asigurate echipajele de însoțire a coloanelor oficiale, respectiv condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care solicită astfel de servicii, precum și respectarea prevederilor legale de către instituții și persoane desemnate în acest sens.

Este venită din partea PNL, semnată de domnul Eugen Nicolăescu și domnul Mihai Popa, dar vreau să vă reamintesc înainte de aceasta, stimați colegi, că potrivit art. 74, alin.1 și citez: "Anchetele parlamentare nu pot avea ca obiect de activitate investigarea unor fapte sau activități care fac obiectul unor anchete judiciare sau care se află pe rolul unor instanțe de judecată".

Deci, în aceste condiții, stimați colegi, eu vă propun să facem, domnule secretar general, o adresă către Ministerul Public. Dacă există o anchetă judiciară pe obiectul de activitate al acestei comisii de anchetă.

Mai departe, domnul Toader. Vă rog domnule Toader.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Vreau să vă spun că așa este prevederea regulamentară dacă noi anchetăm o persoană. Nu anchetăm o persoană, nu avem nici o problemă cu respectiva cercetare penală dacă este. Noi nu discutăm de o persoană, ci de o activitate specifică. Nu poate practic Procuratura să stabilească, să urmărească, să vadă cum sunt organizate .

Domnul Florin Iordache:

Am înțeles. Deci, domnule Toader, m-ați auzit pe mine că am zis de persoane? Nu. Eu v-am citat dumneavoastră alineatul 1, art.74, unde spune foarte clar obiectul unor anchete. Deci, nu discutăm de persoane.

Domnul Marton Arpad.

Domnul Marton Arpad-Francisc:

Obiectul unei anchete poate fi in rem, deci, însăși activitatea respectivă anchetată, nu persoana, ci fapta persoanei și atunci se aplică întocmai această prevedere regulamentară.

Domnul Florin Iordache:

Da, mulțumesc. Alte intervenții dacă mai sunt?

Domnul Chirvăsuță. Vă rog.

Domnul Laurențiu Chirvăsuță:

Domnule președinte, am și eu o nedumerire vizavi de existența Grupului Național Democrat. De vreo câțiva ani tot s-a schimbat; și-a schimbat denumirea, și-a schimbat componența.

Solicit și eu un punct de vedere al Comisiei juridice, de disciplină și imunități despre existența și cadrul legal de funcționare a acestui grup.

Domnul Florin Iordache:

Ok. Să finalizăm și apoi, pasul 2, discutăm și de el. Domnul Orban. Vă rog.

Domnul Ludovic Orban:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Dacă aș fi director al acestei comisii, eu aș face referire la existența unei cercetări care nici măcar cercetare penală nu este, este o cercetare in rem care oricum nu afectează.

Obiectul de activitate pe care îl propunem acestei comisii de anchetă este evident regulamentar și nu există nici un fel de temă pentru ca noi să trimitem o solicitare către Parchetul General să-i întrebăm dacă există o anchetă în curs, pentru că nu ne interesează subiectul acesta. Cred că este bine să se efectueze această anchetă pentru că știm foarte bine că există o tendință de a abuza de aceste prevederi legale de către multe categorii de demnitari și cred că trebuie stopat acest sistem, iar comisia de anchetă practic nu-și propune strict să identifice numai ce a făcut Gabriel Oprea, ci propune să vadă toate misiunile care au fost efectuate, costurile acestor misiuni, condițiile în care s-au efectuat aceste misiuni, actele administrative care sunt sau nu sunt conform prevederilor legale, deci, un obiect de activitate care este foarte important mai ales când acest subiect este de mare interes pentru populație.

Mulțumesc mult.

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Dacă mai sunt alte intervenții? Dacă numai sunt alte intervenții, supun votului dumneavoastră, stimați colegi, ca prin Secretariatul general să facem o adresă către Ministerul Public în care să ne răspundă dacă pe acest subiect care vizează circulația și obiectul de activitate al acestei comisii există pe rolul instanțelor, respectiv a Ministerului Public un dosar in rem, da?

Supun votului dumneavoastră. Suntem în procedură de vot domnule, dar vă dau cuvântul. Vă rog.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Să întrebăm, ori facem cu. și prezentăm întrebările care sunt în comisia de anchetă, ori să cuprindem exact ce ne interesează pe noi, partea de legislație, partea de răspundere referitor la modul cum sunt organizate. Nu cred că interesează Procuratura cum este organizat la Ministerul de Interne sistemul de .

Domnul Florin Iordache:

Domnule Toader, eu vă propun să facem o solicitare pe tema pe care ați supus-o dumneavoastră, pentru verificarea modului în care sunt asigurate echipajele, însoțire ș.a.m.d. și textul curge. Deci, exact ce ați solicitat dumneavoastră, noi asta întrebăm. Dacă există o anchetă în derulare și dacă pe acest subiect există o anchetă în derulare, atunci este în regulă.

Cine este pentru această solicitare? Vă rog să votați!

6 voturi pentru.

Împotrivă? 2 voturi.

Deci, deocamdată, până nu primim răspuns de la Ministerul Public, comisia stă pe loc.

A doua solicitare vine din partea ... Acum spuneți dumneavoastră, domnule Chirvăsuță. Vă rog.

Domnul Laurențiu Chirvăsuță:

Solicit de la Comisia juridică, de disciplină și imunități cadrul de legalitate, de funcționare, a acestui grup, respectiv Grupul Național Democrat.

Domnul Florin Iordache:

Solicitați de la Comisia juridică, de disciplină și imunități un răspuns dacă potrivit legii.

Domnul Laurențiu Chirvăsuță:

La art.14 din Regulament.

Domnul Florin Iordache:

Am înțeles. Domnul Radu Popa. Vă rog.

Domnul Radu Mihai Popa:

Domnule președinte, aș fi vrut să fie un pic mai specific și mai clar de cunoscut ca să știu ce vrea de la Comisia juridică, să ne lămurim care este solicitarea, în ce constă solicitarea concret.

Domnul Florin Iordache:

Colegul nostru, domnul Chirvăsuță vrea să întrebe dacă Grupul Național Democrat funcționează în acest moment potrivit prevederilor regulamentare. Aceasta este întrebarea.

Vă rog.

Domnul Radu Mihai Popa:

Domnule președinte, crede cineva că, Comisia juridică poate să spună că un grup care funcționează în Camera Deputaților, care a avut poziții, care a avut declarații, funcționează altfel decât conform prevederilor regulamentare?

Domnul Florin Iordache:

Domnule lider, în condițiile în care orice grup parlamentar a fluctuat cu veniri, plecări, Comisia juridică, potrivit .

Ar fi o solicitare a Biroului permanent.

Domnul Radu Mihai Popa:

Domnule președinte, .

Domnul Florin Iordache:

Vă rog.

Domnul Radu Mihai Popa:

Domnule președinte, fiecare poate să ceară ceva, dar eu credeam că membrii Comisiei juridice sunt parlamentari care au asistat la înființarea grupului parlamentar în Camera Deputaților și nu cred că noi am făcut grupul acesta într-o bibliotecă și dumneavoastră ați aflat de el după ce l-am făcut în bibliotecă. Cred că l-am anunțat la plen și membrii Comisiei juridice puteau să se sesizeze până acum.

Domnul Florin Iordache:

Domnul Pâslaru. Vă rog.

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

Mulțumesc.

Domnule președinte, eu cred toată lumea poate să întrebe ceva. Probabil, membrii Comisiei juridice vor da un răspuns pe măsura așteptării colegului nostru, dar este normal să ceară. Asta nu înseamnă că membrii Comisiei juridice nu-și fac datoria sau nu-și cunosc fișa postului.

Domnul Radu Mihai Popa:

Stimați colegi și stimate domnule Pâslaru, sigur că da, oricine este liber să ceară orice. Eu ziceam doar să nu ducem în penibil toată discuția aceasta, pentru că membrii Comisiei juridice au fost în plenul Camerei Deputaților atunci când a fost constituit grupul. Atât spuneam. Mulțumesc frumos.

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Este o solicitare venită din partea domnului secretar Chirvăsuță, pe care o supun votului.

Cine este pentru această solicitare? 6 voturi pentru.

Împotrivă? 2 voturi. Mulțumesc.

Solicitarea domnului Chirvăsuță, domnule Panciu, la Comisia juridică.

Domnul Ludovic Orban:

Aș face un comentariu. Ați luat decizia să trimiteți la Comisia juridică. Deci, la începutul sesiunii, s-au anunțat grupurile parlamentare. Comisia juridică nu are ce să decidă în această privință., atâta timp cât a fost acceptată existența grupurilor parlamentare, decât dacă a intervenit ceva care să ducă la inexistența numărului necesar de membri ai grupului, ceea ce nu s-a întâmplat. Mi se pare o solicitare caducă, dar dacă dumneavoastră vreți să-și dea părerea Comisia juridică, asta este.

Domnul Florin Iordache:

Este foarte bine că face o verificare Comisia juridică. Dacă au apărut elemente noi sau dacă cumva nu respectă regulamentul, ne răspunde Comisia juridică.

Mulțumesc.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 27 iunie 2022, 9:03
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro