Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe iun. 2017 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 26 iunie 2017 ora 17:30

1. Notă cu privire la inițiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaților
aprobată consultă

Notă cu privire la inițiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaților Domnul Florin Iordache:

Bună ziua, stimați colegi.

Declar deschisă ședința de Birou permanent cu cele patru puncte la ordinea de zi.

Dacă sunt observații. Nu.

Avem Legea de abilitare a guvernului de a emite ordonanțe și vă propun să aprobați această Notă, să fie trimisă Comisiei juridice pentru a fi discutată și, după ce vom avea raportul de la Comisia juridică, să intre mâine în ședința de plen.

Dacă sunt observații. Nu.

Vă rog. Da, domnul coleg.

Domnul Dan Vîlceanu:

Domnule președinte, având în vedere că nu prea avem guvern în momentul acesta, nu văd pe cine am putea abilita.

Domnul Florin Iordache:

Domnule coleg, vă răspund imediat.

Acesta este punctul dumneavoastră de vedere; a fost invocat și la Senat și va fi. vom răspunde și mâine.

Avem un guvern, și în perioada vacanței noastre - începând cu data de 1 iulie - guvernul care va exista la acel moment trebuie să fie abilitat de către Parlament să poată emite ordonanțe. Ordonanțe simple, în spiritul legislației în vigoare. Pentru că, altfel, ar trebui ca Parlamentul să rămână în activitate în perioada următoare.

Din ceea ce ne dorim noi - că dumneavoastră n-ați participat la ședința de Birou permanent de la prânz - ne dorim ca în perioada următoare, respectiv miercuri și joi cel mai târziu, să avem audierile și apoi votul final, astfel încât cu data de 1 iulie să avem un guvern trecut prin Parlament. Chiar dacă nu vom avea în perioada vacanței guvernul care există, dacă vă uitați în Constituție, guvernul, în perioada vacanței parlamentare - cu 1 iulie până la 1 septembrie - guvernul trebuie să fie mandatat de către noi să poată emite ordonanțe simple, numai pe domeniile pe care le vom adopta.

Domnul Dan Vîlceanu:

Eu am înțeles foarte bine la ce vă referiți și să știți că n-am o poziție contrară, neapărat de dragul de a face. de a avea o poziție contrară. Eu vă spun doar că, în momentul în care abilităm guvernul de a da ordonanțe, eu cred că trebuie avută o discuție și cu guvernul, ca să știi cam ce ordonanțe, să știi cam ce urmărește guvernul în perioada de vacanță. Eu nu cred că ați putut sta de vorbă cu cineva, sau cu un prim ministru, ca să puteți să știți, să întrebați pe cineva ce anume dorește să se întâmple, pentru că am văzut că la Senat au fost depuse de mai multe ori amendamente și numai vreo cinci sau șase au trecut din ele.

Domnul Florin Iordache:

Da, domnul coleg, sunt de acord. Și la Cameră, la fel, colegii vor putea depune amendamente, dar până la urmă, controlul parlamentar este asupra guvernului. Și noi vom mandata pe perioada vacanței parlamentare ce domenii de activitate, repet, în litera Constituției, numai pe legi ordinare.

Domnul Dan Vîlceanu:

Am înțeles, nu mai vreau să continui, că nu vreau să facem neapărat o polemică. Doar atât vreau să repet: care guvern?

Domnul Florin Iordache:

Păi, la 1 iulie, în perioada vacanței parlamentare, nu contează componența guvernului. În perioada vacanței parlamentare, guvernul care există în acea perioadă să poată emite ordonanțe simple, în baza legii pe care o vom da noi ca și Parlament.

Alte intervenții? Nu sunt. Mulțumesc.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 21 septembrie 2020, 13:52
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro