Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe mar. 2018 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 19 martie 2018 ora 14:00

18. Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe
consultă

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Domnul Petru Gabriel Vlase:

Relații externe.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Memorandum intern privind participarea la vizita în Germania a unei delegații a Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității S.R.I. (20 – 22 martie 2018)

1. Memorandum intern privind participarea la vizita în Germania a unei delegații a Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității S.R.I. (20 - 22 martie 2018)

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Memorandum intern privind participarea la vizita în Germania a unei delegații a Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI: domnul Cucșa și un consilier.

Obiecții? Da, vă rog.

Domnul Năsui.

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Mulțumesc.

Deci, domnule președinte, ca să înțelegem clar: practic aici este o comisie alcătuită din membrii tuturor partidelor politice reprezentate în Parlament, care este invitată să meargă la un eveniment, și nu vor participa decât doi reprezentanți ai Puterii și o persoană din personalul tehnic al comisiei, nimeni din Opoziție.

Nu vi se pare normal să se suplimenteze? Adică n-am nici o problemă să meargă dânșii acolo, dar să fie și o persoană de la USR și de la PNL măcar?

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Aici avem o discuție întotdeauna cu numărul de persoane care participă dintr-o comisie sau dintr-un grup participant la reuniunile internaționale.

În cazul de față participă președintele comisiei și vicepreședintele comisiei. Președintele Comisiei fiind senator, nu este treaba noastră; și noi aprobăm doar participarea domnului vicepreședinte Cucșa al Comisiei.

Vă sugerez: Biroul permanent nu are posibilitatea, dacă vreți, de a intra în activitatea unei comisii; își stabilesc singuri acolo regulile. Și, atunci, deciziile care vin din comisie, pe acelea le luăm de bune.

Și vom mai avea o discuție mai încolo pe subiectul acesta - inversă; de data asta inversă.

Vă rog, domnule deputat.

Domnul Dan Vîlceanu:

Domnule președinte, eu aș propune să aprobăm cinci locuri, și ei, la comisie, pot să-și stabilească ei dacă...

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Aici am răspuns: nu putem noi să trecem peste decizia comisiei.

Domnul Dan Vîlceanu:

Nu venim peste decizia comisiei. Dacă ei vor la comisie să rămână tot trei, tot trei rămân, dar haideți să aprobăm cinci.

Domnul Petru Movilă:

Este și o altă procedură - dacă au primit o invitație de undeva care spune "număr limitat de locuri" și precizează, sigur că toți am dori - fiecare grup parlamentar să fie reprezentat, dar sunt niște proceduri. Dacă au o invitație cu număr de locuri, comisia decide numărul invitaților, sub rezerva validării de Biroul permanent.

Mulțumesc.

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Întâmplător știm speța și, deci, invitația nu presupune un număr și, atunci, am putea foarte bine suplimenta numărul acesta.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Am reținut punctul dumneavoastră de vedere, vă rog.

Deci, vă supun la vot memorandumul pentru participarea domnului Cucșa.

Cine este pentru? Nouă.

Împotrivă? Trei.

Aprobat.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Memorandum intern privind participarea la Congresul Asociației Motocicliste a Țărilor Central Europene – MACEC (Lublin, Polonia, 23 – 25 martie 2018)

2. Memorandum intern privind participarea la Congresul Asociației Motocicliste a Țărilor Central Europene -MACEC (Lublin, Polonia, 23 - 25 martie 2018)

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Memorandum intern privind participarea la Congresul Asociației Motocicliste a Țărilor Central Europene - MACEC (Lublin, Polonia, 23 - 25 martie). Participant: domnul Nicu Niță.

Obiecții?

Domnul Movilă, dacă vreți, ridicați mâna și vă dau cuvântul.

Vă rog.

Domnul Petru Movilă:

Domnule președinte, mulțumesc.

Nu știu, sună ciudat - dacă este Asociația Motociclistă, sau este Asociația Motocicliștilor? Este interesantă formularea.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă supun votului.

Cine este pentru? Nouă.

Împotrivă?

Atunci, avem unanimitate. Mulțumesc.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Memorandum intern privind participarea la cea de-a 138-a Adunare a Uniunii Interparlamentare și reuniunile asociate (Geneva, Elveția, 23 – 28 martie 2018)

3. Memorandum intern privind participarea la cea de-a 138-a Adunare a Uniunii Interparlamentare și reuniunile asociate (Geneva, Elveția, 23 - 28 martie 2018)

Domnul Petru Gabriel Vlase:

3 - Memorandum intern privind participarea la cea de-a 138-a Adunare a Uniunii Interparlamentare și reuniunile asociate (Geneva, Elveția, 23 - 28 martie 2018).

De data asta, vă rog ca de la Grupul PSD și de la Grupul PNL să stabiliți un singur participant.

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Pentru reciprocitate, credem că cinci - cred că bine văd - cinci colegi. Noi suntem dispuși să renunțăm la un coleg deputat la această deplasare, în condițiile în care îi rog și pe colegii noștri de la PNL să facă același lucru și să rămână doar trei parlamentari care să meargă la acest eveniment. Și, în condițiile acestea, fac și o propunere - să rămână unul singur.

Rămâne domnul Gheorghe Dănuț Bogdan.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Sigur, mulțumesc.

De la PNL, puteți lua decizia acum sau ...?

Domnul Buican?

Domnul Cristian Buican:

Domnule președinte de ședință,

Dragi colegi,

Păi nu mai înțeleg punctul de vedere al președintelui și al Biroului permanent - pentru că la punctul anterior ați susținut că noi nu putem să ne implicăm în stabilirea componenței și a numărului de participanți la aceste delegații, ci comisiile sunt suverane în luarea acestor decizii. Aici, veniți și propuneți să reducem numărul.

Eu propun să întoarcem acest memorandum la comisie și să vină, în urma negocierii liderilor, cu o altă propunere.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Deci, aici suntem la o adunare interparlamentară. De regulă, și pot să vă spun din propria experiență, că am fost și eu șef al unei delegații importante din Parlament, ne rânduiam, pentru că nu putem participa întotdeauna toată delegația care de regulă este formată din 15 - 16 cu tot cu senatori, cel puțin zece deputați.

Este doar din rațiuni strict economice această decizie, nu este din alte rațiuni.

Și, atunci, ținând cont că deja este pe 23 - 28, înțeleg că este poimâine, vă rog acum, pe loc; am înțeles Grupul PSD, Grupul PNL... sau Grupul PNL poate să revină cu propunerea până la sfârșitul programului de astăzi. Da? Este în regulă, atunci.

Un singur participant.

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Domnule președinte...

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Da, domnule Năsui.

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Da. Am avea rugămintea, având în vedere că sunt iarăși mai multe locuri, să fie reprezentat și al treilea partid parlamentar, anume USR între aceste locuri.

Deci, dacă revenim, putem face modificări.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă răspund la fel ca la prima chestiune: vorbiți cu cei de acolo și cu șeful grupului.

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Păi și dumneavoastră acum nu vorbiți cu cei de acolo; vorbiți cu noi. Și, atunci, așa cum vorbiți și dumneavoastră cu noi, așa vorbesc și eu.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Eu nu am propunere aici de la USR din partea Grupului GRUI, cred că e ăsta.

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Dumneavoastră doriți să faceți o propunere ca să reducem numărul de locuri.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Nu. Am redus din câte doi; unul la grupul propus din rațiuni economice.

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Și, așa cum reducem cu doi, vă propun să suplimentăm cu unul care să fie de la al treilea grup.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Cu propunere de la comisie.

Mulțumesc.

Vot.

Vot pentru? Nouă.

Împotrivă? Nu sunt voturi împotrivă?

Unanimitate.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Memorandum intern privind participarea la reuniunea comună a Subcomisiilor pentru refugiați și copiii migranți și tineri și pentru cultură, diversitate și patrimoniu ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Londra, 26 martie 2018)

4. Memorandum intern privind participarea la reuniunea comună a Subcomisiilor pentru refugiați și copiii migranți și tineri și pentru cultură, diversitate și patrimoniu ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

(Londra, 26 martie 2018)

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Memorandum pentru participarea la reuniunea comună a Subcomisiilor pentru refugiați și copiii migranți și tineri și pentru cultură, diversitate și patrimoniu ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Londra, 26 martie. Doamna Tușa, domnul Preda, domnul Stroe.

Obiecții? Nu.

Aprobat.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Memorandum intern privind participarea la ceremonia de decernare a premiilor Mărcii Patrimoniului European (Plovdiv, Bulgaria, 26 martie 2018)

5. Memorandum intern privind participarea la ceremonia de decernare a premiilor Mărcii Patrimoniului European (Plovdiv, Bulgaria, 26 martie 2018)

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Memorandum intern privind participarea la ceremonia de decernare a premiilor Mărcii Patrimoniului European, Plovdiv, Bulgaria - domnul Bulai, USR.

Obiecții? Nu.

Aprobat.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Memorandum intern privind participarea la cea de-a 11-a ediție a Conferinței anuale a Forumului pentru Viitorul Agriculturii (Bruxelles, 27 martie 2018)

6. Memorandum intern privind participarea la cea de-a 11-a ediție a Conferinței anuale a Forumului pentru Viitorul Agriculturii (Bruxelles, 27 martie 2018)

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Memorandum privind participarea la cea de-a 11-a ediție a Conferinței anuale a Forumului pentru Viitorul Agriculturii, Bruxelles, 27 martie - domnul Steriu.

Obiecții? Nu.

Aprobat.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Memorandum intern privind vizita în Vietnam a unei delegații a Grupului parlamentar de prietenie cu R.S. Vietnam din Parlamentul României (28 martie – 2 aprilie 2018)

7. Memorandum intern privind vizita în Vietnam a unei delegații a Grupului parlamentar de prietenie cu R.S. Vietnam din Parlamentul României (28 martie - 2 aprilie 2018)

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Memorandum intern privind vizita în Vietnam a unei delegații a Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Socialistă Vietnam din Parlamentul României.

Obiecții? Nu.

Aprobat.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Memorandum intern privind oportunitatea participării la Rețeaua Transatlantică a Tinerilor Parlamentari - TU40 (Washington D.C., 6 – 9 mai 2018)

8. Memorandum intern privind oportunitatea participării la Rețeaua Transatlantică a Tinerilor Parlamentari - TU40 (Washington D.C., 6-9 mai 2018)

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Și memorandum privind oportunitatea participării la Rețeaua Transatlantică a Tinerilor Parlamentari (Washington, 6-9 mai 2018).

Participanți: câte un deputat pentru fiecare grup. Da?

Sunteți mulțumit acum, domnul Năsui, cu propunerea noastră? Da?

Domnul Năsui Claudius-Iulius-Gavril :

Eu sunt pentru să fie reprezentate toate partidele, conform algoritmului; asta este și regula parlamentară.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vreți să faceți.? O putem face și pe algoritm, și atunci nu mai iese.

Domnul Claudius-Iulius-Gavril Năsui:

Toată lumea trebuie să fie. să aibă oportunitate să fie reprezentată peste tot, domnule președinte; consider că chestia asta trebuie să stea la baza tuturor deciziilor .

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog să apreciați această chestiune.

Domnul Năsui Claudius-Iulius-Gavril:

. și cele din SRI, Comisiei SRI sau a celorlalte care au mai fost discutate astăzi.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Adică fac și lucruri bune, nu numai rele.

Propuneți câte un deputat, da? și urmează memo, se aprobă, cu rezerva nominalizărilor, la Direcția Externe.

Alte intervenții? Nu.

Mulțumesc.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 25 septembrie 2020, 20:27
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro