Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe apr. 2018 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 25 aprilie 2018 ora 12:41

1. Moțiunea simplă inițiată de 67 de deputați
se restituie inițiatorilor pentru a fi reformulată potrivit extrasului de steno

Moțiunea simplă inițiată de 67 de deputați Domnul Florin Iordache:

Haideți să începem. Suntem șapte. opt, bun.

Daniel, hai să începem!

Dacă la ordinea de zi a ședinței de Birou permanent sunt intervenții?

Nu.

Adoptat.

La primul punct al ordinii de zi - Moțiunea simplă inițiată de 67 de deputați din partea Grupului PNL.

Eu vreau să vă ridic câteva lucruri, înainte de a supune votului această chestiune, dacă o introducem sau nu pe ordinea de zi:

1. În primul rând, în titlul moțiunii, Grupul PNL solicită domnului Liviu Dragnea demiterea a doi miniștri.

Cei care au inițiat acest demers fie nu cunosc Regulamentul, fie îl ignoră, pentru că demiterea unui ministru, după ce Parlamentul a aprobat formula completă a Guvernului, demiterea se poate face la propunerea primului-ministru și se aprobă de Președintele României. Deci, în nici un caz Președintele unei Camere nu poate solicita demiterea a doi miniștri.

Deci, competența o are Președintele României, la propunerea Primului-ministru.

Ce legătură are sau. acest demers. bănuiesc că și dumneavoastră știați bine că acest demers e un demers. Imediat! Lăsați-mă să vorbesc și vă dau cuvântul! Dar vă fac câteva precizări ca să puteți avea argumente. Dacă aveți!

Deci, acest demers, din punctul meu de vedere, e politicianist. Fie nu cunoașteți Regulamentul, fie nu cunoașteți legile.

2. Dumneavoastră, aici, faceți referire la doi miniștri. Pe cine ar trebui să invităm? Să invităm Ministrul Muncii? Să invităm Ministrul Sănătății?

Orice moțiune simplă se adresează unui ministru.

Deci, din punctul meu de vedere, ținând cont de aceste două chestiuni grave, eu propun să fie returnată Grupului PNL, să-și rescrie și să readapteze titlul, ținând cont de aceste argumente, pentru că este vorba de o moțiune simplă.

Dacă discutăm de moțiune de cenzură, unde discutăm de mai mulți miniștri ... dumneavoastră v-ați epuizat chestiunea cu moțiunea simplă; mai puteți încerca mai la toamnă, dacă vă mai strângeți.

Deci, propunerea mea pentru - imediat, domnule Buican, vă dau cuvântul - propunerea mea este de a respinge și de a returna Grupului PNL această solicitare a Grupului PNL, ținând cont cel puțin de cele două aspecte pe care le-am ridicat.

Domnul Buican.

Domnul Cristian Buican:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Vreau să vă spun că, în condiții normale, ceea ce ați precizat dumneavoastră este absolut corect și regulamentar însă de un an și ceva, după alegerile parlamentare din 2016, practica arată că nu ne desfășurăm activitatea în condiții normale și că două guverne au fost doborâte nu în mod constituțional, ci la dorința domnului Liviu Dragnea.

În consecință, colegii mei - membri ai Grupului parlamentar, observând modul în care Partidul Social Democrat își devorează propriile guverne și proprii miniștri, au avut o solicitare care este considerată corectă privind modul în care PSD-ul, în acest mandat, înțelege să se comporte dincolo de prevederile legale.

Vă mulțumesc.

A, am uitat să precizez: evident că noi vom fi împotriva propunerii dumneavoastră!

Domnul Florin Iordache:

Evident, evident! Dar nu mi-ați dat argumente până la urmă și văd că vă preocupă grija noastră. În loc să aveți de grija dumneavoastră, nu știu de ce vă preocupă grija PSD-ului!

Dar eu v-am spus dumneavoastră cel puțin două argumente legale. N-ați reușit să veniți cu niciun argument legal.

Deci, repet, când voi supune votului - și vorbesc și de liderii de grup, și colegii mei - voi supune să fie întors și titlul, dar și textul! Adică vă mai uitați, mai periați și în text acolo, dacă aveți grijă! În perioada asta de sărbători.

Liderii de grup și apoi dumneavoastră.

Domnul Suciu, vă rog.

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Mulțumesc mult, domnule vicepreședinte de ședință.

Nu vreau să intru neapărat într-o dezbatere mai aprinsă decât e cazul, dar vreau să citez un clasic în viață: această solicitare, această moțiune, este cel puțin zglobie. Și nu ne permitem să discutăm în ședințele Biroului permanent pe situații anormale, ci trebuie să discutăm pe Regulament și pe lege!

Așadar, în numele Grupului PSD, vă solicit același lucru: retrimiterea acestui, acestei . respingerea acestei moțiuni, retrimiterea la Grupul parlamentar PNL, pentru că nu respectă absolut nicio prevedere necesară pentru o moțiune simplă.

Vă mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Vă rog, domnul vicelider, vreți să interveniți, nu? Și apoi domnul Ben-Oni Ardelean.

Vă rog.

Domnul Dan Vîlceanu:

Domnule președinte, realitatea bate filmul.

Eu nu înțeleg de ce vă deranjează un titlu. Până la urmă, dacă îmi spuneți în Regulament, sau ce literă din Regulament ne interzice să punem titlul așa cum dorim noi de cuviință, este o altă discuție.

Pe de altă parte, haideți să fim practici! Haideți să fim practici și să, și să înțelegem toți că domnul Dragnea este cel care demite miniștrii și prim-miniștrii.

Ce, care-i problema că noi solicităm domnului Dragnea? Unde în lege spune că nu avem dreptul să solicităm cui vrem noi, orice? Este și un gest politic, o moțiune simplă. Nu cred că vă așteptați acum, să schimbăm Regulamentul și să spunem și ce ai dreptul să spui într-o moțiune și ce nu ai dreptul să spui.

Din acest punct de vedere, noi nu vedem nici un fel de problemă, dumneavoastră la rândul dumneavoastră, când erați în opoziție ați făcut, și ați cerut demiterea miniștrilor, nu am înțeles ce vă deranjează acum? doar că sunt miniștrii dumneavoastră? Nu cred că ăsta este rostul. Dar ca să nu lungesc, discuția. Noi am mai avut discuțiile astea, și niciodată nu am înțeles ce anume deranjează într-un, pe lângă demersul absolut regulamentar, ce vă deranjează un gest politic pe care Partidul Național liberal îl face în Camera Deputaților.

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Imediat.

Domnule coleg, poate nu am fost explicit. Demersul politic este una, dar știința de carte este alta.

Știința de carte, uitați-vă în lege, cine poate demite un ministru. Nu înțeleg, .aici este problema la dumneavoastră, știința de carte. Citiți legea și apoi vedeți.

Da.

Domnul vicepreședinte Ardelean.

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Domnule vicepreședinte, doar pentru corectitudinea politică a stenogramei, ne preocupă binele țării. Și situația este îngrijorătoare. De asta am venit cu moțiunea asta, care cred eu că este de bun simț.

Domnul Florin Iordache:

Da, grupul, domnul Seidler.

Domnul Cristian-Gabriel Seidler:

Domnul președinte, avem o problemă în momentul în care în democrație, puterea cenzurează opoziția, până la nivelul la care hotărăște ce titlu e sau nu e corect. Parțial culmea este că vă dau dreptate.

Vă dau dreptate că este anormal, ca Liviu Dragnea să demită ministrul sănătății sau al muncii sau orice alt ministru. Dar realitatea politică este că președintele partidului, principalului partid de guvernământ, hotărăște așa cum ne-a mai spus în declarații publice, dacă vreți, componența nominală a Cabinetului. Iar din această perspectivă, titlul este unul absolut justificat. Dar chiar dacă nu ar fi, încă odată, într-o democrație, puterea în momentul în care cenzurează titlul unei inițiative fie ea și moțiune, a opoziției, se cheamă, în mod oficial, pentru că avem stenogramă aici, că se fac, deja pași spre dictatură. Faceți pași spre ceea ce înseamnă regim de tip putinist sau erdoganist. Este oficial acum.

Domnul Florin Iordache:

Domnule coleg, chiar este așa greu să înțelegeți că nu un președinte de Cameră, solicită ... ? V-am citat din lege, citiți legea! V-am înțeles!

Domnul Cristian-Gabriel Seidler:

Ați înțeles? Deci când titlul, poate fi oricare, realitatea politică este una, sigur (.) este ceea ce susțineți dumneavoastră.

Domnul Florin Iordache:

Am înțeles.

Supun votului, stimați colegi din Biroul permanent, retrimiterea acestei moțiuni simple inițiate de Grupul PNL pentru a fi refăcută, și în titlu și în ceea ce scrie în text.

Cine este pentru? 7 voturi pentru.

Împotrivă?

Opt.

Da, cu opt voturi pentru și trei împotrivă.

Domnul Buican.

Domnul Cristian Buican:

Domnule președinte, să ne spuneți pe cine trebuie să lăudăm, dacă cumva ar trebui să-l lăudăm pe domnul Dragnea în această moțiune simplă?

Văd că trebuie să facem așa cum spune puterea.

Domnul Florin Iordache:

Luați-o înapoi la partid, mai citiți legile și mai discutăm.

Vă mulțumesc.

Mergem mai departe.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 25 septembrie 2020, 19:13
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro