Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2004-2008 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe nov. 2007 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 12 noiembrie 2007 ora 13:00

5. Memorandum intern: Aplicarea dispozițiilor Legii nr.144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, cu modificările și completările ulterioare
amânat

Memorandum intern: Aplicarea dispozițiilor Legii nr.144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, cu modificările și completările ulterioare Domnul Bogdan Olteanu:

Este vorba, înțeleg, de termenul la care depunem declarații de avere.

Dacă am înțeles eu corect, în Birourile permanente reunite s-a stabilit că Senatul va proceda în continuare așa cum intenționa și că vom propune parlamentarilor ca, în mod voluntar și fără să fie o prevedere legală specială, să depună declarații de avere în termenul prevăzut de lege. Așa înțeleg că s-a discutat în Birourile reunite. Dacă aveți o altă interpretare asupra discuției, vă rog să ne-o clarificați.

Domnul Nicolicea, domnul Rădulescu, domnul Marton.

Domnul Eugen Nicolicea:

Cei de la Senat insistau să facem ca și ei, ca să le acoperim greșeala, spunând că ar da o imagine proastă dacă facem acest lucru. Dacă ar fi fost vorba numai de noi, o făceam.

Chestiunea este că această lege nu se referă numai la Senat și numai la Cameră, ci implică mii și mii de oameni. Și în momentul în care noi acceptăm această eroare, pe undeva se vor putea face greșeli și, dacă, să zicem, un consilier local la o primărie nu depune în termenul acesta, pentru că nu știe sau habar nu are că noi dorim să facem treaba aceasta voluntar, probabil că se va găsi cineva să facă scandalul de rigoare. Și, atunci, noi am spus că nu trebuie să spunem că ne opunem, dar că este foarte bine dacă am preciza că noi o facem în mod voluntar și că nu este obligatoriu pentru restul lumii, pentru că termenul legal este același și să-l precizăm. Și, deci, să fie un fel de recomandare din partea Biroului permanent ca deputații să depună, până la data cutare, în mod voluntar, termenul limită fiind cel din iunie; nu pentru noi, ci să înțeleagă ceilalți din restul țării.

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnul Rădulescu.

Domnul Cristian Rădulescu:

Aici este o încercare de compromis, care cuprinde o contrazicere în termen. Deci, să facem o recomandare ca să se depună în mod voluntar. Această posibilitate există și în momentul de față, pe legea veche. Cine vrea să-și reactualizeze declarația poate s-o facă ori de câte ori consideră sau când au intervenit schimbări notabile în cuantumul averii - a sărăcit, a scăpătat sau, dimpotrivă, a moștenit ceva. Deci, există posibilitatea și în momentul acesta.

Acum, eu apreciez deschiderea față de opinia publică și societatea civilă a celor de la Senat, dar eu cred că noi, forul legislativ, am făcut o lege, care se referă, printre alte categorii de persoane, și la noi și, după aceea, ne apucăm noi să-i dăm o interpretare și, de fapt, să sărim puțin peste această lege, numai de frica "Academiei Cațavencu" sau nu știu căror alte ziare, care se vor apuca să ne "pieptăne". Cred că dacă am făcut o lege într-un fel, trebuie s-o respectăm așa cum este ea.

Eu mi-am depus declarația pe anul trecut încă din primele zile ale acestui an. Următoarea declarație o voi depune ori până la 30 iunie, anul următor, așa cum zice legea, ori dacă voi vinde sau voi cumpăra ceva foarte important. Voi respecta în continuare legea.

Vedeți că aici suntem într-o perioadă în care tot creăm, așa, niște precedente, care, odată și odată, se vor întoarce tot în capul nostru, și cu Constituția, și cu tot felul de comisii, și cu interpretări de legi. Facem acum chestia aceasta; data următoare, ne speriem noi de altceva din partea presei și o să venim cu o altă interpretare, Senatul nu o să vrea și tot așa și tot timpul, în loc să ne pliem pe lege, o să ne pliem pe ce zice un ziar sau o revistă.

Eu aș zice că putem să dăm, dacă vreți neapărat, pentru că trebuie să ies din Birou cu ceva, să spunem că legea este în felul următor și cine nu și-a depus nici până acum declarația pe anul trecut, pe legea veche, să și-o depună. Dar următoarele declarații, conform legii, se vor face anul următor sau în caz de schimbări majore. Nu cred că trebuie să mai dezvoltăm noi mult subiectul acesta.

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnul Marton.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Dacă doriți să faceți o astfel de recomandare, v-aș ruga eu să nu trimiteți la lege, pentru că, dacă trimiteți la lege, atunci se aplică art.42, alin.2; adică persoanele prevăzute de lege au obligația să depună sau să actualizeze declarațiile de avere și de interese anual, cel mai târziu la data de 31 mai, pentru anul fiscal anterior.

Am mai spus, eu am depus anul trecut, în decembrie; pe urmă, am mai depus în mai; am mai avut iar depuneri de declarații de avere; asta este problemă personală; și domnul președinte a fost candidat și subcandidat, cu marile șanse de a intra în Parlament.

Am mai multe decât dumneavoastră, sunt pe locul 44, deci am mai multe șanse.

Așa că nu am astfel de probleme, pot să mai depun a șaptea oară anul acesta, nu-i nici o problemă.

Dar nu putem trimite la această prevedere.

Pe de altă parte, dacă vrem să arătăm un termen concret, acest termen nu poate fi - nici nu-mi dau seama cum calculează cei de la Senat; habar nu am, vă spun sincer, pentru că alin.4 din art.42 vorbește în felul următor: "În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi". Deci, 15 zile de la data intrării în vigoare. Și ce spune? Că intră în vigoare art.59, lit.b), la șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, partea I, în ceea ce privește capitolul 1-2 și capitolele 5-7. Acest art.42 regăsindu-se în capitolul 5, intră în vigoare la șase luni de la publicare. Când a fost publicat? Vedeți data; oricum ați citi-o, este de 17. Deci, a intrat în vigoare pe 17 noiembrie; plus 15 zile. Nu știu cine a calculat 25 noiembrie. Habar nu am cum au făcut această socoteală. Deci, la interpretare de lege este zero; din punct de vedere politic, cred că este o greșeală și, din punct de vedere al calculului aritmetic, este o problemă de clasa, cu indulgență, a doua, nerezolvată corect.

Deci, data de 25 noiembrie, dacă doriți să propuneți ceva, atunci propuneți o zi - 17+15 - puteți să calculați, deci pe data de 2 sau 1 decembrie, până la 1 decembrie; pentru că se obișnuia să facem astfel de propuneri pentru Ziua Națională, pe 1 Decembrie, se propunea pe atunci, în cinstea datei de 1 Decembrie, să depunem cu toții declarațiile de avere.

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnul Bolcaș.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Eu cred că exagerăm în interpretările pe care le dăm, care de care mai sofisticate și care ar putea să fie juste. Eu pornesc de la ideea că orice interpretare poate să fie justă. Dar lucrurile sunt mai simple, pentru că Montesquieu a scris despre spiritul legilor, nu despre litera legilor. Iar spiritul este următorul:

Legea 144 este o lege nouă. Asta nu o poate contesta nimeni. Spiritul ei este ca declarațiile de avere să fie cercetate de un organism nou. ANI nu poate să verifice fostele declarații de avere, pentru că nu aceasta este competența sa. Competența sa este să verifice declarațiile de avere date conform acestei legi. Deci, este clar că trebuie să dăm declarații de avere, în baza acestei legi noi, în termenul prevăzut de intrarea sa în vigoare.

Acum, domnul Marton, care știe mai multă matematică decât mine, are dreptate. Nu știu, de la 17 publicare, cum s-a ajuns la 25. Este o chestie foarte ciudată aici. 17 mai - publicarea, șase luni reprezintă 17 noiembrie, pentru că termenul pe luni se calculează de la zi la zi, plus 15 zile de la data intrării sale în vigoare.

Eu cred că nu trebuie să ne formalizăm atât, este foarte simplu să completăm aceste declarații de avere, cu toate impedimentele - nu s-a încheiat anul fiscal, nu avem date certe ș.a.m.d.

Domnul Bogdan Olteanu:

Sunt pe 2006. Deci, dacă mai dăm acum declarațiile, le dăm pentru anul 2006, care este încheiat. Nu putem da pe anul 2007, care nu este încheiat.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Aceasta rămâne o lacună a legii, pentru că nu a reglementat acest lucru. În "dispoziții tranzitorii și finale" trebuia să se reglementeze.

Dar eu consider că, intrând în vigoare această lege, care spune "sunt obligați să predea declarații de avere de la data intrării în vigoare".

Domnul Bogdan Olteanu:

Iertați-mă! În condițiile acestea - și interpretarea dumneavoastră are argumentele ei - să fim bine înțeleși, nu putem decât să redepunem declarațiile pe care le-am depus odată. Noi nu putem face declarații de avere pe un an care nu s-a încheiat, pentru că nu avem ce să scriem în ele. Deci, ar însemna practic să copiem declarația de avere pe care am dat-o până la 31 mai, s-o datăm undeva în cursul lunii noiembrie, s-o semnăm și s-o depunem din nou. Deci, nu avem cum depune pe 2007.

Vă rog, domnule Marton.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnul vicepreședinte Bolcaș ar avea dreptate, dacă nu ar exista un alineat 4 derogatoriu de la prevederile generale, în care se spune că în termen de 15 zile - deci, asta dorim să aplicăm - de la data intrării în vigoare a prezentei legi, persoanele care nu aveau obligația de a depune declarații de avere și declarații de interese, pentru care legea a stabilit această obligație, trebuie să depună această declarație.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Pentru mine, este data apariției legii.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Pentru mine, din moment ce se scrie că numai persoanele care nu aveau, atunci este clar că toți ceilalți nu au această obligație. Dar am luat această decizie, haideți să zicem politică. Oricum, data de 3 decembrie și nu de 25 noiembrie și depunerea se face pentru anul 2006, să fie clar, pentru că altfel iarăși se vor depune plângeri penale împotriva noastră, pentru că nu ne-am declarat ce am câștigat în tot cursul anului 2007, când nici nu știm cum vom termina anul 2007.

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnilor colegi, este cât se poate de clar că nu ne înțelegem. Astăzi este ședința Comisiei juridice, la ora 1600, și eu vă propun să cerem acum Comisiei juridice ca, astăzi, la primul punct pe ordinea de zi să discute această chestiune și să ne dea un punct de vedere - se depune sau nu se depune și pe ce an se depune. Miercuri, în Biroul permanent, discutăm acel punct de vedere și luăm o decizie, care probabil va fi însușirea punctului de vedere al Comisiei juridice, pentru a avea totuși o bază, pentru că nu cred că putem discuta pe fond în Biroul permanent.

Vizavi de această propunere de trimitere la comisie, domnule Dumitriu, vreți să interveniți?

Domnul Dragoș-Petre Dumitriu:

Da.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă ascult.

Domnul Dragoș-Petre Dumitriu:

Domnule președinte, propunerea dumneavoastră este excelentă, dar să privim și aspectul real, da? Vor fi foarte mulți colegi de-ai noștri care vor depune deja, până în 25 noiembrie, declarațiile. Și, atunci, cum facem noi, ceilalți, care vom respecta hotărârea Comisiei juridice?

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnule Dumitriu, asta o discutăm după ce o luăm. Deocamdată, neavând o hotărâre, este greu să știm ce s-a hotărât.

Domnul Dragoș-Petre Dumitriu:

Hotărârea va fi în spiritul legii. Soluția domnului Nicolicea este politică.

Domnul Bogdan Olteanu:

Eu cred că avem toată încrederea în Comisia juridică și capacitatea ei de a ne da un punct de vedere.

Deci, dacă sunteți de acord? Consult Biroul permanent.

Solicităm însă ca astăzi, la primul punct, Comisia juridică să discute această chestiune și să ne dea un punct de vedere, cu rugămintea de a le trimite și toată documentația de la Senat, ca dânșii să știe și pe ce bază Senatul a luat această decizie înțeleaptă.

Domnul Dragoș-Petre Dumitriu:

Ar fi bine să dea și un comunicat de presă Comisia juridică, pe tema aceasta.

Domnul Bogdan Olteanu:

Nu putem noi să le spunem ce să facă.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 4 august 2020, 6:34
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro