Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2004-2008 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe nov. 2007 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 14 noiembrie 2007 ora 12:40

6. Punct de vedere al Comisiei juridice, de disciplină și imunități cu privire la interpretarea unor dispoziții ale Legii nr.144/2007
se va distribui la casetele deputaților, liderilor grupurilor parlamentare, Direcției resurse umane și se va publica pe site-ul Camerei Deputaților consultă

Punct de vedere al Comisiei juridice, de disciplină și imunități cu privire la interpretarea unor dispoziții ale Legii nr.144/2007 Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Aici am o propunere și anume: dacă ne însușim acest punct de vedere, să fie difuzat ca atare tuturor deputaților, cu avizul Biroului permanent, care și-a însușit punctul acesta de vedere. Să fie difuzat la toți.

Domnul Kelemen Hunor:

Stimați colegi, putem să facem acest lucru, dar asta nu înseamnă că cei de la Academia Cațavencu nu ne dau în judecată și nu înseamnă că procuratura nu începe urmărirea penală, nu deschide dosar penal, așa cum s-a întâmplat anul trecut. Și dosarul este pe rol în continuare.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Nu, domnule coleg, ce se întâmplă, eu am avut un alt punct de vedere, nu are importanță, creditez Comisia juridică că a decis foarte bine. Dar în condițiile în care acest punct de vedere este însușit de Biroul permanent și difuzat tuturor deputaților ca atare - de aceea, am stăruit - este cea mai bună dovadă a bunei credințe și nu poate începe nici o urmărire penală împotriva unei bune credințe a deputaților. Așa că asta soluționează problema. Acesta este punctul de vedere unitar al Camerei Deputaților.

Domnul Valer Dorneanu:

Domnul Nicolicea.

Domnul Eugen Nicolicea:

Era evident că trebuie să înștiințăm colegii despre punctul de vedere al comisiei, acceptat de către Biroul permanent. Eu propun să-l aprobăm, pentru că legea nu are loc de interpretare. Scrie clar 15 iunie, 15 iunie este. Cine dorește sau are modificări de făcut, este treaba lui, voluntar, dar obligatoriu este pe 15.

Mai vroiam să vă spun că numai tras de păr și cu rea credință poate să sesizeze Parchetul, având în vedere că chiar și nedepunerile la timp se sancționează cu amendă, nu se sancționează cu Parchetul.

Domnul Valer Dorneanu:

Stimați colegi, având în vedere și componenta politică a discuției, aș ruga liderii grupurilor parlamentare să se exprime și dumnealor, deși nu este o problemă strict de competența materială a dânșilor în ședința Biroului permanent.

Domnul Titu Nicolae Gheorghiof:

Domnule președinte, dacă Comisia juridică a Camerei Deputaților, verificând, a dat un punct de vedere în sensul că legea este foarte clară, putem noi să adăugăm la lege?

Domnul Valer Dorneanu:

Eu v-am spus, având în vedere componenta politică și publică și de imagine, v-am cerut și dumneavoastră punctul de vedere.

Domnul Titu Nicolae Gheorghiof:

Domnule președinte, la un moment dat, cred că o să ne punem întrebarea dacă mai are rost ca noi să fim, să zicem așa, producători de legi sau să lăsăm pe alții să vină și noi numai să spunem: "Da, ce bine ați dat legea!". Eu cred că asta se dorește. Pentru că nu se lovește în fiecare dintre noi, nu persoana este căutată, ci instituția Parlamentului este căutată. Când o să vedem treaba asta, atunci o să ne dăm seama ce se întâmplă.

Domnul Gelil Eserghep:

S-a ajuns ca o comisie formată din Sorin Ioniță, Avramescu și Mungiu să-și dea acordul cu privire la fiecare lege, deci eu așa aș spune. Sorin Ioniță mi-a fost coleg de facultate și nu vreau să vorbesc mai multe. M-a întrebat cineva de la Academia Cațavencu ce legătură este între meseria mea de inginer auto cu faptul că-mi dau doctoratul în istorie. Le-am zis ca cel mai tare în istorie de la ei, pe care-l consideră meseriaș, să vină să facem o mică întrecere. Dar în același timp, mi-am exprimat și eu nedumerirea ce legătură este între Sorin Ioniță, care este tot inginer auto, ca și mine, și faptul că este unul dintre "cei mai tari" analiști politici la ora actuală, pe parte juridică, economică, socială, politică și de viitor a umanității.

Domnul Valer Dorneanu:

Haideți, stimați colegi. Vă rugasem să fim mai conciși.

Domnul Rădulescu.

Domnul Cristian Rădulescu:

Mai pe larg, am expus data trecută, punctul de vedere și care concordă cu cel al comisiei.

Mai pe scurt, aș spune așa: există o lege; a existat o neclaritate, a lămurit-o Comisia juridică.

Mai departe, ce ar mai fi de făcut?

Este adevărat, presa este câinele de pază al democrației. Dar și câinii de pază, unii, n-au cele mai bune intenții, iar alții nu sunt foarte pricepuți.

Să distribuim, să știe și colegii și mi se pare exact pe lege.

Domnul Valer Dorneanu:

Mulțumesc.

Mai dorește cineva? Poftiți.

Domnul Varga Attila:

Domnule președinte, Comisia juridică are dreptul de a face o interpretare oficială a textelor legale, prin urmare, eu sunt de acord cu acea propunere făcută de domnul Bolcaș, pentru că astfel se ia la cunoștință din partea fiecărui deputat a unei interpretări oficiale a unui text.

Domnul Valer Dorneanu:

Poftiți domnule Dumitriu.

Domnul Dragoș Petru Dumitriu:

Noi am cerut părerea Comisiei juridice pentru a ne lămuri. A venit părerea Comisiei juridice, deci, a venit ceea ce așteptam. Mai departe, noi să transmitem grupurilor parlamentare și mai departe chiar partidelor, pentru că este o problemă politică. Noi, grupul parlamentar putem hotărî o chestiune ca deputați, dar birourile parlamentare.

Domnul Valer Dorneanu:

Este clar. Transmitem grupurilor parlamentare.

Domnul Gelil Eserghep:

Pe urmă domnul Andon a spus că are doi pensionari și încă unul care nu știu unde este plecat. Nu putem să angajăm persoane competente din domeniu la care m-am referit anterior ca să nu mai fie probleme la Comisia juridică?

Domnul Valer Dorneanu:

Haideți, că facem intervenții colaterale și pe urmă schimbăm ordinea de zi.

Domnul Ioan Oltean:

Atât am discutat chestiunea aceasta, încât eu propun Biroului permanent de data aceasta să o distribuim la parlamentari și fiecare va acționa în deplină cunoștință de cauză.

Domnul Valer Dorneanu:

Domnul Ignat.

Domnul Miron Ignat:

Domnule președinte, Comisia juridică, o comisie de specialitate și-a spus punctul de vedere și eu personal consider că acest punct de vedere este foarte profesional. Susțin propunerea domnului vicepreședinte să fie difuzat acest material și publicat, pentru că în presa locală au apărut deja articole și numără zilele până în data de 25 noiembrie, să vadă dacă noi am depus aceste declarații.

Domnul Valer Dorneanu:

Doamna secretar general.

Doamna Georgeta Ionescu :

Dacă agreați ideea, în afară de a afișa pe site-ul Camerei Deputaților, putem face și o difuzare de sms-uri pe telefoanele mobile ale domnilor parlamentari și doamnelor parlamentari.

Domnul Valer Dorneanu:

Stimați colegi, mie mi s-ar părea mai simplu să comunicăm liderilor grupurilor parlamentare și în casetele deputaților. Dacă îl punem pe site, este deja... nu știu... Cum hotărâți? Mai mulți dintre colegii de aici au spus: dacă vreunul dintre deputați vor să-și depună declarația? Dacă o depune pe site, deja sună ca un fel de obligație.

Domnul Gelil Eserghep:

Eu, de exemplu, mi-o depun. Nu vreau să intru în cei 600. Sunt de acord cu tot ce s-a spus aici.

Domnul Valer Dorneanu:

Deci, comunicăm grupurilor parlamentare, pe casete și punem și pe site și pentru că fiecare a avut un moment de sinceritate, vreau să vă spun că îmi însușesc punctul de vedere al comisiei. Personal, am o situație personală - am dobândit un teren în ultima lună și eu, oricum, trebuie să reactualizez. Trebuie să fac acest lucru într-o lună de zile, așa știu eu. Am cumpărat un teren de 500 de m. - ca să știți - și trebuie să actualizez declarația. Și așa m-au făcut latifundiar, că au zis că 500 este egal cu 5 milioane. Dacă apare, să nu vă mirați, înseamnă cu sunt obligat de lege, să nu vă mirați că vreau să fac altfel decât este legea.

Domnul Ioan Munteanu:

Și eu la fel. O să trimit și pe e-mail și la "Cațavencu".

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 7 august 2020, 8:03
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro