Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2004-2008 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe dec. 2007 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 12 decembrie 2007 ora 10:00

8. Scrisoare din partea Secției de combatere a infracțiunilor de corupție - Direcția Națională Anticorupție
adresă domnului procuror șef- secție Doru Florin Țuluș consultă

Scrisoare din partea Secției de combatere a infracțiunilor de corupție - Direcția Națională Anticorupție Domnul Bogdan Olteanu:

Scrisoarea din partea Secției de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție – DNA.

Eu vă propun să avem o mapă specială pentru corespondența aceasta, că văd că deja avem în fiecare ședință de Birou permanent.

Vă rog, doamna deputat.

Doamna Aurelia Vasile:

Vreau să informez: toată corespondența a fost făcută imediat după ce am primit hotărârea Biroului permanent. Există un act, îl am în original, îl voi da în copie, un proces-verbal, prin care s-au predat volumele I, II, III și IV, în total vreo o mie și ceva de pagini.

Raport nu am putut să predăm pentru că nu a fost întocmit. Deci s-a oprit înainte de finalizarea lui.

Deci, există o singură problemă: cei care au venit erau de la DIICOT.

Domnul Bogdan Olteanu:

Atunci, eu v-aș propune să transmitem o scrisoare celor care ne-au solicitat și să le spunem că trimiterea documentelor s-a făcut din proprie inițiativă către autoritățile care ne-au solicitat din Parchetul general, le dăm o copie a corespondenței și le recomandăm să caute documentele acolo, și evident că raportul nu a mai fost întocmit ca urmare a prevederilor din regulament, care spun că lucrările comisiei de anchetă se suspendă.

Vă rog, domnule deputat Marton.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnule președinte, din punctul meu de vedere, problema este mai complicată. Mergem în continuare pe această variant㠖 că orice procuror trimite adrese către noi și noi nu le răspundem- Adică Parlamentul României este sub controlul Procuraturii- Mai ales că doamna procuror general, care ar fi trebuit să ne adreseze solicitarea, că așa prevede Constituția, își mai arogă și o altă atribuțiune – "În consecință, sunt aplicabile prevederile art.41 alin.1 din Regulamentul Camerei Deputaților republicat." Adică ea și decide ce sunt aplicabile pentru un comportament al Camerei Deputaților.

Și mi se pare foarte grav ceea ce se întâmplă în continuare.

Voi ridica și o altă problemă. Ați primit materialul.

Adică pur și simplu procuraturile din România își arogă niște competențe din ce în ce mai mari, devenind o supraputere în stat, ceea ce cred că trebuie să fie oprit.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

Domnul Cristian Rădulescu.

Domnul Cristian Rădulescu:

Acum, se cunoaște că suntem la final de sesiune, fiindcă vigilența unora dintre noi a scăzut. Eu mă așteptam să ridice problema aceasta pe procedură domnul Nicolicea, care ne-a mai spus de vreo două ori că nu poate să vă scrie orice Țuluș.

Pe de altă parte, este adevărat, între instituții, de obicei, se poartă corespondența între șefii instituțiilor.

Nu este mai puțin adevărat că, dacă vă uitați și la celelalte documente din mapă și mai ales la cele anexe, suntem, în ultimul timp, și mai ales dumneavoastră, Biroul permanent, sunteți, așa, un ghișeu public, unde orice persoană instituțională corespondează cu Bogdan Olteanu, cu Biroul permanent, cere lămuriri și rezolvări.

Și acum zic la nivel de principiu, poate ar fi bine ca unele dintre chestiunile care sunt strict administrative să fie rezolvate în altă structură, de exemplu cea a Secretariatului general, decât a Biroului permanent - mutarea punctului farmaceutic de colo-colo, treaba cu ghișeul băncii nu știu care, am zis un exemplu, chestiuni de genul acesta, fiindcă trebuie ca după aceea să iasă domnul Munteanu și să dea explicații la tot felul de documente extrem de prozaice, care arată că și noi suntem pământeni, mâncăm și facem și alte lucruri abominabile și bineînțeles că presa preia numai chestia aceasta. Dintr-o ședință de două ore, în care se muncește și se vorbește serios, o să se discute numai de punctul farmaceutic, de bufetul nostru ș.a.m.d.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

Domnul Dumitriu Dragoș.

Domnul Dragoș Petre Dumitriu:

Apropo de relațiile Parlamentului cu DNA, cu Procuratura Generală, cu toate chestiunile acestea, îmi aduc aminte de pe vremea când eram secretarul Comisiei de abuzuri, cele mai puține răspunsuri și cele mai multe întârzieri proveneau din zona aceasta. Domnul vicepreședinte Dorneanu poate să confirme chestiunea aceasta. Deci, aceasta este atitudinea lor față de Parlament, din punctul acesta de vedere.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

Domnul Nicolicea.

Domnul Eugen Nicolicea:

Singurul motiv pentru care ar trebui să le răspundem este să nu vă treziți, domnule președinte, cu percheziție la dumneavoastră în birou; și la comisie.

Concluzia serioasă care se trage de aici este că DIICOT-ul se calcă pe picioare cu DNA-ul, deci au competențe care se suprapun și de aici ar trebui trase anumite concluzii legislative.

Ceea ce se întâmplă acum, că nu știe stânga ce face dreapta, acolo, în Parchetul General, este un adevărat haos, pentru că-și trag dosare unul de la altul, este un adevărat scandal de competență. Și lucrul acesta ar trebui reglementat prin lege.

De asemenea, ar trebui ca, atunci când constatăm anumite chestiuni care țin de interpretarea legii, nu este neapărat nevoie la DNA sau la DIICOT, să sesizăm anumite comisii pentru a face modificările de rigoare.

Deci, de aici, eu am tras concluzia că trebuie clarificată, stabilită foarte bine competența DIICOT-ului și DNA-ului, care pe care înghite, dacă este cazul, pentru că astfel de suprapuneri duc la lucruri care nu sunt legale.

Domnul Bogdan Olteanu:

Bun. Am înțeles.

Domnul vicepreședinte Dorneanu.

Domnul Valer Dorneanu:

Stimați colegi, și eu sunt printre cei care susțin că nu trebuie să tratăm, așa, cu ușurință. Eu n-aș vrea să pun în discuție atitudinea Procuraturii și să confundăm atitudinea unei instituții cu atitudinea unor oameni bolnavi de mediatizare și de dorința – efectiv este o stare maladivă aici – de a ieși în față, de a-și arăta mușchii.

V-aș propune să răspundă doamna secretar general că: "Vă reamintim că la data cutare am comunicat DIICOT-ului toate actele pe care le-am avut și, având în vedere că s-a început urmărirea penală, potrivit articolului cutare, activitatea comisiei s-a suspendat. Și nu ne privește pe noi cum circulă dosarele între diverse structuri ale Parchetului General".

Totodată, eu aș insista să sesizăm din nou CSM-ul, pentru că atitudinea acestor trei procurori este de-a dreptul maladivă; și să explicăm că Parlamentul nu este totuși o persoană juridică care să fie cercetată de Parchet.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă dau dreptate, cu atât mai mult cu cât în cazul acesta nici măcar nu este vorba de o investigație care are ca obiect o anumită persoană sau mai știu eu ce persoană audiată în cadrul unei comisii, astfel încât să poată vorbi de un procuror de caz. Este clar că era vorba, în această situație, de o relație instituțională între Camera Deputaților și Parchet.

Și, de aceea, eu vă fac propunerea ca, pe de o parte, doamna secretar general, eventual prin Direcția de relații cu publicul, să transmită o scrisoare persoanelor în cauză, în care să le explice din nou legea. De altfel, dacă-mi amintesc eu bine, CSM-ul a constatat că procurorii de la DNA nu cunosc legea, respectiv Regulamentul Camerei Deputaților și nu cunosc Constituția; este o constatare a inspecției CSM, în baza ultimelor noastre scrisori. Le reamintim din nou legea și anume că anchetele parlamentare se suspendă în mod obligatoriu în momentul în care se demarează o cercetare penală și ca atare evident că nu poate exista un raport. Îi trimitem la structura din Parchetul General, la care am trimis acele documente, întrucât nu cred că este de datoria noastră să facem public, pe bani publici, pentru toți cei interesați de un subiect care locuiesc întâmplător chiar în aceeași clădire. Iar eu am să scriu o scrisoare președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, în care o să-i solicit totuși să clarificăm această chestiune a relațiilor interinstituționale, a nivelului de comunicare între instituții.

Vă rog, domnule Marton.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Și, dacă este posibil, să menționați în această adresă două elemente destul de importante: că doar Comisia juridică este abilitată să interpreteze Regulamentul Camerei Deputaților și, dacă este un conflict de interpretare între procurorul general și decizia acestei comisii, cea care decide ce este aplicabil este Curtea Constituțională, nicidecum procurorul general.

Domnul Bogdan Olteanu:

Să nu faceți asemenea afirmații chiar în fața președintelui Comisiei de regulament. Și dânșii pot interpreta regulamentul.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Mă scuzați. Comisia de regulament este la fel de abilitată.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vom pregăti documentația necesară.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 4 august 2020, 6:01
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro