Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2004-2008 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe sep. 2008 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 24 septembrie 2008 ora 9:15

1. Propuneri și modificări din partea Comisiei pentru afaceri europene referitoare la "proiectul de Scrisoare al Parlamentului României adresată domnului Hans Gert Pottering, președintele Parlamentului European, în legătură cu Raportul Comisiei Europene din 23 iulie 2008, privind Mecanismul de cooperare și verificare cu privire la reforma sistemului judiciar și la lupta împotriva corupției"
se amână

Propuneri și modificări din partea Comisiei pentru afaceri europene referitoare la proiectul de Scrisoare al Parlamentului României adresată domnului Hans Gert Pottering, președintele Parlamentului European, în legătură cu Raportul Comisiei Europene din 23 iulie 2008, privind Mecanismul de cooperare și verificare cu privire la reforma sistemului judiciar și la lupta împotriva corupției 
 
Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Prima problemă: scrisoarea pe care noi intenționăm să o adresăm domnului Pottering, președintele Parlamentului European. Ea a fost văzută de liderii grupurilor parlamentare, dar sunt o serie de observații venite din partea comisiei noastre, Comisia de afaceri europene.

Observații?

Vă rog, doamna deputat.

Doamna Aurelia Vasile:

S-a discutat la nivelul grupului nostru. Am însușit punctul de vedere al comisiei. Propunerea pe care noi o facem este rescrierea, ținând cont de toate punctele de vedere, sau scoaterea de pe ordinea de zi.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă rog, domnul deputat.

Domnul Cristian Rădulescu:

Domnilor președinți, în cursul zilei următoare Biroului de săptămâna trecută, deci acum o săptămână, conform celor hotărâte, am trimis și noi punctul nostru de vedere. Procedural, poate trebuia să-l prezint primul fiindcă este propunerea de scoatere de pe ordinea de zi, mai concret de renunțare la această inițiativă.

Distinct de PSD, noi credem că nu este o inițiativă benefică, nu ne folosește și ne vom direcționa într-o aventură păguboasă de data aceasta pentru noi. Aceasta este opinia noastră, v-o prezentăm: noi propunem să renunțăm la această scrisoare.

Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Alte observații?

Vă rog, domnul vicepreședinte.

Domnul Eugen Nicolicea:

Doar pentru informarea dumneavoastră, vreau să vă comunic faptul că nu numai că respectivii nu au luat informații direct de la sursă, adică de la Parlamentul României, dar vreau să vă spun că reprezentanți ai Comisiei Europene au venit la Comisia juridică și pur și simplu nu i-a interesat subiectul atunci când am început să îl discut la modul concret. Deci le-am prezentat documentele inclusiv traduse în engleză și aveau o grabă în ei, iar la discuțiile concrete n-au avut nici un chef să facă acest lucru.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă rog, celelalte grupuri parlamentare.

Domnul Corneliu Pascu:

Părerea mea este că trebuie, având în vedere că chiar în aceste zile, adică la sfârșitul săptămânii, are loc la Praga Reuniunea președinților parlamentelor din țările central-europene care au pe ordinea de zi tocmai acest subiect al deciziei implicării parlamentelor europene în luarea deciziilor la nivel european și la nivelul executivului, ca reprezentanți ai cetățenilor țărilor lor. Deci a trece cu vederea din nou o astfel de acțiune ar face ca țara noastră să rămână o țară de mâna a treia și să rămânem exact ca acum 45 de ani, ca de la Moscova să se dea directive și aici să schimbe guverne sau politici.

Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc.

Domnul senator Șerban Nicolae.

Domnul Șerban Nicolae:

Domnule președinte, stimați colegi, acum, în legătură cu necesitatea demersului, credeam că lucrurile s-au lămurit. Mie mi se pare un gest de maximă lașitate ca noi să ne facem că nu vedem sau că ne uitam în altă parte atunci când Parlamentul este criticat, mai ales că este criticat în mod injust.

Nu există nici un fel de demers la nivelul Guvernului, la nivelul CSM, la nivelul oricărei alte autorități sau oricărei alte entități din țara asta în legătură cu măsuri de reformare a justiției la care Parlamentul să se fi opus sau pe care Parlamentul să le fi întârziat ori deformat. Asta, pe de o parte.

Pe de altă parte, în scrisoare, și cu tot respectul o spun pentru că este vorba de un coleg al meu, semnată de domnul Viorel Hrebenciuc în calitate de președinte al Comisiei de afaceri europene, este o inexactitate, critică o inexactitate din proiectul de scrisoare, dar spune o inexactitate. Este contrar prevederilor Tratatului constitutiv ca un organism al Uniunii Europene cum este Comisia Europeană să-și depășească atribuțiile. Tratatul constitutiv presupune respectarea atribuțiilor prevăzute în tratatele Uniunii Europene de către toate instituțiile - Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul European. Or, prin această critică adusă Parlamentului României, Comisia Europeană și-a depășit atribuțiile, deci a încălcat și tratatul semnat cu România și tratatele constitutive ale Uniunii Europene.

Eu cred că totuși nu ar trebui să facem o scrisoare foarte complexă, cu foarte multe detalii și cu formule de genul elevului care răspunde la o întrebare repetând întrebarea, cu o prezentare pe larg a concluziilor raportului și așa mai departe.

Înțelesesem inițial că este vorba doar de o scrisoare în care Parlamentul României protestează în egală măsură față de un raport care incriminează un parlament național, dar aș fi vrut, pentru că de aceea am spus în egală măsură, să protestăm și față de faptul că la etapele premergătoare, care înseamnă o oarecare negociere înaintea emiterii raportului, Guvernul României a acceptat aceste lucruri. Guvernul României nu poate face dovada că a prezentat Parlamentului proiecte de reformă în materia justiției, în domeniul justiției, pe care Parlamentul, repet, să le fi deformat, să le fi denaturat, să le fi întârziat sau să le fi blocat cu totul.

De aceea, eu cred că două structuri executive trebuiau în egală măsură să ia act de protestul Parlamentului României în legătură cu o serie întreagă de afirmații neadevărate și injuste sub aspect moral.

De aceea, eu cred că demersul trebuia finalizat până acum.

Îmi pare rău că la nivelul Comisiei de afaceri europene se uzează, mă rog, de un sofism, în sensul că tratatele n-ar interzice critica statelor membre, de unde rezultă și că nu se interzice critica parlamentelor naționale. Ba da, acest lucru se interzice prin atribuțiile Comisiei Europene. Comisia Europeană nu-și poate permite lucruri care nu-i sunt date prin tratatele constitutive. Asta, pe de o parte. Iar, pe de altă parte, Parlamentul României nu este reprezentantul statului român; este reprezentantul poporului român. Așa spune cel puțin Constituția: organul reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare.

De aceea, eu cred că ar fi trebuit să finalizăm acest demers și, cel puțin pentru Grupul Social Democrat de la Senat, noi nu avem nici un fel de decizie prin care să renunțăm la acest demers. Singura rugăminte era să fie grăbit și simplificat.

În fapt, este vorba de un protest al Parlamentului României adresat celor două structuri executive care au participat la elaborarea raportului - Comisia Europeană și Guvernul României.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc.

Domnul senator Ilie Sârbu.

Domnul Ilie Sârbu:

Domnul președinte, mie îmi pare rău că un partid serios ca al nostru își face aici lecțiile.

Este o situație dată.

Sigur, Comisia de afaceri europene este o comisie a Parlamentului, din câte știu eu. Aici sunt Birourile reunite și pot să decidă. Este un punct de vedere pe care l-am solicitat tot noi. Dacă Comisia de afaceri europene apreciază că scrisoarea respectivă ne dăunează și noi putem fi sub nivelul Poloniei, sub nivelul Irlandei, sub nivelul altor țări, sigur putem să decidem un mod pe care îl stabilim aici. Știm și noi cum se fac consultanțele pe diverse țări, dar cred eu că tot prin vot se poate tranșa. Nu există altă formă.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Da, vă mulțumesc.

Doamna Aurelia Vasile:

Vreau să punctez încă odată pentru că doresc să nu fi fost înțeleasă greșit: deci Grupul parlamentar PSD solicită, la propunerea Comisiei de afaceri europene, să se rescrie scrisoarea, să nu o aprobăm astăzi și să fie trecută ulterior pe ordinea de zi.

Deci, se dorește o completare sau o rescriere a scrisorii, la propunerea comisiei.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Deci stimați colegi, deja două grupuri parlamentare solicită să nu fie înscrisă în ordinea de zi. Sigur, liderii grupurilor parlamentare să se întâlnească, să discute, să ia în dezbatere observațiile.

Domnul Ilie Sârbu:

Să le mai discute și la Biroul permanent al partidului.

Domnul Puiu Hașotti:

Și un termen.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Păi, în mod normal, până săptămâna viitoare, pentru că, altfel, deja este târziu.

Bun. Deci nu includem.

Are rost să mai pun la vot? Eu spun că nu.

Să agreăm, că, de regulă, când am trimis o scrisoare a Parlamentului, ea a fost rezultatul unui consens între grupurile parlamentare.

Vă mulțumesc.

Deci, punctul 1 nu-l înscriem în ordinea de zi.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 22 septembrie 2020, 10:19
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro