Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2004-2008 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe sep. 2008 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 24 septembrie 2008 ora 9:15

12. Scrisoare din partea Comisiilor juridice referitoare la cererea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, adresată Birourilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului, în vederea aprobării cercetării penale a consilierului de conturi Alămâie Dumitru, membru al plenului Curții de Conturi a României
scrisoare Procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție consultă

Scrisoare din partea Comisiilor juridice referitoare la cererea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, adresată Birourilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului, în vederea aprobării cercetării penale a consilierului de conturi Alămâie Dumitru, membru al plenului Curții de Conturi a României Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

.............................

Alte chestiuni?

Domnul vicepreședinte Nicolicea.

Domnul Eugen Nicolicea:

La ședința trecută, Birourile permanente au discutat cererea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la aprobarea cercetării penale a consilierului Curții de Conturi Alămâie Dumitru.

După cum știți, conform art.109, membrii respectivi nu pot să fie nici măcar cercetați fără a se da încuviințarea Birourilor reunite.

Am făcut o adresă către Comisia juridică și Comisiile juridice comune au constatat următoarele:

Domnul Alămâie Dumitru este consilier de conturi, dar el este consilier economic. Conform art.104, pentru a da aviz pentru cercetarea penală, noi trebuie să avem și avizul Comisiei buget-finanțe. Și, în aceste condiții, trebuie să încunoștințăm comisiile respective ca, pe lângă Comisiile juridice, să se pronunțe și Comisiile de buget-finanțe.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Domnul deputat Rădulescu.

Domnul Cristian Rădulescu:

Domnilor președinți, n-am mai avut o astfel de procedură într-adevăr și, la fel ca și la cele două dosare ale foștilor miniștri Năstase și Mitrea, a fost o discuție în Birourile permanente cum să procedăm.

Data trecută noi am spus că, înainte de a da sau nu avizul prin votul Birourilor reunite, trebuie să avem un punct de vedere al Comisiilor juridice, care ne-au dat un punct de vedere, adică au dezbătut.

Acum, vrem să avem și punctul de vedere al Comisiilor de buget, pe principiul că este vorba de o persoană care lucrează în domeniu.

Comisia de buget ar putea să spună și ea: "Stai puțin, să facem o expertiză, o cercetare".

La urma urmei, este vorba de un aviz pur formal aici. Până la urmă, se ajunge tot în justiție și se vede dacă reclamantul a avut dreptate sau nu.

Eu cred că nu trebuie să ne complicăm noi procedurile, pentru că la urma urmei o să fie luată și chestia aceasta și pusă în aceeași oală de interpretare negativă ca și treaba cu dosarele miniștrilor.

Să ne pronunțăm în momentul de față și, după aceea, să lăsăm justiția să-și facă treaba.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc.

Vă rog, domnule vicepreședinte Nicolicea.

Domnul Eugen Nicolicea:

Vreau să vă explic situația.

În primul rând, membrii Curții de Conturi beneficiază de o imunitate pe care nu o au nici parlamentarii și nici miniștrii și anume ei nu pot nici măcar să fie cercetați; pe când deputații și miniștrii sunt cercetați și, la miniștri, abia în faza următoare, când trebuie să înceapă urmărirea penală, este așa-zisa imunitate.

În momentul de față, pentru Alămâie nu există un dosar, pentru că el nici măcar nu a fost cercetat.

Mai mult de atât, membrii Curții de Conturi mai au o altă imunitate într-un alt stadiu, la trimiterea în judecată.

În cadrul Comisiei juridice, eu am propus, fiind vorba doar de cercetare, să ne dăm avizul, urmând ca, dacă constatăm ulterior că a fost un dosar care este fabricat sau, eu știu, are alte implicații, avem posibilitatea să ne opunem atunci când este vorba de trimiterea în judecată. Numai că am avut colegi în cadrul comisiei care au spus: "Da, acum spuneți așa, dar în cazul Năstase ați spus pe dos" ș.a.m.d.; n-au vrut să vadă că în cazul Năstase era vorba de începerea urmăririi penale și nu de o simplă cercetare; n-au vrut să vadă în cazul Năstase că nu aveam al doilea filtru la trimiterea în judecată.

Comisia juridică nu s-a eschivat de la un răspuns și v-a spus exact ceea ce trebuie, pentru că așa scrie în lege. Deci, acolo este precizat foarte clar că trebuie avizul comisiilor, conform art.104 și acolo spune că cei care vin de pe partea economică sunt de la Comisia buget-finanțe, pentru cei care vin de pe partea juridică, avizul de la comisie trebuie dat de Comisia juridică.

Deci, Comisia juridică nu se trage înapoi de a vă da un răspuns, dar este obligatoriu, conform legii, și avizul Comisiei economice.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc.

Vă rog, domnule vicepreședinte Oltean.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule președinte, există riscul ca în formula aceasta să nu ne întâlnim într-un viitor foarte apropiat. Eu aș propune ca astăzi să dăm acest aviz favorabil, în opinia mea, pentru că cercetarea nu poate fi împiedicată, deși am aici în față două rezoluții: una a Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 București și alta a Parchetului de pe lângă Tribunal, prin care domnul Alămâie Dumitru a făcut obiectul unei cercetări penale, doar că era altă încadrare, din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în care Parchetul s-a pronunțat ca neexistând elemente ale unei infracțiuni.

Dar independent de aceasta, suntem în situația în care acest aviz putem să-l dăm, pentru a determina și a crea toate condițiile necesare pentru ca Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să poată să-și exercite atribuțiile. Altfel, există riscul ca în formula aceasta să nu ne mai întâlnim într-un viitor foarte apropiat.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc.

Stimați colegi, dacă unii dintre colegii deputați nu ar fi atacat la Curtea Constituțională Legea Curții de Conturi și dacă domnul președinte Traian Băsescu ar fi promulgat-o, articolele respective, ați observat că, prin decizia luată în Senat, nu mai existau și deci nu mai există nici un fel de imunitate nici pentru consilieri, nici pentru controlorii Curții de Conturi.

Sigur că în acest moment avem o problemă. Aceasta este propunere doar. Este doar o lege care a trecut prin Senat, o să vedem care este punctul de vedere al Curții, al președintelui României. Mai avem de așteptat.

Este clar însă că ceea ce spunea domnul vicepreședinte Nicolicea este corect: Birourile permanente ale celor două Camere, cu avizul Comisiilor buget-finanțe.

Chestiunea este: acest aviz, care în mod clar este consultativ, poate să conducă la un final de neprimire din partea noastră în condițiile în care lipsește sau putem să trecem peste acest aviz, întrucât cererea a fost discutată în alte comisii permanente ale Parlamentului, respectiv Comisiile juridice, iar noi să mergem mai departe, dând în Biroul permanent avizul necesar, având în vedere faptul că este vorba doar de o cercetare.

Domnul vicepreședinte Bolcaș.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Lucrurile sunt simple. Competența plenară o are Biroul permanent. Acesta, practic, poate să nici nu ceară vreun aviz când lucrurile sunt simple. Avizul consultativ nu mă obligă și nu mă interesează nici faptul că o altă comisie a dat avizul. Ideea este a competenței plenare a Biroului permanent.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Rog colegii să facă intervenții cât mai scurte.

Doamna vicepreședinte Nicolai.

Doamna Norica Nicolai:

Din păcate, dacă, așa cum spuneați și dumneavoastră, nu am fi blocat intrarea în vigoare a Legii Curții de Conturi, care elimină acest privilegiu al consilierilor de conturi generat de aplicarea Constituției din ’91, n-am fi avut această situație.

Eu vă propun să facem un pas înainte, să nu ținem cont de avizul comisiilor și să votăm astăzi cererea de urmărire penală pentru consilierul de conturi.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Cercetare penală.

Doamna Norica Nicolai:

Pardon, de cercetare penală.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă rog, pentru o ultimă intervenție, domnul vicepreședinte Nicolicea.

Domnul Eugen Nicolicea:

Pentru buna informare a dumneavoastră, în lege se spune clar "la propunerea comisiilor", deci acea propunere ar trebui să fie obligatorie, fie că este pozitivă sau nu.

Dar vreau să vă reamintesc, pentru că am văzut că cei mai insistenți au fost reprezentanții Grupului PDL, că în cadrul comisiei cei care au făcut scandal și au contestat inclusiv votul sunt reprezentanții celor de la PDL. Și putem să facem astăzi, să nu ținem cont de ce s-a întâmplat la comisie, dar aveți grijă și vorbiți cu ei.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc.

Stimați colegi, haideți să finalizăm prin vot.

Doriți un drept la replică, domnule Rădulescu? Poftiți.

Domnul Cristian Rădulescu:

Sigur că da.

Deci, îmi mențin poziția, haideți să dăm drumul la procedură, cu atât mai mult cu cât legea următoare nu mai prevede aceste imunități, deci într-un fel ne conformăm situației viitoare.

Iar, pentru colegii de la comisie vreau să vă spun că ei sunt juriști, eu am vorbit cu ei, dar ei sunt juriști și au avut opinia lor. Eu nu o împărtășesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Domnul Șerban Nicolae.

Domnul Șerban Nicolae:

Vroiam să întreb dacă știe cineva dacă s-a finalizat controlul Curții de Conturi la Ministerul Public. Pentru că, din câte știu eu, această cercetare a unui consilier al Curții de Conturi se suprapune cu controlul pe care Curtea de Conturi l-a declanșat la DNA.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Stimate coleg, dați-i voie domnului ministru Sârbu să vă spună că domnul Alămâie a avut tăria sufletească să facă control, atunci când domnia sa era ministru, să facă dosar.

Domnul Ilie Sârbu:

Eu mi-am făcut dosar atunci când eram ministru, nu numai mie, și la Mitrea, așa că nu am probleme. Pentru asta, eu mă abțin de la vot, dar nu înseamnă că nu sunt de acord. Să vadă și dânsul cum este să ai dosar.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Supun aprobării dumneavoastră aprobarea cererii de cercetare penală a consilierului de conturi Alămâie Dumitru.

Cine este pentru? Mulțumesc

Cine este contra? Nici un vot contra.

Cine se abține? 3 abțineri.

Secretari de ședință vor fi domnii Ilie Sârbu și Dan Radu Rușanu.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 22 septembrie 2020, 10:16
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro