Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2004-2008 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe sep. 2008 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 24 septembrie 2008 ora 9:15

Vorbitor: Nicolae Șerban

Propuneri și modificări din partea Comisiei pentru afaceri europene referitoare la proiectul de Scrisoare al Parlamentului României adresată domnului Hans Gert Pottering, președintele Parlamentului European, în legătură cu Raportul Comisiei Europene din 23 iulie 2008, privind Mecanismul de cooperare și verificare cu privire la reforma sistemului judiciar și la lupta împotriva corupției 
 
Domnul Șerban Nicolae:

Domnule președinte, stimați colegi, acum, în legătură cu necesitatea demersului, credeam că lucrurile s-au lămurit. Mie mi se pare un gest de maximă lașitate ca noi să ne facem că nu vedem sau că ne uitam în altă parte atunci când Parlamentul este criticat, mai ales că este criticat în mod injust.

Nu există nici un fel de demers la nivelul Guvernului, la nivelul CSM, la nivelul oricărei alte autorități sau oricărei alte entități din țara asta în legătură cu măsuri de reformare a justiției la care Parlamentul să se fi opus sau pe care Parlamentul să le fi întârziat ori deformat. Asta, pe de o parte.

Pe de altă parte, în scrisoare, și cu tot respectul o spun pentru că este vorba de un coleg al meu, semnată de domnul Viorel Hrebenciuc în calitate de președinte al Comisiei de afaceri europene, este o inexactitate, critică o inexactitate din proiectul de scrisoare, dar spune o inexactitate. Este contrar prevederilor Tratatului constitutiv ca un organism al Uniunii Europene cum este Comisia Europeană să-și depășească atribuțiile. Tratatul constitutiv presupune respectarea atribuțiilor prevăzute în tratatele Uniunii Europene de către toate instituțiile - Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul European. Or, prin această critică adusă Parlamentului României, Comisia Europeană și-a depășit atribuțiile, deci a încălcat și tratatul semnat cu România și tratatele constitutive ale Uniunii Europene.

Eu cred că totuși nu ar trebui să facem o scrisoare foarte complexă, cu foarte multe detalii și cu formule de genul elevului care răspunde la o întrebare repetând întrebarea, cu o prezentare pe larg a concluziilor raportului și așa mai departe.

Înțelesesem inițial că este vorba doar de o scrisoare în care Parlamentul României protestează în egală măsură față de un raport care incriminează un parlament național, dar aș fi vrut, pentru că de aceea am spus în egală măsură, să protestăm și față de faptul că la etapele premergătoare, care înseamnă o oarecare negociere înaintea emiterii raportului, Guvernul României a acceptat aceste lucruri. Guvernul României nu poate face dovada că a prezentat Parlamentului proiecte de reformă în materia justiției, în domeniul justiției, pe care Parlamentul, repet, să le fi deformat, să le fi denaturat, să le fi întârziat sau să le fi blocat cu totul.

De aceea, eu cred că două structuri executive trebuiau în egală măsură să ia act de protestul Parlamentului României în legătură cu o serie întreagă de afirmații neadevărate și injuste sub aspect moral.

De aceea, eu cred că demersul trebuia finalizat până acum.

Îmi pare rău că la nivelul Comisiei de afaceri europene se uzează, mă rog, de un sofism, în sensul că tratatele n-ar interzice critica statelor membre, de unde rezultă și că nu se interzice critica parlamentelor naționale. Ba da, acest lucru se interzice prin atribuțiile Comisiei Europene. Comisia Europeană nu-și poate permite lucruri care nu-i sunt date prin tratatele constitutive. Asta, pe de o parte. Iar, pe de altă parte, Parlamentul României nu este reprezentantul statului român; este reprezentantul poporului român. Așa spune cel puțin Constituția: organul reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare.

De aceea, eu cred că ar fi trebuit să finalizăm acest demers și, cel puțin pentru Grupul Social Democrat de la Senat, noi nu avem nici un fel de decizie prin care să renunțăm la acest demers. Singura rugăminte era să fie grăbit și simplificat.

În fapt, este vorba de un protest al Parlamentului României adresat celor două structuri executive care au participat la elaborarea raportului - Comisia Europeană și Guvernul României.

.............................
Scrisoare din partea Comisiilor juridice referitoare la cererea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, adresată Birourilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului, în vederea aprobării cercetării penale a consilierului de conturi Alămâie Dumitru, membru al plenului Curții de Conturi a României Domnul Șerban Nicolae:

Vroiam să întreb dacă știe cineva dacă s-a finalizat controlul Curții de Conturi la Ministerul Public. Pentru că, din câte știu eu, această cercetare a unui consilier al Curții de Conturi se suprapune cu controlul pe care Curtea de Conturi l-a declanșat la DNA.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 22 septembrie 2020, 9:59
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro