Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2004-2008 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe oct. 2008 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 13 octombrie 2008 ora 13:00

1. Numirea membrilor Curții de Conturi
Liderii grupurilor parlamentare vor stabili algoritmul și vor transmite comisiilor de buget propunerile nominale de candidați ce vor fi audiați în ziua de marți 14 octombrie 2008, ora,9,00

Vorbitor: Nicolae Șerban

Numirea membrilor Curții de Conturi Domnul Șerban Nicolae :

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi, acum, în legătură cu solicitarea referitoare la stabilirea limitelor de competență cred că este ușor neserioasă pentru că nu putem să delegăm atribuțiile unei persoane numite de Parlamentul României unei persoane angajate pe bază de concurs de către plenul Curții. Asta în primul rând. Nu există așa ceva. Este ca și cum Președintele României ar delega competențele unui consilier.

Dincolo de această chestiune, pe care o ignorăm, pentru că sperăm să o tranșăm și să nu mai fie nevoie de niciun fel de discuție pe delegare de competență, rămâne chestiunea cu numirile. Personal, mi-e greu să înțeleg cum ar putea Curtea Constituțională, după ce a spus că legea este constituțională în întregime, să spună că este neconstituțională pe ici pe acolo.

Curtea Constituțională a spus că proiectul de lege inițiat de colegi PD-L și votat de Parlament este constituțională în întregime, indiferent de chestiunile atacate, este constituțională în întregime, n-a spus pe excepțiile ridicate de Grupul parlamentar al PD-L. Și acum să spună că este constituțională în întregime, dar pe ici pe acolo este neconstituțională.

Dincolo de această chestiune, responsabilitatea Parlamentului nu poate fi ignorată în această chestiune. Autoritatea de audit este, la rândul ei, blocată alături de Curtea de Conturi și, în aceste condiții, aș vrea să văd al cui interes ar putea să fie ca România să nu mai primească niciun eurocent de la Uniunea Europeană pentru că nu are autoritatea de audit îndrituită să efectueze controlul pe fondurile europene, care se gestionează prin instituțiile statului român.

De aceea, propunerea pe care o facem și care se regăsește și în proiectul de ordine de zi, este să procedăm la efectuarea numirilor pe criteriile legii în funcțiune, urmând ca fiecare instituție care intră în această chestiune - Președintele României, Curtea Constituțională și așa mai departe - să-și rezolve fiecare partea de responsabilitate care îi revine. Nu este normal să stăm cu numiri la Curtea de Conturi pe care - așa cum spunea domnul Rușanu - puteam să le facem încă de acum un an pe motiv că urmează să apară o lege.

Fac precizarea că, din câte cunosc, proiectul de lege privind modificarea Legii nr.94 a fost adoptat de toate grupurile parlamentare, cel puțin la Senat, în calitate de Cameră decizională, în unanimitate. Deci toate grupurile parlamentare au tranșat această chestiune cam în aceeași manieră în care s-a tranșat mărirea pensiilor profesorilor în Camera Deputaților, cu toate grupurile parlamentare.

În aceste condiții, eu cred că toate grupurile parlamentare sunt interesate ca această instituție care este constituțională, deci fundamentală a statului român - și fac o precizare, DNA nu este o instituție fundamentală a statului român, Curtea de Conturi este instituție fundamentală a statului român - să funcționeze, să facă propuneri. Mâine dimineață, Comisiile pentru buget, finanțe să procedeze la audierile candidaților propuși de către grupurile parlamentare și mâine sau poimâine, în ședințele de plen reunit, să procedăm la numirile celor 18 consilieri de conturi, pe funcțiile existente pe legea în vigoare, urmând ca, în cazul în care intră în vigoare legea nouă, să facem corecturile necesare în plenul reunit al celor două Camere.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 22 septembrie 2020, 10:37
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro