Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe nov. 2018 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 6 noiembrie 2018 ora 10:30

Ședința a început la ora 10,36.

Lucrările au fost conduse de domnul Liviu Dragnea - președinte al Camerei Deputaților, asistat de domnul Iulian-Claudiu Manda - vicepreședinte al Senatului.

Au participat:

De la Camera Deputaților: domnul Florin Iordache, domnul Eugen Nicolicea - vicepreședinți, domnul Georgian Pop, domnul Cristian Buican și domnul Iulian Bulai - secretari, domnul Ion-Marcel Ciolacu, domnul Seres Denes și domnul Dragoș Gabriel Zisopol - chestori, domnul Vasile-Daniel Suciu - Grupul parlamentar al PSD, doamna Raluca Turcan - Grupul parlamentar al PNL, domnul Ilie Dan Barna - Grupul parlamentar al USR, domnul Korodi Attila - Grupul parlamentar al UDMR, domnul Ionuț Simionca - Grupul parlamentar al PMP și domnul Varujan Vosganian - Grupul parlamentar ALDE.

De la Senat: doamna Doina-Elena Federovici - vicepreședinte, domnul Marian Pavel, domnul Ion Ganea, domnul Ion Marcel Vela (de la ora 10,37) - secretari, doamna Emilia Arcan, domnul Nicolae Marin, domnul Cornel Popa și domnul Tanczos Barna - chestori, doamna Roxana-Natalia Pațurcă - Grupul parlamentar al PSD, domnul George-Cătălin Stângă - Grupul parlamentar al PNL, domnul Vlad-Tudor Alexandrescu - Grupul parlamentar al USR, domnul Cseke Attila-Zoltan (de la ora 10,39) - Grupul parlamentar al UDMR și domnul Daniel-Cătălin Zamfir - Grupul parlamentar al partidului Alianța Liberalilor și Democraților.

Invitați:

Doamna Ștefania Bîrlibescu - Ministerul pentru relația cu Parlamentul.

De la Camera Deputaților: doamna Silvia-Claudia Mihalcea - Secretarul general al Camerei Deputaților, domnul Georgică Tobă - Secretar general adjunct interimar, domnul Gabriel Stecoza și domnul Ștefan Lagunovschi - Departamentul Secretariatului Tehnic, doamna Mihaela Ion - Direcția pentru organizarea lucrărilor în plen, domnul Constantin Bantaș - Direcția pentru lucrările și secretariatul comisiilor, doamna Gabriela Enea - Direcția comunicare și relații publice, doamna Anca Mihaela Spiridon - Director general Cancelarie Președinte, doamna Andreea Stăncescu - Director general Cabinet Secretar general, și domnul Alexandru Tănase - Departamentul Tehnic.

De la Senat: doamna Izabela Chencian - Secretarul general al Senatului, domnul Mihăiță Calimente (de la ora 10,42) - Secretar general adjunct, domnul Timotei Stuparu (de la ora 10,44), doamna Roxana Truinea - Direcția Generală Legislativă, doamna Camelia Tomescu - Serviciul proceduri, sinteză, studii și evidență legislativă, doamna Claudia Pencea - Direcția pentru organizarea lucrărilor plenului și comisiilor, doamna Elena Diaconu - Serviciul pentru lucrările Biroului permanent, domnul Gabriel Sterea - Direcția generală Secretariat general, doamna Ionela Mihăilă - Serviciul pentru lucrările Biroului permanent, doamna Gabriela Drugă - Cabinet Președinte și doamna Raluca Zota - Cabinet Secretar general.

*

Domnul Liviu Dragnea:

Bună ziua, stimați colegi.

Biroul permanent reunit, a fost convocat inițial pentru un punct.

La ordinea de zi este acum o solicitare de la colegii de la Senat, să mai includem un punct pe ordinea de zi, respectiv primul punct să aprobăm Scrisoarea grupurilor parlamentare PNL, de fapt și UDMR, prin care solicită reprogramarea calendarului de audiere și validare a candidaților pentru CNA, ASF și CNSAS.

Și, punctul 2 - Memorandum intern privind desfășurarea ședințelor comune ale Senatului și Camerei Deputaților, și anume în prima ședință de plen reunit să se desfășoare opt ședințe de vot electronic pentru acomodarea cu procedura de vot în condițiile utilizării de către senatori a noilor carduri de vot.

Dacă sunteți de acord cu această ordinea de zi, dacă nu mai sunt observații, o intervenție.

Vă rog!

Domnul Iulian Bulai:

Vă mulțumesc, domnule președinte!

Aș vrea să suplimentăm ordinea de zi cu o solicitare pentru a pune în discuție activitatea, acțiunile în care vor fi implicate Biroul permanent sau parlamentarii cu ocazia zilei de 1 Decembrie.

Vrem să știm ce vom face în perioada respectivă. Vom merge sau nu vom merge la Alba-Iulia, stăm aici, dacă avem sau nu ședință solemnă.

Vă mulțumesc!

Domnul Liviu Dragnea:

În regulă.

Eu vă propun să includem și acest punct pe ordinea de zi ca să discutăm și să, eventual să luăm o decizie.

Dacă nu mai sunt alte observații, supun la vot proiectul de ordine de zi.

Cine este pentru?

Vă mulțumesc!

În unanimitate, s-a aprobat.

Scrisoarea grupurilor parlamentare PNL prin care solicită reprogramarea calendarului de audiere și validare a candidaților pentru CNA, ASF și CNSAS stabilit în ședința Birourilor permanente reunite din 29 octombrie 2018

PUNCTUL 1

Scrisoarea grupurilor parlamentare PNL prin care solicită reprogramarea calendarului de audiere și validare a candidaților pentru CNA, ASF și CNSAS stabilit în ședința Birourilor permanente reunite din 29 octombrie 2018

Domnul Liviu Dragnea:

Punctul 1- Inițial astăzi erau programate audierile pentru candidații CNA, ASF și CNSAS și mâine votul în plen.

Ținând cont de solicitarea colegilor de la PNL, eu vă propun să decidem pentru săptămâna viitoare audierile în comisii și votul în plen.

Și acum sunt două variante pentru audieri: ar fi marți, 13 și au zis mai mulți colegi să încercăm să evităm sau luni, 12, mai după amiază și miercuri să fie votul în plen.

Și vă rog să vă spuneți punctele de vedere.

Luni? Marți, 13?

Domnul Varujan Vosganian:

Dacă-i cu ghinion pentru unii, îi cu noroc pentru ăilalți, că nu poate să fie cu ghinion pentru toți.

Domnul Ilie Dan Barna:

Dar nu putem, ca Parlament, totuși să mergem cu asta cu marți 13, putem glumi aicea dar să luăm decizie în linia asta, e cam mult.

Domnul Liviu Dragnea:

Trece, că americanii nu au etajul 13 la hoteluri.

Domnul Ilie Dan Barna:

Domnule președinte, îmi permiteți?

Domnul Liviu Dragnea:

Vă rog!

Domnul Iulian Bulai:

Luni este o zi foarte plină. Sunt foarte multe ședințe de grup, Birou permanent, cred că cel mai oportun ar fi marți.

Domnul Florin Iordache:

Eu cred că luni, după ora 16,00 când avem plenul și la Cameră și la Senat, cu aprobarea Biroului permanent reunit în care suntem acum, să fie audierile la comisiile speciale.

Deci eu zic că luni după amiază putem desfășura această ședință.

Domnul Liviu Dragnea:

Pe de altă parte, să nu uităm, imediat.

Să nu uităm că sunt., numai la ASF sunt 28, 30, 34.

Cum? Da, și.

Da, vă rog!

Imediat!

Doamna Raluca Turcan:

Nu-l suspectez pe domnul Iordache că este superstițios. Că a mai avut de-a face cu cifra 13, însă vă propun totuși să rămânem pe ziua de marți pentru că marți e zi de comisii, este consacrată comisiilor, putem să stăm oricât în audieri și să se ia decizia cea corectă, în comisiile reunite.

Luni este zi de plen și avem o agendă plină.

Domnul Attila Korodi:

Domnul președinte?

Domnul Liviu Dragnea:

Da, vă rog!

Imediat!

Domnul Vlad-Tudor Alexandrescu:

Domnule președinte, lunea, Senatul are plen de la ora 16,00 la ora 18,30.

Domnul Liviu Dragnea:

Domnul Korodi, vă rog!

Domnul Attila Korodi:

Și, ca să ne ușurăm munca și mai mult, eu aș propune ca, dacă punem în discuție de a audia candidații luni, atunci marți după amiază să facem un plen pentru că are., este necesar un timp îndelungat și pentru plenul comun al celor două Camere.

Poate să fie plenul chiar pe 13, marți. Adică, miercuri deja ne concentrăm atunci pe activitățile pentru plenurile proprii.

Luni audieri în comisii, marți plenul comun.

Domnul Liviu Dragnea:

Asta mi se pare cea mai grea.

Luni, într-adevăr, lunea este o zi plină pentru toate grupurile parlamentare și pentru activitățile din cele două Camere; și cred că nu e în regulă să înceapă audierile undeva pe la orele 18,00 și să se termine pe la 12,00 noaptea. Luni.

Haideți să încercăm să decidem: marți, începând cu ora 10,00, să înceapă audierile și când se vor finaliza ... și miercuri - plen.

Să nu uităm că noi am stabilit, nu? i-am transmis doamnei prim-ministru că miercuri, 14, să fie "Ora premierului". Dar o să găsim, o să programăm orele activităților din ziua de miercuri în așa fel încât să avem loc cu toate, și cu activitățile din cele două Camere separat, și din plenul reunit.

Da, doamna Turcan, vă rog.

Doamna Raluca Turcan:

Și, ca să fie totul regulamentar, o să vă rugăm să înștiințați totuși comisiile de specialitate, pentru că, de exemplu, pentru astăzi, la Comisia pentru cultură nu se primise solicitarea de reluare a audierilor.

Deci, Comisiile pentru cultură, teoretic, nici n-ar fi putut face audierea astăzi.

Domnul Liviu Dragnea:

Nu puteam să trimitem până nu avem decizia BPR-ului.

Imediat cum se termină BPR-ul, sigur că comisiile vor fi informate.

Deci, propunerea care se degajă este: marți, 13 - audieri comisii; miercuri - votul final pentru stabilirea membrilor ASF, CNA și CNSAS.

Supun la vot această propunere.

Cine este pentru?

Vă mulțumesc.

În unanimitate, s-a aprobat.

Memorandum intern: Desfășurarea votului electronic cu ocazia ședințelor de plen reunit ale Senatului și Camerei Deputaților

Punctul 2.

Punctul 2, la punctul 2, îl rog pe domnul Claudiu Manda să exprime solicitarea din partea Senatului.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Stimați colegi, așa cum cel puțin la Senat știm, avem și noi un nou sistem de vot electronic, cu cartele.

Cartelele înțeleg că funcționează și în aparatele de la plenul Camerei, și atunci vă rugăm să fiți de acord cu aprobarea acestui Memorandum intern în care, la prima ședință de plen reunit, să facem un vot test și pentru senatori, astfel încât să ne fie ușor după aceea, de aici încolo, să votăm cu cartele la plenurile reunite.

Documentele sunt în mapa fiecăruia dintre membrii Biroului permanent.

Domnul Liviu Dragnea:

Bun. Mie mi se pare o solicitare firească și ușor de rezolvat, așa că supun votului dumneavoastră acest Memorandum intern.

Cine este pentru?

Vă mulțumesc.

În unanimitate, memorandumul a fost aprobat.

Punctul 3.

Vă rog, domnul Bulai.

Punctul 3. Vă rog.

Domnul Iulian Bulai:

Domnule președinte, eram curios dacă Birourile permanente reunite vor merge la Alba Iulia pentru a participa la sărbătoarea Centenarului acolo, dacă va merge întreg Parlamentul, sau ce altă decizie vom lua pentru această ocazie?

Vă mulțumesc.

Domnul Liviu Dragnea:

Vă spun care e punctul meu de vedere: eu cred și vă propun - eventual la următorul Birou permanent reunit să stabilim în detaliu - vă propun să organizăm un eveniment la București, în cadrul Parlamentul României, unde să participe toți parlamentarii, nu numai Birourile permanente reunite.

În schimb, la manifestările de la Alba Iulia, cred că fiecare poate să meargă, ori pe partide, ori individual, ori.

Dar cred că ar fi bine, pentru a marca totuși Centenarul României, să fie un eveniment la Parlament, cu toate grupurile parlamentare.

Domnul Iulian Bulai:

Vă mulțumesc.

Doamna Raluca Turcan:

Întâi pică sâmbăta, deci va trebui să luăm în calcul.

Domnul Liviu Dragnea:

Păi, nu, nu. Eventual, ziua de miercuri de dinaintea zilei de 1 Decembrie. Nu. pentru ca ziua de 1 Decembrie să fie totuși, fiecare să fie disponibil să fie prezent unde consideră că e mai bine.

Deci, în principiu - dar o să vă propun să discutăm în următorul Birou permanent - în principiu o să avem în miercurea de dinaintea zilei de 1 Decembrie, 28 noiembrie, o ședință solemnă și, mă rog, și alte manifestări.

Bun.

Da. Da, Marcel.

Domnul Ion-Marcel Vela:

Domnule președinte, acum un an, în Birourile permanente reunite, ridicam o problemă cu privire la Drapelul României de pe clădirea Parlamentului, cea mai mare din Europa; și nu s-a luat nicio măsură.

Era un proiect propus de Secretariatul General, avea un anumit cost, pentru a fi drapelul care este prevăzut în proiectul Palatului Parlamentului. Adică dimensiunile sunt acum neconforme cu proiectul inițial.

Mulțumesc.

Și mai sunt trei săptămâni până la 1 Decembrie!

Domnul Liviu Dragnea:

Da.

Din ce-mi aduc aminte, ni s-a spus de la Secretariatul general, sau mă rog de la staff-ul tehnic, că este o foarte mare problemă cu greutatea pe care ar trebui să o aibă suportul steagului, catargul steagului și greutatea pe care o poate suporta acoperișul.

Dar nu știu prea multe detalii și sunt și eu curios să le aflăm.

Vă rog, doamna Secretar general!

Doamna Silvia-Claudia Mihalcea:

Vă mulțumesc domnule președinte!

Am avut în Biroul permanent reunit un memorandum din partea Secretariatului general care a fost aprobat și care prevedea dublarea dimensiunii steagului.

Deci, acum avem o dimensiune dublă a steagului față de aceea în momentul în care s-a ridicat această chestiune.

Și, într-adevăr, cum ați menționat dumneavoastră, acea dimensiune foarte mare necesită un nou suport, sunt niște curenți turbionari - am fost informată de către colegii mei - acolo, foarte puternici, noi am și fost acolo, am văzut ce înseamnă, asta ar însemna un proiect și o altă investiție.

Și noi am mers pe ceea ce s-a aprobat în Biroul permanent acum jumătate de an, acea dublare a dimensiunilor steagului.

Domnul Liviu Dragnea:

În regulă!

Domnul Vlad-Tudor Alexandrescu:

Domnule președinte, înainte de a încheia ședința.

Domnul Liviu Dragnea:

Vă rugăm!

Domnul Vlad-Tudor Alexandrescu:

Mâine mai avem plen reunit sau nu? Că nu a fost clar.

E o amânare a plenului de mâine, sau se fac două plenuri reunite mâine și săptămâna viitoare?

Domnul Liviu Dragnea:

Nu mâine. Mâine nu, asta e., poate e greșeala mea, nu am fost foarte clar.

Din moment ce s-au amânat comisiile, asta înseamnă că nu vom avea rapoartele comisiilor, deci nu vom avea plen reunit.

Noi am plecat de fapt de la a nu avea plenul reunit, pentru a da posibilitatea colegilor PNL și UDMR să participe la următorul.

Deci, mâine nu vom avea plen reunit.

Vă rog, domnul Barna!

Domnul Ilie Dan Barna:

Ca o concluzie, măcar de principiu.

Deci, înțelegem că miercurea dinainte de 1 Decembrie, va fi ședința solemnă aici, iar ziua de 1 Decembrie în sine, nu presupune activități ale Parlamentului în mod formal. Cam aicea suntem? E important pentru programarea fiecăruia.

Domnul Liviu Dragnea:

Da, da, da.

Cam asta este părerea cvasiunanimă, ca fiecare să poată să aibă libertatea să participe la 1 Decembrie, unde consideră de cuviință, individual, cu partidul, cu grupul, nu o acțiune a Parlamentului.

Acțiunea Parlamentului să se desfășoare în Palatul Parlamentului, de principiu miercuri, 28 noiembrie și atât.

Bun, dacă nu mai sunt alte chestiuni, vă mulțumesc pentru participare.

Declar închise lucrările Biroului permanent reunit.

O zi bună!

*

Ședința s-a încheiat la ora 10,50.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 19 septembrie 2020, 7:48
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro