Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe feb. 2019 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 11 februarie 2019 ora 13:00

10. Solicitări din partea Grupului parlamentar USR cu privire la Nota referitoare la Propunerea legislativă (inițiativă legislativă cetățenească) de revizuire a Constituției României (BPI 651/21.09.2018), prezentată în ședința Biroului Permanent din 6.02.2019
adresă către Grupul parlamentar USR consultă

Solicitări din partea Grupului parlamentar USR cu privire la Nota referitoare la Propunerea legislativă (inițiativă legislativă cetățenească) de revizuire a Constituției României (BPI 651/21.09.2018), prezentată în ședința Biroului Permanent din 6.02.2019 Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Solicitări din partea Grupului parlamentar USR cu privire la Nota referitoare la Propunerea legislativă - inițiativă legislativă cetățenească - de revizuire a Constituției României prezentată în ședința Biroului permanent din 6.02.2019.

Ca urmare acestei solicitări de clarificare, Secretariatul general a întocmit o Notă în care sunt cuprinse practic toate aspectele solicitate și este precizat în mod clar că ele se transmit către Curtea Constituțională, adică toate listele depuse de semnături, s-a întâmplat în această dimineață acest lucru.

Mai există în același timp o problemă care a apărut în spațiul public și este eronată, sunt informații de altfel eronate, de natură să afecteze într-adevăr imaginea Secretariatului general.

Aș vrea să avem scurte intervenții pe acest subiect și ulterior să luăm act de această informare a Secretarului general.

Domnul Dehelean, vă rog.

Domnul Silviu Dehelean:

Da, eu voiam să vă atrag atenția asupra faptului că nu, nu s-a răspuns la toate întrebările cuprinse în această adresă, în sensul în care nu există specificat, la numărul de semnături, care au fost depuse și cele care sunt deja atestate de către primari.

Această informație nu este cuprinsă în Nota care completează Nota de săptămâna trecută și mai vroiam să atrag atenția asupra faptului că este foarte grav atunci când aceste note interne nu cuprind date clare.

Iar, s-a văzut foarte clar că informațiile cuprinse în Nota de săptămâna trecută au, au indus în eroare membrii Biroului permanent adică, domnul Rădulescu a ieșit și a făcut declarații cum că șase sute de mii de semnături ar fi false, bazat pe această Notă internă, adică mi se pare un lucru deosebit de grav să fie, indus în eroare în felul acesta.

Și în plus, nu înțeleg de ce nu, nu apar în numărul de semnături cât se poate de clar în acest document de completare.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Bine, vă mulțumesc.

Domnul Rădulescu, vă rog!

Domnul Cătălin-Marian Rădulescu:

Deci, domnul coleg, nu mai faceți afirmații decât cele pe care le fac eu, vă rog foarte mult.

Eu am spus că sunt ... că sunt, că există suspiciuni că aceste semnături - nu că sunt false - aceste semnături nu sunt în regulă, că există ștersături, că există mai multe chestiuni, nu am spus că sunt false.

Pe de altă parte, pe de altă parte domnul coleg, am spus că sunt primari în țară, care au făcut plângeri penale, da? Arad, Oradea, alți..., care au făcut plângeri penale, Bacău, pentru faptul că au descoperit, iată la Arad de exemplu douăzeci de mii de semnături, am vorbit eu personal cu domnul primar, ca să știți, l-am întrebat, douăzeci de mii de semnături, ce înseamnă false? Ale unor oameni care nu sunt acolo, care sunt plecați, decedați, copii până la 18 ani, le considerați că sunt false sau cum le considerați? Deci, nu mai spuneți că am afirmat eu, afirmă lumea în țară, deci nu eu! Eu preiau ce spune lumea și am spus, ca să audă în țara asta ce trebuie să audă, nu?

Mulțumesc!

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc și eu.

Membrii Biroului permanent, aveți de altfel un reprezentant, pot să intervină în orice moment al discuției.

Vă rog frumos să respectăm Regulamentul, să începem să îl respectăm.

Vă mulțumesc.

Domnul Dehelean, doreați să mai interveniți.

Domnul Silviu Dehelean:

Da, strict pe situația de la Arad.

Din câte știu eu, primarul de acolo n-a făcut nici un fel de demers, drept care orice fel de afirmație face el este una politică și nu este una bazată pe fapte. Adică câtă vreme... înseamnă că nu și-a îndeplinit obligațiile! Nu? El trebuia să sesizeze organele competente dacă cunoștea faptul că sunt neconforme semnăturile respective.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc.

Doamna Secretar general, vă rog.

Doamna Silvia-Claudia Mihalcea:

Vă mulțumesc, doamna președinte de ședință.

Mă văd nevoită să fac anumite precizări și să vă spun istoria acestei Note. Practic, Secretariatul general nu a făcut decât să pună în practică dispozițiile date de Biroul permanent. Nouă ni s-a cerut, și o să citez pentru exactitate, să facem o informare cu numărul de dosare, ca mai departe să urmărim procedura și eventuale nereguli și așa mai departe. Am citat, ca să fie exact.

Această dispoziție care ne-a fost dată a rămas fără ecou aici; dacă reprezentanții USR care au participat la acea ședință doreau să se regăsească alte chestiuni în acea Notă, puteau interveni.

Normal că, terminându-se Biroul permanent, noi am mers și am procedat la a pune în practică dispoziția care ne-a fost dată.

Am prezentat în Biroul permanent așa cum ne-a fost trasată acea dispoziție. Înțeleg că au fost neclarități. Am lămurit aceste neclarități de nenumărate ori cu reprezentanții USR telefonic, în data de 6, 7, 8 februarie; de asemenea, într-o întâlnire față în față, în data de joi, 7 februarie 2019, în care i-am asigurat că vom clarifica - le-am clarificat și pe loc - vom clarifica într-o Notă pentru astăzi și, de asemenea, că toate semnăturile depuse vor merge la Curtea Constituțională, fapt care s-a și concretizat astăzi astfel.

În ciuda acestor comunicări de bună credință ale Secretariatului, ne-am trezit pe rețelele de social-media și în presă cu afirmații cum că s-au furat, am dosit sute de mii de semnături, am dat cu pastă albă peste sute de mii de semnături.

Consider că sunt niște afirmații foarte, foarte grave care ne afectează activitatea! Și trebuie ca cei care le-au făcut să procedeze la a le dezminți, pentru că nu este în regulă acest lucru! Noi nu am făcut decât să respectăm dispozițiile Biroului permanent.

Dacă se dorea altceva, trebuiau să existe intervenții, și procedam întocmai, dacă ni se dispunea așa.

Și încă o mențiune, vă rog, pentru că trebuie să exemplific, aceste afirmații foarte grave au venit și din partea președintelui Comitetului de inițiativă.

Nu mi se pare puțin lucru. Este cel care a gestionat toată această procedură. În momentul în care președintele Comitetului de inițiativă scrie pe Facebook că am furat, vi se pare puțin lucru?! Eu cred că nu! Și consider că trebuie neapărat procedat la a dezminți toate aceste chestiuni.

Niciodată nu am fost implicați în aceste chestiuni. Colegii mei au acționat de bună credință și am fost foarte disponibili la a ne întâlni și a face clarificări.

Vă mulțumesc.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc și eu.

Domnul Nicolicea.

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Îmi cer scuze.

Am participat la această întâlnire și dacă puteți să-mi dați cuvântul, după ce îi dați colegului dumneavoastră, pentru că simt nevoia să intervin. Am participat la întâlnirea de joi cu doamna secretar general și aș avea câteva mențiuni de făcut.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul Nicolicea, vă rog.

Domnul Eugen Nicolicea:

V-aș ruga să ne precizați cine sunt membrii Biroului permanent și liderul de grup din partea USR-ului care au participat la acea ședință.

Cine este liderul și cei care au făcut afirmații care nu sunt adevărate, mă refer la membrii Camerei Deputaților, pentru a lua măsurile de rigoare.

În ceea ce privește această dezbatere participă membrii Biroului permanent, cum corect ați spus dumneavoastră.

Dacă un lider de grup are o problemă cu membrii staff-ului, ai Secretariatului general sau orice alți angajați, dacă dorește să sesizeze o neregulă, o face în scris; dacă nu, să asistăm la o dispută între un lider de grup și un membru al Biroului permanent mi se pare inutil și cel puțin încercați s-o faceți la ședința liderilor de grup, ca să nu mai stăm noi să asistăm la toată această chestiune!

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Da. Doamna Prună, cu rugămintea să nu transformați această chestiune într-o dispută unu la unu, că aici nu e vorba despre asta.

Vă mulțumesc.

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Vă mulțumesc frumos că mi-ați dat cuvântul.

Eu ce vreau să adaug nu are rostul de a transforma într-o dispută unu la unu. Am avut o întrevedere cu doamna Secretar general, cred că am lămurit foarte multe lucruri în acea ședință.

În ceea ce mă privește, nu am făcut astfel de afirmații în spațiul public. Ceea ce am spus este că această Notă care ne-a fost prezentată săptămâna trecută induce în eroare membrii Biroului permanent privind situația reală a numărului de semnături care au fost depuse aici, la Camera Deputaților, de către membrii Comitetului de inițiativă și totodată am cerut ca în această Notă clarificatoare, pe care am citit-o rapid înainte să vin aici, să fie menționat numărul real de semnături care au fost depuse la Camera Deputaților și nu acele cinci sute și ceva de mii și nouăzeci și trei de mii. Nu le-am văzut, la o primă citire, și v-aș cere să clarificați acest lucru.

Cât privește declarațiile care au fost făcute în spațiul public - și cu asta închei - au venit din ambele părți, și de la PSD și de la USR, s-a spus că au existat cinci sute de mii sau șase sute de mii de semnături false, puteți să faceți o simplă căutare în presă să vedeți că aceste declarații îi aparțin colegului nostru domnul Rădulescu, și atunci cred că nu trebuie să privim reacțiile pe care le-au generat această Notă a Secretariatului general doar dintr-o parte, și să fim conștienți că această Notă a influențat opiniile membrilor Secretariatului general. Și cu asta am încheiat.

Și doar clarificarea aceea cu numărul de semnături, dacă puteți, doamna Secretar general.

Vă mulțumesc.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Doamna Mihalcea. Vă rog.

Mulțumesc și eu.

Doamna Silvia-Claudia Mihalcea:

În Notă am precizat foarte clar că, nefiindu-ne dispus acest lucru, noi nu am făcut decât să respectăm decizia Biroului permanent, dacă s-ar fi menționat am fi făcut-o. O facem acum, ați văzut că procesul este în desfășurare, am menționat acest lucru în Notă, și va fi comunicat ulterior.

Dacă s-ar fi intervenit la acea ședință de BP, și s-ar fi spus - dorim clar, asta, asta, asta - noi am fi făcut întocmai.

Și, încă un lucru pe care vreau să-l menționez: este adevărat, nu v-am nominalizat că ați făcut aceste afirmații, nu am văzut să le faceți, dar sunt membri marcanți ai dumneavoastră, este un vicepreședinte USR care a făcut acest lucru și, v-am spus, și președintele Comitetului, și este imperios necesar ca ei să facă această dezmințire.

Și vă rugăm, tocmai pentru a nu implica funcționarii publici parlamentari în aceste chestiuni, dumneavoastră ați spus că și PSD și USR au făcut intervenții în spațiul public, nu văd unde suntem noi funcționarii aici; și tocmai de aceea în ceea ce ne privește, vreau vă rog o dezmințire fermă.

Vă mulțumesc!

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

Acum dacă a putut doamna Prună, poate și domnul Varujan Pambuccian.

Domnul Varujan Pambuccian:

Ei, dacă pot și eu, exact despre asta vreau să și vorbesc.

Fără nicio legătură cu discuția care a avut loc înainte, dar vreau să vă reamintesc, stimați membri ai Biroului permanent, că sunteți în Biroul permanent pentru că așa au dorit grupurile parlamentare.

Nu mai încercați, că este foarte periculos - am mai văzut-o odată cu vreo două legislaturi în urmă - o încercare de genul ăsta de a diminua rolul grupurilor parlamentare și de a transforma Biroul permanent, care este un organism administrativ într-un for de conducere absolută a Camerei.

Nu mai transformați grupurile parlamentare în altceva decât sunt!

Vă mulțumesc!

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Da, domnul...doriți?

Domnul Marian-Gheorghe Cucșa:

Da.

Am și eu o intervenție scurtă pe subiectul semnăturilor, și vă citez din autor.

Pe site-ul oficial al USR, scrie în felul următor: "este fals în acte oficiale ceea ce face Liviu Dragnea, prin Secretariatul general al Camerei Deputaților".

Nu e vorba de o poziție a unui lider, e poziția oficială a partidului, ceea ce este foarte grav și ar trebui remediat sau luate măsurile cuvenite.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Da, vă mulțumesc pentru, pentru precizare.

Domnul Gerea.

Domnul Andrei Dominic Gerea:

Două lucruri aș vrea să spun și eu aici: odată că mă raliez poziției domnului Pambuccian și sigur, este un element care trebuie să ne dea un pic de gândit pentru că orice exces duce la exces, iar comportamentul de care am avut parte în ultima perioadă din partea reprezentanților grupurilor parlamentare PNL și USR, sigur, poate că îi face și pe alții să abordeze un pic diferit această problemă a intervențiilor și lucrărilor în cadrul Biroului permanent.

Al doilea punct - aș vrea să îi rog pe colegii de la USR să nu se supere că lumea nu-i mai ia în serios, sau că, cum să spun? dă crezare unor afirmații de genul că au falsificat semnăturile pentru că nu mai departe de jumătate de an din câte îmi aduc eu aminte liderul Grupului parlamentar USR, în încercarea de a obține o sesiune extraordinară în Parlamentul României, și-a falsificat propria semnătură și, din câte am văzut noi pe acel convocator și a altora, lucru pe care la momentul respectiv, l-am solicitat să fie verificat, nu știu ce s-a mai întâmplat de atunci, adică mai mult decât să vezi două semnături diferite pe un convocator, nu, dar diferite nu oricum, nu știu ce ar mai putea?! Adică vrem să știm și noi cum, cum stăm cu această situație? Pentru că pe o parte e vopsit gardul, USR-ul tot o susține că sunt neprihăniți dar pe altă parte fac apel la cele mai murdare mijloace în politică, pe care nu le dorim de altfel în politică.

Vă mulțumesc!

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

Domnul Florin Iordache.

Domnul Florin Iordache:

Da, și eu vă mulțumesc!

Deci, vreau și eu să fac cel puțin două comentarii.

Pe de o parte eu vreau să apreciez activitatea Secretariatului tehnic, a celor care au făcut acea muncă, în care au centralizat dosarele respective și au constatat niște nereguli, pe care ni le-au adus la cunoștință.

Mai departe, decizia a fost a Biroului permanent. Biroul permanent în nici un moment nu a spus că diminuează numărul de semnături sau că o parte dintre semnături nu sunt.

În urma acelei Note, și astăzi doamna Secretar general a venit cu o Notă suplimentară, s-au spus două lucruri: dosarele, așa cum au fost înaintate de Comitetul de inițiativă, vor fi înaintate Curții Constituționale, lucru pe care, repet, l-au făcut, și cel de-al doilea lucru, că au constatat niște nereguli.

Atâta timp cât prin această inițiativă legislativă se dorește tocmai ca eventualele nereguli să... sau cei care fac nereguli și solicită ca penalii să nu fie în funcții publice, eu mă așteptam că toți cei care măcar au semnat se bazează pe realitate și așa mai departe.

Dacă s-au constatat anumite nereguli, ne-au fost aduse nouă la cunoștință și, așa cum am stabilit, vom sesiza organele de urmărire penală. S-ar putea să se spună că cele 70, 80, 90 de mii, nu știu câte au fost, dar repet, nu a diminuat nimeni numărul, eu în declarații publice sau colegul meu domnul Rădulescu, putem spune 500, 300, 200, fără să fim foarte scrupuloși într-o declarație politică.

Practic, domnul Rădulescu a avut o declarație politică. Fără să fiu obligat de cineva, să respecte ce s-a stabilit în..., păi asta facem în Parlament! Urmând ca la organele de anchetă cât și la Curtea Constituțională, dosarele așa cum au fost înaintate în integralitate, și aicea vreau să spun, nu am făcut decât să trimitem dosarele așa cum au fost centralizate de către Secretariatul general.

Încă odată vreau să apreciez munca celor de la Secretariatul general care au dus la îndeplinire o hotărâre pe care noi le-am dat-o; deci ei nu au lucrat de capul lor, să le sistematizeze, să alea, nu știu ce, dar au constatat niște chestiuni.

S-ar putea chestiunile alea să nu fie încălcarea legii, foarte bine, dar nu noi stabilim dacă s-a încălcat sau nu s-a încălcat legea.

Vă mulțumesc, doamnă președinte!

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc și eu.

O să închid acest punct luând act de această Notă care va fi transmisă solicitantului.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 5 august 2020, 11:35
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro