Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe feb. 2019 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 6 februarie 2019 ora 12:30

9. Solicitare din partea doamnei deputat Raluca Turcan, liderul Grupului parlamentar PNL
la Comitetul liderilor

Solicitare din partea doamnei deputat Raluca Turcan, liderul Grupului parlamentar PNL Domnul Florin Iordache:

Solicitare din partea doamnei Raluca Turcan, liderul Grupului PNL. Solicită o copie a Protocolului și Procesului-verbal semnat de către liderii Grupurilor parlamentare prin care s-a stabilit structura Biroului permanent.

Această solicitare este de competența Comitetului liderilor.

O trimitem Comitetului liderilor, și acolo să fie înaintată și o copie.

Vă rog. Domnul Varujan Pambuccian.

Domnul Varujan Pambuccian:

Am și eu o întrebare: dacă tot suntem în plus aici, că înțeleg că n-avem voie să vorbim, de ce trebuie să mai stăm?

Eu cred următorul lucru, acum vorbind foarte serios: noi am tot schimbat așa reguli din mers, absolut conjunctural. Tot ce am făcut conjunctural s-a dovedit mai târziu a fi greșit și contraproductiv, mai ales pentru cei care, în conjunctura respectivă, au propus modificare.

Rugămintea mea este să nu schimbăm nici reguli, nici cutume pentru că din schimbare în schimbare așa, încet-încet, în ani, am ajuns cu Parlamentul din ce în ce mai rău.

Haideți să lăsăm chestiunea aceasta!

Mi se pare normal, dacă tot suntem la aceeași masă, să putem să luăm cuvântul ori de câte ori este nevoie!

Eu voiam, de exemplu, să spun că în chestiunea asta cu comisiile avem o cutumă, poate este una dintre cele mai solide pe care am păstrat-o de la începuturile Parlamentului democratic și până acum, și că a renunța la ea ar fi o greșeală fundamentală. După aia, am deschide o cutie a Pandorei care i-ar lovi pe absolut toți în viitor. Și e bine să lăsăm lucrurile așa. La fel cum e bine - pentru că s-a ajuns greu la chestiunea asta cu Biroul permanent, cu Comitetul liderilor de grup - să păstrăm lucrurile așa cum le-am avut până acum.

Vă mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Păi, domnul coleg, imediat, doamna Turcan, haideți să modificăm Regulamentul!

Ceea ce vă cer eu dumneavoastră este să respectăm Regulamentul.

În Regulament, se spune foarte clar: Comitetul liderilor are anumite atribuții, membrii Biroului permanent au anumite atribuții. Deci, dumneavoastră n-am nicio problemă să puteți face o propunere de modificare a Regulamentului în care să schimbați atribuțiile și la unii și la alții sau să dați mai multe atribuții; știți foarte bine, domnul Pambuccian!

Domnul Varujan Pambuccian:

Domnule președinte, aicea nu este vorba de atribuții! Este vorba de posibilitatea de a lua cuvântul în apărarea propriului grup sau în chestiuni care privesc grupurile în ședința Biroului permanent. Că altfel de ce mai suntem aici?

Și îi rog și pe unguri să spună și ei ceva că, de obicei, mă susțin.

Domnul Florin Iordache:

Da. Vă rog. Doamna Turcan.

Mai ales că e solicitarea dumneavoastră.

Doamna Raluca Turcan:

Da, vă mulțumesc că îmi permiteți să intervin și cred totuși că a interzice liderilor de grup care, până la urmă, sunt persoanele care conturează poziția politică a grupurilor respective, să intervină în Biroul permanent denotă fie o teamă de ceva, fie un abuz. Și nu cred că vă situați în niciuna dintre aceste situații.

Așadar, această solicitare pleacă inclusiv de la o problemă în funcționarea Comitetului liderilor, pentru că în mod normal structura de conducere a Camerei Deputaților se agreează prin proces-verbal în urma negocierilor în Comitetul liderilor.

În Comitetul liderilor, ce să vezi? Am participat, ni s-a prezentat o formulă cu care n-am fost de acord și pe care am explicitat-o în plen că este împotriva, contrazice ponderea actuală a partidelor în Parlament și ca atare liderii Opoziției n-au semnat acest protocol. L-am văzut însă, l-am și fotografiat; chiar zâmbeam cu domnul Odon, să fotografiem documentul care n-are semnătură, să nu cumva să suspicioneze cineva că folosim semnăturile liderilor celorlaltor partide care și-au asumat procesul-verbal.

În plen însă a venit o altă structură care, în mod regulamentar, așa cum faceți dumneavoastră trimitere la Regulament, trebuia asumată într-un nou Comitet al liderilor. Ceea ce nu știu să se fi întâmplat. Iar dacă s-a întâmplat înseamnă că liderii Opoziției n-au fost invitați.

Aș vrea să cred că neinvitarea liderilor Opoziției la un Comitet al liderilor, cumulat cu interzicerea de a vorbi pentru liderii de grup, ar arăta un abuz fără precedent și confiscarea acestei instituții de către majoritate, care trebuie să funcționeze în acord cu ceilalți colegi aleși, de asemenea, printr-un vot cu aceeași greutate.

Deci, vă rog, pentru a ne menține în spiritul și textul Regulamentului, să ne prezentați fie, nu știu, scuze, o reluare a procesului, recunoscând că s-a ținut un Comitet al liderilor fără liderii Opoziției, fie, în caz contrar, un proces-verbal care să ateste ce s-a întâmplat acolo, dacă există.

Domnul Florin Iordache:

Bun. Deci, acest proces-verbal există, cel care stabilește componența actuală a Biroului permanent.

Eu propun de aici încolo, până se va schimba Regulamentul, să păstrăm actuala formulă, astfel încât fiecare grup parlamentar, mai puțin PMP-ul, au deja reprezentanți în Biroul permanent și fiecare grup parlamentar se poate exprima prin reprezentanții pe care îi are în Biroul permanent.

Deci, până se schimbă Regulamentul, membrii Biroului permanent sunt cei treisprezece care au drept de vot și drept să ia cuvântul.

Comitetul liderilor se întrunește, are anumite atribuții și aprobă sau nu ordinea de zi.

Iar solicitarea dumneavoastră, voi supune votului să fie trimisă Comitetului liderilor și să vă fie înaintată...

Nu, nu mai... am finalizat...

Doamna Raluca Turcan:

Nu intenționez să polemizez cu dumneavoastră; pe scurt, vreau doar atât, să rămână pentru dumneavoastră și pentru ceilalți care participă la această ședință: Comitetul liderilor a trimis o altă structură. Atunci, la Comitetul liderilor la care a participat și Opoziția, a fost validată de către majoritatea din Comitetul liderilor o altă structură, și anume un chestor la PSD și un secretar la Minorități. Ori, în plen, n-am nimic împotrivă, puteau să fi primit și vicepreședinte Minoritățile, dar trebuia să se fi făcut lucrul acesta regulamentar.

Înseamnă că fie ați încălcat o decizie din Comitetul liderilor, semnată, pe care o avem pe telefon fotografiată, că au fost de acord colegii, fie s-a făcut un Comitet unde n-ați chemat Opoziția, ceea ce înseamnă că ați încălcat Regulamentul.

Deci, dumneavoastră nu puteți să spuneți că negrul e alb, că chiar nu este! negru! Nici măcar cu nuanțe! Da? Este negru! Nu există asta!

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Deci, e regulamentar de aici încolo, repet, vorbesc membrii Biroului permanent...

Pentru ședința de... mulțumesc, am spus!

Pentru ședința de luni a Comitetului liderilor să fie înaintată copia după procesul-verbal în care se recunoaște actuala componență a Biroului permanent cu chestori, secretari, fiecare ponderea și așa mai departe, care a fost repartizată.

Noi, în Biroul permanent, am luat act de un document semnat de liderii sau viceliderii celor patru partide semnatare.

Bun.

Deci, supun votului dumneavoastră această solicitare.

Domnul Cristian Buican:

Domnul președinte, m-am înscris și eu la cuvânt.

Domnul Florin Iordache:

A, da! Vă rog, vă rog! Da, într-adevăr dumneavoastră aveți dreptul, vă rog!

Domnul Cristian Buican:

Domnul președinte de ședință...

Domnul Florin Iordache:

Vă rog!

Domnul Cristian Buican:

...colega mea solicită documentul care a stat la baza votării actualei componențe a Biroului permanent.

Domnul Florin Iordache:

Da, asta am și spus.

Domnul Cristian Buican:

Acel document trebuia să fie la Secretariatul general și, să fie printre documentele care se află la Biroul permanent, altfel, președintele nu putea să propună plenului actuala componență. Tocmai de aceea nu trebuie să trimitem pe nimeni, la alt for de conducere.

Cred că puteți să îi puneți la dispoziție doamnei lider de grup, chiar acum documentul dacă el a fost redactat, și dacă nu există, un astfel de document, atunci...

Domnul Florin Iordache:

Există, există.

Domnul Cristian Buican:

... lucrurile după părerea mea sunt foarte grave.

Și revenim la un subiect pe care l-am votat la punctul doi sau trei. In care anumite structuri ale Parlamentului au constatat încălcări grave ale legii, și din nou trebuie să sesizăm, să facem aicea un vot, să sesizăm anumite organe ale statului, nu? pentru că in toate situațiile trebuie să facem acest lucru, nu numai în anumite situații.

Domnul Florin Iordache:

Sigur.

Domnul Cristian Buican:

De aceea eu vă rog, ca să încheiem această discuție să nu existe suspiciuni de încălcarea legii de către anumite persoane, sau chiar de către Biroul permanent să puneți la dispoziția liderului din grup al PNL-ului, chiar acum, acest proces verbal, ca să nu venim cu alte propuneri în Biroul permanent.

Vă mulțumesc!

Domnul Florin Iordache:

Domnul Varujan Pambuccian.

V-am dat cuvântul, vă rog!

Domnul Varujan Pambuccian:

Da.

Păi să răspund la solicitarea colegei mele, eu speram să ia cuvântul în sprijinul la ce am spus eu, dar..., înainte. Dar exact în spiritul acesta este bine să avem discuțiile acestea.

Grupul nostru a avut poziția aceasta de secretar, discutată de la începutul legislaturii. Am acceptat pentru că am primit la schimb de la PSD, o sesiune în plus pentru chestor, deci acum vă spun din discuțiile pe care le-am avut.

O sesiune în plus pentru chestor, să renunțăm temporar la poziția aceasta de secretar.

Ei, temporar ăsta, până la urmă trebuia să se încheie la un moment dat, așa că am avut o discuție din nou cu liderul Grupului PSD, și omul a înțeles că temporarul ăla s-a încheiat, și am făcut din nou schimbul corect, după părerea mea.

Asta este tot.

Domnul Florin Iordache:

Deci, nu a fost o schimbare, este poziția grupului, da?

Nu a fost o schimbare..., vă rog!

Domnul Szabó Ödön:

Stimate domnule președinte, stimați colegi, eu cred că a discuta este okay, dar hai totuși să revenim la acest punct și v-aș ruga să revenim la ceea ce este afișat pe ecran, la un moment dat, și anume faptul că din partea unui reprezentant al Grupului minorităților s-a pus în discuție, că a existat o solicitare de schimbare a poziției de președinte, neregulamentar. Și trebuie să dea un răspuns Biroul permanent pentru acest lucru.

Și eu cred că acesta este cel mai important să votați că Regulamentul este cel care, prin care opoziția asumată de către o... un grup politic și în... și realizat la început de mandat nu poate fi modificat ulterior, chiar dacă se... chiar de la început nu a existat o altă majoritate, pentru că asta spunea domnul președinte, în comisia respectivă, și asta a fost.

Vă mulțumesc!

Domnul Florin Iordache:

Domnul Odon, sunt două lucruri diferite. Avem o solicitare de a pune la dispoziție, și nu am nicio problemă, în Comitet să se pună la dispoziție acest document, dumneavoastră ați revenit exact - îmi atrăgea atenția domnul Nicolicea - ați revenit la punctul anterior, cel cu vicepreședintele.

Acolo s-a stabilit foarte clar respectarea Regulamentului, eventuale sancțiuni dacă sunt, pe care le poate da Comisia juridică, da?

Bun.

Domnul Varujan Pambuccian:

Domnule președinte, haideți să nu vorbim despre trei lucruri în același timp, pentru că la un moment dat nu mai înțelegem despre ce vorbim!

Domnul Florin Iordache:

Dar nu este vina mea.

Domnul Varujan Pambuccian:

Sunt trei subiecte! Și trecem așa de la unul la altul, este...

Domnul Florin Iordache:

Dar nu eu le schimb!

Domnul Varujan Pambuccian:

...bun, nu am spus asta, am spus-o... m-am adresat dumneavoastră, dar de fapt prin dumneavoastră tuturor colegilor, dar...

Domnul Florin Iordache:

Păi, domnul coleg, subiectul cu comisia și cu ponderea în comisii și...

Domnul Varujan Pambuccian:

...trei subiecte! Unul este cu ponderea comisiilor; a doua este cu rugămintea mea ca liderii de grup să poată lua cuvântul în cadrul ședințelor de Birou permanent; a treia a fost neclaritatea colegei noastre de la PNL legat de schimbul acesta pe care l-am făcut odată, și acum l-am...

Domnul Florin Iordache:

...refăcut...

Domnul Varujan Pambuccian:

...readus la normal, asta era.

Domnul Florin Iordache:

Bun. Și am stabilit foarte clar că în Comitetul liderilor va primi o copie a acestui document, ca să închidem subiectul.

Am depășit acest moment, mergem mai departe.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 28 septembrie 2020, 6:33
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro