Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe feb. 2019 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 6 februarie 2019 ora 12:30

5. Memorandum Intern: Transmitere către Curtea Constituțională a Propunerii legislative de revizuire a Constituției, inițiată de cetățeni și înregistrată la Camera Deputaților la data de 21 septembrie 2018
aprobat consultă

Memorandum Intern: Transmitere către Curtea Constituțională a Propunerii legislative de revizuire a Constituției, inițiată de cetățeni și înregistrată la Camera Deputaților la data de 21 septembrie 2018 Domnul Florin Iordache:

Memorandum intern: Transmiterea către Curtea Constituțională a Propunerii legislative de revizuire a Constituției.

A fost discuție în Biroul permanent, și vom discuta astăzi, vis-à-vis de propunerea inițiată de cetățeni și înregistrată la Camera Deputaților în data de 21 septembrie.

Trebuie să o trimitem Curții Constituționale, pentru verificarea și îndeplinirea condițiilor constituționale pentru exercitarea acesteia, potrivit articolului 6, alineatul (5) din Legea 189 privind exercitarea inițiativei legislative.

Curții Constituționale se trimit numai listele de susținători atestate.

Cu ocazia examinării și atestării listelor de către compartimentul de specialitate din cadrul serviciilor Camerei Deputaților, au fost semnalate mai multe inadvertențe care constau în principal în:

-dosare neatestate de către primari sau împuterniciții acestora;

-atestări care nu poartă ștampilele de control;

-formulele de atestare neconforme cu legea;

-liste de semnături cu ștersături cu pastă corectoare, și alte inadvertențe pe care le veți găsi în nota anexă din prezentul memo.

Este de semnalat însă o chestiune mai gravă, aceea a existenței unei diferențe între semnăturile înregistrate în opisul Comitetului de inițiativă și semnăturile atestate de către primari sau de persoanele împuternicite potrivit legii, care par a fi informații false și care ne pot duce la gândul săvârșirii unei posibile infracțiuni de fals sau uz de fals.

Din notă rezultă că primarul Municipiului Bacău s-a confruntat cu astfel de suspiciuni, în acest caz fiind sesizate deja organele de urmărire penală și din presă am sesizat faptul că primarul Municipiului Arad s-a confruntat cu aceeași situație.

Invit membrii Biroului permanent pe posibile intervenții la această solicitare.

Domnul Rădulescu.

Imediat, doamnă.

Domnul Cătălin-Marian Rădulescu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Deci, ce se întâmplă? Eu am sesizat acum câteva luni de zile, după aparițiile publice în mass-media a intervențiilor telefonice între membrii USR, care nu mai mult decât un singur lucru făceau... ce făceau de fapt ei? Spuneau cum să semneze, să falsifice semnăturile.

Chestiunea asta a apărut peste tot, și în mass-media și la televiziuni.

N-am văzut contestații foarte mari, pentru că acolo era cu subiect și predicat, cu nume și prenume, discuțiile erau între ei înregistrate.

Ulterior, au fost primari care au sesizat același lucru în țară: că existau falsuri, în semnături, grosolane. Trebuia făcută verificarea; au fost primari care au verificat cam în toată țara și au arătat că au fost oameni care n-au participat la semnarea acestor liste, deci existau aceste falsuri.

Deci, sunt toate motivele care dau această suspiciune, eu știu, chiar penală, deci trebuie făcută o sesizare penală ca cineva să cerceteze și să vadă exact dacă oamenii respectivi au semnat, dacă n-au semnat, dacă primarii să fie chemați primarii ca să autentifice sau nu dacă aceste semnături au existat sau n-au existat și în mass-media cei care au arătat pe site-urile respective înregistrările telefonice, la fel, să verifice aceste înregistrări între membrii USR, care spuneau cum să falsifice, câte semnături să falsifice.

Deci, eu susțin acest lucru.

Mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Domnul Dehelean. Vă rog.

Domnul Silviu Dehelean:

Da, domnule președinte.

Există Legea inițiativei cetățenești care stabilește foarte clar procedura în care aceasta parcurge toate etapele procedurale.

În primul rând, semnăturile se depun la primării unde există un termen de 15 zile în care orice cetățean poate să verifice aceste liste și să le conteste, în condițiile în care nu a semnat și își regăsește semnătura acolo.

Nu există nici o altfel de procedură prin care să se sesizeze falsul sau să se conteste semnături; doar persoana care, chipurile, ar fi semnat poate să și-o conteste în termenul respectiv de 15 zile.

Deci, dacă există sesizări penale, ele vor fi duse la bun sfârșit de către Parchete, anchetele își urmează cursul.

Parlamentul, în schimb, nu are nicio competență în acest domeniu. Parlamentul este chemat doar să preia aceste documente, să își păstreze copii xerox și să le înainteze mai departe Curții Constituționale, care are sarcina de a verifica semnăturile, îndeplinirea condițiilor legale, numărul de semnături pe județe și așa mai departe, cum prevede Constituția.

Deci, nu văd ce putem noi să discutăm aicea, pentru că am fi în afara oricărui text legal. De aia nu înțeleg nici intervenția domnului Rădulescu, că ea se bazează pe niște înregistrări despre care nu știm dacă sunt înregistrări sau dacă sunt altfel de materiale, nu avem nici o, mă rog, verificare a acestora, dacă ele există sau nu.

Deci, cred că problema este destul de simplă: inițiativa trebuie înaintată mai departe și Curtea Constituțională se va pronunța.

Domnul Florin Iordache:

Da. Domnul coleg, domnule Dehelean, și eu cred că listele trebuie înaintate către Curte, aici nu sunt discuții. Dar faptul că cei de la Secretariatul General, care au făcut o muncă laborioasă și au constatat anumite sau foarte multe inexactități, neclarități, posibile fapte penale, posibile chestiuni de natură penală - nu suntem noi în măsură să vedem dacă sunt sau nu sunt încălcări penale - dar, constatând că sunt aceste încălcări, fără îndoială putem sesiza organele de anchetă care vor stabili: au fost încălcări legale sau n-au fost.

Nu noi stabilim dacă există o încălcare penală și nu noi stabilim vinovății. Dar, datorită faptului că cei de la... și au fost blocați toată vara și toată toamna foarte mulți angajați de la Secretariatul General și au desfășurat o muncă laborioasă și au constatat foarte multe neclarități, nu aș spune altfel; faptul că avem inexactități, faptul că avem deja o sesizare sau două deja cu organele de urmărire penală, la sesizarea primarilor care au constatat anumite chestiuni, cred că lucrurile, ele trebuie plecate mai departe de la noi (...) către Curte dar, în același timp, aceste inexactități, n-aș spune fapte penale, să fie sesizate organele de anchetă să vadă sunt încălcări sau nu sunt încălcări ale legilor penale.

Doamna Turcan, vă rog.

Doamna Raluca Turcan:

Se vorbește despre lucruri foarte grave, evident, adică sunt niște intervenții care dacă ar avea fundament într-adevăr ar reprezenta lucruri grave, însă ce nu înțeleg este de ce la mapă avem doar trecut punctul de pe ordinea de zi, un memorandum intern, dar nu avem această notă detaliată în care se specifică așa zisele încălcări ale legii.

Ori, mie mi se pare corect că această informație să existe și pe site și la mapă, că noi nu am avut-o, pentru că... nu sunt, deci nu sunt, în mapă nu erau și pe site înainte de ședință vă spun sincer că mi-am scos mapa, adică nu aveam cum.

Deci, dacă sunt vă rog eu frumos vorbiți cu cineva să vă dea că e foarte bine, asta e dorința mea, să am și eu acest..., da? Bine, vă rog.

Mulțumesc!

Domnul Florin Iordache:

Da, deci documentația este, exact ... o puteți consulta.

Vă rog, doamnă.

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Aș vrea doar să confirm acest lucru, nici în aplicația de pe tabletă, nu se încarcă aceste documente de care dumneavoastră ați pomenit.

Domnul Florin Iordache:

Uitați-le!

Uitați documentele care Secretariatul general ... vă rog distribuiți și grupului USR.

Imediat, domnul Dehelean.

Deci, documentele la care Secretariatul general face referire le vedeți pe... le aveți și în format electronic.

Dar discutăm totuși de niște fapte foarte grave care ... și încălcări, posibile încălcări ale legii.

Domnul Dehelean și apoi domnul Rădulescu.

Te rog!

Domnul Silviu Dehelean:

Domnule președinte de ședință, Secretariatul general nu are nici un fel de competență în a verifica semnăturile!

Această competență este dată de către lege primăriilor. Dacă primăriile și-au exercitat această competență, atuncea fiecare sesizare trebuie să urmeze cursul legal. Dar nu putem să venim noi acolo unde nu avem în competență și să ne-o arogăm, să trimitem, nu avem calitatea să facem acest lucru.

Secretariatul general are posibilitatea legală doar de a xerocopia aceste liste, iar Parlamentul, Camera sesizată, trebuie să le înainteze mai departe către Curtea Constituțională. Nu se pot face verificări, că așa fiecare dintre noi putem să stăm să ne uităm pe liste să zicem că aicea parcă este un "c" în dreapta unul în stânga și că noi sesizăm ștersături...

Domnul Florin Iordache:

Domnul coleg, este un material laborios...

Domnul Silviu Dehelean:

Semnăturile alea au fost strânse în stradă, și în momentul acela se produc bineînțeles greșeli.

Domnul Florin Iordache:

Eu oricum voi supune la vot. Dar nu putem constata foarte multe neregularități.

Domnul Silviu Dehelean:

Nu puteți constata punct, nu se poate constata punct!

Deci, este treaba primarilor, a primăriilor, care dacă și-au îndeplinit această atribuție foarte bine să îți ducă până la capăt să se vadă dacă au existat probleme, dar nu este calitatea Parlamentului, nu are această...

Domnul Florin Iordache:

Ăsta e punctul dumneavoastră de vedere, eu am alt punct de vedere.

Domnul Silviu Dehelean:

...pe care se înțelege pe baza acestui subiect.

Domnul Florin Iordache:

Bun, domnul coleg, v-am ascultat, punct.

Deci, dumneavoastră aveți un punct de vedere, vi-l respect, dar în același timp Secretariatul general a făcut o muncă laborioasă și îi felicit pe acești oameni care au stat blocați și au luat pagină cu pagină și au constatat anumite încălcări, ați văzut eu sunt elegant în exprimare, până nu se prezintă, până nu un organ de urmărire penală stabilește că au fost încălcări sau nu au fost încălcări, dacă doi primari de mari municipii au constatat și sunt deja sesizate organele de urmărire penală pe niște posibile fapte de fals și uz de fals, faptul că virgulă colegii noștri din Secretariatul general au constatat și au găsit niște neconcordanțe, nu putem închide ochii și să fim doar simplu poștaș, luăm cu stânga dăm cu dreapta, trimitem aceste, potrivit Legii Curții Constituționale aceste documente, fără îndoială Curtea Constituțională merge mai departe, dar dacă am constatat anumite încălcări ale legii, nu putem închide ochii și să nu sesizăm organele de urmărire penală.

Organele de urmărire penală pot începe, sau pot să nu înceapă, pot să închidă, pot să deschidă, și așa mai departe.

Domnul Rădulescu și vom supune votului.

Domnul Cătălin-Marian Rădulescu:

Domn’ președinte, același lucru vreau să spun și eu, mă miră la domnul Dehelean... domn’ Dehelean, dumneavoastră, și lucruri mari, sunteți unul din cei mari susținători ai Justiției drepte. Păi atunci când constatați că s-au întâmplat lucruri ilegale, chiar dumneavoastră ar trebui să susțineți acest lucru! E o chestiune care deja este deranjantă. Atâta timp v-ați bătut în Parlamentul României ca să susțineți o Justiție dreaptă, independentă, fără penali și constatați că în cadrul dumneavoastră, al lucrurilor pe care le-ați făcut sunt chestiuni penale! Păi atunci lăsați să meargă cursul acestor chestiuni spre cei care trebuie să facă aceste lucruri! Deci nu mai susțineți, în al doilea rând.

În al treilea rând, ce voiam să vă spun? Sunt primari care nu sunt de la PSD, ca să fie foarte clar, care au constatat aceste ilegalități. Adică ce vreți, ca toate partidele să constate că sunt lucruri ilegale și dumneavoastră susțineți în continuare ilegalități?

Deci, domn’ președinte, eu cred că trebuie să puneți, să supuneți votului și să mergem mai departe cu subiectul.

Domnul Silviu Dehelean:

Deci, domnule Rădulescu, noi susținem să se respecte toate procedurile legale iar Justiția să fie independentă.

Conform Codului de conduită, există obligația, un articol care se referă la probitate, iar persoanele care au un interes personal într-o discuție trebuie să-și anunțe acest interes.

Dumneavoastră aveți un interes personal în această problemă, pentru că inițiativa v-ar afecta direct. Așa că eu înțeleg această ambiție a dumneavoastră de a...

Domnul Cătălin-Marian Rădulescu:

Domnul coleg, sunteți în eroare!

Domnul Florin Iordache:

Puțină ordine!

Domnul Silviu Dehelean:

Nu m-am băgat peste dumneavoastră, v-am ascultat, nu există nicio prevedere legală care să dea posibilitate Secretariatului general, oricâtă muncă ar fi depus și oricât de fantastic ar fi lucrat și extraordinar ar fi xerocopiat acele documente, care să le dea posibilitatea să facă plângeri penale sau să studieze veridicitatea semnăturilor. Această competență este în sarcina primarilor; dacă primarii s-au manifestat - foarte bine!

Să se respecte legea, să se urmeze cursul normal al anchetelor de către Parchet. Și n-avem nicio problemă cu asta. Chiar ne dorim să iasă la lumină orice fel de problemă ar exista și să fie rezolvată pe cale procedurală și legală. Dar legea nu permite Parlamentului să facă acest pas.

Domnul Florin Iordache:

Da. Domnul Nicolicea.

Domnul Eugen Nicolicea:

Evident că primarii care au descoperit anumite nereguli erau chiar obligați să facă sesizări către Parchet, altfel comiteau o infracțiune pentru că în legătură cu atribuțiile de serviciu au constatat niște fapte care puteau să fie infracțiuni. Și în mod corect au sesizat Parchetul.

Evident că această situație este și în cazul Camerei Deputaților unde au fost depuse acestea, când funcționari - și prin funcționar public definiția din Codul penal includ chiar parlamentarii - suntem obligați să sesizăm Parchetul dacă există astfel de suspiciuni.

Și domnul președinte de ședință Iordache tocmai asta preciza: că există niște suspiciuni și, prin urmare, avem obligația, ca funcționar public în sensul Codului penal, să facem aceste sesizări. Și evident că procedura legislativă își urmează cursul.

Cu privire la afirmația dumneavoastră la adresa unui coleg, cred că ar fi cazul s-o retrageți, pentru că: în primul rând, legislativ și legal, nu există conflict de interes în cazul adoptării unor acte normative.

Nu, ați spus că are un interes, și v-aș ruga să nu mă întrerupeți! Începeți să înțelegeți că sunteți în Biroul permanent și nu în Sală, unde credeți că sunteți în stradă!

Și, prin urmare, nu mai faceți afirmații de soiul acesta la adresa unui coleg, pentru că subiectul era cu totul și cu totul altul!

Iar, domnule președinte, vă rog să aplicați Regulamentul! Când se mai întâmplă astfel de chestiuni, măcar în Biroul permanent, retrageți cuvântul vorbitorilor și aplicați sancțiunile regulamentare.

Domnul Florin Iordache:

E prima noastră ședință în formatul ăsta și... de aceea eu cred că ne putem respecta măcar aici și formula de adresare trebuie să fie normală și...

Vreți să mai interveniți? că voiam să supun votului.

Dacă mai dorește cineva? Nu.

Bun. Deci, stimați colegi, supun votului dumneavoastră trimiterea acestor liste și întreaga inițiativă cetățenească către Curtea Constituțională.

Cine este pentru?

Unanimitate de voturi.

Și, de asemenea, vreau să supun votului dumneavoastră trimiterea tuturor materialelor, inclusiv a listelor de semnături, către organele de cercetare penală, să stabilească dacă sunt încălcări ale legii sau nu sunt încălcări ale legii penale.

Cine este pentru?

Domnul Silviu Dehelean:

Ați spus că există suspiciuni cu privire la unele, nu cu privire la toate un milion de semnături!

Există suspiciuni cu privire la toate opt sute de mii, șapte sute, câte or fi cu toate?

Domnul Florin Iordache:

În materialul care v-a fost înaintat, domnul coleg, se spune punctual pe fiecare județ în parte, pe fiecare localitate în parte, unde sunt neconcordanțe și așa mai departe. Și atunci mi se pare normal ca organele de cercetare penală să poată să facă o cercetare ținând cont de aceste elemente pe care le-au găsit pentru fiecare listă și așa mai departe.

Uitați-vă în documentul care v-a fost înaintat!

Da, doamnă, vă rog!

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Mulțumesc frumos.

Domnule președinte de ședință, în baza cărui document pe care ni-l prezentați dumneavoastră astăzi, supuneți votului trimiterea tuturor listelor către organele de cercetare penală? Că nu văd, nu văd în baza a ce ne propuneți lucrul acesta.

Domnul Florin Iordache:

Doamnă, în baza...

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Ați... ați... doar să termin ideea.

Ați făcut aici o notă în care constatați anumite neconcordanțe, așa cum ați spus și dumneavoastră, dar nu văd de unde, să ajungem la trimiterea tuturor semnăturilor?

Domnul Florin Iordache:

Păi, doamnă, s-ar putea ca aceste neconcordanțe pe care Secretariatul general le-a constatat ca neconcordanțe sau pe solicitările primarilor să fie neconcordanțe, și organele de urmărire penală să spună că sunt în regulă. S-ar putea alte chestiuni pe care, s-ar putea să le fi scăpat și lor și atunci pentru o corectă informare și o corectă documentare să poată organele de urmărire penală, dacă tot îi sesizăm, să vadă, sunt încălcări sau nu sunt încălcări. S-ar putea să nu fie nicio încălcare a Codului penal, doamnă.

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Domnule președinte, cu tot respectul, vă întrebam în baza cărui document supuneți dumneavoastră la vot, trimiterea către organele de cercetare penală? Uite, eu mă uit în mapă...

Domnul Florin Iordache:

Da.

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

...și văd această notă...

Domnul Florin Iordache:

Da.

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

...care menționează aceste neconcordanțe...

Domnul Florin Iordache:

Da.

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

...însă nu, nu văd procedural cum puteți să faceți lucrul acesta, să supuneți (...)

Domnul Florin Iordache:

Procedural pot...

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

... altceva?

Domnul Florin Iordache:

Pot doamnă să-l, avem o notă care a fost înaintată de către Secretariatul general către toți membrii Biroului permanent, și de aceea am solicitat punctul de vedere, lăsați-mă să vă pot răspunde. Și pentru că văd că apar neconcordanțe, unele semnalate de Secretariatul general, unele semnalate de primari, și așa mai departe, avem o solicitare și pe asta o pot supune, colegul dumneavoastră în Biroul permanent poate să propună altceva, dar eu vă spun că nu trebuie să fim noi cei care să facem urmărirea penală și să vedem dacă sunt falsuri sau nu sunt falsuri, și această chestiune să fie treaba organelor de urmărire penală, și de aceea cred că e corect să înaintăm organelor de urmărire penală întreaga listă, să vadă dacă sunt sau nu sunt falsuri.

Eu îmi doresc să nu fie falsuri, pentru că o astfel de inițiativă trebuie să fie cât mai legală posibil.

Vă rog!

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Înțeleg punctul dumneavoastră de vedere, și evident că legalitatea acestei inițiative este importantă. Știm foarte bine cum au fost strânse aceste semnături, au fost strânse în stradă au fost un milion de semnături, există dovezi și video și în mass-media și pe diferite canale de comunicare.

Acum, dumneavoastră dacă doriți să ... în nume propriu, să sesizați organele de urmărire penală o puteți face, însă nu puteți să cereți astăzi, Biroului permanent ca Parlamentul să facă această sesizare, pentru că nu, nu înțeleg de unde, adică cum vă spuneam, nota aceasta pe care au făcut-o funcționarii publici ai Parlamentului, ok, înțeleg că nu o supuneți atenției, însă nu văd de ce trebuie să supuneți votului Biroului permanent acest lucru?

Domnul Florin Iordache:

Doamnă cu tot respectul pentru dumneavoastră...

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Dumneavoastră, domnul Rădulescu, cine a observat și este de acord.

Domnul Florin Iordache:

...doamnă, eu cu tot respectul pentru dumneavoastră, eu credeam că dumneavoastră îmi veți... tocmai pentru a avea o lege cât mai clară și o solicitare cât mai clară către Curtea Constituțională, eu credeam că dumneavoastră îmi veți cere mie să solicităm organelor de urmărire penală, o astfel de clarificare, pentru că în acest moment pe această inițiativă cetățenească, există suspiciunea că această listă cu sute de mii de semnături planează elemente de încălcare a legii. Și pentru că nu suntem noi în măsură să stabilim dacă s-a făcut cu încălcarea legii o listă, două, trei, zece, eu aș vrea să nu fie nici una, tocmai pentru că nu suntem noi în măsură, Biroul permanent să stabilim dacă sunt încălcări sau neîncălcări, la propunerea, repet, a colegilor voi supune acest lucru.

Dacă aveți, colegul dumneavoastră din Biroul permanent propune altceva, voi supune și altceva la vot.

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Sigur, înțeleg punctul dumneavoastră de vedere. Eu ce spun și ceea ce vă cer este să respectați legea...

Domnul Florin Iordache:

O respect, doamnă.

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

...189 pe `99 și procedura pe care a invocat-o și colegul meu mai departe.

Noi asta susținem astăzi în Biroul permanent, că Parlamentul își depășește atribuțiile conform acestei legi.

Domnul Florin Iordache:

Bun.

Domnul Nicolicea și apoi domnul Dehelean și vom continua, poate aveți și o propunere concretă domnul Nicolicea.

Domnul Eugen Nicolicea:

Deci, eu v-am spus: în baza Codului penal.

Funcționarul public care, luând la cunoștință de săvârșirea unei fapte prevăzute de Legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia își îndeplinește sarcinile, omite sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală se pedepsește cu închisoare de la trei luni la trei ani sau cu amendă.

Ei! N-aveți decât să votați împotrivă și să nu sesizăm!

E pe răspunderea cuiva!

Doi la mână.

Domnul Silviu Dehelean:

Domnule președinte!

Domnul Eugen Nicolicea:

Suntem în ședința Biroului permanent. Iar reluăm practica aceea în care liderii de grup întrerup voturi și discuții în Biroul permanent?

Deci, eu înțeleg chestiunea aceasta, are reprezentant aici grupul USR, să se manifeste, dar haideți, vă rog, să nu revenim la vechile practici, că abia intrasem pe un făgaș normal!

Domnul Florin Iordache:

Da. Domnul Dehelean, ultima intervenție și continuăm.

Domnul Silviu Dehelean:

Propun să trimitem listele către Curtea Constituțională, legal, da...

Domnul Florin Iordache:

Asta s-a votat. Asta s-a votat.

Domnul Silviu Dehelean:

Da? Ok. Și să ne oprim aici.

Nu cred că noi am luat la cunoștință de săvârșirea niciunei infracțiuni. Nu știu câți dintre dumneavoastră ați verificat listele, deci nu știu cum ați putut să luați la cunoștință despre săvârșirea unei infracțiuni.

Serviciul nostru sau obligațiile legale în ceea ce privește această inițiativă este strict să o trimitem către Curtea Constituțională care trebuie să facă inclusiv verificările cu privire la liste...

Domnul Florin Iordache:

Aveți o propunere concretă?

Dacă nu, la votul pe care îl propunem...

Domnul Silviu Dehelean:

Eu vă propun să respingem această propunere.

Domnul Florin Iordache:

Bun. Prin vot, stabilim.

Ultima intervenție, doamnă.

Doamna Raluca Turcan:

Vă mulțumesc.

Trebuie să vă spun foarte scurt că mi se pare ceva suspect că niște informații pe care dumneavoastră le aveți brusc doriți să le constituiți ca probă într-o infracțiune penală, în condițiile în care până acum exact cei care susțin - vezi, Doamne - că aflarea adevărului n-a făcut decât să acopere infracțiuni dovedite.

Așadar, Partidul Național Liberal nu poate să participe la acest demers politicianist al dumneavoastră și cred că pur și simplu este o nouă dovadă că folosiți instituția într-o bătălie politică și Justiția intenționați s-o folosiți numai atunci când vă convine.

Mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Bun. Vă mulțumesc.

Îmi pare rău că nu am ținut cont de observațiile domnului Nicolicea.

Deci, am finalizat discuțiile.

Invit membrii Biroului permanent și să fie clar pentru toți colegii prezenți la masă: liderii de grup se exprimă în ședința liderilor de grup. Mă refer și la liderii noi și la liderii vechi.

În ședința de Birou permanent se exprimă numai membrii Biroului permanent. Ca regulă, de aici încolo, indiferent cine va conduce ședința de Birou permanent!

Bun. Voi supune votului dumneavoastră, suntem în procedură de vot, propunerea de a fi sesizate organele de cercetare penală în vederea clarificării aspectelor semnalate și sesizate în materialul înaintat de către Secretariatul General.

Cine este pentru?

Mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Un vot împotrivă.

Abțineri?

Două abțineri.

A fost adoptat.

Mergem mai departe.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 4 august 2020, 6:31
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro