Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe feb. 2019 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 6 februarie 2019 ora 12:30

8. Scrisoare din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale prin care solicită un punct de vedere asupra condițiilor în care se face schimbarea funcțiilor din cadrul biroului comisiei
aprobată consultă

Scrisoare din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale prin care solicită un punct de vedere asupra condițiilor în care se face schimbarea funcțiilor din cadrul biroului comisiei Domnul Florin Iordache:

8 - Scrisoare din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților prin care solicită un punct de vedere asupra condițiilor în care se face schimbarea funcțiilor.

Vreau să reamintesc colegilor care în perioada vacanței nu au profitat să studieze Regulamentul: avem o Notă venită din partea Secretariatului general, sub semnătura doamnei Secretar general, în care se stabilesc foarte clar funcțiile cum se pot schimba; mă refer la funcțiile în cadrul comisiilor deținute de către grupurile parlamentare.

Am stabilit de la început această cutumă, fiecare grup parlamentar are un anumit algoritm și anumite funcții în fiecare comisie.

Ce ar însemna dacă, într-o anumită comisie, o anumită majoritate, dintr-odată, ar schimba funcțiile care nu-i aparțin?

Deci, vă propun, stimați colegi, această Notă venită din partea Secretariatului general să fie înaintată - imediat, domnul președinte, deci președintele Comisiei pentru regulament - să fie înaintată Comisiei pentru minorități, astfel încât, repet, fiecare coleg este obligatoriu să facă parte dintr-o comisie dar, în același timp, funcțiile în cadrul birourilor comisiilor aparțin grupurilor parlamentare. Nu poate un grup parlamentar să-i solicite demiterea unui alt coleg dintr-un alt grup parlamentar. Fiecare grup parlamentar poate înlocui numai colegii din grupul său parlamentar. Mă refer la funcții de conducere.

Domnul Nicolicea, și vom trimite această Notă...

Domnul Eugen Nicolicea:

La articolul 46, dar alineatele 6, cred, și 7 se vorbește despre posibilitatea înlocuirii doar la propunerea grupului care te-a propus acolo și, de asemenea, în caz de deces, demisie sau schimbare în altă comisie.

Deci, lucrurile în Regulament sunt foarte clare; n-avem ce comenta aici și n-avem nimic de clarificat.

Deci... iar, într-adevăr, comentariul dumneavoastră se bazează pe punctele 41 - 46 din Decizia Curții Constituționale, în cazul Roman, în care precizează din nou că asupra funcțiilor din cadrul unei comisii cel care stabilește este grupul căruia i se cuvine acea funcție.

Deci, chiar n-avem nimic de precizat!

Ce ați spus dumneavoastră este adevărat.

Deci, să zicem că la numire aplici algoritmul și zici: "Dom’le, vă aplicăm pentru că fiecare comisie are dreptul să fie așa!" Și îl numim pe domnul Roman. A doua zi, fiind majoritari, îl schimbăm pe domnul Roman.

Păi, nu golim de conținut chiar pentru ceea ce v-ați chinuit Opoziția și anume ca majoritatea să nu devină abuzivă în numirea și în ocuparea funcțiilor?

Deci, după părerea mea, hai să nu încercăm să umblăm la structurile Camerei care au, zic eu, stabilitate de 26 - 27 de ani cu inovații de acest soi! Mai ales că în Regulament scrie foarte clar, Deciziile Curții sunt foarte clare!

Domnul Florin Iordache:

Da. Mulțumesc.

Și, repet, Comitetul liderilor, dacă aveți observații, puteți discuta acolo.

Bun. Mergem mai departe.

Am aprobat această Notă.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 28 septembrie 2020, 6:46
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro