Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe feb. 2019 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 20 februarie 2019 ora 13:30

1. Demisia domnului Daniel Constantin Barbu din funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente
S-a luat act; se declanșează procedura parlamentară pentru ocuparea postului de președinte al AEP; - propuneri nominale: 25.02.2019; - comisiile juridice din cele două Camere vor audia candidații propuși în data de 26 februarie 2019, astfel încât raportul comun să fie prezentat în ședința comună din data de 27 februarie 2019, ora 14.00 consultă

Demisia domnului Daniel Constantin Barbu din funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente Domnul Iulian-Claudiu Manda:

La punctul 1 pe ordinea de zi, demisia domnului Daniel Barbu din funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente începând cu data de 1 martie 2019.

Birourile permanente reunite iau act de demisie și, după consultarea liderilor grupurilor parlamentare, hotărăsc declanșarea procedurii parlamentare în vederea ocupării postului vacant.

În acest sens, grupurile parlamentare vor transmite propuneri nominale până la data de... Grupurile? Până luni.

De asemenea, Birourile permanente trimit demisia comisiilor juridice din Senat și Camera Deputaților, spre informare. Deci termenul este luni... să ne uităm și pe calendar... 25 cred, nu? 25 februarie. Pe 26, comisiile reunite privind audierea nominalizărilor din partea grupurilor parlamentare.

Intervenții?

Doamna senator Gorghiu, vă rog.

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Domnule președinte de ședință, nu vreți să nu mai facem BPR și să-l numiți pe Drăghici direct? Adică de ce ne mai complicăm...

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Nu...

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

... cu ordine de zi, cu... Dați-mi voie să termin, vă rog.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Am crezut că ați terminat.

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Deci, dacă vreți să ne respectăm, respectăm și discuția cu liderii și consultarea cu liderii de grupuri, pe care nu ați făcut-o înainte.

O să vă rog să suspendați ședința de BPR, să respectați Regulamentul comun, să faceți discuția cu liderii de grup, astfel încât să aveți un calendar propus de liderii de grupuri - nu propus de domnul Manda aici și aprobat de zor de restul majorității -, găsiți un interval decent și rezonabil în care partidele să aibă la dispoziție timp să propună niște experți pe funcția de președinte AEP.

Mie mi-e greu să cred că facem simulacrul ăsta de ședință doar pentru a-l propune pe cel pe care l-ați desemnat ieri în ședința de partid, care știți foarte bine că are niște probleme serioase și este într-un conflict de interese cu poziția de viitor președinte la AEP. Și nu vreau să intru în toate detaliile, dar câtă vreme ai un dosar la DNA și Parchetul general este în anchetă pe speța finanțării... pe tema cheltuirii subvențiilor de la PSD, iertați-mă, mi se pare cea mai neonorabilă și cea mai prost gândită propunere pe care o aveți. E problema dumneavoastră, dar dați-ne și nouă timp să venim cu o propunere rezonabilă, cu oameni din societatea civilă care să nu aibă parti-pris-uri politice, pentru că vorbim de patru tipuri de alegeri care vor urma în următorii doi ani de zile.

Acum, ce aparență, măcar de independență, o să dăm acestei autorități, dacă mutați un deputat, care a fost până mai ieri trezorierul partidului, la o instituție care se ocupă cu controlul cheltuirii subvențiilor partidelor și nu numai?

Trecând și închizând toată această expunere, vă rog frumos să ne dați oportunitatea unui calendar rezonabil, măcar o săptămână, pentru a putea veni cu propuneri de CV-uri pentru ocuparea acestei demnități, urmând ca, după această săptămână, la încă o săptămână, să aibă loc ședința comisiilor reunite.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Da. Vă mulțumesc pentru intervenție.

În acest moment suntem în etapa în care grupurile parlamentare vor depune până luni, dacă decide Biroul permanent reunit, propunerile.

Comentariile dumneavoastră vizavi de unul dintre posibilii candidați nu au legătură cu ședința de astăzi.

Înțeleg că avem formulate două propuneri: o dată propunerea ca, până pe data de 25, să vină propuneri din partea grupurilor și cealaltă propunere a dumneavoastră, care înseamnă...

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

O săptămână, începând de azi.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

...încă o săptămână după... numai puțin... 4 martie. Da?

Voi supune la vot prima dintre propuneri - calendarul...

Vă rog, doamna deputat.

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Exact același lucru voiam să cerem și noi, parlamentarii USR.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Am înțeles. Atunci, voi supune la vot.

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Lăsați-mă să termin, vă rog frumos.

Nu este posibil ca în trei zile, de astăzi până luni, noi să declanșăm o procedură de selecție la nivelul partidului și să venim și cu o propunere până luni. Dacă dumneavoastră aveți deja o propunere, asta nu înseamnă că celelalte grupuri parlamentare au această propunere.

De fiecare dată am făcut apel în piață, am cerut oamenilor interesați să depună CV-uri. Avem o procedură destul de clară la nivelul partidului nostru și nu oameni pe care îi scoatem din buzunar și, de pe o zi pe alta, îi propunem la conducerea diverselor instituții ale statului.

Cred că ar fi o lipsă de responsabilitate din partea noastră, a Parlamentului României, să dăm un termen atât de scurt, și anume 25 februarie, pentru a selecta pe cineva în fruntea unei instituții cu rol extrem de important în alegerile ce vor urma în cei doi ani.

Deci, vă cer să ne dați un termen rezonabil, cel puțin două săptămâni, pentru a putea veni cu niște propuneri serioase.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Am înțeles.

Nu știu dacă putem să analizăm respectul Parlamentului față de un partid căruia i-ar trebui mai mult timp să-și facă niște nominalizări.

Eu voi supune votului cele două propuneri formulate până în acest moment.

Doamna deputat Turcan, vă rog.

Doamna deputat Turcan, eu conduc ședința. Dacă doriți să interveniți...

Doamna Raluca Turcan:

Voiam doar să fiu politicoasă...

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Vă mulțumesc.

Doamna Raluca Turcan:

...pentru un domn care a ridicat mâna.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Mai ales că văd că sunteți și de ajutor.

Doamna Raluca Turcan:

Mulțumesc frumos.

Susțin varianta propusă de doamna Gorghiu și este evident că procedura este pe repede înainte, pentru că, practic, ea e declanșată pentru a face loc unei persoane să ocupe această poziție. Dar dacă dumneavoastră veți merge pe această variantă scurtată, o să vă rog să luați în considerare și o solicitare pe care Partidul Național Liberal a făcut-o astăzi în scris Biroului permanent reunit, și anume de a transmite comisiilor juridice reunite propunerea de revocare a Avocatului Poporului, Victor Ciorbea.

Acest proiect trenează pe ordinea de zi a Biroului permanent reunit. Din nefericire, astăzi... - el a fost uitat un timp, trebuie să recunosc, a fost uitat - astăzi am reînnoit această solicitare, și, practic, în baza Regulamentului, pentru a fi declanșată procedura de revocare, BPR-ul trebuie să transmită comisiilor juridice această solicitare.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Da. Mulțumesc pentru intervenție.

Înainte de a supune la vot, domnul deputat Drăghici, dacă doriți să interveniți.

Domnul Mircea-Gheorghe Drăghici:

Mulțumesc, domnule președinte.

Voiam să o întreb pe doamna Gorghiu de unde știe că există un dosar cu obiectul pe care l-a pronunțat dumneaei - cercetare pe subvenții? Pentru că am făcut întrebare oficială și nu mi s-a răspuns că ar fi un astfel de dosar.

Doi la mână - nu am nicio informație că s-ar fi început urmărirea penală în vreo astfel de situație la adresa mea.

Trei la mână - dacă ar fi pe principiul pe care doamna Gorghiu îl spune, nu ar trebui nici Grupul parlamentar PNL și nici Grupul parlamentar USR să facă vreo propunere, pentru că ambele grupuri sunt cercetate pentru fraudă fiscală - primul grup, al PNL, pentru campania electorală din 2016, iar USR pentru finanțare ilegală pentru campania din 2016, de asemenea.

Mulțumesc.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Vă mulțumesc.

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Dați-mi voie să-i și răspund acum.

Nu prea e locul în BPR, dar dacă președintele de ședință, încălcând Regulamentul, v-a permis să dialogați cu mine, o să-mi permit și eu să dialoghez cu dumneavoastră, răspunzându-vă la întrebări așa cum cred eu că este necesar.

Domnule Drăghici, să pui un lup șef sau paznic la o turmă de oi, cred că e singurul răspuns la care PSD trebuie să se gândească astăzi. AEP-ul este o instituție unde fix dumneavoastră nu aveți ce să căutați. Nu vreau să polemizez cu dumneavoastră, dar câtă vreme sunt în anchetă cheltuielile subvenției PSD, milioanele alea de euro, bani publici, pentru care dumneavoastră ați mărit PIB-ul ca să fie și mai multe milioane, spre 50 acum, mie mi se pare complet nefiresc să stați aici în sală, într-un conflict de interese vădit, și să spuneți că vă doriți această funcție fără niciun fel de problemă.

PNL n-a cerut altceva decât să încercăm un calendar rezonabil în care să găsim niște propuneri:

Unu - care să nu fie în conflict de interese acolo.

Doi - care pe parcursul celor patru tipuri de alegeri să nu genereze suspiciunea că acele alegeri vor fi fraudate în interesul PSD sau că legislația electorală va fi modificată în interesul PSD. Nimic mai mult.

Dacă nu vreți măcar aparența aceasta de respectare a instituției și de respectare a alegerilor să o dați, nu e problema Partidului Național Liberal. Noi ne facem treaba, cerem un calendar rezonabil. O să-l rog pe președintele de ședință să supună această propunere la vot. Aveți o majoritate în care puteți să dictați totul, dar, de aici la ceea ce trebuie făcut, e cale lungă.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Am înțeles. De fapt, am înțeles că n-ați răspuns la întrebare.

Aș dori... numai puțin, doamna deputat, ați vorbit...

Doamna Raluca Turcan:

Este pe procedură.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Care procedură, doamnă, că n-am apucat să fac nimic. Dacă aș încălca vreo procedură, o să vă dau voie, deocamdată...

Doamna Raluca Turcan:

Nu e procedura dumneavoastră, e procedura mea pe care vreau s-o invoc.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Doamna deputat, dacă eu conduc ședința, vă rog să mă respectați, pe procedură.

Doamna Raluca Turcan:

Vă rog.

Mulțumesc frumos.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

OK.

Putem să continuăm discuția...

Doamna Raluca Turcan:

Pe procedură, răspuns la domnul Drăghici, am decizia Parchetului...

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Doamna deputat, vă rog frumos să respectați ședința.

Doamna Raluca Turcan:

Pe procedură.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Doamna deputat Turcan, dați-mi voie, mai sunt încă doi colegi care au ridicat mâna înaintea dumneavoastră.

Doamna Raluca Turcan:

A, OK, deci îmi dați voie pe procedură.

Mulțumesc.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Cât timp conduc eu ședința, mă respectați.

Mulțumesc.

Pe procedură. Sunt încă doi sau trei colegi care doresc să intervină. Suntem în situația în care avem acum două propuneri de termene. Asupra nominalizărilor n-are rost să mai continuăm discuția, nici măcar asupra anchetelor de orice fel. Am dat cuvântul domnului deputat Drăghici, pentru că a fost vizat. A primit un răspuns așa cum a primit. Motiv pentru care...

Doamna Raluca Turcan:

Am eu răspunsul care citează din Parchetul General, dacă-mi permiteți.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Doamna deputat Turcan, vă rog frumos! Cred că se întâmplă ceva la Cameră. La Senat e ceva mai multă disciplină și oamenii mai citesc și Regulamentul.

Deci, cu voia dumneavoastră...

Doamna Raluca Turcan:

Am citat de la Parchetul General.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

... voi supune votului. Nu-mi trebuie...

Doamna Raluca Turcan:

Am citat de la Parchetul General, răspuns pentru domnul Drăghici.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Nu-mi trebuie vreo discuție de la Parchetul General.

Doamna Raluca Turcan:

Este acuzat de o fraudă de 1,8 milioane de lei și trei Mercedes-uri de aproape 200 000 de euro, care sunt beneficii personale. Este un răspuns oficial de la Parchetul General. Nu contează?

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

E în regulă.

Mulțumim. Stați jos.

Acum discutăm doar termenul.

Voi supune votului dumneavoastră cele două propuneri în ordinea în care au fost formulate.

Prima propunere, ca și calendar, este 25, termenul...

Domnul Silviu Dehelean:

Nu ne-ați mai dat cuvântul, domnule președinte de ședință.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Exact asta am făcut. Dacă credeți că am încălcat Regulamentul, vă rog să-mi faceți plângere.

Domnul Silviu Dehelean:

Nu, dar vă cer cuvântul. Așa cum domnului Drăghici i l-ați dat, și eu am o curiozitate vizavi de afirmațiile dânsului.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Nu sunt interesat de curiozitățile colegilor. Au fost formulate două propuneri, voi supune votului. Două propuneri de candidat.

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Stați puțin, că este un abuz ceea ce faceți acum.

Doamna Raluca Turcan:

Dumneavoastră așa să vă comportați acasă, în familia pe care v-o întemeiați, dacă considerați că puteți încurca rolurile...

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Vă mulțumesc pentru sugestie. Acasă mă comport...

Doamna Raluca Turcan:

... și aici, în Parlamentul României, să vă comportați ca un vechil pe moșie, vă înșelați amarnic. Pentru că, da, o să vă facem plângere și la comisiile juridice. Și o să facem plângeri și public, ca să cunoască toată opinia publică. Este un abuz fără precedent ceea ce faceți dumneavoastră.

Cum puteți să spuneți: "stați jos, nu vă dau cuvântul, că așa am decis eu!"? Suntem într-un for de decizie, unde fiecare are dreptul să intervină și să facă propuneri...

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

De câteva ori.

Doamna Raluca Turcan:

... pe procedură. Aveți un Regulament pe care trebuie să-l respectați.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Tocmai. Am dat cuvântul colegilor să intervină.

Stimată colegă, ați mai intervenit o dată.

Deci nu suntem aici să discutăm mai mult decât atât.

Au fost formulate două propuneri.

Voi supune votului dumneavoastră, în ordinea în care au fost propuse, cele două variante de calendar. Celelalte comentarii sau discuții sigur că, dacă doriți să interveniți, o facem.

Deci prima propunere este termen: 25 februarie - termen de depunere a candidaturilor din partea tuturor grupurilor parlamentare, 26 - votul comisiilor și probabil 27, miercuri, un plen, dar rămâne ca Biroul permanent să stabilească în viitor.

Supun votului dumneavoastră această propunere.

Cine este pentru?

Rog secretarii să mă ajute.

13 voturi pentru.

Împotrivă? 5 voturi împotrivă.

Abțineri?

A fost adoptată prima variantă, motiv pentru care nu am de ce să mai supun la vot a doua variantă. Probabil că rezultatul ar fi fost 5 la 13.

Doamna Raluca Turcan:

O să vă rog să luați în considerare și solicitarea pe care v-am făcut-o de revocare a Avocatului Poporului.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Imediat. Imediat o iau în considerare.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 5 august 2020, 11:20
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro