Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe feb. 2019 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 28 februarie 2019 ora 11:00

2. Avizul comun al Comisiilor juridice din Senat și Camera Deputaților pentru trei persoane încadrate în categoria înalților funcționari publici parlamentari din cadrul Autorității Electorale Permanente
aprobat consultă

Avizul comun al Comisiilor juridice din Senat și Camera Deputaților pentru trei persoane încadrate în categoria înalților funcționari publici parlamentari din cadrul Autorității Electorale Permanente Domnul Florin Iordache:

Punctul 2 - Avizul comun al Comisiilor juridice din Cameră și Senat pentru trei persoane încadrate în categoria înalților funcționari publici parlamentari din cadrul AEP.

Avem avizul Comisiilor juridice.

Dacă sunt intervenții?

Da, vă rog!

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Chestiunea juridică ar fi trebuit deslușită de Comisiile juridice, ăsta a fost și motivul pentru care s-a trimis pentru aviz la Comisiile juridice.

Vă aduc la cunoștință faptul că la Comisia juridică nu am primit toată documentația; cu puțin timp înainte de această ședință am fost la Comisia juridică a Camerei Deputaților și am văzut dosarul, de fapt este un dosar foarte gros. Da?

Mi se pare că a fost o decizie pripită a Comisiilor juridice, în condițiile în care discuții au avut loc fără să ni se pună la dispoziție toate aceste documente.

În răstimpul scurt pe care l-am avut la dispoziție înainte de această ședință, am observat un lucru, și anume acela că această motivare, că funcționarul a cărui destituire se dorește acum, nu ar fi avut depusă o declarație referitoare la apartenența la un partid politic în momentul depunerii candidaturii.

Am întrebat dacă exista, dacă i s-a pus în vedere vreodată acest lucru, ni s-a răspuns că nu i s-a pus în vedere acest lucru.

Este o chestiune rizibilă, dacă mă întrebați, pentru că această condiție putea fi foarte ușor acoperită. Este un viciu, dacă ar fi un viciu, ar fi un viciu care poate fi acoperit, e o nulitate relativă și mi se părea absolut necesar să fie chemată acea persoană să dea explicații: a depus, nu a depus, nu s-a găsit.

Am cerut în Comisia juridică să chemăm acea persoană să o invităm și să o întrebăm ce se întâmplă cu acea declarație.

Mi se pare că este un act de răzbunare politică față de faptul că s-a început un control la PSD, și mi se pare că această persoană, din punctul meu de vedere, dacă va contesta în instanță o asemenea decizie abuzivă, va câștiga sută la sută.

Deci nu poți să vii după nu știu cât timp să spui că nu ai avut nu știu ce declarație la momentul candidaturii și faptul că s-a început un control la PSD care se încearcă a fi împiedicat pe orice căi acum, nu e o coincidență.

Deci, e o decizie politică în acest birou, opinia noastră și poziția noastră ...

Domnul Florin Iordache:

Concluzionați. Am înțeles, opinia dumneavoastră.

Domnul Stelian-Cristian Ion:

...am terminat, este ferm împotriva acestei decizii de destituire.

Domnul Florin Iordache:

Am înțeles. Oricum, opinia trebuia să o spuneți la Comisia juridică. Noi avem aici un raport al celor două comisii, cu o semnătură, cu o majoritate de voturi, și cu un raport.

Mulțumesc!

Vă rog, doamnă!

Numai puțin, numai puțin doamnă să... tehnica asta a evoluat; vă rog.

Doamna Cristina Trăilă:

Toți am evoluat.

Mulțumesc.

E doar un punct de vedere, la fel cum și colegul meu de la USR l-a reiterat aici, pentru că, până la urmă, suntem reprezentanți în Birourile permanente reunite ale unor partide, indiferent de calitatea noastră de membri în Comisia juridică.

Deci, cu privire la acest aviz, sunt două aspecte pe care aș vrea să le evidențiez:

Unul, din punct de vedere formal, și anume că, într-adevăr, întreg dosarul în Comisia juridică nu a fost pus la dispoziție înainte de votul dat în cadrul acestei comisii; iar cu privire la aspectele pe care le-am văzut în înscrisurile puse la dispoziție acum rezultă că, pe de o parte, acestea avize au fost solicitate ulterior numirii, cum de altfel ulterior... numirii celor trei, pentru că se face vorbire de trei funcționari parlamentari.

Doi. În ceea ce privește pe doi nu se invocă nici un aspect de natură juridică în sensul în care concursul s-a desfășurat pe Legea funcționarului parlamentar și, din cate înțeleg, și în ceea ce privește cea de-a treia persoană concursul s-a desfășurat în temeiul aceluiași act normativ, dar se invocă anumite condiții din Legea finanțării partidelor politice. Or, sub acest aspect, lucrurile, strict juridic, lucrurile nasc semne de întrebare, cu atât mai mult cu cât acea condiție apărută în legea specială - mă refer la Legea finanțării partidelor politice - e o condiție de prioritate relativă care ar fi putut fi acoperită prin solicitarea în mod expres a depunerii acelei declarații.

Mai mult decât atât, cred că orice funcționar parlamentar din cadrul AEP-ului ar trebui să îndeplinească această condiție, și anume să nu fi fost membru într-un partid politic anterior.

Deci, din acest punct de vedere strict juridic, și noi am considerat, ca și grup parlamentar, că nu sunt întrunite condițiile acestui aviz și am ținut să precizăm acest lucru clar.

Mai mult decât atât, a doua chestiune, în mod evident, chiar dacă ne place sau nu, deși avizele care au fost solicitate ulterior numirii în funcție, respectiv în 2016 și 2017, ulterior concursurilor desfășurate, erau pozitive, ultimul aviz în ceea ce privește a treia persoană se transformă într-un aviz negativ în condițiile în care, într-adevăr, apare un dosar de verificare a finanțării Partidului Social Democrat - informație publică, de altfel - și care a demarat de la directorul care se ocupă în cadrul AEP-ului cu astfel de verificări.

Deci, din acest considerent, Partidul Național Liberal consideră că acest aviz n-ar fi trebuit să capete forma aceasta în cadrul Comisiei juridice și ca atare ne opunem...

Mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Am înțeles.

Vot!

Cine este pentru...?

Da, te rog.

Domnul senator Manda.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Profit de ocazie și mă bucur că sunt aici, din partea grupului și USR și PNL, și vreau să vă întreb dacă mai știți ceva cu dosarul de la Parchet, cu finanțarea ilegală pentru dumneavoastră?

Voce din sală:

Pentru dumneavoastră, care dumneavoastră?

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

USR-ul. Nu, de USR mă gândeam.

Domnul Stelian-Cristian Ion:

De acel dosar aș dori să aflu și eu, pentru că ce știu eu știu de la dumneavoastră, adică dumneavoastră știți mai multe decât știm noi de acel dosar despre care știm că nu există!

Știți mai multe? Vă rugăm să ne dați...

Domnul Florin Iordache:

Da. Mulțumesc.

Supun votului raportul de la cele două comisii juridice.

Cine este pentru?

Mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Un vot împotrivă.

Cu majoritate de voturi, a fost adoptat.

Fiind epuizată ordinea de zi, declar ședința închisă.

La revedere!

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 29 noiembrie 2022, 13:31
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro