Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe oct. 2019 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 7 octombrie 2019 ora 13:02

1. Ordinea de zi pentru ședințele Camerei Deputaților

Ordinea de zi pentru ședințele Camerei Deputaților Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Bună ziua.

Dacă la ordinea de zi a ședinței de Birou permanent sunt observații?

Domnul Petru Movilă:

Da.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Da, vă rog.

Domnul Petru Movilă:

Bună ziua.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

A Biroului permanent.

Domnul Petru Movilă:

Da, e în regulă. La ordinea de zi pentru ședințele (...) îmi cer scuze, acum am rememorat.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Am înțeles.

Vă rog.

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Domnul președinte...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

La ordinea de zi a Biroului.

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Pe ordinea de zi este un punct de vedere al Comisiei juridice, un așa zis punct de vedere al Comisiei juridice, care de fapt aparține doar președintelui Comisiei, chestia asta nu a fost în dezbatere, nu a fost în discuție nici un moment la Comisia juridică.

Și eu vă solicit să-l returnați către Comisia juridică.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Pe ce punct?

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Este punctul 5 pe ordinea de zi, eu solicit să-l scoateți de pe ordinea de zi "Punct de vedere al Comisiei juridice", este un punct de vedere personal al președintelui comisiei, nu este al Comisiei juridice.

Se referă la cererea domnului deputat Iulian Iancu, nu intru pe fondul chestiunii că acolo nu are probleme de incompatibilități domnul Iulian Iancu.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

A dat același lucru care se dă la toată lumea care solicită, dar asta este procedura.

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Nu, procedura este să se prezinte în Comisia juridică și să dea un punct de vedere, dar nu a fost pe ordinea de zi niciodată la Comisia juridică, eu asta vă spun. Când spui că îi punctul de vedere al unei comisii, măcar trebuie să figureze pe ordinea de zi a acelei comisii, că așa se face, așa este normal să fie. Altfel, discutăm despre altceva și nu vreau să intrăm în discuții de genul acesta.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Deci, cred că este în atribuțiile președintelui Comisiei juridice, mai ales că este o speță care a mai fost discutată și nu ține de vot...

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Președintele...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

... politic nu ține de vot.

Domnul Stelian-Cristian Ion:

... semnează și reprezintă comisia.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Da, corect.

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Asta este ok. Dar trebuie să fie pe ordinea de zi, că poate că aveam un alt punct de vedere.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

E ca un document cred că executiv, nu știu.

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Nu, nu, nu! Nu, se discută, se discută în comisie, trebuie discutat și, dacă se consideră că nu e nicio problemă, se dă un punct de vedere. Nu stau toți deputații călare acolo, grămadă, să redacteze toți punctul de vedere, dar se dă de principiu un ok și cineva redactează și semnează președintele.

Nu a fost pe ordinea de zi, asta vă zic.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Supunem la vot scoaterea după ordinea de zi a punctului 5.

Cine este pentru? Unu, doi, trei, patru.

Cine este împotrivă? Unu, doi, trei, patru, cinci, șase.

Abțineri? O abținere.

Ok.

Doamna... vă rog.

Doamna Raluca Turcan:

Vreau să reiau un subiect care ține în proporție de 90% de exercitarea funcției de președinte al Camerei Deputaților și anume invalidarea mandatului deputatului Goga.

Și, de asemenea, validarea mandatului și introducerea celui care îi ia locul după invalidare domnului Goga.

E o solicitare care are la bază tot ce vreți: Constituție, Regulamentul Camerei Deputaților și dacă noi întârziem lucrul acesta este posibilă inclusiv o răspundere penală pentru că cineva este ținut într-o funcție fără să-și exercite un drept pe care-l are în baza Regulamentului Camerei Deputaților.

De aceea, solicit ca până, în cadrul programului de lucru pe care-l avem să purcedem la cei doi pași, invalidarea mandatului și depunerea jurământului de către următorul până în ziua de marți sau miercuri.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Până în moțiune, adică nu joi dimineață este bine?

Doamna Raluca Turcan:

Domnule, domnule președinte al Camerei Deputaților, dumneavoastră puteți să faceți glume, mai ales domnul Iordache e mai glumeț decât dumneavoastră!

Cert este că acest subiect este în brațele și în răspunderea dumneavoastră de foarte mult timp. Da? Deci, faptul că eu acum solicit să faceți un lucru pe care trebuia să-l fi făcut de un an de zile, poate fi pus și în cheia moțiunii, dar același lucru l-am făcut aproape ședință de ședință, da? Și este responsabilitatea dumneavoastră sută la sută.

Dacă ne dă voie, dacă vă dă voie domnul Iordache. Dacă zice în continuare că nu aveți voie, asta este!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Vă rog.

Domnul Florin Iordache:

Văd că aveți o problemă cu mine, doamnă!

Dacă aveați un discurs normal, chiar nu...

Ar trebui să spunem și altceva, doamnă: că săptămâna trecută, domnul deputat Goga tocmai a avut o hotărâre în instanță, de primă instanță, care a stabilit ceva poate; și asta ar trebui!

Dar e pe ordinea de zi, cred că nu avem o problemă pe subiectul acesta. Dar ar trebui lucrurile spuse până la capăt, adică ar trebui spus că, în primă instanță, domnul deputat Goga are o hotărâre care a stabilit ceva și așa mai departe.

Vă mulțumesc.

Doamna Raluca Turcan:

Deci, domnul Iordache, dumneavoastră mințiți de la microfon!

Ce hotărâre în instanță are domnul Goga? Are hotărâre definitivă cu interzicerea drepturilor electorale. Punct. Punct! Deci, dumneavoastră puteți... Mă rog, cu ce ne-ați obișnuit până acum, ați influențat decizii ale instanței. Dar nu vă și antepronunțați pe ce ar decide instanța!

În momentul de față există decizie definitivă de interzicere a drepturilor electorale. Mai mult decât atât, în temeiul Regulamentului, domnul Președinte al Camerei Deputaților este cel care ia act de încetarea mandatului.

Deci, răspunderea - dacă prezintă interes - răspunderea nici măcar nu este la domnul Iordache, este la Președintele Camerei Deputaților.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Până în plen...

Am înțeles.

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Ne-ați promis de foarte mult timp că rezolvați problema asta, și n-ați rezolvat-o.

Ideea este că nerespectarea legii - deja vorbim de intenție aici - care are la bază nerespectarea unor atribuții de serviciu foarte clare, aici Președintele, potrivit legii, Președintele Camerei Deputaților are obligația să ia act de această încetare de mandat, deci nu e o opțiune, aceasta este o formă foarte clară de abuz în serviciu. Și aș vrea să vă spun următorul lucru: avem imunitate, dar pe vot, pe chestiuni care țin de vot; or asta este o chestiune pur administrativă, care ține de respectarea legii, de aducerea la îndeplinire a unei hotărâri judecătorești și a unei dispoziții legale. Nu are legătură cu votul, nu e o opțiune!

Vă rog foarte mult să respectați legea și să dați citire acelei hotărâre, să luați act în plenul Camerei Deputaților, și mai departe să se facă toate demersurile în vederea validării mandatului de deputat al celui care urmează pe lista colegilor noștri.

Este o chestiune deosebit de gravă care are consecințe dincolo de latura patrimonială, de salarii, de drepturi, de... E vorba de încălcarea unui drept constituțional și încălcarea drepturilor celor care și-au dat un vot, încălcarea Constituției și încălcarea Legii privind statutul deputaților și senatorilor. Lucrurile asta, așa cum văd eu și auzind că s-au formulat deja plângeri penale de către acel deputat sau viitor deputat, de către cel care urmează să devină deputat în urma invalidării acestui mandat, nu port rămâne așa. Este foarte clar. Și chiar nu înțeleg de ce vă asumați o astfel de răspundere. Pentru ce? Că nu este miza dumneavoastră personală! E păcat! Și, ca deputat, vă respect foarte mult și mi s-a părut că ați avut atitudini echilibrate de fiecare dată.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Am înțeles ideea. Am înțeles. Lăsați-mă să răspund! Dacă vreți pe aceeași temă? Lăsați-mă să răspund!

Vă rog, doamnă!

Doamna Raluca Turcan:

Doar voiam să clarific ceea ce am solicitat și anume invalidarea mandatului și intrarea în funcție a următorului, prin depunerea jurământului.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Bun.

Astăzi se va lua act de invalidare; marți, la votul final, se vacantează, săptămâna viitoare va intra în drepturi.

Doamna Raluca Turcan:

De aceea am solicitat înaintea dumneavoastră...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Nu pot decât la votul final.

Doamna Raluca Turcan:

Nu, asta este o găselniță.

Deci, astăzi se ia act de vali... deci, ascultați-mă, că eu vorbesc în baza Regulamentului, nu în baza a ceea ce spune domnul Iordache.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Puteți să (...), cum vreți!

În baza Regulamentului nu puteți să...

Doamna Raluca Turcan:

Deci, propunerea pe care eu v-o fac este ca eventual - așa cum s-a întâmplat și multe alte dăți - să fie două sesiuni de vot final, că avem voie să facem. De aceea am intervenit la ordinea de zi. Ca să înțelegeți, de aceea am intervenit la ordinea de zi. Da? Pentru că eu vă solicit să luăm act de vacantare, și celălalt parlamentar săptămâna aceasta... da... săptămâna aceasta să-și depună jurământul și să intre în funcție. Pentru că gândiți-vă câtă... ce posibilitate uriașă este de răspundere penală ca în acest moment al moțiunii de cenzură lucrurile... nu știu... soarta moțiunii de cenzură să depindă de acest parlamentar care stă ilegal pe funcție de un an de zile. Da? Eu vă dau un exemplu. Poate dumneavoastră realizați gravitatea situației în care vă aflați.

Nu cred că vom sta intr-un parlamentar, dar luați act de această mică variantă care există.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Vă rog.

Domnul Szabó Ödön:

Domnul președinte, eu cred că aceste lucruri le discutăm în momentul în care discutăm ordinea de zi a plenului, nu la ordinea de zi a Biroului permanent și noi o susținem, am susținut-o când va ajunge în vot.

Doamna Raluca Turcan:

De aceea am intervenit acum, am solicitat schimbarea programului pentru că dacă se prevalează de sesiunea de vot final, da domnule hai să facem două sesiuni de vot final, să facem și marți și miercuri astfel încât să avem garanția că măcar din perspectiva reprezentării în parlament la momentul moțiunii de cenzură lucrurile sunt în regulă.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Bun, supun votului dumneavoastră ordinea de zi a ședinței de Birou permanent.

Cine este pentru?

Împotrivă? Una, două, trei, patru.

Abțineri? Două.

Deci pentru, câte sunt? Una, două, trei, patru, cinci.

Doamna Raluca Turcan:

Pentru, și au fost patru cu două. Dumneavoastră ați spus cinci și ați spus împotrivă patru cu două, da? Deci, chiar așa?

Domnul Pirtea Marilen-Gabriel:

Cinci nu este majoritate din suma totală. Este cinci contra șase.

Doamna Raluca Turcan:

Înseamnă că nu a trecut. Înseamnă că măcar astăzi puteți...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Eu vorbesc de ordinea de zi a ședinței de Birou permanent, nu am intrat în program, nu am intrat în nimic.

Doamna Raluca Turcan:

Da domnul președinte, ordinea de zi a ședinței de Birou permanent, se referă ca la punctul 3, să scoatem, să umblăm astfel încât să luați act de solicitarea noastră.

Este decizia dumneavoastră dacă doriți, concluzia acestui vot în care nu v-a trecut ordinea de zi este să luați act ca la punctul 3 programul de lucru al Camerei Deputaților să fie astfel așezat încât miercuri să avem validarea următorului parlamentar.

Domnul Petru Movilă:

Domnul președinte...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Propuneți altă ordine de zi.

Domnul Petru Movilă:

Deci, o să o clarificăm și cu ordinea de zi pentru ședința Biroului permanent, dar Grupul PMP, ținând cont de faptul că există și raportul Comisiei juridice din 24 septembrie, solicităm introducerea pe punctul 2 al ordinii de zi a plenului Camerei Deputaților dezbaterea raportului și invalidarea mandatului lui Goga.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Asta am și făcut. Așa s-a înțeles.

Domnul Petru Movilă:

Și totodată prin votul nostru să decidem ca miercuri dimineață, deja următorul de pe listă să poată fi validat, adică marți după amiază.

Doamna Raluca Turcan:

Păi tocmai asta am propus, asta am propus și alta a trecut la vot.

Domnul Petru Movilă:

Și asta susțineam...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Mergem pe propunerea de ordine de zi a doamnei Turcan.

Cine este pentru? Unu, doi, trei, patru.

Doamna Raluca Turcan:

Cinci domnul, șase chiar.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Cinci.

Doamna Raluca Turcan:

Chiar șase.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Cinci.

Doamna Raluca Turcan:

Șase. Că era și colegul, uitați, uitați-vă și domnul.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Șase.

Doamna Raluca Turcan:

Șase. Da? Bun.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Insuficient.

Doamna Raluca Turcan:

Deci șase. E majoritate înseamnă că miercuri avem...

Domnul Florin Iordache:

Suntem 12.

Doamna Raluca Turcan:

Hai, dar lipsește cineva. Există un absent domnul președinte. Ce naiba că sunt... deci au ieșit! Da, ba da au ieșit au fost șase voturi pentru din cum nu au ieșit, cum nu a ieșit?

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Șase din numărul total.

Doamna Raluca Turcan:

Adică încă odată în plus, în votul dumneavoastră de președinte al Camerei Deputaților, da? Stă soarta ilegalității menținerii unui parlamentar, da?

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Nu stă nicio ilegalitate doamnă.

Doamna Raluca Turcan:

Sunt șase din cei prezenți.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Pot să vorbesc și eu?

Nu stă nicio ilegalitate. Eu v-am spus că astăzi, în plenul de astăzi, se va lua act de vacantare, intră proiectul de zi, intră marți la votul final.

Doamna Raluca Turcan:

Și eu v-am propus și a trecut la vot, ca miercuri să fie...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Și eu v-am propus ceva și nu a trecut, deci nu este nimic ilegal.

Doamna Raluca Turcan:

... ba da, pentru că a trecut propunerea. Cum domnul președinte că a trecut propunerea mea ca miercuri să fie vot final?! Deci a trecut la vot, nu se poate lucrul acesta.

Domnul Florin Iordache:

Deci doamnă, este matematică simplă de clasa I, chiar clasa zero. Dacă din 12, suntem 12 colegi în Biroul permanent.

La solicitarea dumneavoastră au fost șase voturi pentru, cinci voturi împotrivă și o abținere.

Deci propunerea dumneavoastră nu a întrunit numărul de voturi. Deci chestiune foarte simplă.

Doamna Raluca Turcan:

De aceea am spus că responsabilitatea este a președintelui Camerei Deputaților.

Domnul Florin Iordache:

Da știm, ne cunoaștem.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Da, la plenul de astăzi o să luăm act.

Doamna Raluca Turcan:

Da și miercuri puteți convoca fiindcă stă în puterea dumneavoastră de președinte al Camerei Deputaților să votați ca miercuri să fie plen și să ieșim din această stare de ilegalitate.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Nu este ilegal dacă se validează săptămâna viitoare.

Doamna Raluca Turcan:

Domnului Iordache îi convine să o lase pe dumneavoastră dar partea proastă este că toată culpa este acum pe președintele Camerei Deputaților.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Aveți dreptate.

Domnul Florin Iordache:

Deci, stimați colegi, eu vă propun așa, eu vă propun să supunem votului și să adoptăm programul și ordinea de zi. Ordinea de zi să fie apoi propusă de către Comitetul liderilor, dar în continuare astăzi plen, cu discutarea problemelor pe care Comitetul liderilor le va propune; mâine dimineață declarații și la ora 12,00 vot final, și cu asta se încheie această săptămână. Joi, moțiune.

Altfel, dacă în continuare rămânem blocați așa, neavând plen, știți foarte bine, chiar vă rog să citiți Regulamentul, neavând un program și un mod de desfășurare, înseamnă că în această săptămână Camera nu are program de lucru.

Doamna Raluca Turcan:

Eu vă rog frumos, măcar nu mai mințiți de la acest microfon!

Faptul că nu avem un program...

Domnul Florin Iordache:

Chiar vă puteți...

Doamnă, chiar toate au o limită!

Doamna Raluca Turcan:

... este generat sută la sută de abuzul dumneavoastră, pentru că n-ați vrut să creați acest program.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

De ce nu vreți să ne ascultăm?

Domnul Florin Iordache:

Putem să ne ascultăm?

La dumneavoastră, la partid, puteți pune pe cine vreți dumneavoastră la punct și puteți spune orice fel de cuvinte! Chiar nu vă permit! Toate au o limită! Nu credeți că vă permiteți cam mult?

Doamna Raluca Turcan:

Domnule Iordache, dumneavoastră mințiți.

Domnul Florin Iordache:

Deci, puteți vorbi (...)

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Suspendăm ședința de Birou permanent.

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Domnul Petru Movilă:

Domnule președinte, deci, eu zic să continuăm pentru că subiectul este foarte important.

Nu putem discuta miercuri, dar putem discuta marți validarea, după votul final, a următorului de pe listă.

Păstrăm programul stabilit de dumneavoastră, dar în ordinea de zi a funcționării Camerei Deputaților, după votul final, imediat, în zece minute, următorul de pe listă poate să depună jurământul și...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Acel atribut este al Comisiei de validare. Trebuie mers în Comisia de validare, pe urmă venit și făcut plen de citit.

Domnul Petru Movilă:

Domnule președinte, dacă-mi permiteți, ceea ce spuneți dumneavoastră este absolut corect și pe procedurile Camerei.

Avem raportul Comisiei juridice, care ne va permite să introducem pe punctul doi la ordinea de zi a plenului Camerei...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Sunt de acord s-o introducem pe punctul doi la ordinea de zi.

Domnul Petru Movilă:

În același timp...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Eu, astăzi, citesc, iau act de încetare, se intră pe ordinea de zi, trece, rămâne la votul final, marți se votează la votul final. Pe urmă, Comisia... nu mă întrerupeți! Comisia de validare ia act de proiectul votat marți, la votul final, convoacă Comisia de validare - poate nu se convoacă Comisia de validare, poate nu se strâng în Comisia de validare - și pe urmă...

Domnul Petru Movilă:

De asta Biroul permanent poate stabili...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Nu am atribuții asupra Comisiei de validare. Nici eu, nici dumneavoastră.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Vă rog, doamnă! Dar cu discuții libere, că ședința s-a încheiat!

Doamna Raluca Turcan:

Programul este votat săptămâna trecută pentru o săptămână. Haideți să nu reinventăm Regulamentul! Noroc că unii îl cunoaștem!

Deci, programul este votat pentru o săptămână, domnule președinte.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Punctul trei este programul.

Doamna Raluca Turcan:

Deci, noi vorbim de... care se poate modifica. Că, dacă nu, rămânem pe programul de lucru de... deci, nu mai...nu dezinformați, ce naiba! Cum să nu fie așa ceva? Suntem pe programul de lucru adoptat săptămâna trecută, el este pentru o săptămână. Dar astăzi se poate modifica programul. De aceea se face ședința. Dacă nu, suntem pe programul exact, acesta în vigoare de săptămâna trecută, că e pentru o săptămână! Lucru pe care l-am discutat și ieri în plen. Deci, haideți, că Regulamentul îl cunoaștem, da?

Deci, ce vă rog? Ce... propunerea mea era să facem două sesiuni de vot final, să decidem în ședința de Birou permanent...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Puteți să repetați de zece ori! Eu am supus la vot!

Nu a trecut! Nici programul propus de noi, nici...

Doamna Raluca Turcan:

Avem șase voturi pentru...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Nu este, doamnă!

Doamna Raluca Turcan:

Avem șase voturi pentru, domnule președinte!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Deci, vă trebuie șapte voturi. Gata!

Doamna Raluca Turcan:

Deci, președintele are votul de aur!

Eu de-aia mă repet: da, președintele înclină balanța. Dacă președintele vrea, trece; dacă nu, nu! Ba da! Așa este! Eu de-aia mă cramponez și spun că responsabilitatea e la tine.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Avem comisii, nu avem plen. Nu avem plen.

Doamna Raluca Turcan:

Avem programul, este cel de săptămâna trecută.

Deci, vă rog nu mai dezinformați... Bineînțeles! Programul este pentru o săptămână. Deci, trebuie să se consemneze pe stenogramă! Programul este fix același, cu plen astăzi.

*

Ședința s-a încheiat la ora 13,24.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 18 septembrie 2020, 14:14
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro