Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe dec. 2019 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 16 decembrie 2019 ora 14:09

Ședința a început la ora 14,09.

Lucrările au fost conduse de Ion-Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților.

Au participat: doamna Carmen-Ileana Mihălcescu, domnul Florin Iordache, domnul Marilen-Gabriel Pirtea și domnul Vlad-Emanuel Duruș - vicepreședinți, domnul Cristian Buican, domnul Cătălin-Ioan Nechifor și domnul Dragoș Gabriel Zisopol - secretari, domnul Cătălin-Marian Rădulescu (de la ora 14,17), domnul Laurențiu-Dan Leoreanu, domnul Seres Denes - chestori, domnul Alfred-Robert Simonis - Grupul parlamentar al PSD, domnul Florin-Claudiu Roman - Grupul parlamentar al PNL, domnul Stelian-Cristian Ion - Grupul parlamentar al USR, domnul Marton Arpad-Francisc - Grupul parlamentar al UDMR, doamna Steluța-Gustica Cătăniciu (de la ora 14,10) - Grupul parlamentar ALDE, domnul Varujan Pambuccian - Grupul parlamentar al minorităților naționale, domnul Ionuț Simionca - Grupul parlamentar al PMP și domnul Victor-Viorel Ponta - Grupul parlamentar PRO Europa.

Invitați: domnul Nini Săpunaru și doamna Cristina Crișu - Departamentul pentru relația cu Parlamentul, domnul George Ionuț Dumitrică - Secretar general-adjunct, domnul Georgică Tobă - Secretar general-adjunct interimar, domnul Gabriel Stecoza și domnul Ștefan Lagunovschi - Departamentul Secretariatului Tehnic, doamna Adriana Diaconescu - Direcția pentru organizarea lucrărilor în plen, doamna Gabriela Enea - Direcția comunicare și relații publice, doamna Anca-Mihaela Spiridon - Director general la Cancelarie Președinte, doamna Andreea Stăncescu - Director general la Cabinet Secretar general și domnul Alexandru Tănase - Centrul de Dezvoltare Tehnologică.

*

Ordinea de zi pentru ședințele Camerei Deputaților

PUNCTUL 1

Ordinea de zi pentru ședințele Camerei Deputaților

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Ordinea de zi pentru ședințele Camerei Deputaților pentru această săptămână.

Domnul Cristian Buican:

Domnul președinte?

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Vă rog!

Domnul Cristian Buican:

Aș vrea să, supun votului Biroului permanent introducerea pe ordinea de zi a PL-x 495 pe 2017, inițiativa colegului nostru Victor Paul Dobre, în legătură cu alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Având în vedere că are termenul de adoptare depășit, aș dori ca Biroul permanent să propună Comitetului liderilor trecerea pe ordinea de zi a acestui PL-x.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Am reținut propunerea dumneavoastră.

Domnul Cristian Buican:

Vă rog să supuneți la vot.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Nu am cum să supun la vot ceva ce-mi cereți să încalc Regulamentul Camerei Deputaților.

Domnul Cristian Buican:

Numai puțin, să lămurim această problemă!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Vă rog!

Domnul Cristian Buican:

Am avut o... o dispută lungă pe acest subiect și cu precedenții președinți, inclusiv cu domnul Dragnea, pe această temă.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Pe care i-ați prins în viață.

Domnul Cristian Buican:

Da, am prins mulți președinți, sunt sigur de un lucru că o să supraviețuiesc și actualului președinte.

Biroul permanent al Camerei Deputaților propune Comitetului liderilor un proiect de ordine de zi pentru ședința Camerei Deputaților.

Eu vă cer, conform Regulamentului în cadrul ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților, să modificăm proiectul pe care noi îl propunem Comitetului liderilor, da? Pentru adoptare.

Este o cerință profund regulamentară și dumneavoastră nu puteți să-mi refuzați la vot o propunere. De aceea vă rog să supuneți la vot conform Regulamentului această propunere a mea.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Ținând cont că propunerea dumneavoastră vizează un PL-x care se duce la o Comisie specială, eu nu pot să supun la vot acest lucru - imediat vă dau cuvântul, am întrerupt pe cineva, m-ați văzut? - Regulamentul Camerei Deputaților spune foarte clar și Regulamentul Comisiei speciale aprobate în plenul reunit al Camerei Deputaților și al Senatului.

Eu nu pot lua o decizie peste Regulament. Tot ce astăzi de dimineață Biroul permanent reunit a hotărât. Tot ce este pe modificările Legii electorale, conform Regulamentului Comisiei speciale și a votului dumneavoastră și a votului Biroului permanent reunit, merg la această Comisie specială.

Noi nu mai avem drept de a fi raportori pe un astfel de PL-x. Camera Deputaților sau Senatul distinct. Singura îndreptățită să fie raportor este Comisia specială reunită.

Mulțumesc!

Vă rog, domnilor lideri.

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Mulțumesc domnule președinte.

Dumneavoastră veniți și ne spuneți așa: noi am luat o decizie în BPR să trimitem alegerea primarilor în două tururi...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Eu vă spun ce scrie în Regulamentul Camerei Deputaților și în Regulamentul reunit și în Regulamentul Comisiei votate de către plenul reunit al Camerei Deputaților și a Senatului.

Domnul Florin-Claudiu Roman:

... dumneavoastră îmi cereți mie să nu vă întrerup ca peste trei minute dumneavoastră să mă întrerupeți și eu să respect legea, am înțeles.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Îmi cer scuze!

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Bun, mulțumesc!

Dumneavoastră, azi în BPR împreună cu colegii de la UDMR, având un punct de vedere comun ați mers pe această variantă. Celelalte formațiuni parlamentare au o altă variantă. Păi s-a demonstrat prin vot, acum dacă dumneavoastră știți mai bine, sigur știu că faceți liniștiți...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Ați participat...

Domnul Florin-Claudiu Roman:

... domnul președinte mă lăsați să vorbesc?!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

... dar, vă rog frumos când spuneți niște adevăruri vreau să știu. Ați participat la...

Domnul Florin-Claudiu Roman:

... păi nu, vreau să spuneți adevărul domnule...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

... ședința de astăzi de dimineață?

Domnul Florin-Claudiu Roman:

... nu-mi faceți dumneavoastră programul, pe românește! Dar știu foarte bine ce spun...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Vă rog frumos!

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Auziți domnul Ciolacu? Dacă vreți să-mi puneți pumnul în gură spuneți!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Nu vă pun.

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Deci, vă rog frumos lăsați-mă să vorbesc, că am acest drept!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Puteți face o ...

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Deci, am o rugăminte. Am o rugăminte, v-am ascultat ați făcut apel să vă ascult...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

... și eu am făcut, nu mințiți...

Domnul Florin-Claudiu Roman:

... domnule asumați-vă, asumați-vă ieșiți în față, ieșiți din această încăpere, mergeți la presă și spuneți așa: "Băi oameni buni, noi suntem în congres pentru Partidul Social Democrat într-o luptă internă și eu am o înțelegere cu ai mei că nu trebuie să fie alegerea primarilor în două tururi și președinții de consilii județene" și atunci sunteți corect!

Nu-mi cereți mie... nu-mi cereți mie să vă explic pe dumneavoastră.

Și acum ca să intru în fondul problemei. E un punct de vedere pe care-l aveți dumneavoastră. Noi avem un alt punct de vedere.

Ordinea de zi a Camerei Deputaților, ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților, o stabilește la propunerea Biroului permanent Comitetul liderilor. Dumneavoastră veniți și ne spuneți nouă așa:"Nu aveți voie să propuneți nimic, că am trimis-o la Comisia de Cod electoral", fals! Dumneavoastră nu puteți acoperi un abuz, un abuz, pentru că această Comisie nu funcționează, pentru că această comisie, raportul, termenul de adoptare a raportului pe Legea domnului Dobre este, vorbim de 2017, domnul Ciolacu, domnul președinte Ciolacu!

Și dumneavoastră trebuie să respectați termenele, exact cum trebuie să le respectăm noi!

Pentru asta va trebui să faceți un vot, chiar dacă avem opinii diferite și se va tranșa prin vot, și dacă votul e în favoarea dumneavoastră, nicio problemă, dar nu puteți să veniți să spuneți: "Eu nu supun la vot", este un abuz!

Vă mulțumesc.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Vă rog frumos, domnul Iordache.

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

Stimați colegi, pentru cei care nu au participat astăzi la ședința de Birou permanent reunit, în ședința de Birou permanent reunit s-au hotărât două lucruri:

1. S-a prelungit durata de activitate a Comisiei pentru elaborarea Codului electoral cu încă trei luni.

Și tot în ședința de Birou permanent reunit, toate inițiativele electorale care vizează - fie că discutăm de alegeri locale, fie că discutăm de alegeri parlamentare - să fie înaintate acestei comisii speciale.

Totodată, eu am citit și au fost desesizate, fie că discutăm de Senat, fie că discutăm de Camera Deputaților, au fost desesizate comisiile respective, care erau în... fie că discutăm de Administrație, fie că discutăm de Comisii juridice de la Cameră sau Senat, și toate acele inițiative au fost înaintate către comisia specială.

Și eu, personal, sunt nemulțumit de activitatea comisiei speciale.

Nu aveți decât să dinamizați, pentru că există o anumită majoritate în comisia specială, să facă... Domnul Buican, eu v-am ascultat! Să dinamizați activitatea comisiei speciale. Comisia specială poate face raport la aceste inițiative, fie că discutăm de alegerea într-un tur sau în două, fie că discutăm de votul prin corespondență, fie că discutăm de alegeri parlamentare și așa mai departe, toate aceste inițiative sunt duse acolo.

Deci, rog toți colegii care fac parte din această comisie specială să se aplece și să vină cu raport.

În acest moment, dumneavoastră nu mai puteți cere Președintelui Camerei Deputaților, pentru că ar fi un abuz, atâta timp cât acest PL-x pe care l-a invocat colegul nostru, domnul Buican, nu mai este la Camera Deputaților. Toate aceste proiecte, repet, au fost sesizate către comisia permanentă. Comisia permanentă face raport. Raportul vine în plen și mai departe.

Vă mulțumesc.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Da, domnul lider. Vă rog.

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Vă rog să observați următorul lucru: toate proiectele despre care vorbiți sunt în Cameră decizională, Camera Deputaților. Proiectele respective nu sunt de competența plenului reunit. Și, dacă nu sunt de competența plenului reunit, Biroul permanent al Camerei Deputaților face ordinea de zi pentru această Cameră și pentru toate proiectele care sunt de competența Camerei Deputaților.

Faptul că se duc sau nu se duc la o astfel de comisie specială e cu totul altă chestiune. Dacă ar fi fost ședința la care s-ar fi dat raport tot la Biroul permanent al Camerei Deputaților venea și tot în Camera Deputaților dădeam votul.

Așa că nu se încalcă nicio dispoziție a Regulamentului. Nu ne-ați indicat nicio dispoziție a Regulamentului. Eu, dimpotrivă, vă invoc articolul 86 din Regulamentul Camerei Deputaților potrivit căruia putem introduce pe ordinea de zi a Camerei Deputaților proiecte care au termenul de raport depășit. Ori ăsta este un proiect cu termenul de raport depășit.

Deci, nu este vorba de un abuz din partea nimănui.

Ar putea fi un abuz dacă dumneavoastră vă socotiți mai presus de întreaga comisie și considerați că puteți cenzura solicitările colegilor noștri, deputați în această comisie.

Sunteți obligat să spuneți la vot toate solicitările...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Nu sunt obligat!

Domnul Stelian-Cristian Ion:

... și lucrul ăsta se face prin vot, se tranșează prin vot, nu prin voința unilaterală a unei persoane, că altfel n-am făcut nimic schimbând un președinte de Cameră a Deputaților cu alt președinte al Camerei Deputaților care împrumută aceleași deprinderi.

Haideți să supunem la vot și să tranșăm prin vot această chestiune! Nu puteți să decideți dumneavoastră pentru toată Camera Deputaților!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Eu nu decid. Categoric, votul decide, în schimb...

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Păi, să supunem la vot!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Ca și Președinte al Camerei, eu vă spun că ceea ce îmi cereți dumneavoastră nu este regulamentar.

Eu mă refer la regulamentul comisiei speciale.

Dumneavoastră vă referiți la Regulamentul Camerei Deputaților.

Uitați-vă în regulamentul comisiilor speciale, în momentul în care plenurile comune creează o comisie specială, cu atribuții într-un anumit domeniu, toată legislația din acel domeniu merge la raport la respectiva comisie specială. Este regulamentar, așa este legal. În acest sens a fost și dat astăzi, în Biroul permanent reunit pe care dumneavoastră... Totuși acolo ne-am strâns și senatori și deputați, și am dat acest vot.

Eu nu pot să supun la vot să trimit la Comitetul liderilor o lege care deja astăzi de dimineață a fost trimisă către comisia specială în al cărei regulament scrie foarte clar...

Mai mult decât atât, după decizia Biroului permanent reunit, s-au făcut adrese către toate comisiile și au fost desesizate cu privire la dreptul lor de a da raport.

Dreptul de raport, conform deciziei Biroului permanent reunit, este al Comisiei speciale.

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Numai puțin.

Cine va stabili ordinea de zi pentru aceste proiecte? Nu Biroul permanent al Camerei Deputaților? Biroul permanent al Camerei Deputaților!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Dumneavoastră ați înțeles foarte bine!

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Am înțeles!

A doua chestiune.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Deci...

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Numai puțin să-mi exprim argumentele.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Vă rog!

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Deci, doar Biroul permanent al Camerei Deputaților și nu BPR-ul! Nu Birourile permanente reunite stabilesc ordinea de zi a Camerei Deputaților.

Deci Birourile permanente reunite, stabilesc ordinea de zi pentru ședințele comune, ori asta nu este o (...) completă în ședințele comune.

Comisia specială are un Regulament, dar vă rog să observați faptul că oricum toate aceste proiecte erau trimise mai demult, din iunie, la acea Comisie, erau trimise la acea Comisie și există o Notă din partea Birourilor permanente reunite în acest sens și propunerea de mai devreme de la Birourile permanente reunite, nu schimbă cu nimic datele problemei!

Aceasta era situația și ieri și alaltăieri, aceasta a fost situația tot timpul. De aceea noi, observând că a avut termen depășit acest proiect, am solicitat în acest cadru, nu în alt cadru, în acest cadru regulamentar, să se introducă pe ordinea de zi.

Ori, repet, este o chestiune asupra căreia putem avea păreri contrare, păreri diferite, dar dumneavoastră nu sunteți ca un judecător, arbitru care stabiliți unilateral lucrurile, de asta Biroul permanent este un organ colegial, colegial care funcționează în plenul său.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Am dreptul de a respecta... de a respecta Regulamentul. Și eu nu supun la vot ceva care nu este regulamentar!

Aveți o părere a dumneavoastră, o respect....

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Domnul președinte ne pare rău că începeți să funcționați...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Domnul lider, mai sunt membri ai Biroului permanent care s-au înscris, înaintea dumneavoastră...

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Eram cu mâna sus...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

... nu, prioritate au membrii Biroului permanent.

Vă rog, domnul Nechifor!

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Nicio deosebire de Dragnea!

Domnul Cătălin-Ioan Nechifor:

Stimați colegi, domnul președinte.

Vă rog să luați act de cerința Grupului PRO Europa, de a, discutăm aceleiași termeni. Și PL-x 349 pe 2019, cel care se referă la alegerea președinților de consilii județene nu în mod indirect ci în mod pe vot uninominal.

Norma într-un Parlament așa cum este și al nostru, este ca dezbaterile să fie în cele două Camere cu vot final la cea care este decizională, nu Comisia specială.

Vă aduc la cunoștință faptul că până acum, din știința mea, Comisia specială nu a furnizat vreun raport pe nici un proiect de Lege din cele care sunt în dezbatere, drept urmare cred că este mai eficient - și asta vă cerem - eficientizarea activității Parlamentului, așa încât până pe 31 decembrie să putem da vot final în Parlament în Camera Deputaților, ca fiind Cameră decizională.

Sunt la pachet cele două legi, sunt legate împreună, sunt legi care dau libertatea poporului de a alege mai democratic aleșii locali și primarii și președinți și vă solicit să le discutăm împreună.

Vă mulțumesc foarte mult!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Și eu vă mulțumesc, sunt total de acord cu dumneavoastră, nu am nicio problemă.

La primul plen reunit, vă rog frumos să desființați Comisia specială și intrăm în regulile regulamentare.

Vă rog, domnul Pirtea!

Domnul Marilen-Gabriel Pirtea:

Da. Mulțumesc frumos domnul președinte!

Ca să nu fie o decizie autoritară sau autocratică a unei persoane, că e președintele Camerei sau din altă parte, haideți să, cine poate mult, poate și puțin conform principiului, să supunem la vot în cadrul Biroului, dacă vom supune la vot inițiativa respectivă.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Vă rog! Dacă ați putea domnul Pirtea să fiți mai explicit, că eu nu am, nu am prins această... supunem la vot dacă vom supune la vot, supunem la vot.

Domnul Marilen-Gabriel Pirtea:

Ați înțeles foarte bine! Supuneți la vot...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Eu nu pot, păi nu pot...

Domnul Marilen-Gabriel Pirtea:

... supunem la vot, păi nu, nu supuneți la vot inițiative, supuneți la vot, dacă le supunem la vot sau nu.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Nu, nu domnul Pirtea nu pot să supun la vot ceva care are altă logică parlamentară.

Logica parlamentară este una foarte clară, faceți, puteți să faceți plângere de abuz, eu respect... vă rog frumos este dreptul dumneavoastră.

Da domnul Iordache.

Domnul Florin Iordache:

Da, vă mulțumesc.

Domnul președinte, pentru colegii noștri care se fac că nu înțeleg.

Deci, noi nu putem introduce pe ordinea de zi, niște proiecte asupra cărora Camera Deputaților nu este sesizată. Repet, dumneavoastră ... domnul coleg, urmăriți-mă.

Comisia specială, aceasta pentru elaborarea legilor electorale are același statut cum a avut Comisia specială pentru legile justiției.

Domnul coleg, astăzi... păi urmăriți-mă puțin ca să înțelegeți, pentru că așa contestați și nu înțelegeți nimic.

Deci, astăzi în Biroul permanent reunit, prin votul majorității colegilor am hotărât că prelungim activitatea Comisiei speciale și tot astăzi am hotărât că desesizăm fie Senatul fie Camera, le desesizăm de inițiativele, cele douăsprezece inițiative pe care le-am dat citire eu, secretariatul general al Camerei și al Senatului desesizează Comisiile de administrație sau juridice, unde erau proiectele respective și în acest moment aceste proiecte respective se duc la Comisia specială.

Comisia specială este cea care elaborează un raport și acest raport intră în procedură parlamentară. Este foarte simplu stimați colegi.

Eu, ce vă rog? Atâta timp, dimineață ați avut posibilitatea să...

Domnul Laurențiu-Dan Leoreanu:

Vin de la Cameră sau de la Senat, unde intră?

Domnul Florin Iordache:

Comisia stabilește. Nu pot să vă spun eu, eu nici nu știu despre ce proiecte discutăm. Dar în acest moment...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Care este decizională.

Domnul Florin Iordache:

Dar nu, nu mă întrebați pe mine!

Eu vă spun așa: în acest moment Comisia specială elaborează una, două, trei, șapte, douăsprezece... că eu am sesizat Comisia specială pe douăsprezece rapoarte.

Astăzi dimineață ați fost în Biroul permanent și v-ați exprimat prin vot și, ghinion, ați pierdut; tocmai bine, cele douăsprezece rapoarte se duc la comisia specială; comisia specială sesizează Biroul permanent, fie al Camerei, fie al Senatului, în funcție de proiectele respective și e încheiat procesul. Aici suntem.

Nu mai puteți spune în acest moment, repet, dumneavoastră de ce nu luați dumneavoastră Ordonanța 114, pe care tocmai a dat-o Guvernul, sau nu știu ce proiect care e pe la Senat. Suntem în același moment.

Biroul permanent al Camerei nu mai poate fi sesizat să introducă pe ordinea de zi ceva care nu mai este, repet, în atributul Comisiei de administrație, juridică sau nu știu ce.

Mergem la comisia specială, ăștia fac raportul și discutăm.

Mulțumesc.

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Nu este deloc același lucru, pentru că la legile justiției s-a înființat comisia specială și s-a luat de la zero. A trecut prin Camera Deputaților și după aceea prin Senat.

Aici, când s-a înființat comisia specială deja trecuse prin Senat de un an de zile și era sesizată Camera.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Este decizia comisiei!

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Era sesizată Camera. Nu poate BPR-ul să desesizeze Camera. Poate, într-adevăr, să treacă de la o comisie la alta, dar nu poate să ia de la Camera Deputaților un proiect care era deja în Camera decizională. Deci, e cu totul altceva. Votul în Camera decizională va fi dat în Camera Deputaților. Nu vă faceți că nu înțelegeți! Asta pe de o parte.

Pe de altă parte, să nu ai majoritate în Camera Deputaților și, printr-o decizie arbitrară a Președintelui Camerei Deputaților, a președintelui Biroului permanent, să blochezi niște proiecte este extrem de grav.

Deci, practic, dumneavoastră încălcați cele mai elementare reguli ale democrației, pentru că democrația presupune ca majoritatea să decidă, nu cineva agățat de scaun.

Mă aștept acum să tăiați microfoanele pe viitor și în plen, să vă agățați de scaun și, printr-un abuz de-ăsta, pe care l-am mai văzut și în trecut, să nu lăsați ședințele să se desfășoare în mod normal.

Astăzi se poate întâmplă cu proiectul ăsta, dar poate mâine o să spuneți: "Eu nu mai vreau să se voteze nicio lege în Camera Deputaților!"

Consider că încălcați grav Regulamentul și nu o persoană, repet, nu o persoană decide. Se poate întâmpla cum se întâmplă la Comisia juridică, nu s-a mai întrunit de luni de zile comisia asta, pentru că o persoană nu vrea să întrunească această ședință. Nu este un mod normal de a lucru și n-are absolut nicio legătură cu democrația, e clar lucrul ăsta! Și e vorba de două proiecte, nu de unul singur, și de cel referitor la legea primarilor și de cel referitor la alegerea președinților de consilii județene de către consilieri.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Am luat act de pledoaria dumneavoastră.

Să știți că democrație înseamnă și reguli, și respectarea legilor. În speță, respectarea Regulamentelor Camerei Deputaților și a Senatului, și a regulamentului unei comisii pe care noi, în înțelepciunea noastră, deputați și senatori, i-am aprobat un regulament. Același lucru înseamnă și democrație. Nu înseamnă democrația când ne strângem zece și, printr-un vot, vom schimba legile țării și toate regulamentele.

Este un parcurs normal, este dreptul meu, ca și dreptul dumneavoastră, de a avea o opinie. Eu nu v-am spus... eu vă spun opinia mea: eu nu voi supune la vot ceva neregulamentar.

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Chestiune teoretică: dacă între Regulamentul Camerei Deputaților și regulamentul unei comisii există contradicții, ce regulă aplicați cu precădere? Chestiune simplă: ce regulă aplicați cu precădere?

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Domnul lider, să știți că acest Parlament funcționează de treizeci de ani și n-a așteptat să veniți dumneavoastră să găsiți conflicte și ipoteze. El a funcționat foarte bine, regulile...

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Credeți dumneavoastră că a funcționat foarte bine! Adică e o presupunere.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Ne bucurăm că ați venit dumneavoastră în Parlament dar, dacă aveți modificări la Regulament, sunteți reprezentați de un reprezentant în Comisia de regulament unde puteți face propuneri de modificare a Regulamentului. Mai mult, dacă este o problemă cu această comisie specială, vă invit în plenul reunit să desființăm această comisie, doar plenul reunit având acest atribut.

Vă mulțumesc.

Vă rog, domnul lider! N-am nicio problemă.

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Mulțumesc.

Eu, domnule președinte, sincer, rămân consternat de modul în care dumneavoastră copiați la indigo comportamentul abuziv adeseori - nu vreau să folosesc termenul ăsta, mă gândeam la golănesc - folosit de domnul Liviu Dragnea.

Dumneavoastră ne spuneți în felul următor: că noi avem niște opinii și dumneavoastră decideți care este cea mai bună opinie.

Opiniile se tranșează într-o democrație prin vot.

Noi v-am solicitat frumos, ca astăzi dumneavoastră să țineți cont de solicitarea noastră, în cazul unui proiect de lege din 2017, repet, care are termen de raport depășit de foarte multă vreme. Și noi vă rugăm pe dumneavoastră respectuos să respectați legea pe care o tot invocați și să nu faceți confuzie între stabilirea ordinii de zi la propunerea BPR-ului de către Comitetul liderilor cu Birourile permanente reunite.

Eu înțeleg că, politic, interesul Partidului Social Democrat este unul, cum și noi avem un interes, dar ceea ce vă cerem este să tranșăm această chestiune de interes democratic, prin vot.

Dacă dumneavoastră ne veți pune în situația de a decide singur și de a ne transforma pe noi în niște flori, pentru că așa vreți dumneavoastră - și noi am mai trăit momentele astea cu ilustrul dumneavoastră predecesor Liviu Dragnea - înseamnă că tot ceea ce ați lăsat dumneavoastră să se înțeleagă, că doriți într-adevăr să revenim la parlamentarism, e o poveste de doi bani, și atunci răspunsul nostru va fi pe măsura comportamentului și atitudinii dumneavoastră.

Vă mulțumesc.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Și eu vă mulțumesc!

Domnul Leoreanu.

Domnul Laurențiu-Dan Leoreanu:

Domnul președinte, vă propun următorul fir logic, încerc să fiu concis și structurat.

Ne aducem aminte când a fost angajamentul Guvernului pe problema cu Legile justiției, cu prorogarea unor termeni, admis atunci în BRP, domnul Cazanciuc a spus că deja-i în procedură parlamentară și era deja prorogarea termenelor. Și atunci apărea cu un dublaj, nu avea sens că aici era pe final, numai un pic, închei. Da, da, da, vorbim un pic pe firul logic. Adică trebuie să fim un pic și pe o arhitectură rațională.

Și atunci s-a ținut cont de acest lucru și ați văzut, au încercat să fie eliminate unde apar dublajele de fluxuri, de procedură.

Așa și aici, avem un proiect care deja a parcurs jumătate de drum, el este în procedură parlamentară și a trecut deja prin Senat. Deja a expirat și termenul de raport, și el este pe fază de finalitate. Ar intra pe ultima etapă de procedură la plen privind votul în Camera Deputaților care este și Cameră decizională.

Pe cale de consecință, atunci când venim cu un proiect și presupune dezbaterea în ambele Camere este corect și firesc ceea ce ați spus, că merge în Comisia specială, care practic are segmente din ambele Camere ale Parlamentului, în dezbatere, decide bine cu raport special și apoi intră la vot, așa cum decide pe cameră decizională.

Dar aici deja avem un parcurs făcut, încât ultima etapă ar fi doar introducerea pe ordinea de zi la plen și votul final, pe un proiect de lege care are deja parcurs un important traseu din această procedură parlamentară.

Drept pentru care, vă solicităm ca să fie introdus pe ordinea de zi și să finalizeze, așa cum am procedat și altă dată, atunci când pe baza unui raționament logica a fost învingătoare, a bătut.

Vă mulțumesc!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Și eu vă mulțumesc!

Este vorba totuși, acolo vorbim de două instituții separate, una este executivă, una legislativă, dar cred că putem solicita, Secretariatului general un punct de vedere al Consiliului legislativ până la următoarea ședință a Biroului permanent și atunci vorbim.

Bun.

Ordinea de zi pentru ședința Camerei Deputaților supunem la vot.

Suntem în procedură de vot. Supun votului Biroului permanent.

Cine este pentru?

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Mai...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Nu v-am dat cuvântul.

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Poftiți?

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Sunt în procedură de vot, nu v-am dat cuvântul.

Nu am oprit pe nimeni să vorbească.

Dar vreau să conduc ședința și imediat vă ascult.

Cine este pentru?

Voce din sală:

Noi ne opunem!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Ordinea de zi care merge la ... ședința Camerei pe această săptămână care merge la...

Cine este pentru? Unu, doi, trei, patru, cinci, șase.

Cine este împotrivă? Unu, două, trei, patru. Patru.

Abțineri? O abținere.

Mulțumesc!

Domnul lider de la USR, vă rog frumos!

De la USR sunteți?

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Nu, voiam doar să vă spun că ne rezervăm dreptul de a acționa pe toate căile legale împotriva abuzului pe care dumneavoastră l-ați generat astăzi pe persoană fizică.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Am înțeles.

Am luat act.

Notă privind inițiativele legislative pentru care rapoartele comisiilor au fost depuse și distribuite în perioada 10 - 12 decembrie 2019 care, la propunerea motivată a Biroului permanent sau a unui lider de grup parlamentar, Comitetul liderilor grupurilor parlamentare, în unanimitate, poate aproba înscrierea pe ordinea de zi a Camerei Deputaților

PUNCTUL 2

Notă privind inițiativele legislative pentru care rapoartele comisiilor au fost depuse și distribuite în perioada 10 - 12 decembrie 2019 care, la propunerea motivată a Biroului permanent sau a unui lider de grup parlamentar, Comitetul liderilor grupurilor parlamentare, în unanimitate, poate aproba înscrierea pe ordinea de zi a Camerei Deputaților

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Notă privind legislative pentru care rapoartele comisiilor au fost depuse și distribuite în perioada 10 - 12 decembrie 2019 care, la propunerea motivată a Biroului permanent sau a unui lider de grup parlamentar, Comitetul liderilor grupurilor parlamentare, în unanimitate, poate aproba înscrierea pe ordinea de zi a Camerei Deputaților.

Rămân la termen.

Programul de lucru al Camerei Deputaților

PUNCTUL 3

Programul de lucru al Camerei Deputaților

Secretari de ședință

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Programul de lucru al Camerei Deputaților pentru această săptămână.

Secretarii de ședință: domnul Cătălin Nechifor, Dragoș Zisopol; vicepreședinte de serviciu domnul Marilen Pirtea.

Cine este pentru?

Împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

Notă cu privire la inițiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaților

PUNCTUL 4

Notă cu privire la inițiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaților

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Notă cu privire la inițiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaților.

Dacă membrii Biroului permanent sunt de acord cu comisiile și termenele propuse?

Supun votului dumneavoastră.

Cine este pentru?

Împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

Informare din partea domnului deputat Florin Roman, liderul Grupului parlamentar PNL, referitoare la desemnarea doamnei deputat Cristina Burciu în calitate de membru al Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare

PUNCTUL 5

Informare din partea domnului deputat Florin Roman, liderul Grupului parlamentar PNL, referitoare la desemnarea doamnei deputat Cristina Burciu în calitate de membru al Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Informare din partea domnului deputat Florin Roman, liderul Grupului parlamentar PNL, referitoare la desemnarea doamnei deputat Cristina Burciu în calitate de membru al Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare.

Este pe un loc vacant.

La Comitetul liderilor.

Solicitare din partea domnului deputat Iulian Bulai de a deveni co-inițiator al proiectului de Lege pentru înființarea Muzeului Național ”Brătianu” (PLx 584/2019)

PUNCTUL 6

Solicitare din partea domnului deputat Iulian Bulai de a deveni co-inițiator al proiectului de Lege pentru înființarea Muzeului Național "Brătianu" (PLx 584/2019)

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Solicitare din partea domnului deputat Iulian Bulai de a deveni co-inițiator al proiectului de Lege pentru înființarea Muzeului Național "Brătianu", PLx 584/2019.

Proiectul a trecut de Senat ca primă Cameră, iar Comisia de cultură a depus raport îndată.

Supun votului dumneavoastră solicitarea domnului deputat Bulai.

Cine este pentru?

Împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

Notă din partea domnului deputat Cătălin Ioan Nechifor, secretar al Camerei Deputaților, privind situația absențelor nemotivate ale unor deputați din lunile august și septembrie 2019

PUNCTUL 7

Notă din partea domnului deputat Cătălin Ioan Nechifor, secretar al Camerei Deputaților, privind situația absențelor nemotivate ale unor deputați din lunile august și septembrie 2019

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Notă din partea domnului deputat Cătălin Ioan Nechifor, secretar al Camerei, privind situația absențelor nemotivate ale unor deputați din lunile august și septembrie 2019.

Este vorba de nouă deputați. Potrivit Regulamentului reținerea de 1% din indemnizație...

Cine este pentru?

Împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

Solicitare din partea domnului deputat Emanuel Ungureanu privind organizarea unui birou parlamentar în municipiul Fălticeni, județul Suceava

PUNCTUL 8

Solicitare din partea domnului deputat Emanuel Ungureanu privind organizarea unui birou parlamentar în municipiul Fălticeni, județul Suceava

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Solicitare din partea domnului deputat Emanuel Ungureanu privind organizarea unui birou parlamentar în municipiul Fălticeni, județul Suceava.

Este deputat de Cluj și solicită organizarea în altă circumscripție.

Până acum nu am dat nicio aprobare decât în ...

Cine este pentru? Un vot. Două voturi pentru.

Împotrivă?

Abțineri? Majoritatea.

Solicitări privind efectuarea de concedii cu plată

PUNCTUL 9

Solicitări privind efectuarea de concedii cu plată:

domnul deputat Emanuel Ungureanu

domnul deputat Dan Răzvan Rădulescu

domnul deputat Sergiu Cosmin Vlad

domnul deputat Silviu Dehelean

domnul deputat Marian-Gheorghe Cucșa:

domnul deputat Nicușor Daniel Dan

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Solicitări pentru efectuarea de concedii cu plată:

• domnul Emanuel Ungureanu, 12 decembrie;

• domnul Răzvan Rădulescu, 12 decembrie

• domnul Sergiu Cosmin Vlad, 12 decembrie;

• domnul Silviu Dehelean, 12-16 decembrie;

• domnul Marian-Gheorghe Cucșa, 16-17 decembrie;

• domnul Nicușor Daniel Dan, patru zile din 16 decembrie.

Domnul Nicușor Dan a mai avut șase zile de concediu; deci, depășește cu două zile din cele opt.

Bine ar fi să-l și informați pe domnul deputat!

Supun votului dumneavoastră aceste solicitări.

Cine este pentru?

Împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

Informare din partea domnului deputat Petre-Florin Manole privind anularea unor zile de concediu cu plată

PUNCTUL 10

Informare din partea domnului deputat Petre-Florin Manole privind anularea unor zile de concediu cu plată

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Informare din partea domnului deputat Petre-Florin Manole privind anularea unor zile de concediu cu plată. Anularea dintre 16 și 18 decembrie.

Am luat act.

Vă rog, Comitetul liderilor.

A! și mai avem o solicitare: "Prin prezenta vă rugăm aprobați solicitarea de sesizare a Comisiei pentru buget, finanțe și bănci cu proiectul de Lege privind abilitarea guvernului de a emite ordonanțe... proiect 654/2019 pentru dezbatere pe fond, potrivit articolului 64, alineatul (1) și (2) din Regulamentul Camerei...". Ea este motivată, e normal.

Cine este pentru?

Da.

Solicitare din partea Comisiei pentru buget, finanțe și bănci de a fi sesizată în fond, alături de Comisia juridică, de disciplină și imunități, cu proiectul de Lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe (PLx 654/2019) Domnul Marton Arpad-Francisc:

Domnule președinte, permiteți-mi să spun ceea ce de obicei spun de la microfonul plenului.

Cândva, dar eram în normalitate, toate, toate legile de abilitare a Guvernului, într-adevăr, au fost sesizate pentru raport o comisie sau două și pentru aviz toate comisiile de specialitate în specialitatea căruia se propun a se interveni legislativ.

De la o vreme, la asta s-a renunțat. Și cei de la Buget, finanțe își dau cu părerea, indiferent dacă cei de la Comisia de cultură sau agricultură au o părere diferită în legătură cu o lege unde poți întreba și ministrul ce dorește să facă, că de foarte multe ori era și greșeala PSD-ului. Si atunci am spus același lucru.

Anul acesta n-am votat eu, puteți verifica, n-am votat abilitarea Guvernului pentru iunie, iulie...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Rețin discursul dumneavoastră de anul trecut. E identic.

Domnul Marton Arpad-Francisc:

Deci, eu am propunerea că să fie sesizate pentru... și comisiile care au în ograda lor aceste proiecte de legi, ca ministrul sau secretarul de stat să poată fi întrebat ce se dorește cu legile propuse.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Am înțeles. Sigur (...)

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Ați mai avut o solicitare din partea domnului Buican să... dânsul v-a propus să convocați împreună Comisia juridică pentru discutarea abilitării Guvernului de a da ordonanțe.

Deci, nici această propunere înțeleg că nu ați luat-o în considerare.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

N-a fost propunere, nu am auzit.

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Ba nu, nu, a fost o propunere. Vă rog, citiți stenograma!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Ați făcut această propunere, domnul Buican, și eu nu știu?

Domnul Cristian Buican:

Pentru ...?

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Nu știu. Vorbiți cu liderul dumneavoastră!

Domnul Florin-Claudiu Roman:

O fac eu atunci, deci, v-o fac eu!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Nu, dumneavoastră n-aveți dreptul să faceți...

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Ba da, am dreptul să vă spun! Nu am dreptul să votez, dar dumneavoastră înțeleg...

Deci, nici treaba asta n-ați auzit-o!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Domnul...!

Haideți să...

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Mulțumesc!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Uitați, domnul Cristi vine înapoi și face, dar momentan, haideți să terminăm cu prima propunere!

Bun. Avem... Secretariatul General, avem două... O dată: Buget, finanțe doresc să fie pe fond, iar propunerea liderului UDMR este de a fi sesizate pe aviz toate celelalte comisii în (...) ce privește legea de abilitare. Da? Spune...

Domnul Marton Arpad-Francisc:

Numai cele care...

Domnul Nini Săpunaru:

Având în vedere că am mai fost totuși parlamentar niște ani pe aici, totuși, dacă introduceți și Bugetul și Juridica în același timp, cred că nu mai iese raportul ăsta niciodată.

În mod normal, Comisia juridică poate să spună foarte clar că, din punctul lor de vedere, aia, aia, pardon, Comisia buget, finanțe nu... Bine.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

(...) să iau eu apărarea Guvernului.

Normal ar fi ca toate avizele, comisiile avizatoare, să aibă, mă rog, care au domenii reabilitate în buget, să fie comisii avizatoare. Însă, pentru că suntem în criză de timp și pentru că noi vrem ca mâine să dăm acest raport cel târziu, poate că ar trebui să ne gândim de anul viitor să sesizăm și celelalte comisii, dar anul acesta nu cred că mai avem timp să o facem pentru că să strângem cinci-șase comisii va fi imposibil.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Domnul lider UDMR, vă rog!

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Păi tocmai spuneam că trebuie să se..., dacă vrei insist, nu-i problemă.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Cum spuneți, vă rog! Cum propuneți?

Domnul Marton Arpad-Francisc:

Eu cred, că nu este nimic ieșit din comun ca mâine, dacă stăm drept, da? Și judecăm drept, comisiile marea majoritate a comisiilor au câteva puncte pe ordinea de zi de mâine și au, vor avea o activitate de o oră, două cel mult trei.

Deci, nicio problemă ca mâine la ora 9,00 sau 10,00 să fie convocate aceste comisii, cei care au proiecte de lege. Să își deie un aviz pe cele două, trei, patru că nu sunt mai multe de obicei, iar după masa să fie convocată o ședință comună buget-finanțe și juridică pentru un raport.

Nicio problemă, seara se poate printa raportul și de dimineața să se poată supune votului, din punctul meu de vedere. așa văd eu, așa a fost cândva.

Din păcate, am renunțat la ea ca din păcate la foarte multe elemente de natură, de fapt regulamentară și logică și am ajuns unde am ajuns.

Evident decizia este a dumneavoastră dacă nu doriți, rămânem în același sistem păcătos în care am lucrat în ultimii trei ani, nicio problemă, așa rămâne atunci.

Dar eu, personal eu, Marton Arpad deputatul Marton Arpad, care cer din răsputeri să mențin sau să readuc normalitatea, așa văd eu.

Domnul Florin-Claudiu Roman:

De acord cu dumneavoastră la ceea ce e diferit față de ceea ce a fost normal...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Domnul Roman, am o rugăminte.

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Da.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Lăsați-mă să vă dau eu cuvântul.

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Păi am stat cu mâna sus domnul președinte.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Puteți sta, dar....

Domnul Florin-Claudiu Roman:

(...)

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Credeam că vă curge sânge din nas.

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Nu, vreau, zece secunde să vă spun următorul lucru domnul Arpad: "Niciodată în 30 de ani, n-am avut blocate comisii cum e cea juridică, la bunul plac al cuiva". Deci, de asta am ajuns în situația asta pentru că e un blocaj generalizat pe un interes politic major al PSD-ului. și pentru că de la plecarea lui Dragnea, nimic nu s-a schimbat în fruntea Camerei Deputaților.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Aveți... aveți pârghiile democratice, vă rog frumos să purcedeți.

Domnul... doamna Secretar general, avem vreo comisie avizatoare pe care putem să o prindem mâine? Pusă în acord și cu domnul Secretar de stat ca să nu... mâine totuși să... nu o avem la votul final miercuri?

Doamna Silvia-Claudia Mihalcea:

Trebuie să ne uităm peste textul abilitării, așa cum a venit de la Senat pentru a putea identifica domeniile și astfel comisiile competente.

Adică, eu nu v-aș putea spune acum trei, patru, cinci, șase comisii. Trebuie să ne uităm cu atenție peste acele domenii.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Domnul lider PSD.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Cred că cea mai bună variantă este să așteptăm solicitarea Comisiei de buget-finanțe, să facem comisiile reunite, cu siguranță Comisiile de buget-finanțe, vor trebui sesizate, nu există probleme de tipul acesta și să vedem ce facem de anul viitor, pentru că este adevărat, domnul Arpad are dreptate. Poate ar fi bine pe viitor să fim mai atenți.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Ok.

Supun votului dumneavoastră solicitarea Comisiei de buget, finanțe.

Cine este pentru?

Împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

Comitetul liderilor, vă rog frumos!

*

Ședința s-a încheiat la ora 14,51.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 5 octombrie 2022, 15:31
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro