Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe feb. 2009 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 2 februarie 2009 ora 17:40

1. Programul de lucru al Camerei Deputaților
aprobat cu modificări consultă

Programul de lucru al Camerei Deputaților Doamna Roberta Alma Anastase:

În ceea ce privește programul de lucru al Camerei Deputaților, vă rog, puncte de vedere pe marginea lui.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Dacă îmi permiteți, conform Legii Statutului deputaților și senatorilor și conform Regulamentului nostru, Capitolul II - Desfășurarea lucrărilor Camerei Deputaților, articolul 84, alineatul 7 vorbește despre deputați care își exercită mandatul la nivelul birourilor parlamentare și în circumscripțiile electorale. Am mai avut o astfel de decizie, deci vă rog să corectați - în zilele de vineri și sâmbătă - activități ale deputaților în circumscripțiile electorale, nu în "colegiile uninominale din cadrul..." pentru că nu este corect, nici legal. Este o eroare, dar să nu mai apară. Asta este singura observație.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Secretariatul General a luat act asupra propunerii domnului Arpad.

Domnul Gheorghe Barbu:

Am luat act, doamna președintă. Este, însă, totuși, o chestiune care va trebui clarificată. Domnii parlamentari au fost aleși în colegii uninominale dintr-o circumscripție electorală. Este un adevăr acela că este un mixt în Legea electorală și cu redistribuirile, dar domnul Marton are din acest punct de vedere, eu cred, dreptate. Dumnealor nu-și vor desfășura, înțeleg eu, activitatea numai în colegiul uninominal, ci în circumscripția respectivă.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Dacă îmi permiteți, eu într-adevăr am fost ales într-un colegiu uninominal având jumătate plus unu din numărul total de voturi: 5%, 6%, dar majoritatea deputaților au fost aleși prin distribuire la nivel județean. Dar este o întreagă discuție de filosofie. Deocamdată avem această lege și acest regulament și, atunci, trebuie să avem formularea din regulament - în circumscripții.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Toader.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Pentru decontare, de regulă, trebuie să spui unde te duci în colegiu și, atunci, corect ar fi să fie "colegiu și circumscripție", și ai pus și una și alta, și nu te doare capul.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Hunor.

Domnul Hunor Kelemen:

Doamna președinte, eu cred că trebuie să rămână "circumscripția electorală" fiindcă și redistribuirea, distribuirea mandatelor se face la nivelul județului, care este circumscripția electorală. Din acest punct de vedere nu s-a schimbat nimic.

De exemplu, colegul de coaliție Mircea Dușa de la Toplița nu mai poate să meargă la Miercurea Ciuc fiindcă nu este în colegiul uninominal al județului; stă doar în Toplița, bănuiesc, dacă noi mergem pe această variantă.

Eu cred că cea mai corectă variantă este să lăsăm "circumscripția electorală" și, atunci, nu creăm probleme în ceea ce privește decontarea deplasărilor în interiorul județului.

Sau un deputat care a fost ales într-un anumit colegiu dar are alegători, sigur, în tot județul, fiindcă nu a fost ales cu jumătate plus unu. Mi se pare normal, firesc să meargă și într-un alt colegiu care este în interiorul județului, în circumscripția electorală. Și, dacă lăsăm circumscripția electorală, nu facem nimic ilegal.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Marton Arpad.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Încă un argument: tot conform Statutului și Regulamentului, un deputat ales într-o oarecare circumscripție electorală poate să aibă opțiunea de a deschide un birou parlamentar și într-o altă circumscripție electorală și, dacă cu acordul Biroului permanent și-a deschis acolo, și acolo poate să fie prezent în această zi de vineri sau sâmbătă. Dacă lăsăm această formulare așa, în general, "în cadrul circumscripțiilor electorale", atunci în mod evident este vorba despre o activitate care nu se desfășoară în încăperea din Parlament, ci în toată țara sau extrateritorial, chiar în colegiile și circumscripțiile din întreaga lume.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Ovidiu Ganț.

Domnul Ovidiu Victor Ganț:

Doamna președintă, vă mulțumesc.

Aș vrea să vă supun atenției faptul că, în ce ne privește, noi reprezentăm, în cazul meu, de exemplu, întreaga minoritate germană din România. Legea vorbește despre colegiul național, și de exemplu pe legitimațiile noastre apare "Colegiul uninominal 2 Sibiu", unde am avut cele mai multe voturi.

Mi se pare că este o serie de inadvertențe aici, și poate că ar fi bine ca cine este îndrituit să o facă să se gândească totuși să dăm o formă clară și conform legii, pentru că, dacă la mine scrie "Colegiul uninominal Sibiu" și dacă mă duc la germanii din Timișoara sau din Satu Mare, s-ar putea să se iște probleme de natură birocratică.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Oltean.

Domnul Ioan Oltean:

Doamna președinte, pierdem timpul cu un lucru totalmente mărunt și nesemnificativ.

În opinia mea, din punct de vedere juridic, strict juridic, nu există nici un fel de diferență, nici un fel de incompatibilitate între ceea ce scrie în programul nostru și ceea ce scrie în regulament.

Fiecare circumscripție este împărțită în colegii. Aici nu spune că X merge în colegiul numărul cutare, ci deputații desfășoară activități în colegiile uninominale din cadrul circumscripției electorale respective.

Deci, în opinia mea, poate să rămână și așa sau poate să fie înlocuit cu textul care este prevăzut în Regulamentul nostru de funcționare.

Ori una, ori alta, să trecem peste această chestiune extrem de minoră.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Alte observații la programul de lucru al Camerei Deputaților?

Domnul Gheorghe Barbu:

Doamna președinte, deci înțelegem că facem modificarea și trecem "circumscripții" sau lăsăm cum este?

Doamna Roberta Alma Anastase:

"Colegiile uninominale din cadrul" pot fi mai multe.

Domnul Albu.

Domnul Gheorghe Albu:

Haideți să lăsăm azi așa cum este scris aici, și înaintăm Comisiei de regulament, probabil, să ne dea o soluție pentru acest lucru. Să modifice regulamentul, să găsim o formulă.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Aici de fapt trebuia să ajungem - la Regulament și la Statutul deputaților și senatorilor.

Vă propun să închidem pentru moment această discuție, să menținem formula actuală, care este acoperitoare, până în momentul în care intervin clarificările absolut necesare de la Comisia de la regulament, dar și de la Comisia pentru statut.

Domnul Mihai Voicu.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Regulamentul Camerei Deputaților nu a fost modificat de către nimeni în sensul introducerii noțiunii de "colegiu". De aceea, după părerea mea, observația este pertinentă - termenul de "colegiu" nu are ce să caute deocamdată într-un document cu caracter intern, atâta timp cât nu o luăm în considerare în Regulament. Momentan, avem un regulament care pomenește de "circumscripții" și, de aceea, peste tot trebuie să apară "circumscripții", că așa este regulamentul.

Exact invers decât spunea domnul Oltean, când Comisia de regulament va constata că există colegii, atunci vom scrie "colegii". Până una, alta, trebuie să scriem "circumscripții", că așa scrie în regulament.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Sunteți de acord să folosim termenul de "circumscripție electorală" până în momentul în care introducem sau adaptăm legea și regulamentul la legea în vigoare?

Cine este pentru?

Împotrivă?

Abțineri?

Vă mulțumesc mult.

Domnul Hunor Kelemen:

Mai am eu o propunere, dacă îmi permiteți: în programul de marți, eu am înțeles că este prima săptămână, dar lipsește un element foarte important și, sigur, pentru cei care sunt la Putere nu este atât de important față de cât de important este pentru cei care sunt în Opoziție - declarațiile politice la 8,30. Probabil că săptămâna aceasta vor fi mai puține declarații, dar totuși ar trebui să apară în program, ca să nu creăm impresia că nu mai vrem să punem acest amănunt mic în programul nostru în fiecare săptămână.

Deci, eu aș propune: de la 8,30 declarații politice. Dacă vor fi, vor fi; dacă nu vor fi, nu vor fi. Dar ar trebui să figureze acolo, în programul nostru săptămânal.

Domnul Dumitru Pardău:

Dacă îmi permiteți, eu cred că ar trebui să apară în program doar de marțea viitoare deoarece înscrierea pentru declarații politice, pentru întrebări, interpelări se face în cadrul grupurilor, se pregătește situația pentru fiecare grup în parte, care se prezintă mai departe, și cred că nu-i o mare tragedie dacă în această marți nu apare în program partea de la 8,30 la 10,00.

Domnul Gheorghe Barbu:

Eu vă pot informa că nu avem nici o solicitare.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Sunteți de acord să introducem de marțea viitoare în program?

Cine este pentru? Împotrivă? 1 vot împotrivă (domnul Kelemen Hunor). Abțineri?

Deci, cu un vot împotrivă s-a stabilit ca de marțea viitoare să introducem declarațiile politice în programul Camerei Deputaților.

Mai există și alte observații la program?

Dacă nu, vă propun să trecem la ordinea de zi pentru ședințele Camerei Deputaților.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 25 septembrie 2020, 17:27
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro