Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe mar. 2020 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 10 martie 2020 ora 12:42

2. Programul de lucru al Camerei Deputaților
aprobat consultă

Programul de lucru al Camerei Deputaților Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Programul de lucru al Camerei Deputaților pentru săptămâna viitoare.

Secretari de ședință: Lia Olguța Vasilescu, domnul Zisopol; vicepreședintele - Carmen Mihălcescu.

Cine este pentru?

Da domnul lider.

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Am și eu o întrebare domnule președinte.

Azi trebuia să intre la vot n-a mai intrat, până la urmă este o Lege importantă legată de părinții care stau acasă cu copii în perioada în care sunt suspendate cursurile.

De mâine intră în vigoare suspendarea cursurilor.

De ce nu încercăm să cerem Comisiei să lucreze azi și să o votăm mâine sau joi?

Chiar este o chestie importantă din punctul meu de vedere.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Aveți perfectă dreptate și sunt de acord cu dumneavoastră. Cunoaștem toți amendamentul care este făcut la Comisie și acceptat de către toate forțele politice pentru că, ar fi fost, fără PNL bineînțeles, ar fi fost o povară în continuare pentru societăți.

Domnul lider Simonis, pe urmă domnul lider Roman.

Vă rog!

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Da domnul președinte, mulțumesc!

Eu aș adăuga faptul că Grupul PRO Europa a fost primul care a cerut retrimiterea la Comisie a acestei inițiative legislative...

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Cine de la PRO Europa a cerut?

Domnul Alfred-Robert Simonis:

... prin viceliderul dumneavoastră domnul Petric Octavian.

Evident că noi am achiesat la această solicitare, având în vedere faptul că în proiectul... în inițiativa care se afla pe ordinea de zi, cel care ar fi plătit, cei care ar fi plătit salariile angajaților care stau acasă, ar fi fost tot societățile comerciale.

Noi ne-am gândit că dacă se retrimite la Comisie, putem avea două soluții, ori să se reducă taxele în cuantumul salariului plătit, ori să se ia din plafonul pentru indemnizația de șomaj.

Deci aceste două variante sunt mai bune decât cea care era la momentul acela, mă rog în această zi pe ordinea de zi.

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Apreciind obediența Grupului PSD față de solicitările PRO Europa îl rog pe domnul Simonis să fie la fel de obedient cum a fost azi, că înțeleg că ați făcut o solicitare...

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Un cuvânt urât, obediență.

Domnul Victor-Viorel Ponta:

... păi nu, că așa ați zis că a propus PRO Europa și imediat PSD-ul a votat pentru și îi rog să persiste în această atitudine.

Eu vă cer, să facem Comisie azi, să facem plen mâine sau poimâine, să votăm acest Proiect de Lege.

Și uite, acuma eu nu sunt vicelider sunt doar lider!

Deci, sper ca atitudinea PSD de sprijinire a propunerilor noastre să continue.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Dacă-mi permiteți domnul președinte?

Eu am spus...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Mai sunt lideri.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Da, dar mi-a folosit numele.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Da, da.

Vă rog, domnul Simonis.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Eu am spus că domnul Petric a fost primul care a solicitat acest lucru, iar celelalte grupuri, celelalte grupuri toate, au achiesat la acest demers.

Dacă vorbim de obediență, țin să vă spun de asemenea că noi am stabilit astăzi deja, când dumneavoastră nu erați în sală la începutul ședinței, că vom avea vot joi, un plen și vot pe acest proiect.

Fără să... mulțumesc pentru obediența dumneavoastră că ideea a fost a noastră.

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Dincolo de șobolăniile...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Mă lăsați și pe mine să intervin domnilor?

Domnul Victor-Viorel Ponta:

... nu ați pus în program că-i joi ședință.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Domnul... dacă ați... îmi pare rău că înlocuitorul dumneavoastră nu va spus ce am discutat noi la începutul ședinței. Ați fi constatat că domnul Simonis vă spune realitatea.

Domnul Roman, vă rog!

Și scuzele de rigoare cu această stângă...

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Am crezut că dacă ne înscriem într-o ordine, așa și... ordine, dar... bun.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Am luat-o pe urmele dumneavoastră.

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Eu vreau să spun foarte clar, că nu aș dori să ne stabilim în fiecare zi agenda și să înlocuim Regulamentul și cutumele regulamentare privind întocmirea ordinii de zi funcție de cum se trezește unul sau altul sau cum mai iasă pe la televizor, dă o declarație dar nu e în sală.

Deci am văzut și eu, am auzit o declarație a unei colege de la PRO România, care nu vine la partea de dezbateri, nu știe, nu i se transmite colegei ceea ce se discută în sală, unde colegul domniei sale participă și după aceea vine și spune "Știți e foarte rău că nu se discută treaba asta".

Da, dar e foarte rău să nu vină la muncă. Și prima rugăminte pentru colegi este să vină la muncă și atunci cu siguranță nu vor mai avea probleme de comunicare, unu la mână.

Doi la mână, în momentul în care ne-ați invitat la pupitru am discutat de cele două proiecte. Eu rog colegii care transformă chestiunea asta foarte serioasă cu Coronavirusul într-o chestiune de populism, să înțeleagă un lucru, că trebuie discutat foarte serios pe el, pentru că toată lumea vrea să iasă până săptămâna viitoare.

În schimb dacă mergem pe forma de a pune totul în sarcina privaților cine-și asumă treaba asta să fie convins, deja există și vă rog uitați-vă la pozițiile oficiale, inclusiv a Coaliției pentru dezvoltarea României, care spune "Sunteți nebuni, ne trimiteți în faliment membrii? Ați înnebunit să faceți praf economia?"

După aceea este acea discuție să mergem pe partea de buget, fie de la șomaj fie de la buget.

Haideți să o discutăm foarte serios cu Guvernul, să găsim o soluție împreună. Că dacă venim doar cu soluții din astea heirupiste, pe care nici inițiatorii din păcate nu le explică și nu le înțeleg foarte bine, riscăm ca din lucru bun să facem un lucru rău.

Și am rugămintea chiar fără să se supere domnul Ponta, am trăit minunea sărbătorilor pascale, înainte de Paști. L-am văzut ieri pe domnul coleg Bănicioiu care, nu prea a dat pe la muncă, pe aici pe la Parlament spunându-ne cât de bine este să întrerupă activitatea Parlamentului și așa mai departe. Acum vedem colegi care vin și cer modificarea ordinii de zi dar ei nu vin la ședințe.

Haideți vă rog, să ne respectăm, dacă vrem, dacă totul e dus doar pe partea de luptă politică, nu-i nici un fel de problemă dar o ducem în plen, nu în Birou.

Mulțumesc!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Și eu vă mulțumesc.

Domnul Pambuccian.

Domnul Varujan Pambuccian:

Stimați colegi, din păcate asta e o chestiune chiar serioasă. Adică e o chestiune serioasă și să ne obișnuim în săptămânile următoare să vedem că va trebui să avem reacții rapide la lucruri pentru care nu eram neapărat pregătiți să reacționăm pe loc.

Până una alta, în situația de față, Guvernul închide de mâine școlile, foarte mulți părinți nu au cu cine să-i lase pe copii. Și nici nu e bine să-i lase în colectivități. Și am să vă spun și de ce: pe 24 februarie, Organizația Mondială a Sănătății emitea un raport în care constata împreună cu medici și oameni din zona universitară chinezi că virusul ăsta, chiar dacă nu omoară, lasă sechele pe termen foarte lung, nu se știe dacă nu și ireversibile, la nivel pulmonar. Și că asta n-are legătură cu vârsta.

Nu cred că e bine să expunem copiii la așa ceva.

Ăsta e un raport oficial al lui OMS, știți că eu nu vorbesc din ce aud, ci din ce citesc.

Cred că este bine să fim foarte pe fază.

Asta e o prostie să închidem Parlamentul. Parlamentul nu poate să fie închis în perioada asta, și e bine să avem naibii un guvern în perioada asta! Astea două lucruri sunt obligatorii, pentru că situația chiar nu este una în ordine.

Probabil că vor urma măsuri în cascadă, pe care Guvernul va trebui să le ia. Și atunci e bine ca și noi să putem să ne adaptăm la situațiile respective.

Eu aș fi vrut să vă propun - și n-am în chestiunea asta nici de pierdut, nici de câștigat nimic din punct de vedere electoral, ceea ce e bine, că pot să vorbesc liniștit despre lucrurile astea - voiam să vă propun ca astăzi să încercăm să definitivăm proiectul ăsta, și ca mâine să poată să fie promulgat, și părinții să poată să știe ceva cât de cât predictibil.

Puneți-vă în pielea lor! Puneți-vă în pielea unor părinți care chiar nu au cu cine să-și lase copilul! Ce-o să facă?

Și asta nu este din vina lor, asta nu e din vina nimănui, este o situație de forță majoră, la care trebuie să existe o reacție rațională și practică, cu consecințe practice.

Nu cred că e bine să vorbim atât de mult, cu cine a avut ideea, cine pe cine înjură; dacă o să pierdem vremea în discuții de genul ăsta, sterile, o să asistăm probabil la o extindere mai mare a zonelor infectate. Atâta tot.

Sigur că n-o să moară România din asta! N-o să moară planeta din asta, n-o să moară... dar o să moară niște oameni, și cred că asta e important; o să rămână cu sechele niște oameni, și cred că asta este important; și cred că ăsta este singurul lucru pe care trebuie să-l avem în minte acum.

Vă mulțumesc.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Și eu vă mulțumesc.

Domnul Ponta, să dăm la fiecare lider, și pe urmă...

Domnul Drulă.

Adică nu e cu rea-voință, sau...

Domnul Cătălin Drulă:

Și noi suntem de acord că Parlamentul trebuie să reacționeze rapid în această perioadă și responsabil, mai ales că Guvernul nu poate da ordonanțe de urgență, și am informații că deja sunt grădinițe private care continuă programul. Nu e ilegal ce fac ei, pentru că ce spune domnul Arafat acolo, din analiza noastră juridică, mă rog, trebuie confirmate, mai multe cu caracter de conformare voluntară, și asta pare să fie, pentru că Guvernul și PNL ascund faptul că e nevoie de puteri depline și că e nevoie de anumite ordonanțe de urgență pentru a completa ce se întâmplă, ceea ce mi se pare destul de grav, adică nu putem pune jocul politic mai sus de chestiuni concrete, de sănătate publică.

În ceea ce privește proiectul specific, cred că este exact momentul când acum comisia asta trebuie să se întrunească să vorbească serios, pe bune, nu în cinci minute...

Domnul președinte! Domnul președinte!

Zic: comisia asta de muncă să se întâlnească pe bune, să stea două ore, trei ore, cât e nevoie, să se întâlnească și mâine dimineață, mai trebuie să și muncim serios, ca parlamentari, să facem plenul fie mâine, fie joi...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Ați muncit și neserios?

Domnul Cătălin Drulă:

Știți cum e, că unele lucruri sunt mai repezite așa, în Parlament și să adoptăm o formă care să nu afecteze economia, da? Deci putem ori, ca acele zile de concediu să se deducă din zilele pe care le are angajatul în mod normal conform Contractului de muncă e o variantă, altă variantă este să fie compensate într-un fond de tip asigurări, cum e cel de șomaj, unde punem zile bune acolo bani, ca să le avem în zilele negre, sunt variante de gândit. Și trebuie și o aprobare cumva din partea angajatorului măcar parțială că avem meserii critice unde, dacă pleacă asistente, doctori, controlori de zbor, în concediu de a doua zi, automat că au dreptul acesta, avem probleme.

Deci haideți să, noi suntem de acord să se muncească serios să se găsească o soluție care să fie rezonabilă și să o adoptăm cât mai rapid și Guvernul să ne spună dacă mai are nevoie și de alte acte normative din partea Parlamentului, mai ales că nu are dreptul de a da Ordonanțe de urgență în prezent.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Domnul lider Pașcan.

Domnul Emil-Marius Pașcan:

Mulțumesc domnule președinte.

După cum știți Partidul Mișcarea Populară a pledat consecvent în ultima perioadă pentru asigurarea unui Guvern stabil.

Rămânem absolut pe aceeași direcție, cred că și Florin Roman are dreptate dar nu ne împiedică nimeni să-i invităm pe reprezentanții Guvernului și mâine chiar și joi până la ora 15,00 și să găsească cea mai bună formulă pentru a promova acel act normativ încât să fie de folos și să nu pericliteze nici funcționarea economiei.

Deci, ceea ce spunea și colegul Pambuccian este corect. Până când vom avea un Guvern stabil învestit, va trebui să asumăm noi prerogative în locul acestuia pentru a ajunge la o soluționare echitabilă, credem că sănătatea românilor e mai presus de orice și vedeți că ceea ce se întâmplă azi în Italia, va veni și în România dacă nu luăm măsurile serioase și la timp.

Noi chiar pledăm pentru situații de urgență, declarat, în momentul acesta în România.

Mulțumesc!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Și eu vă mulțumesc.

Domnul Victor Ponta, vă rog!

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Domnule președinte, înțeleg că discuțiile la microfon înregistrate, au un caracter instituțional și din acest punct de vedere vreau să facem trei precizări.

Primul, văd cu excepția liderului Grupului PNL că ceilalți lideri de grup sunt de acord ca mâine sau cel târziu joi...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

De aceea am și lăsat pe toată lumea să vorbească.

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Ați procedat foarte corect.

Dar vreau să spun, să rămână pe stenogramă, dacă am înțeles eu corect cu excepția Grupului PNL, toți ceilalți sunt de acord că trebuie să votăm această Lege.

Al doilea lucru, din nou cu excepția Grupului PNL, "noi nu vrem să moară oameni ca să scăpăm de acest Guvern", ei sunt specialiști la așa ceva, am citat, vă pun și ghilimele pe bandă, ca să știți la ce mă refer.

Ieri, când am cerut, mai mulți lideri politici, suspendarea școlilor, au ieșit cei de la PNL că nu trebuie, seara le-au suspendat, bine au făcut!

Acum când cerem toți să găsim o soluție pentru părinții care stau cu copii, ei nu sunt de acord, o să fie de acord. Din fericire se răzgândesc.

Deci, apropo de prezență, sunt convins că vor fi toți liberalii joi la vot să-și voteze Guvernul, să nu lipsească Doamne ferește vreunul dintre ei, ca să îl știm și noi pe acela care lipsește, că nu vrea să-și voteze Guvernul.

Și trei, vă rog frumos, solicit oficial pe bandă, Secretariatului general, să verificăm la plen, domnul vicelider Petric, mi-a spus că propunerea de retrimitere aparține în plen șefului Grupului PSD, domnul Simonis.

Și aș vrea și eu să știu, care dintre cei doi, că nu pot să aibă amândoi dreptate.

Și putem să verificăm pe stenogramă, cine a cerut retrimiterea, cred că domnul Iordache conducea ședința și poate-și amintește de la cine a venit cererea de retrimitere.

Mulțumesc!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Mulțumesc!

Domnul Roman.

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Mulțumesc, domnul ...

Domnul Victor-Viorel Ponta:

De ce minți pe bandă?

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Am zis că a avut inițiativa.

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Domnul președinte?

Domnul Florin-Claudiu Roman:

... mulțumesc foarte mult domnule președinte.

Tot pentru a rămâne pe bandă, vreau să se înțeleagă foarte... adică am înțeles astăzi de ce PRO România a votat împotriva decontării navetei elevilor, pentru că s-au închis școlile și s-au gândit colegii de la PRO România, că elevii din România nu mai au nevoie de decontarea navetei.

În altă ordine de idei, în altă ordine de idei, eu îmi amintesc foarte bine momentul zilei de azi dimineață, când am discutat în prezența domnului Iordache, și știm foarte bine că domnul Petric a fost cel care a venit cu această propunere, adică asta ar însemna, adică se insinuează că am fi mincinoși liderii de grup care am participat acolo. Ceea ce din punctul meu, păi am spus domnul Petric.

Ceea ce din punctul meu de vedere, nu este în regulă.

În altă ordine de idei, aș dori să mai spun un lucru, că a insistat domnul Ponta, că nu susținem, ba mai mult decât atâta, susținem să facem discuția joi.

Tot ceea ce am rugat, a fost să chemăm și reprezentanții Guvernului, să chemăm și reprezentanții mediului de afaceri, pentru că și aici va fi un impact. Să discutăm cu toată lumea.

Și, mai mult decât atâta domnule președinte, v-aș ruga să, dar o să propun asta la Comitetul liderilor să discutăm joi și acel proiect de Lege 43/2020, prin care comunitățile locale pot suporta acolo unde au posibilitatea, parte din plata bonei, la nivel local.

Adică această povară, trebuie să o împărțim și să găsim într-adevăr cele mai bune soluții.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Și eu vă mulțumesc.

Am o rugăminte: închideți dumneavoastră microfonul, vă rog? Mulțumesc mult.

Haideți să ridicăm nivelul! Discuția e serioasă și proiectul de lege este unul serios.

Întotdeauna... știm cu toții practica parlamentară în care mai mulți lideri discută între ei, iau o hotărâre și unul dintre ei merge la microfon. De obicei, liderul grupului cel mai mare. N-are rost să mai intrăm, și am închis treburile cu domnul Simonis și cu domnul Petric.

Vă rog frumos să nu mai intrăm pe acest subiect!

Ce doresc eu de la dumneavoastră, dacă tot v-ați asumat să spuneți și la microfon... domnul Simonis, dacă tot v-ați asumat să spuneți la microfon trimiterea, vă rog să propuneți un program al comisiilor avizatoare, și când avem dezbatere și când avem vot final. Această săptămână.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Domnul președinte, Comitetul liderilor este cel care stabilește programul de comisii și programul pentru plen.

După ședința Biroului permanent, vom discuta despre acest program.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Programul de lucru.

La programul de lucru aveți propuneri? Am modificare?

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Iertați-mă, eu de asta am deschis discuția, că suntem la programul de lucru! Că altfel nu deschideam discuția. Și ați zis săptămâna viitoare, deci înțeleg că avem ședință de plen săptămâna asta.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Domnul președinte!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Acesta e programul de lucru pe săptămâna viitoare.

Comitetul liderilor poate să propună.

Dacă propuneți acum, nu mai facem un Birou permanent să aprobăm acel program.

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Asta-i problema. Deci, dacă ridicați Biroul permanent, noi degeaba propunem în Comitetul liderilor, că nu mai avem Birou permanent!

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Domnul președinte!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Nici o problemă, eu nu ies din cuvântul Comitetului liderilor.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Eu vă spun așa: (...) am o satisfacție deosebită când îl învăț pe domnul Ponta proceduri și regulament. Comitetul liderilor aprobă programul propus de Biroul permanent sau, în lipsa acestei propuneri făcute de Biroul permanent, aprobă ce program dorește Comitetul liderilor. Punct.

Domnul Ponta, veniți după ședință să discutăm!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Supun votului dumneavoastră programul de lucru pentru săptămâna viitoare.

Cine este pentru?

Împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 9 martie 2021, 6:36
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro