Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe feb. 2009 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 16 februarie 2009 ora 13:00

4. Solicitare din partea Grupului parlamentar al Minorităților Naționale
la Comisia juridică, de disciplină și imunități și la Comisia permanentă a Camerei Deputaților și Senatului privind Statutul Deputaților și al Senatorilor, organizarea și funcționarea ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului consultă

Solicitare din partea Grupului parlamentar al Minorităților Naționale Doamna Roberta Alma Anastase:

Există o solicitare din partea Grupului parlamentar al Minorităților Naționale, care vă roagă să urgentați clarificarea statutului membrilor săi în ceea ce privește Colegiul național atribuit acestora.

Domnul Varujan Pambuccian:

Doamnă președinte, stimați colegi, cererea este una, până la urmă, cât se poate de logică și decurge din spiritul în care a fost înscrisă în Legea electorală. Noi nu avem cum să reprezentăm, la nivel de colegiu electoral, o minoritate, dintr-un motiv simplu, pentru că minoritatea nu trăiește în rezervații, nu este localizată strict la nivelul unui colegiu electoral. Din acest motiv, prin Legea electorală, am dat posibilitatea ca organizațiile care doresc să reprezinte în Parlament minorități naționale, să aibă o reprezentare națională, pentru că minoritatea trăiește pe întregul teritoriu al României. Lucrul acesta a fost consemnat și în certificatele pe care le-am primit de la Biroul electoral central, unde se specifică faptul că suntem aleși la nivel național. Și am vrea că această specificare să se facă și la nivelul legitimațiilor pe care le avem și lucrurilor care sunt scrise pe site în legătură cu reprezentarea noastră ș.a.m.d., adică tot ceea ce ține de documentele administrative.

Este firesc să fie așa pentru că, repet, reprezentarea noastră este o reprezentare a întregii minorități care locuiește pe teritoriul României.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc mult, domnul Barbu.

Domnul Gheorghe Barbu:

Este o notă care însoțește solicitarea domnului Pambuccian. În legea privind alegerea Camerei Deputaților și Senatului nu se face trimitere la nici un colegiu național, ci se face referire doar la colegiu uninominal. Aș vrea să vă spun că, cel puțin în accepțiunea juriștilor noștri, referirea la nivel național, cum este certificat, se face, de fapt, pentru că s-a repartizat în faza a doua de redistribuire a mandatelor la nivel național și s-a înmânat de către Biroul electoral central.

Aș vrea să observați că am anexat procesul verbal al Biroului electoral central și am să iau un exemplu de aici .... Asociația Liga Albanezilor din România - Manolescu Oana ... în dreptul dumneaei scrie ... Circumscripția electorală Suceava, Colegiul nr.5... Pe această bază s-a și adoptat și hotărârea de validare a doamnelor și domnilor deputați a Camerei Deputaților, același lucru se indică, colegiul și circumscripția electorală în care se găsește.

Aș vrea, de asemenea, să vă informez că, din punct de vedere administrativ, nu s-a schimbat absolut nimic, în sensul că toate drepturile sunt prevăzute de lege și față de legislatura anterioară nu s-a schimbat absolut nimic. Mă refer aici la birouri parlamentare, dumnealor pot să deschidă fără aprobarea Biroului permanent, la deplasări, la altele decât suma forfetară. Deci din acest punct de vedere nu este nici o problemă.

Domnul Varujan Pambuccian:

Vreau ca să fie foarte limpede lucrurile acestea. Evident că nu este nici o problemă în ceea ce privește tratamentul administrativ, legat de tot ceea ce spunea domnul secretar general, de deplasări, de birouri. Da, lucrul acesta îl știu.

Solicitarea nici măcar nu are legătură cu acest lucru, de nici un fel. Solicitarea are legătură cu ducerea unui principiu care pleacă din Legea electorală, este acceptat de Biroul electoral central și tocmai de aceea pe toate certificatele colegilor care au participat din partea partidelor nu este scris ca la noi. Este scris colegiul pe certificatul respectiv și vrem să ducem lucrul acesta până la capăt.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Doamnă președinte,

Stimați colegi,

Eu unul am lucrat destul de mult la această lege, chiar dacă nu am prea fost de acord cu forma adoptată. Legea respectivă are mai multe prevederi specifice pentru minoritățile naționale. Dacă noi, ceilalți candidați pentru deputăție am depus, adică partidul sau organizația a depus într-o circumscripție electorală candidatura noastră, arătând totodată și colegiul unde dorim să candidăm, organizațiile minorităților naționale au depus aceste hârtii la Biroul Electoral Central, nici măcar la nivelul unui județ.

Domnul Varujan Pambuccian:

Exact ce am specificat noi în cerere, colegiul național. Așa arăta de la început.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Și fără să arate un colegiu în care candidează. Deci, dacă ceilalți colegi ai noștri care și-au primit mandatul ca urmare a fazei a treia de distribuire, adică la faza națională pe colegii a voturilor însumate la nivel național și aceste mandate au venit ca urmare la acele proceduri prevăzute în lege unuia sau altuia din colegiu, în cazul colegilor noștri de la minorități nu a existat niciodată. Nici nu știu cum și de unde și-a dat cineva seama că unul dintre ei sau altul a candidat într-o circumscripție sau alta sau într-un colegiu sau altul. După faza de contestație, etc., etc. când au fost trimise aceste hârtii de la Biroul Electoral Central la toate județele și au fost puși oamenii. Deci, nu se justifică cele spuse aici. Ei au un statut special și primesc mandate peste mandatul care rezultă în urma însumării colegiilor și nici măcar nu sunt în situația acelor colegi care primesc un mandat în plus într-o circumscripție, pentru că așa au revenit din cauza acelor voturi cu jumătate plus unul la anumite colegii.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Albu.

Domnul Gheorghe Albu:

Doamnă președinte,

Stimați colegi,

Noi am discutat de multe ori sau cel puțin am ascultat de multe ori această problemă, dar nu cred că Biroul permanent și staff-ul tehnic sunt cei care trebuie să rezolve această treabă. Eu o spun ca primă impresie, neavând cercetarea făcută pe documente. Se pare că se creează două tipuri de deputați: deputați care răspund în circumscripție; acolo reprezintă 30-40.000 de oameni și alții care reprezintă poporul român în ansamblu, țara în ansamblu. Iarăși este o problemă - nu știu dacă este bine sau este rău, nu îmi dau seama. Haideți să - nici nu știu unde - nu Curtea, Comisia juridică măcar să dea o soluție. Cineva să dea o soluție calificată, pentru că nici staff-ul tehnic, nici noi nu putem da această soluție.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Bogdan Olteanu.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc. Cred că domnul Albu a ridicat problema fundamentală. Da, sunt două categorii de deputați, pentru unii sunt aleși potrivit unei reguli foarte clare - Legea electorală, care se poate schimba în timp - , iar alții care reprezintă prioritățile naționale sunt aleși în baza unei prevederi constituționale, este art.62, alin.(2) care spune: "Cetățenii unei minorități naționale pot fi reprezentați numai de o singură organizație", respectiv o singură persoană. Cetățenii minorității naționale sunt reprezentați. Cetățenii României, chiar dacă fundamental și principial, noi suntem o reprezentanță națională, nu sunt reprezentați de fiecare dintre noi, noi îi reprezentăm direct, conform legii, pe cetățenii din colegiu, în actualul cadru legislativ.

Conform Constituției însă, întreaga minoritate națională, armeană, greacă ș.a.m.d. este reprezentată de parlamentarul său. Pornind de aici, cred că trebuie să facem acest gest, care, sigur că este și cutumiar, sigur că este și de eleganță, dacă vreți, dar după părerea mea este și constituțional. Dânșii, nu exercitarea administrativă au mandatul. Sigur că există înțelegere, pot să-și deconteze deplasările în toată țara ș.a.m.d., dar în exercitarea politică a mandatului, atunci când se duc la prefecturi, atunci când au ieșiri publice, când se duc să se întâlnească cu reprezentanții autorităților din plan local oriunde în țară. Deci, reprezintă minoritatea și este ciudat să fie întrebați: domnule coleg Mircovici, dar ce cauți dumneata în Cluj, că dumneata ești deputat de Timiș? Domn’le, știți că există o anumite reținere și că în general, te întreabă dacă nu ești., dacă ai competențe prin zona respectivă, pentru că există această localizare a parlamentarilor. De aceea, poate dăm la Comisia de statut al parlamentarului sau Comisia juridică, dar - și părerea mea este că - pe fond totuși, ei, conform Constituției, nu au dreptul, ci obligația de a avea o reprezentare națională, din păcate, spre deosebire de noi.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Eu vă propun să nu mai continuăm foarte mult discuțiile, ținând cont că mai sunt câteva minute până începe ședința comună a Senatului cu Camera, a Birourilor Permanente comune. V-aș propune să o trimitem către Comisia de statut.

Domnul Gheorghe Barbu:

Către Comisia juridică și de validare.

Domnul Ioan Oltean:

Dacă îmi permiteți. Nu este o chestiune de funcționare a Camerei Deputaților, este o chestiune de statut. Sigur, nu vreau să intru în fondul problemei, deși nu cred că putem merge pe formula de Colegiu național, care, la prima vedere, înseamnă altceva. De aceea, eu v-aș propune, doamna președinte, să abilităm cele două comisii - de statut și Comisia juridică - pentru a avea un punct de vedere cât mai autorizat în ce privește statutul pe care pot să-l aibă deputații care reprezintă, în mod obligatoriu mi se pare, unanimitatea - nu este specifică Camerei Deputaților, pentru că acest lucru trebuie clarificat.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Cine este de acord să trimitem Comisiei de statut și Comisiei juridice această solicitare pentru punct de vedere?

Cine este pentru?

Voturi împotrivă?

Abțineri? O abținere. Vă mulțumesc mult.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 20 septembrie 2020, 9:04
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro