Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe feb. 2021 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 17 februarie 2021 ora 13:13

6. Sesizare depusă de domnul deputat Ciprian Titi-Stoica cu privire la desfășurarea ședinței Comisiei pentru regulament din data de 15.02.2021
se trimite domnului vicepreședinte Laurențiu-Dan Leoreanu și Comisiei juridice, de disciplină și imunități pentru formularea unui punct de vedere consultă

Sesizare depusă de domnul deputat Ciprian Titi-Stoica cu privire la desfășurarea ședinței Comisiei pentru regulament din data de 15.02.2021 Domnul Ludovic Orban:

Punctul 6 - Sesizare depusă de domnul deputat Ciprian Titi-Stoica cu privire la desfășurarea ședinței Comisiei pentru regulament din data de 15.02.2021.

Vă propun...

Spuneți, vă rog, domnule lider.

Domnul Gabriel Andronache:

Domnule președinte, am de făcut câteva precizări.

Pe lângă faptul că afirmațiile din această sesizare sunt în mod grosolan false, ședința a avut loc pentru că dânsul a participat la acea ședință.

Potrivit Regulamentului Camerei Deputaților, ședințele comisiilor, în urma unei Decizii a Curții Consituționale, se pot desfășura în prezența colegilor care participă la acea ședință, nu este necesar cvorum în privința aceasta. Mai mult decât atât, cu privire la votul care a fost dat în Comisia de Regulament, există o procedură aprobată de Biroul permanent al Camerei Deputaților, din 22.04.2020, care arată că deputații care nu pot fi prezenți din motive obiective își pot exprima, în contextul pandemiei, votul prin telefon, prin apel telefonic, ceea ce s-a și întâmplat.

Pe cale de consecință, chestiunile... formal, în mod evident, sesizarea trebuie analizată de Comisia juridică, de disciplină și imunități. Dar am ținut să exprim aceste aspecte, pentru că, v-am zis, există o procedură clară care permite chestiunea aceasta și chiar dau citire textului din procedură: "La solicitarea liderului de grup parlamentar, deputații care se află... și, de asemenea, deputații care se află în imposibilitatea de a intra în posesia tabletei sau de a-și exprima votul din motive tehnice își exprimă votul prin intermediul aplicației de audio-conferință sau prin apel telefonic nominal". Procedură aplicabilă, cum v-am spus, încă din aprilie 2020.

Domnul Ludovic Orban:

Da, mulțumesc.

Domnul George Nicolae Simion:

Bun, tot pentru că trebuie să fie menționat acest lucru, ședința nu a avut loc.

Nici prin video conferință, nici telefonic și așa mai departe. Ședința nu a avut loc, colegul de la UDMR a fost acolo, a zis că dacă nu este nicio ședință, atunci el se retrage.

Domnul Ludovic Orban:

Deci având în vedere această sesizare...

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Dacă-mi permiteți domnul președinte?

Domnul Ludovic Orban:

Da.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Subscriu celor spuse de liderul Grupului PNL, am fost informat și eu de președintele Comisiei de regulament, cu privire la respectarea procedurii ședința a avut loc, s-a luat legătura telefonică cu toți cei care sunt membri ai Comisiei, dar nu au putut să vină, s-a respectat Regulamentul.

Înțeleg excesul acesta de zel al unor colegi de la partidele mai noi în Parlament, și poate că trebuie să fim îngăduitori cu dânșii până învață toate procedurile astea și toate chestiunile regulamentare. Dar ...

Domnul Ludovic Orban:

Da.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Numai un pic, domnul președinte.

Domnul Gabriel Andronache:

... este membru al Comisiei de regulament...

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Numai o secundă, numai o secundă, să închei.

Domnul Ludovic Orban:

Finalizați, domnul Simonis, și o să îl invit pe domnul Ganț.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

O secundă, vă rog. Credeam că domnul Simion mă întrerupe, de aceea...

Totuși, limbajul din această sesizare nu e demn de Parlamentul României.

Mulțumesc.

Domnul Ludovic Orban:

Domnul Ovidiu Ganț.

Domnul Victor Ovidiu Ganț:

Vă mulțumesc domnule președinte, stimate colege, stimați colegi.

Eu sunt membru al Comisiei de regulament, vreau să vă spun că domnul președinte Șimon m-a contactat telefonic, mi-am exprimat votul prin telefon, în consecință susțin afirmațiile domnilor Andronache și Simonis, care au relatat exact ceea ce s-a întâmplat.

Vă mulțumesc frumos.

Domnul Ludovic Orban:

Mulțumesc mult.

Având în vedere că există această sesizare...

Domnul Andronache, nu facem noi acum analiză.

Deci există Comisia juridică, de disciplină și imunități, coordonată de domnul vicepreședinte Laurențiu Leoreanu...

Domnul Gabriel Andronache:

E adevărat, dar vreau să întreb cum a votat AUR împotriva proiectului, dacă asta apare în procesul-verbal consemnat?

Domnul George-Nicolae Simion:

Bun, domnul Andronache, și probabil continuăm la Comitetul liderilor, dumneavoastră ...

Domnul Ludovic Orban:

Am rugămintea să îmi permiteți să vă dau cuvântul, când vreți să luați cuvântul.

Mulțumesc.

Vă rog, domnul lider.

Domnul George-Nicolae Simion:

Mulțumesc domnule președinte.

O să discutăm la Comitetul liderilor însă, o ședință, ca să fie întrunită, bănuiesc că e necesar să existe o dezbatere între cei prezenți.

A existat doar un telefon, sau o adresare directă a președintelui către membrii Comisiei individual. Nu a avut loc ședința. Dacă parlamentarii cu o mai mare experiență spun că lucrul acesta este normal, luăm act și ne vom desfășura și noi activitatea mai departe, în acest sens.

Mulțumesc.

Domnul Ludovic Orban:

Mulțumesc.

Având în vedere că este o situație care-i depusă, eu vă propun să rugăm pe domnul vicepreședinte Leoreanu, coordonatorul Comisiei juridice, de disciplină și imunități ca, împreună cu comisia, să ne prezinte un punct de vedere privitor la această sesizare.

Următorul punct pe ordinea de zi.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 17 august 2022, 13:12
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro