Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe feb. 2021 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 17 februarie 2021 ora 13:13

8. Memorandum Intern: Stabilirea numărului de persoane care pot fi angajate pe durată nedeterminată în cadrul Grupului parlamentar PSD
aprobat consultă

Memorandum Intern: Stabilirea numărului de persoane care pot fi angajate pe durată nedeterminată în cadrul Grupului parlamentar PSD Domnul Ludovic Orban:

Ultimul punct pe ordinea de zi este Memorandumul Intern privind stabilirea numărului de persoane care pot fi angajate pe perioadă nedeterminată în cadrul Grupului parlamentar PSD.

Am înțeles că e o înțelegere la nivelul liderilor.

Cine-i pentru? Cine-i împotrivă? Cine se abține?

În unanimitate votat.

Dacă mai aveți intervenții?

Spuneți, domnul Simonis.

Domnul Ovidiu Victor Ganț:

Domnule președinte!

Domnul Ludovic Orban:

Da, vă ascult, domnul Ganț.

Domnul Ovidiu Victor Ganț:

Am o rugăminte, să clarificăm pentru toți colegii care nu sunt în București în momentul de față: ședința plenului reunit are loc pe tableta STS. E adevărat?

Domnul Ludovic Orban:

Anunțul făcut de doamna președinte al Senatului, Anca Dragu, privitor la convocarea ședinței, a fost că va fi ședință mixtă, hibrid, cu prezentă fizică și on-line.

Acum nu știu la Senat care e procedura.

La Cameră, normal, noi utilizăm tabletele.

Senatul abia în actuala legislatură a distribuit tabletele și nu știu exact din punct de vedere tehnic care e situația.

Spuneți, domnul Andronache.

Domnul Gabriel Andronache:

Domnule președinte, nu va fi posibil să votăm pe tablete tocmai din cauza incompatibilității sistemului Senatului cu ceea ce se întâmplă în sala de plen a Camerei Deputaților.

Procedura propusă va fi prin ridicare de mână.

Domnul Ludovic Orban:

Da.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Domnule președinte, dacă-mi permiteți?

Eu auzisem de dimineață de această procedură.

Poate că ar trebui să nu vă spun de aici, să vă spun de la tribuna Camerei, dar vă spun de aici, am să fiu elegant.

Ne vom împotrivi unui astfel de sistem de vot, pentru că în acest fel nu se va evidenția cine votează pentru și cine votează contra, individual, pe persoane, împotriva pensiilor speciale. Va fi o majoritate de două sute și nu știu câte voturi, nimeni nu va ști cine e pentru, cine e contra. Noi vom spune că...

E corect ce spunem.

Domnul Ludovic Orban:

Nu, ascultați-mă!

Domnul lider! Putem, pe votul pe proiectul... în cazul în care se va finaliza raportul și va fi... va fi pe ordinea de zi că exisă un consens în cadrul Birourilor permanente reunite.

Tehnic, domnul Secretar general, trebuie să ne dați explicații tehnice legate de vot.

Domnul George Ionuț Dumitrică:

Din păcate, implementarea sistemului STS la Senat a fost foarte târzie, știți bine că anul trecut Senatul nu a folosit deloc tabletele STS. Prin consecință, acest lucru ne pune în imposibilitatea tehnică de a folosi cele două sisteme în momentul de față, fără a avea teste făcute pentru a exprima în mod corect voturile, fără a avea riscul de a denatura votul în vreun fel.

Mai există și varianta, dacă liderii o acceptă, a unui apel nominal pe acele voturi, în cazul în care apar...

Domnul Ludovic Orban:

Da. Am rugămintea liderii să se consulte între ei și, dacă puteți degaja o formă de vot pe subiectul ăsta.

Pe celălalt vot, cu mâna pe sus e în regulă pentru că n-avem chestiuni...

Votul cu buletine e vot secret, dar și acolo e o formulă negociată în care nu există vot competitiv, să spun, Putere-Opoziție.

Domnul Ganț, voiați să interveniți?

Domnul Ovidu Victor Ganț:

Voiam să întreb totuși încă o dată: noi, în on-line, cum vom vota efectiv?

Domnul Ludovic Orban:

Păi, se poate, tehnic, dacă se votează... cei care nu sunt prezenți fizic, cum votează? Domnul secretar general.

Domnul Benedek Zacharie:

Dacă-mi permiteți!

Domnul Ludovic Orban:

Vă ascult.

Domnul Benedek Zacharie:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Păi, și până acum s-a votat, au fost sunați cei care n-au fost prezenți în sesiunea trecută și atunci se pot suna, se pot apela telefonic.

Domnul Varujan Pambuccian:

Domnule președinte, dacă-mi dați voie!

Varujan Pambuccian sunt.

Dar se poate să votăm totuși pe tabletă și cineva de la Cameră să facă suma voturilor și să dea rezultatul; și voturile se consemnează ca voturile la Camera Deputaților, să spunem.

E un procedeu foarte simplu și câștigăm timp în felul ăsta.

Domnul Ludovic Orban:

Bine.

Ultima intervenție.

Hotărâm noi acuma ce facem în plenul Camerei Deputaților.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

E importanță discuția, pentru că din punctul meu de vedere propunerea avansată de liderul Grupului minorităților e una bună, întrucât varianta aceea cu luat prin telefon vă reamintesc...

Domnul Varujan Pambuccian:

Durează.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Dincolo că durează, deja sunt câteva sesizări la CCR care încă n-au fost judecate, unele chiar de către președinte depuse, și s-ar putea să ne trezim că va fi neconstituțional tocmai pentru că l-am luat prin telefon.

Adică, dacă ne-am hotărât cu toții că vrem să eliminăm pensiile speciale, haideți s-o facem într-un mod regulamentar, să nu cumva să fim atacați după aia pe chestiunea asta.

Domnul Ludovic Orban:

În regulă.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Și mai am un punct.

Domnul Varujan Pambuccian:

Și eu aș mai avea un punct.

Domnul Ludovic Orban:

Președintele Senatului, care a condus ședința BPR-ului și va conduce și aici această ședință de plen, a spus că ședința va fi hibrid, și fizic și on-line.

Urmează, tehnic, Secretariatul General al Camerei și cel al Senatului, până la ora începerii ședinței, să hotărâți cum se face acest...

Spuneți, domnul Simonis.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

În ședința precedentă s-a luat decizia, Biroul permanent, așa am înțeles eu, ca cei care sunt în conducerea comisiilor permanente să își desfășoare activitatea, de asemenea în sistem mixt, on-line și fizic.

Nu s-a dat un vot în sensul acesta, iar comisiile, în continuare, refuză să facă aceste convocări în format fizic.

Rugămintea mea este să dăm și un vot, să trimitem această decizie către președinții comisiilor permanente, pentru că dacă doar discutăm, nu ne ascultă.

Domnul Ludovic Orban:

Votul mixt în comisiile permanente, da?

Supun votului această propunere.

Nu e pe ordinea de zi dar cred că putem conveni de comun acord că dacă nu am materializat prin voce, o materializăm printr-o decizie.

Cine este pentru? Cine-i împotrivă? Cine se abține?

Vă mulțumesc.

Cu acestea ...

Domnul Varujan Pambuccian:

Domnul președinte aș vrea și eu să intervin cu o problemă.

Domnul Ludovic Orban:

Da, vă ascult, domnul Pambuccian.

Domnul Varujan Pambuccian:

Care este una generalizabilă. Este situația domnului deputat Zisopol, care din motive obiective, nu a putut să depună jurământul.

Eu am încercat să fac demersuri - să zic administrativ - dar cred că trebuie făcut demersul acesta și la nivelul Biroului permanent.

Dânsul a depus jurământul la o distanță de o lună și un pic față de momentul în care a fost validat, pentru că a avut COVID, s-a izolat, nu a venit în ședința în care s-a depus jurământul și următoarea ședință a fost, știți și dumneavoastră, la începutul lunii acesteia.

În consecință, dânsul nu a mai primit nici un drept bănesc, nici dânsul, nici cei de la birourile parlamentare. Ori lucrul acesta este absurd, pentru că nu a fost o chestiune care să fie legată de vreo eroare, este o chestiune obiectivă legată de o boală pe care a avut-o, și de o interdicție pe care a avut-o în consecință plecând de la boala respectivă, și dacă stăm să ne gândim fiecare dintre noi, are un interval de câteva zile între momentul în care este validat și momentul în care depune jurământul, interval în care drepturile acestea bănești curg fără nicio problemă.

Deci după părerea mea este o chestiune care ar trebui să fie rezolvată, nu știu dacă printr-o modificare a Regulamentului, nu știu în ce fel, dar trebuie rezolvată, pentru că este o nedreptate care i se face acestui om.

Vă mulțumesc.

Domnul Ludovic Orban:

Am înțeles.

O să ne gândim dacă vreți puteți formula o solicitare în acest sens, dacă există vreo soluție ne gândim, dacă nu, asta e.

Vă mulțumesc.

Declar închisă ședința Biroului permanent, ne vedem în plen la ora 14,00.

Vă mulțumesc.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 24 mai 2022, 14:38
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro