Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe mar. 2009 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 30 martie 2009 ora 13:30

21. Memorandum intern: Solicitare Realitatea TV-amplasare ministudiouri la P1
aprobat consultă

Memorandum intern: Solicitare Realitatea TV-amplasare ministudiouri la P1 Doamna Roberta Alma Anastase:

.............................

Avem o solicitare din partea postului de televiziune Realitatea TV cu privire la amplasarea unor ministudiouri la P1 pentru realizarea unor emisiuni de dezbatere de la Camera Deputaților în fiecare zi, de luni până miercuri, precum și în zilele și la orele în care evenimentele de la Camera Deputaților impun o desfășurare jurnalistică mai amplă.

Domnul Marton Arpad, vă rog.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Doamna președintă, am avut o dezbatere în vechea legislatură privind o solicitare a unor bănci de a înființa niște sedioare aici, în Camera Deputaților, pentru a avea o activitate aici, când s-a decis în Biroul permanent că, dacă într-adevăr avem un spațiu oarecare pe care îl putem afecta acestei activități bancare, să o scoatem, să vină toate băncile care doresc, eventual la licitație, că așa prevede legislația românească - atât cea referitoare la licitații, pentru a pune astfel de teritorii publice de fapt la-ndemâna unor societăți comerciale, și pe de altă parte și legislația privind concurența.

Eu am ridicat această problemă de mai multe ori legată de televiziunile particulare care sunt toate, din punct de vedere legislativ, societăți comerciale. Sunt cel puțin zece astfel de societăți comerciale care au o astfel de activitate, și probabil că și dânșii ar dori să aibă o activitate de genul celei solicitate aici de către una din televiziuni și practicată și de un alt post.

Eu nu văd de ce Parlamentul României ar trebui să facă o discriminare între societățile comerciale care au o activitate de mass media electronică. De ce ar trebui să favorizeze unele societăți, să aibă la-ndemână o oră, două, trei, un spațiu fără ca să plătească chirie, fără ca să plătească pentru curentul electric consumat, iar alte societăți comerciale care au o activitate de aceeași natură să nu aibă aceeași posibilitate.

Deci eu cred că dacă în cazul băncilor am avut o modalitate - și nu știu dacă a fost salutară sau nu, ar trebui să avem aceeași decizie, deci să găsim care sunt acele spații pe care noi dorim să le afectăm unor astfel de acțiuni, să aducem la cunoștința tuturor acestor posturi de televiziune care doresc să se ocupe, prin mass media evident, să se facă publică și să fie scoase la licitație sau cum doriți, ca să aibă acces toate televiziunile care doresc o astfel de activitate.

Acesta mi se pare a fi corect. Altfel, oricare dintre celelalte posturi ne-ar putea ataca cum că noi favorizăm, și nu vreau să citez niște forme de etichetare a acelor societăți de către unele persoane publice.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Doamna Aura Vasile.

Doamna Aurelia Vasile:

Mulțumesc, doamna președintă.

Poate, știu eu, cu unele din ce a spus colegul meu aș putea să fiu de acord - să spunem pe zonele de dezbatere, dar nu pot să fiu de acord cu teza în sine. Deci în mapă eu nu văd decât cererea studioului Realitatea, și nu văd alte cereri de la alte posturi sau de la alte societăți comerciale, motiv pentru care nu sunt obligată să trec pe cineva strada dacă nu vrea să treacă strada.

Deci în acest moment am această solicitare a postului Realitatea TV. Ei vin cu o propunere pe care o îmbrățișez pentru că oricum ei există, oricum la toate evenimentele importante sunt în desfășurare și sunt cu acele ministudiouri în jurul plenului, în condițiile în care secretarul general ar putea să stabilească exact un loc unde ei pot să-și desfășoare activitatea. Plătesc, nu plătesc, cât se plătește curentul, unde se desfășoară, eu v-aș propune să îi dăm domnului secretar general posibilitatea pentru a discuta cu ei pe aceste probleme, iar grupul meu parlamentar este de acord cu solicitarea și cu această propunere de a face un ministudio, în condițiile în care imediat și la cald să se poată dezbate problemele parlamentare.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Ca să fiu sinceră, eu, uitându-mă pe solicitarea dumnealor, nu pot decât să vă rog să analizați și dintr-un alt punct de vedere pe care noi l-am discutat adesea, anume acela al creșterii imaginii noastre.

Poate aceasta este o oportunitate. Scrie că sunt invitați parlamentari și jurnaliști, deci cred că este bine să apreciem inițiativa.

Domnul Bogdan Olteanu.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

Două observații: prima - sunt convins că, dacă se ia o asemenea decizie, ea trebuie să fie aplicată tuturor celor care vor fi interesați să solicite, pentru că trebuie să tratăm în mod competitiv, și orice altă televiziune națională care va dori să instaleze un asemenea ministudio trebuie să aibă o asemenea posibilitate în momentul în care ar solicita.

În al doilea rând, nu știu câți bani fac televiziunile. Cel puțin cele de știri presupun că pierd bani, nu câștigă, și nu mă interesează de ce fac acest lucru, este problema dumnealor; dar, ca să fim realiști, ei oricum sunt aici, oricum realizează în condiții mai puțin elegante și decente genul de dialoguri pe care vor să le organizeze astfel. Cred că este mai potrivit să se organizeze într-un ministudio decât stând în picioare pe hol, alergând alții prin spate și așa mai departe, și cred că dacă tot este să privim realist în față, decât să plece parlamentarii până în partea cealaltă a orașului în studio, ceea ce fac oricum în momentul în care sunt invitați, mai bine lipsesc 5 minute din sală pentru a ieși în ministudio să dea o declarație și să se întoarcă în sală. Asta, și apropo de absenteism și de problemele de imagine legate de absențele din plen.

Televiziunile de știri nu-și fac în mod special programul astfel încât să nu țină dezbateri în timpul ședințelor de plen sau de comisii; dimpotrivă. În aceste condiții, cred că dacă reușim să aducem studioul mai aproape de Parlament, asta ne va ușura activitatea parlamentară, și n-o va îngreuna.

De aceea, noi vom susține această solicitare, cu rugămintea către Biroul permanent să fie de acord ca, în măsura în care vor apărea și alte solicitări similare din partea altor instituții media, ele să fie tratate în același mod.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Pambuccian.

Domnul Varujan Pambuccian:

Este foarte limpede că există o serie de avantaje, dar eu v-aș propune următorul lucru: este la fel de limpede că, în momentul în care un post de televiziune își va crea un asemenea ministudio, toate posturile de televiziune vor dori să aibă așa ceva sau multe vor dori. Și, atunci, eu v-aș ruga, doamna președintă, și aceasta este prima chestiune, să aflăm de la domnul secretar general dacă avem spațiu suficient pentru a putea satisface nevoile tuturor acestor televiziuni care vor dori să facă lucrul acesta. Altfel, suntem în mod evident într-o chestiune care frizează concurența, și oricine ar putea chiar să ne dea în judecată pentru faptul că am intervenit într-o chestiune de competiție pe o piață liberă între doi actori economici, favorizându-l pe unul dintre ei, în defavoarea celuilalt.

Eu spun următorul lucru: dacă mâine mai apar trei solicitări, aceasta era întrebarea: le putem rezolva?

Știu că știm și că putem enumera cu toții și putem să ne aducem aminte ce televiziuni există în România. Nu cred că asta este problema. Problema este alta: dacă mâine mai apar încă 3, 4, 5, putem asigura acest spațiu?

Este o întrebare la care trebuie să avem un răspuns pregătit, pentru că, altfel, intervenim într-o piață care este o piață liberă, în care actori privați pot fi avantajați sau dezavantajați de o conjunctură sau alta, și noi în felul acesta am avantaja pe unii în detrimentul altora.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Adrian Năstase, și după care doamna Aura Vasile.

Domnul Adrian Năstase:

Stimați colegi, vă aduceți aminte discuția în legătură cu un studio al Parlamentului. Atunci ați avut un anumit punct de vedere, și the best next, este foarte evident - deschiderea acestor studiouri aici, în Parlament.

Cealaltă variantă sigur că ar fi fost poate ceva mai costisitoare, poate că ar fi creat poate unele tensiuni cu unele dintre televiziunile de nișă, dar am luat o decizie în legătură cu această chestiune, așa că la acest moment nu cred că ne mai putem opune unor solicitări de acest gen care merg pe ideea unei transparențe și din partea noastră și mai ales a posibilității de a angaja dezbateri cu parlamentarii, nu doar imagini cu parlamentarii care dorm în sală pentru aceste televiziuni.

Cred, însă, că într-adevăr observațiile care s-au făcut aici, în sensul că trebuie să rămânem deschiși și pentru alte eventuale decizii și alte solicitări, sigur, însă, pe care trebuie să le examinăm individual, tocmai pentru a evita, știu eu, anumite solicitări extravagante, fiind, în sfârșit, oameni sau televiziuni care n-au legătură cu dezbaterile parlamentare; la aceasta m-am referit.

Și, atunci, și eu sunt în favoarea și pentru acceptarea acestei solicitări, pornind de la decizia noastră anterioară și ținând seama de faptul că într-adevăr pentru Parlament, iată, apare un interes suplimentar care cred că este benefic.

Doamna Aurelia Vasile:

Doamna președintă, eu vroiam să vă solicit să supuneți la vot această solicitare, și din nou spun colegului că, dacă cineva nu vrea să treacă strada, nu-l trec strada. Deci avem o solicitare și discutăm pe această solicitare. Să supunem la vot.

Domnul Ioan Oltean:

Doamna președintă, dacă îmi permiteți, sigur, supunem la vot o chestiune practică. Vă rog să observați că oricum principalele televiziuni de știri realizează transmisii directe de la principalele evenimente care se derulează în Parlamentul României.

Faptul că le creăm posibilitatea de a-și ordona mai bine studiourile, de a-și face o planificare din timp a transmisiilor, eu cred că este un lucru pe care trebuie să-l încurajăm. Venim în întâmpinarea dorințelor lor, dar în același timp venim și în întâmpinarea dorinței noastre de a asigura o transmisie corectă a evenimentelor din Parlament și mai ales din Camera Deputaților și a parlamentarilor care vor să aibe posibilitatea de a interveni și de a participa la aceste ministudiouri. De aceea, cred că nu este nici un fel de reținere față de solicitarea pe care a făcut-o Realitatea și, în același timp, cred că există suficientă disponibilitate ca în continuare celelalte televiziuni, dacă vor solicita, să aibă aceeași susținere din partea noastră.

Domnul Gheorghe Albu:

Doamna președintă, eu cred că încerc să văd evident partea plină, care nu înseamnă numai 50% - poate mai mult, a paharului, și cred că, cu aprobarea acestei solicitări și a celorlalte care probabil vor veni, rezolvăm puțin și situația de aici, din holul central al Parlamentului. Atunci, probabil, se va organiza treaba pe partea de televiziuni mult mai bine. Nu vor mai fi nevoiți reporterii să stea în aceste condiții care nu sunt foarte confortabile și, atunci, sper că într-adevăr vom rezolva și această problemă odată cu aceste studiouri, cu găsirea unui spațiu corespunzător.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Am înțeles că întrunește, să spunem, majoritatea opțiunilor, dar pentru corectitudine, rămân, totuși, câteva idei, dintre care una, cea mai importantă, că suntem deschiși și altor solicitări, pe care le vom analiza caz cu caz. Cine este pentru? Voturi împotrivă? Un vot împotrivă. (Domnul Kelemen Hunor). Abțineri? Nu sunt.

Vă mulțumesc. Mergem mai departe.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 20 septembrie 2020, 7:30
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro