Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe apr. 2009 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 1 aprilie 2009 ora 12:00

6. Scrisoare din partea domnului Alexandru Sassu, președinte - director general al Televiziunii Române
se trimite adresă domnului Alexandru Sassu, președinte - director general al Societății Române de Televiziune consultă

Scrisoare din partea domnului Alexandru Sassu, președinte - director general al Televiziunii Române Doamna Roberta Alma Anastase:

Avem o scrisoare din partea domnului Alexandru Sassu, care este președinte - director general al Televiziunii. Dânsul ne anunță că Societatea Română de Televiziune este pregătită să difuzeze în direct lucrările Senatului și Camerei Deputaților și ne roagă să analizăm propunerea aceasta și, în cazul în care suntem interesați, să desemnăm o persoană din partea instituției care să colaboreze cu specialiștii din TVR.

(Domnul Mircea-Nicu Toader intră în sala de ședință)

Doamna Roberta Alma Anastase:

Iată că avem și majoritatea.

Domnul Gheorghe Albu:

Este o ofertă sau este o cerere de ofertă până la urmă?

Adică este vorba dacă el să se pună la dispoziție și noi să îi propunem o variantă, sau dacă el vrea să filmeze sau să prezinte tot. Deci cred că ar fi oportun să desemnăm.

Practic, ar trebui să desemnăm o persoană care să stea de vorbă.

Domnul Ioan Oltean:

Doamna președintă, eu propun să solicităm Secretariatului general al Camerei să ia legătura cu Televiziunea Română, să vadă în fapt ce vor să transmită - fiecare ședință în plen, sau selectiv ce dorim noi să le oferim, ce înseamnă aceasta ca și costuri, deci din punct de vedere financiar, și în funcție de acestea să ne pronunțăm îndată în momentul în care avem toate datele oferite.

Domnul Adrian Năstase:

Într-un fel, pentru că noi am aprobat pentru Realitatea o anumită facilitate, creează o anumită efervescență pe piața aceasta media și, cum scandalurile cele mai interesante sunt cele cu parlamentari, în felul acesta Televiziunea publică își redescoperă rolul educativ.

Problema este că noi ar trebui la acest moment să înțelegem cum dorim să abordăm diferitele formule, diferitele oferte care vor veni.

Practic, TVR-ul ar trebui să ne explice - au un canal special, o frecvență anume, vor să ne introducă, nu știu, pe TVR 2, și într-adevăr cred că ar fi bine ca cineva care se pricepe la aceste chestiuni împreună cu Secretarul general să ia legătura. Poate cineva de la Comisia de cultură, președintele comisiei, care cunoaște cumva și aspectele acestea legate de frecvențe, aspectele tehnice, și să înțelegem ce doresc.

Sigur, însă, vedeți că până la urmă ne întoarcem tot spre ideea acelui C-SPAN, a acelui canal de televiziune care să fi fost al Camerei și care după aceea, sigur că da, putea să funcționeze pe frecvențele TVR România și, sigur, cu moderatori de la diferite televiziuni. Dar este prea târziu să mai discutăm aceste lucruri, așa că la acest moment și eu sprijin ideea de a avea acest contact cu Televiziunea Română, dar să adăugăm alături de domnul secretar general și pe cineva din zona comisiei, președintele comisiei.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă rog.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, doamna președinte.

Este un proiect discutat de mai multă vreme. L-am discutat și cu domnul președinte Sassu și cu predecesorul lui în cursul mandatului trecut. Ca urmare a lipsei de resurse la nivelul Camerei Deputaților pentru a crea acel studio de televiziune al Camerei, aceasta a fost o a doua variantă alternativă la care m-am gândit la momentul respectiv. Sigur, birocrația unei instituții publice pare-se că a funcționat și a durat ceva până să se miște lucrurile în interior. Cred, însă, că este o idee bună. Au existat mai multe variante acolo - TVR 2 era vorba la un moment dat, pe urmă s-a vorbit despre TVR INFO. Există destul de multe canale ale Televiziunii publice în acest moment.

Cred chiar că ar trebui aici o implicare și la nivel înalt din partea Camerei pentru că, până la urmă, este o decizie politică, politică în cel mai curat sens al cuvântului, dacă pot să mă exprim astfel, de politică publică această difuzare a activității Camerei Deputaților.

M-aș gândi chiar dacă putem ca împreună cu Televiziunea publică să găsim acces și la anumite comisii și ședințe importante de comisie care au un caracter public și care sigur ar prezenta interes. Vă dau un exemplu - aceste ședințe legate de Coduri care se desfășoară în această perioadă, ședințele comisiilor legate de buget atunci când se discută bugetul.

Din punctul acesta de vedere, și eu cred că merită susținută această inițiativă și acum, când a venit, și să încercăm să facem acest parteneriat pentru acel canal C-SPAN al României cât mai repede.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Atunci, vă propun așa: să mă întâlnesc cu directorul Televiziunii. Eventual, domnule Bogdan Olteanu, haideți să facem împreună această întâlnire pentru că a fost un lucru pe care dumneavoastră, ca președinte, l-ați inițiat, și putem să facem împreună această întâlnire, după care, pe baza unei informări pe care o facem Biroului, în măsura în care agreați formula, să meargă către Secretariatul general, cu departamentul pe care îl aveți de comunicare, să vedem ce înseamnă și din punct de vedere tehnic.

Domnul Nicolăescu, vă rog.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Doamna președintă, v-aș face o propunere mult mai democratică, pornind de la ceea ce înseamnă până la urmă reflectarea în media și în Televiziunea națională a activității Parlamentului.

Preiau că în primul rând este vorba de o decizie politică, și numai după aceea ea devine o decizie tehnică, din punct de vedere al modului în care se poate realiza.

În consecință, eu v-aș ruga pe dumneavoastră să acceptați ca întâlnirea pe care doriți să o realizați cu președintele - director general al Televiziunii să se facă în prezența liderilor grupurilor parlamentare, tocmai pentru a întări caracterul politic al unei asemenea decizii, și după aceea, după o asemenea discuție, să se poată trece la pasul următor care poate fi tehnic.

Vă mulțumesc.

Domnul Dumitru Pardău:

Dacă îmi permiteți, cred că se omite ceva. În adresă se spune că ei sunt pregătiți să difuzeze atât lucrările Camerei Deputaților, cât și ale Senatului. Și, atunci, cred că ar fi mult mai bine să împuternicim pe cineva - fie pe domnul secretar general, dar să ia legătura întâi și cu cei de la Senat pentru a fi un pachet comun, dacă este posibil să se analizeze în felul acesta. Să vedem - poate se optează să transmită numai Senatul sau numai Camera Deputaților.

Domnul Gheorghe Albu:

Doamna președintă, haideți să rămânem la propunerea pe care ați făcut-o, pentru că deocamdată nu știm despre ce discutăm.

Haideți să vedem ce vrea, și după ce vedem ce vrea se stabilește un program cu liderii de grup. Vom vedea în funcție dacă realizăm sau dacă nu realizăm. Că, dacă nu realizăm, de ce să ne mai întâlnim?

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bun. Deci înțeleg că întrunește consensul Biroului permanent pentru ca eu împreună cu domnul Bogdan Olteanu să avem această întâlnire cu domnul Alexandru Sassu.

Trecem la următorul punct.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 25 septembrie 2020, 10:12
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro