Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe mai. 2009 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 25 mai 2009 ora 14:00

10. Scrisoare din partea domnului deputat Adrian Năstase, vicepreședinte al Camerei Deputaților
aprobată consultă

Scrisoare din partea domnului deputat Adrian Năstase, vicepreședinte al Camerei Deputaților Domnul Gheorghe Barbu:

Dacă-mi permiteți, voi spune o frază. Vă vom prezenta în cel mai scurt timp aceste date.

Mai există adresa domnului Adrian Năstase, care cred că trebuie să meargă către Secretarul general pentru a formula un punct de vedere asupra punctelor ridicate.

Domnul Adrian Năstase:

Exact. Eu am vrut numai să o distribuim, să o avem ca atare ca punct de plecare.

Îl rog și eu pe domnul secretar general să vadă aceste aspecte, pentru că vă rog să observați - multe dintre chestiunile pe care le-am discutat în legătură cu gratuități, în legătură cu funcționarea Centrului, toate sunt legate de faptul că noi nu avem un punct de vedere foarte clar în legătură cu Centrul.

Dacă el funcționează și trebuie să funcționeze pe o bază strict economică, atunci, sigur, trebuie și noi să respectăm acest lucru.

Dacă stabilim anumite reguli privind gratuitățile, trebuie să ne asumăm și noi o parte din responsabilitate pentru funcționarea lui.

Și cred că, dacă vom avea aceste date, vom putea să ne pronunțăm după aceea în legătură cu strategia noastră în ceea ce privește Centrul.

Doamna Roberta Alma Anastase:

În regulă.

Domnul Gheorghe Albu:

Avem unul dintre chestori care răspunde de activitatea Centrului Internațional de Conferințe. Avem, la nivelul chestorilor, doi experți contabili. Cred că această prezentare ar trebui făcută prin intermediul chestorului, dacă nu a grupului chestorilor, dar a chestorului care răspunde de această activitate.

Domnul Gheorghe Barbu:

Noi vă vom prezenta absolut toate datele pe care le doriți, indiferent cum le doriți, pe grupuri, pe tot ce vreți.

Domnul Varujan Pambuccian:

Doamnă președinte, eu nu înțeleg un lucru de foarte mult timp legat de CIC și poate lămurim la un moment dat și lucru acesta.

El a fost creat într-un anumit fel care l-a făcut ca o instituție complet separată de Camera Deputaților, de Parlament, de Senat, de orice, în acest spațiu.

Noi, pe de altă parte, ne plângem continuu că avem probleme de buget, ne plângem continuu în legătură cu foarte multe lucruri, dar avem aici o resursă pe care nu o folosim.

Nu știu de ce a fost creat în felul acesta. Nu știu. Eu așa l-am întâlnit când am venit prima oară, în 1996 așa era.

Dar poate reușim să regândim raporturile cu CIC. Până la urmă, spațiul acestei clădiri, cred că totul pleacă de la faptul că Parlamentul nu există ca instituție în sine, există doar cele două Camere; pentru că, dacă ar exista Parlamentul ca instituție în sine, în momentul acela probabil că altfel ne-am raporta la CIC. Dar am putea să ne raportăm noi în calitate de Camera Deputaților.

Domnul Adrian Năstase:

Dacă-mi permiteți să spun două cuvinte în legătură cu observațiile domnului Pambuccian, într-un minut.

Camera Deputaților este titularul dreptului de administrare pentru această clădire în întregime.

Când s-au stabilit aceste lucruri în perioada 1992-1996, sălile de jos, fiind foarte ample, nu puteau să intre cumva în circuitul Parlamentului, nu aveam ce să facem cu ele, pentru Camera Deputaților vorbesc.

În 1994, deja au avut loc aici, în clădire, unele manifestări, a fost și forumul Crans Montana, au fost și altele. În felul acesta, a apărut ideea Centrului de Conferințe. Centrul de Conferințe, dacă ar fi fost complet autonom, ar fi trebuit să plătească chirie pentru spațiile respective Parlamentului, Camerei Deputaților, bugetului. Însă acest lucru nu era posibil. Și atunci, s-a creat această formulă oarecum ambiguă, pe care am continuat-o. Și ei, într-un fel, s-au prevalat de aceste lucruri și uneori nu și-au făcut datoria cum trebuia, alteori Camera Deputaților a exagerat, impunând niște obligații asupra Centrului de Conferințe.

Și de aceea eu cred că, dacă noi punem lucrurile la punct și stabilim niște reguli clare, va fi bine și pentru noi, pentru că la un moment dat s-ar putea ca aceste chestiuni să apară din nou și pentru cei de la Centrul de Conferințe, care totuși folosesc un spațiu care nu este al lor și, dacă găsim niște soluții inteligente, cred că ne-ar folosi tuturor.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Eu vă propun să sistăm aici discuțiile și să discutăm pe documente în momentul în care domnul secretar general ne va face informarea.

În încheiere, rog liderii de grup, domnul Toader, doamna Aurelia Vasile, rog liderii de grup, știu că a fost un program foarte încărcat, dar după alegerile europarlamentare, vă rog să luați în discuție acel program de afișare pe site etapizat a cheltuielilor parlamentare, pentru că s-au împlinit cele două săptămâni și vă rog să luați aceasta în discuție după 7 iunie.

Doamna Aurelia Vasile:

Vom discuta după aceea. Am spus că ne întâlnim să discutăm, să vedem cum este mai bine, l-am consultat și pe domnul secretar general.

Vreau, în același timp, să informez Biroul permanent că se dăduse termen două săptămâni pentru a găsi o soluție de completare a Legii informațiilor. Grupul meu a făcut o inițiativă legislativă care modifică un articol care spune că, prin hotărâri ale Biroului permanent, pot fi publice și alte date. Deci, există o inițiativă legislativă făcută de grupul nostru.

Doamna Roberta Alma Anastase:

În schimb, vă rog să aveți această discuție și pe etapizare și programul afișării.

Domnul Gheorghe Barbu:

Eu pot să vă spun doar că, în maximum 60 de zile, orice dată referitoare la solicitare am putea s-o luăm în calcul pentru a găsi modalitatea de rezolvare.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc mult.

Am epuizat ordinea de zi.

*

Ședința s-a încheiat la ora 14,40.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 20 septembrie 2020, 9:04
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro