Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe dec. 2009 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 21 decembrie 2009 ora 12:00

Vorbitor: Orban Ludovic

Proiectul de Hotărâre privind constituirea Comisiei comune speciale de anchetă a Camerei Deputaților și Senatului privind verificarea organizării și desfășurării alegerilor pentru Președintele României în anul 2009 Domnul Ludovic Orban:

Domnule președinte, remarc că din nou suntem două categorii de parlamentari: parlamentarii care cer cuvântul și așteaptă să le fie oferit de președintele de ședință și parlamentarii care vorbesc când au ei chef. Eu cred că trebuie reinstituită disciplina în cadrul ședinței.

Când vorbim de alegeri, practic, vorbim de democrație. În acea țară în care alegerile nu sunt corecte, nu există democrație sau democrația este alterată din cauza faptului că votul exprimat de cetățeni este afectat de fraudă electorală sau de alte tipuri de activități, cum este corupția electorală care afectează practic rezultatul votului.

Parlamentul este instituția fundamentală a democrației, locul în care se regăsesc exprimate toate tendințele, curentele și formațiunile politice. Parlamentul este învestit cu putere de control, poate să ancheteze, poate să cerceteze, poate să formuleze propuneri de modificare a legislației electorale. Ca atare, nu numai că susțin înființarea acestei comisii, ci o consider o comisie fundamentală pentru că ea trebuie să stabilească foarte clar, în baza analizei modului în care s-au derulat nu numai alegerile prezidențiale - sigur că acum cele mai recente au fost alegerile prezidențiale - dar și alte alegeri, care sunt metodele sistematice care apar curent în procesul electoral și care afectează corectitudinea procesului de votare. Că este vot multiplu, că este cumpărarea de voturi, că este utilizarea funcțiilor statului sau a funcțiilor din economia de stat pentru a-i determina pe oameni să voteze într-un anume fel, aliniați, îmbarcați în autobuze, în microbuze, că este orice altă metodă de fraudare a alegerilor, de distorsionare a voinței libere a cetățenilor, toate aceste lucruri trebuie cercetate, trebuie sistematizate și comisia trebuie să vină cu propuneri concrete, precise, de modificare a legislației electorale, care să minimizeze posibilitatea de fraudare a alegerilor. Pentru că - vă repet ceea ce am început - acolo unde nu sunt alegeri libere, nu este democrație.

Mulțumesc, domnule președinte.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 27 septembrie 2020, 9:18
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro