Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe feb. 2010 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 3 februarie 2010 ora 12:00

27. Solicitări din partea domnului deputat Viorel Hrebenciuc, liderul Grupului parlamentar al Alianței Politice a PSD+PC
amânate

Vorbitor: Soporan Vasile Filip

Solicitări din partea domnului deputat Viorel Hrebenciuc, liderul Grupului parlamentar al Alianței Politice a PSD+PC Domnul Vasile Filip Soporan:

Doamnă președinte, dacă-mi permiteți și mie să exprim un punct de vedere, chiar dacă este vorba de persoana mea și, în asemenea situații, alții ar trebui să își justifice o anumită poziție.

Pe fond, după părerea mea - și aici sunt juriști de marcă - eliberarea din comisie trebuie să se facă concomitent cu numirea într-o altă comisie, în așa fel încât dreptul pe care-l ai de a fi membru al unei comisii să nu fie afectat.

Eu am fost dat afară din comisie la fluturarea unei hârtii, practic înainte de plenul comisiei. Înainte de plen nu mi s-a solicitat absolut nici un punct de vedere asupra opțiunii sau neopțiunii.

Vreau să vă spun că nu este vorba de problema mea financiară, cu toate că trăiesc din drepturile de parlamentar și de profesor universitar, dar cred că, la nivelul Camerei, care este instituția numărul unu în ceea ce privește respectarea procedurilor, ar trebui să dăm exemplu de respectare a procedurilor.

Deci, cred că s-a greșit în momentul în care se procedează în această manieră.

În al doilea rând, grupul poate să se pronunțe conform regulamentului. Deci, eu nu spun că este logic sau nu este logic. Deci, conform regulamentului, se poate pronunța numai asupra membrilor grupului respectiv.

Eu, de la data de la care mi-am dat demisia din grupul respectiv, nu mai sunt membru al grupului respectiv. Prin urmare, iarăși conform regulamentului, nu spun că este corect sau incorect, grupul nu se mai putea pronunța asupra lui Vasile Soporan, care nu mai era membru al Grupului parlamentar PSD.

Din istoricul acestei desfășurări, eu cred că ar trebui să învățăm cu toții.

Și iarăși ca și o susținere a propunerii pe care ați făcut-o dumneavoastră și discutând și cu secretarul general și cu colegul meu Nicolicea, problema a fost dezbătută în mai multe rânduri în această instituție și s-a hotărât ca la nivelul liderilor grupurilor parlamentare să aibă loc o întâlnire și cred că, într-o manieră colegială, să se rezolve această problemă.

Atât am vrut să spun și nu vreau să spun cu încărcătura celui care a fost nedreptățit. Am spus aceste lucruri, poate mai mult decât trebuia, pentru viitor. Nu se face o altă numire, adică nu se face eliberarea până când nu se face numirea, pentru a respecta, iarăși, regulamentul și un drept al parlamentarului.

Din acest motiv, eu exprim și punctul de vedere al deputaților independenți, solicit Biroului permanent ca să convoace Comitetul liderilor de grup și, cu specialiștii pe care îi avem pe probleme juridice, să rezolve această problemă și iarăși să rezolve probabil alte probleme care vor apărea în timp, fără a afecta dreptul de bază al parlamentarului. Toți suntem parlamentari și cred că aceasta este poziția numărul unu pe care noi o avem, unii pot să fie și lideri de grup, să fie și președinți de Cameră, și vicepreședinți de Cameră, dar cred că cu toții trebuie să ne îngrijim ca dreptul fundamental al parlamentarului să nu fie lovit aici, în instituția numărul unu a României. Vă mulțumesc.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 30 septembrie 2020, 2:09
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro