Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe feb. 2010 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 15 februarie 2010 ora 13:13

6. Proiect de Hotărâre de modificare a art.40 alin.(3) din Regulamentul Camerei Deputaților, înaintat de Comisia pentru regulament
la plen consultă

Proiect de Hotărâre de modificare a art.40 alin.(3) din Regulamentul Camerei Deputaților, înaintat de Comisia pentru regulament Doamna Roberta Alma Anastase:

Un proiect de Hotărâre de modificare a art.40 din Regulamentul Camerei Deputaților. Este ceea ce agreaseră liderii de grup cu privire la mărirea limitei maxime a comisiilor, la 35 de membri și se înaintează plenului.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Dați-mi voie, numai un singur comentariu, aici!

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă rog!

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Avem, în continuare, comisii descompletate, care abia mai funcționează și, totuși, noi mărim numărul generic la comisii, ca să putem să îi ducem pe alții, care au făcut sau nu știu ce au făcut.

Nu cred că este corect, dar este un punct de vedere și nimic mai mult, pentru că, oricum, plenul hotărăște, nu hotărâm noi, aici.

Dar încerc să vă spun, stimați colegi, că facem o mare prostie!

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Dacă îmi dați voie, un punct de vedere.

Sigur că, dintr-un punct de vedere, domnul Nicolăescu are dreptate, dar putem să restrângem numărul la celelalte, pentru că sunt alte comisii unde chiar nu vor să se ducă, sunt fără importanță și noi chiar putem să decidem, una este de 35 și alta de 11 și rezolvăm problema.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Numai un moment, pentru că mi-am adus aminte de întrebarea pe care mi-ați adresat-o și acum mi-a venit ideea.

Dacă vă referiți la Comisia de revizuire a Constituției, la ea vă referiți din punct de vedere politic, nu cred că este politic, este tot o chestiune agreată și era o solicitare pe care trebuie să o discutăm.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Logic, ar trebui să avem în comisii, ca număr de membri, câți deputați sunt, de ce să pui mai mulți? Pentru ce? Mai ales că avem posibilitate, prin regulament, ca unul dintre deputați să poată să fie și în două comisii, dintre care una să nu fie permanent, deci oricum se duce la două comisii! În situația aceasta, o să avem un deputat în două comisii și în altă comisie nici un deputat. Aici ajungem, de fapt, prin această ușă deschisă arbitrar.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Pambuccian, vă rog!

Domnul Varujan Pambuccian:

Doamna președinte, sunt două moduri de a face acest lucru, pentru că, în definitiv, esența subiectului pe care îl discutăm este ca în toate comisiile să fie un raport de forțe funcțional, cel care este raportul de forțe din Cameră. Și atunci, sunt două metode de a face acest lucru, de a restabili, să spunem, echilibrul de forțe, în fiecare comisie, adăugând membri sau retrăgând membri.

Eu nu știu de ce se discută problema adăugării membrilor, când se poate discuta, în aceeași manieră, și problema retragerii membrilor și, atunci, rămânem cu același raport de forțe în comisii. Putem găsi formule de echilibru!

Nu cred că cineva moare de inimă dacă, la un moment dat, pleacă dintr-o comisie, unde a ajuns din întâmplare și merge la altă comisie, la care a ajuns tot din întâmplare. Și știm bine că există o majoritate de cazuri, în Parlament, de genul acesta! Cam asta este regula! Probabilitatea ca cineva să își dorească enorm să fie într-o comisie și chiar să fie acolo persoana respectivă, e mai mică. Deci nu cred că, aici, creăm mari drame, dacă există și formula - sau combinăm - retragem, adăugăm și găsim o formulă de echilibru. Altfel, într-adevăr, vom ajunge la comisii supradimensionate și la comisii subdimensionate și e foarte greu să spui ce este important și ce nu este! Sunt lucruri care, de azi pe mâine, pot fi extrem de importante, altele pot fi vitale pe termen lung. Este greu de spus, aici, ce e important și ce nu este important.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc!

Eu zic că această discuție o vom avea, oricum, în plen, în momentul în care se dezbate proiectul de hotărâre.

Domnul Eugen Nicolicea:

Doamna președinte, totuși, un minut!

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă rog!

Domnul Eugen Nicolicea:

Deja, liderii de grup au căzut de acord asupra acestei formule și nu înțeleg de ce reluăm discuția și, mai ales, nu aș vrea să o reluăm în plen, unde s-ar discuta chiar mai mult decât aici, dacă nu tranșăm într-un for mai restrâns.

În ceea ce privește deputații deveniți independenți, ei nu umflă numărul comisiilor, pentru că sunt în comisii, singurul lucru pe care l-au vrut a fost acela de a ....

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Dar schimbă raportul de forțe!

Domnul Eugen Nicolicea:

În orice comisie s-ar duce, schimbă raportul de forțe, dacă vreți să calculați, un pic, numai că grupurile parlamentare ale partidelor politice doresc să aibă nu număr de deputați, același pe care l-au avut inițial într-o anumită comisie.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule Nicolicea, discutăm în plen, pentru că, oricum ....

Domnul Eugen Nicolicea:

În plen se va discuta mai mult!

Domnul Mircea Dușa:

Pentru fiecare comisie în parte trebuie o altă ofertă!

Doamna Roberta Alma Anastase:

Exact!

Asta este propunerea de modificare a regulamentului care presupune un plafon maxim, care poate fi atins sau nu și după aceea decid liderii de grup.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 3 iunie 2020, 14:51
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro