Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe mar. 2010 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 1 martie 2010 ora 14:00

Vorbitor: Dușa Mircea

Ordinea de zi pentru ședințele Camerei Deputaților Domnul Mircea Dușa:

Domnule vicepreședinte, nu știu cum s-a întrunit Comisia de administrație. Eu nu am participat acolo că nu a fost convocată.

.............................
Domnul Mircea Dușa:

Stimați colegi, sigur, noi nu negăm caracterul de urgență al acestui act normativ, dar nu trebuie să uităm că au fost declarate neconstituționale Ordonanța 37 și Ordonanța 105 care modificau 188. Fiind neconstituționale, 188/1999 cu modificările și completările ulterioare este în vigoare.

Legat de acest proiect de lege, convocați așa ședințe fără să consultați membrii din Biroul Comisiei, care trebuia să aprobe o ordine de zi, care trebuia să convoace ședința? Convoacă cineva prin SMS-uri ședința în momentul în care știați că și cei de la PSD și cei de la PNL au ședințe, ca să nu putem veni la ședință. Nici unul de la PSD și nici un membru din comisie de la PNL n-au participat la ședință.

Încă odată: noi avem un Regulament de organizare și funcționare a comisiei care este în conformitate cu Regulamentul Camerei și care este aprobat de plenul Camerei. Ședințele se convoacă și ordinea de zi se propune de către Biroul Comisiei, lucru care nu s-a întâmplat.

Deci nu vreau să încălcăm acum toate procedurile parlamentare legate de acest proiect de lege.

Că este o problemă că începând de sâmbătă cei de la deconcentrate n-au nici un statut juridic, asta este altă chestiune. Dumneavoastră, dacă chiar vreți să folosiți legea, folosiți 188 - este în vigoare, numiți interimari directori executivi, directori executivi adjuncți din rândul funcționarilor publici - atenție! din rândul funcționarilor publici, și dați-ne voie să facem amendamente la acest proiect de lege și să îl îmbunătățim, domnule Toader, pentru că, fiind de meserie, eu nu zic că este chiar bun proiectul de lege pentru că el vine să centralizeze activitatea, nu să o descentralizeze. Dacă până acum consiliile locale și administrațiile locale trebuiau să vină la Agenția Funcționarilor Publici numai cu planul funcției publice la început de an...

.............................
Domnul Mircea Dușa:

Nu știu, n-am participat la ședință.

Ședința a fost convocată neregulamentar și ne menținem punctul de vedere că trebuie ca ședința să se țină regulamentar; mai mult, că prin adresa trimisă de către Biroul permanent se specifica că termenul de depunere a amendamentelor este 1 martie și termenul raportului este 8 martie.

.............................
Domnul Mircea Dușa:

Domnule vicepreședinte, vă rog să citiți referitor la comisii toate articolele, și vedeți ce atribuții are Biroul comisiei.

.............................
Domnul Mircea Dușa:

Stimați colegi, sigur, vroiam să fac aceeași precizare pe care o făcea domnul prim ministru Tăriceanu, legat de art. 46, coroborat cu art. 47.

Nu știu dacă este ceva de ascuns în acest proiect de lege, chiar trebuie corectat și chiar trebuie date atribuții mai mari autorităților locale. Nu venim, acum, profitând de faptul că trebuie să reînființăm posturile de director executiv și director executiv adjunct și să facem o concentrare în mâna Agenției Naționale a Funcționarilor Publici de nu se poate, pentru orice virgulă, trebuie să vină, acum, primarii să-și obțină aprobări de la Agenție, pentru a încadra cel mai simplu funcționar de la unitatea respectivă.

În al doilea rând, am ridicat și săptămâna trecută această problemă, legat de componența politică a comisiilor. Vă spun eu, sunt 17 membri în comisie, pentru că au fost aduși doi de la Grupul independenților și, astfel, s-a ajuns la 17 membri, PSD-ul și PNL-ul au 16 și cu independenții, PD-ul are 17.

Am spus și săptămâna trecută, să nu mai facem modificări în comisii, până când nu calculăm componența politică a comisiilor. Nu este corect! Trebuie să respectăm rezultatele de la alegeri și comisiile trebuie completate în așa fel, încât ele să reflecte compoziția politică de la alegeri. Într-adevăr, au participat 17 membri ai comisiei la ședință, dar comisia, încă o dată, a fost convocată neregulamentar și este păcat că în această comisie, unde domnul Oltean este membru și unde s-a muncit și pe vremea când era Fenechiu președinte, și acum, de când este doamna Sulfina Barbu corect, este păcat să stricăm o ambianță de lucru din această comisie, pe probleme profesionale, nu pe probleme politice, pentru faptul că băgăm la alții pumnul în gură și nu le permitem să depună amendamente, să aducă niște corecturi la lege, în sensul creșterii competenței autorităților locale și nu a concentrării activității lor la Agenția Națională a Funcționarilor Publici.

Eu îi înțeleg că doresc să vină toți primarii pe la Agenție, ca să se dea bună ziua și să se obțină o aprobare pe un post, nu e vorba de sarsanale, să dea bună ziua la președinte, că e din Brașov și e din centrul țării.

.............................
Domnul Mircea Dușa:

Dacă așa a venit de la Secretariatul general, atunci, să respectăm termenul de depunere a amendamentelor!

.............................
Domnul Mircea Dușa:

Și nu am fost acolo să le susțin, pentru că ați convocat comisia ilegal!

.............................
Domnul Mircea Dușa:

Doamna președinte, mă scuzați că intervin, eu am făcut un expozeu, la începutul intervenției mele. Deci în momentul de față, Guvernul are la dispoziție Legea 188/1999, cu completările și modificările ulterioare și care prevede că poate numi directori interimari din rândul funcționarilor publici. Șmecheria este alta, acest proiect nu se referă numai la textul pe care l-au avut cele două ordonanțe, alea să fie sănătoase, sunt neconstituționale, este un proiect de lege care modifică 188 și, cine a sesizat, la art.87 creează acolo o portiță de șase luni, ca să poată fi numit în funcție oricine și, după aceea, să nu îl mai poți schimba! Asta e problema, nu alte motive.

Dar Guvernul are la dispoziție Legea 188. Încă o dată, repet, aveți 188 în vigoare și puteți să numiți funcționari publici, interimar, până la organizarea concursului, dar nu vreți să folosiți Legea 188, pentru că, în articolul 86, ați creat o portiță ca șase luni să numiți pe cine vreți, să-i faceți funcționari publici și după aceea să nu se mai poată umbla la ei, asta este problema, nu că avem sau nu cadru legal! Cele două ordonanțe au modificat 188, sunt neconstituționale, rămâne în vigoare Legea188/2009.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 3 iunie 2020, 16:52
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro