Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe mar. 2010 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 22 martie 2010 ora 13:00

10. Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe
10.7 Memorandum intern: privind participarea la Reuniunea Top 100 cei mai activi parlamentari din cadrul celei de-a 10-a Reuniuni interparlamentare a energiei regenerabile (IPM 10), organizată de EUFORES (Madrid, 16 aprilie 2010)
amânat

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Memorandum intern: privind participarea la Reuniunea Top 100 cei mai activi parlamentari din cadrul celei de-a 10-a Reuniuni interparlamentare a energiei regenerabile (IPM 10), organizată de EUFORES (Madrid, 16 aprilie 2010) Doamna Roberta Alma Anastase:

Reuniunea Top 100, cei mai activi parlamentari din cadrul celei de-a 10-a Reuniuni interparlamentare a energiei regenerabile.

Domnul Mircea Dușa:

Subiectul acesta îl cunosc eu mai bine.

Se împlinesc 10 ani de la constituirea EUFORES, care este un organism de specialitate al Comisiei Europene și al Parlamentului European privind energia regenerabilă.

Și sigur că ei au lansat o invitație către toate parlamentele, să participe la aceste activități. Și două invitații pentru cei care sunt membri în consiliul de conducere, respectiv președintele Comisiei de industrie și eu, noi suntem membri în consiliul de conducere. Restul, pentru că mai sunt niște memorandumuri aprobate, restul sunt invitați la festivitățile pentru 10 ani.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Deci noi am mai aprobat și participarea domnului Tabără, a domnului Iancu și a domnului Antal Istvan.

Domnul Mircea Dușa:

Iancu este membru în consiliul de conducere și eu, iar ceilalți au primit invitații, pentru că au primit invitații toate comisiile care au tangență cu energia regenerabilă.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Barbu, vă rog!

Domnul Gheorghe Barbu:

Deci în această situație mai este vorba de un domn deputat care a solicitat, informarea este exact așa cum doamna președinte a prezentat-o și înțeleg că mai există, încă, pe rol, solicitări pentru același eveniment. Trebuie luată o decizie în legătură cu asta și câtă lume participă.

Domnul Varujan Pambuccian:

Doamna președinte, există foarte multe asemenea organisme internaționale în care avem reprezentanți.

Mie mi se pare că suntem într-o situație ușor hilară! Adică, am aprobat să meargă oameni care nu sunt reprezentanții noștri acolo și, acum, ne punem problema să îi aprobăm pe cei care sunt, că eu asta înțeleg.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Nu, nu! Ați înțeles greșit!

S-au aprobat trei, dintre care unul este de drept și ceilalți doi fac parte din delegație. Așa s-a aprobat, până în acest moment. Acum, solicitarea pe care noi o avem în față este să mai vină un domn...

Domnul Varujan Pambuccian:

Care e de drept!

Doamna Roberta Alma Anastase:

Nu, care nu e de drept!

Și mai vine domnul Dușa, care e de drept și o să mai avem încă două solicitări, de la doi parlamentari, care nu sunt de drept!

Domnul Varujan Pambuccian:

Eu cred că este foarte simplu aici!

În primul rând, trebuie să meargă cei care sunt de drept!

Doamna Roberta Alma Anastase:

Aceștia sunt doi, domnul Dușa și domnul Iancu.

Domnul Varujan Pambuccian:

După care, așa cum există foarte multe locuri unde merg și eu, merg și alții, dar nu solicităm Parlamentului să mergem pe cheltuielile Parlamentului, poate să meargă oricine este interesat și ar trebui să i se aprobe faptul că nu este prezent, în zilele respective, aici. Cred că asta ar fi toată implicarea logică pe care Parlamentul ar trebui să o aibă.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Deci dacă înțeleg bine, mie mi se pare foarte corect să meargă doar domnul Iancu și domnul Dușa, care sunt de drept, de acord? Și restul pot să meargă pe banii lor personali! De acord?

Domnul Varujan Pambuccian:

Cu o motivare a absenței lor aici, pentru că este o chestiune importantă.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Sigur că da!

Și atunci, solicităm un memorandum din partea comisiei, în acest sens.

Domnul Gheorghe Barbu:

Avem aprobare pentru trei persoane și avem rezervări, avem totul făcut. Dar dacă credeți că....

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul a propus altceva, să meargă doar domnul Dușa și domnul Iancu, care sunt de drept și restul să meargă pe cheltuielile dumnealor personale și noi ne angajăm să le motivăm absențele.

Domnul Gheorghe Barbu:

Doamna președinte, am o propunere, dacă-mi permiteți.

Așa cum ați hotărât, Biroul poate hotărî, astăzi, că pentru EUFORES, pe lângă delegația aprobată deja, se mai aprobă doar participarea domnului vicepreședinte Dușa, indiferent câte solicitări sunt. Memorandumul pentru dumnealui nu este încă aici. Și cu asta se încheie orice altă delegare.

Domnul Vasile Soporan:

Aș vrea să exprim și eu un punct de vedere, cunoscând istoricul acestei asociații. Nu este nimeni de drept! Deci sunt membri în EUFORES și vreau să vă spun că, în ianuarie, au avut loc alegeri, în acest organism internațional și nici un membru al Parlamentului României nu a fost ales în bordul respectiv. Deci ca să fim în cunoștință de cauză, nu de altceva! Deci toți parlamentarii - și sunt vreo zece - sunt membri în acest organism european. Alegerile se desfășoară anual și la ultima alegere nici un membru al Parlamentului român nu a fost ales.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și recomandarea dumneavoastră care este, în această situație, având în considerare experiența?

Domnul Vasile Soporan:

Eu cred că, în momentul în care luăm decizii, nu trebuie să le luăm decât în cunoștință de cauză. Trebuie să știm că, în anul 2009, Parlamentul European a adoptat patru directive, decizii foarte importante pentru realizarea celui de-al șaselea plan de acțiune pentru mediu. Vreau să vă spun că poziția României poate să fie exprimată, dacă Parlamentul solicită Guvernului un punct de vedere asupra modului în care sunt îndeplinite obligațiile României, legat de planul de utilizare a energiilor regenerabile, planul de acțiune pentru eficiență energetică. A merge acolo fără a exprima un punct de vedere din partea României, mie nu mi se pare corect!

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și câți să meargă?

Domnul Vasile Soporan:

Deci eu nu spun cu ce mandat să meargă, ce punct de vedere reprezintă și după a aceea facem....

Doamna Roberta Alma Anastase:

Având în vedere experiența dumneavoastră, câți sunt necesar să meargă pentru a participa la lucrări?

Domnul Vasile Soporan:

Vă dați seama, o sută este o cifră simbolică. Deci nu înseamnă o sută de participanți, fiecare parlament național demonstrează preocupare pentru asemenea acțiuni. Dacă există preocupare, să nu participăm cinci, zece, cincisprezece, dar ce solicit este să prezentăm un punct de vedere al României, deci nu spun cinci, șase, doi, să participe! Ceea ce solicit este ca România să prezinte un punct de vedere. Punctul de vedere poate fi prezentat dacă solicităm Guvernului un punct de vedere și să facem o analiză asupra acțiunilor parlamentare care au vizat eficiența energetică și utilizarea resurselor energetice.

Eu am făcut o analiză și, din 2008, până în momentul de față, au fost depuse 11 inițiative legislative pe această problematică și cred că ar trebui să fim în cunoștință de cauză. E o temă importantă, e o temă europeană și toate aceste lucruri ar trebui să fie realizate împreună cu Comisia pentru afaceri europene. Am și văzut că, la dezbaterea comună, doamna vicepreședinte a Senatului va prezenta o metodologie de avizare sau neavizare asupra unor lucruri asupra cărora România trebuie să-și exprime punctul de vedere, în cadrul Parlamentului European. Altfel, luăm la număr, să fie doi sau să fie trei.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc foarte mult!

Eu vroiam să vă întreb și vă mulțumim, în primul rând, pentru această prezentare extinsă. Sigur, eu vă întrebam din punct de vedere tehnic. Ideea este că noi încercăm să realizăm un echilibru între cheltuielile pe care le facem pentru deplasări și necesarul de a fi reprezentați la nivelul la care trebuie și în numărul care trebuie. Dacă, în plen, vorbește unul singur și, dacă ședințele au loc numai în plen, este în regulă. Dacă au loc ședințe în plen și apoi pe grupuri, care necesită prezența noastră în mai multe grupuri, deci informațiile acestea tehnice mă interesau, pentru că, vă spun un lucru, eu cred că, dacă trebuie să prezentăm punctul de vedere al României în plen este necesar un singur om, cel care vorbește. Dacă este necesar să mergem în grupuri de lucru, atunci, da, firesc, în funcție de cum spuneați și dumneavoastră, solicităm punctul de vedere al Guvernului și lucrând împreună pe ceea ce înseamnă poziția noastră acolo, iarăși, sunt lucruri pe care să le știm. Credeam că mă ajutați cu această informație.

Domnul Vasile Soporan:

Lucrările se desfășoară în plen și sunt, parcă, cinci comisii de lucru pentru fiecare regiune, regiunea mediteraneană, regiunea central-europeană, regiunea răsăriteană, deci astea sunt comisiile de lucru.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și aceste secțiuni se desfășoară concomitent?

Domnul Vasile Soporan:

Da! Și cred că este bine ca și celelalte delegații să asculte punctul de vedere al României iar România să asculte punctele de vedere ale celorlalte delegații. Este important acest lucru.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc! Domnul Seres Denes.

Domnul Seres Denes:

Vroiam să fac o propunere pragmatică, în sensul că energia regenerabilă constituie preocuparea a mai multor comisii: Comisia de industrii, Comisia de administrație publică și eu spun ca să facem cumva paritar ca să meargă și cei care au fost aprobați, cei trei, dar să meargă și cei de la Comisia de administrație publică, pentru că totdeauna au fost și unul sau doi reprezentanți de la Comisia de administrație. Și să mai meargă și domnul Dușa și eu l-aș propune și pe domnul Soporan, pentru că dânsul s-a implicat foarte mult în această chestiune. Deci să se mai completeze cu cei doi sau trei și atunci avem echipa completă.

Domnul Gheorghe Barbu:

Vom veni, miercuri, cu un memorandum.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Da, și o să vă rog să consultați și comisiile.

Domnul Gheorghe Barbu:

Comisia de administrație, atât, de acolo nu sunt propuneri.

Doamna Roberta Alma Anastase:

În regulă! Și vă rog să veniți cu un punct de vedere, miercuri, pe acest subiect, da? Vă mulțumesc.

Domnul Gheorghe Barbu:

Deci acest memorandum s-a amânat.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 7 martie 2021, 20:52
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro