Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe mar. 2010 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 22 martie 2010 ora 13:00

Vorbitor: Soporan Vasile Filip

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Memorandum intern: privind participarea la Reuniunea Top 100 cei mai activi parlamentari din cadrul celei de-a 10-a Reuniuni interparlamentare a energiei regenerabile (IPM 10), organizată de EUFORES (Madrid, 16 aprilie 2010) Domnul Vasile Soporan:

Aș vrea să exprim și eu un punct de vedere, cunoscând istoricul acestei asociații. Nu este nimeni de drept! Deci sunt membri în EUFORES și vreau să vă spun că, în ianuarie, au avut loc alegeri, în acest organism internațional și nici un membru al Parlamentului României nu a fost ales în bordul respectiv. Deci ca să fim în cunoștință de cauză, nu de altceva! Deci toți parlamentarii - și sunt vreo zece - sunt membri în acest organism european. Alegerile se desfășoară anual și la ultima alegere nici un membru al Parlamentului român nu a fost ales.

.............................
Domnul Vasile Soporan:

Eu cred că, în momentul în care luăm decizii, nu trebuie să le luăm decât în cunoștință de cauză. Trebuie să știm că, în anul 2009, Parlamentul European a adoptat patru directive, decizii foarte importante pentru realizarea celui de-al șaselea plan de acțiune pentru mediu. Vreau să vă spun că poziția României poate să fie exprimată, dacă Parlamentul solicită Guvernului un punct de vedere asupra modului în care sunt îndeplinite obligațiile României, legat de planul de utilizare a energiilor regenerabile, planul de acțiune pentru eficiență energetică. A merge acolo fără a exprima un punct de vedere din partea României, mie nu mi se pare corect!

.............................
Domnul Vasile Soporan:

Deci eu nu spun cu ce mandat să meargă, ce punct de vedere reprezintă și după a aceea facem....

.............................
Domnul Vasile Soporan:

Vă dați seama, o sută este o cifră simbolică. Deci nu înseamnă o sută de participanți, fiecare parlament național demonstrează preocupare pentru asemenea acțiuni. Dacă există preocupare, să nu participăm cinci, zece, cincisprezece, dar ce solicit este să prezentăm un punct de vedere al României, deci nu spun cinci, șase, doi, să participe! Ceea ce solicit este ca România să prezinte un punct de vedere. Punctul de vedere poate fi prezentat dacă solicităm Guvernului un punct de vedere și să facem o analiză asupra acțiunilor parlamentare care au vizat eficiența energetică și utilizarea resurselor energetice.

Eu am făcut o analiză și, din 2008, până în momentul de față, au fost depuse 11 inițiative legislative pe această problematică și cred că ar trebui să fim în cunoștință de cauză. E o temă importantă, e o temă europeană și toate aceste lucruri ar trebui să fie realizate împreună cu Comisia pentru afaceri europene. Am și văzut că, la dezbaterea comună, doamna vicepreședinte a Senatului va prezenta o metodologie de avizare sau neavizare asupra unor lucruri asupra cărora România trebuie să-și exprime punctul de vedere, în cadrul Parlamentului European. Altfel, luăm la număr, să fie doi sau să fie trei.

.............................
Domnul Vasile Soporan:

Lucrările se desfășoară în plen și sunt, parcă, cinci comisii de lucru pentru fiecare regiune, regiunea mediteraneană, regiunea central-europeană, regiunea răsăriteană, deci astea sunt comisiile de lucru.

.............................
Domnul Vasile Soporan:

Da! Și cred că este bine ca și celelalte delegații să asculte punctul de vedere al României iar România să asculte punctele de vedere ale celorlalte delegații. Este important acest lucru.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 30 septembrie 2020, 2:14
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro