Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe apr. 2010 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 13 aprilie 2010 ora 14:30

2. Lista problemelor care pot face obiectul ședințelor comune ale Senatului și Camerei Deputaților
amânată

Lista problemelor care pot face obiectul ședințelor comune ale Senatului și Camerei Deputaților Domnul Mircea-Dan Geoană:

La punctul 2 din ordinea de zi avem lista problemelor care pot face obiectul ședințelor comune ale Senatului și Camerei Deputaților. Vă rog să luăm notă de acest material.

Ceea ce mi se pare piesa, să zic, centrală cel puțin pentru această perioadă este problema Codurilor de procedură penală, respectiv procedură civilă.

Eu sper că ceea ce am primit într-o scrisoare pe care și doamna președinte Anastase a primit-o, din partea președintelui Băsescu, în care se menționează acest subiect, sper că la nivelul Guvernului nu există intenția de a se veni cu proiecte de legi care, de fapt, să arunce în derizoriu munca lăudabilă și - sunt convins - susținută a comisiilor pe care le-am creat.

De aceea, cred că acest subiect trebuie să vină cu prioritate. Am prelungit termenul de valabilitate a acestor comisii, cred că sunt colegii Daniel Buda și Florin Iordache, cei care conduc aceste două comisii, cred că am putea să încercăm să remobilizăm oamenii cu privire la acest subiect și să păstrăm acel element de nonpartizanat politic în scopul de a da legislație cât mai solidă și cât mai coerentă pe aceste teme importante.

Doamna președinte Anastase, vă rog, aveți cuvântul.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

O intervenție doar de 30 de secunde, am avut și discuție cu domnul Daniel Buda și cu domnul Iordache, înțeleg că se apropie și speranța dumnealor este ca, cel puțin Codul de procedură civilă să-l avem într-un maxim - sperăm noi - de două săptămâni, trei săptămâni, iar Codul de procedură penală să vină imediat la o săptămână, zece zile după. Sperăm ca lucrurile acestea să se întâmple în cel mai scurt timp.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Perfect.

Domnule secretar general Moraru, vă rog, aveți cuvântul.

Domnul Ion Moraru:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Mă iertați că revin la o problemă. Deci pentru ordinea de zi a ședinței de mâine, în primul rând, avem documentele înscrise pe lista de la punctul 1. Aceste liste trebuie completate cu documentele ce vor fi stabilite acum de la punctul 2, plus alte documente care sunt înscrise în ordinea de zi în continuare.

Deci lista de la punctul 2 trebuie stabilită acum. Din aceasta trebuie alese documentele care să fie pe ordinea de zi de mâine.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Domnul Zgonea, pe procedură.

Domnul Valeriu-Ștefan Zgonea:

Înainte de acest lucru, îi mulțumesc domnului Moraru că a ridicat această problemă. Între punctul 1 și punctul 2, pe proiectul ordinei de zi pe care dumneavoastră ați propus-o, sau după punctul 2, există rugămintea din partea Comisiei pentru Afaceri Europene ca acea cerere cu privire la acordarea de către plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a posibilității de audiere pentru a scoate un raport de etapă privind traficul de persoane în România, de către Comisia pentru Afaceri Europene care să fie prezentat la sfârșitul anului, documentul să fie citit în plen pentru că așa este procedura. Noi am avut ideea de a merge pe varianta de grup de lucru tocmai pentru a nu face o subcomisie să cerem din nou personal în plus sau alte chestiuni și aceste lucruri sunt proceduri normale în cadrul parlamentelor naționale din țările europene.

Rugămintea mea este ca fie după punctul 2, fie înainte punctul 2, acest proiect de hotărâre a Parlamentului României cu privire la începerea audierilor să fie acceptat de către Biroul permanent.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Acest lucru a fost deja reținut, la începutul ședinței noastre.

Domnule Dușa, vă rog, aveți cuvântul.

Domnul Mircea Dușa:

Pe lista veche, punctul 6 se poate rezolva mâine? Este vot cu buletine de vot.

Domnul Gheorghe Barbu:

Punctul 6 se poate rezolva. Și în plus, a ridicat domnul senator Rușanu problema membrilor în Comisia de evaluare a activității Consiliului de Securitate și există un raport pentru două propuneri, una de la Senat și una de la Camera Deputaților semnat de patru președinți de comisii. Și aceea s-ar putea introduce. Este la lista de probleme, capitolul 3, punctul 2.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Domnule secretar general, în primul rând, eu nu văd în ordinea de zi lucrul pentru care cel puțin eu cu domnul președinte Geoană am convocat acest Birou permanent reunit și viza SRR-ul.

(Discuții în sală)

Pe ordinea de zi a plenului reunit de mâine, în ceea ce ne-au propus colegii noștri aici, nu avem materialul respectiv. Știți, de aceea este așa de rapidă ședința și mâine plenul, pentru că avem o problemă cu SRR-ul în primul rând.

În al doilea rând, de acord cu Codul de procedură civilă. Iar eu nu aș merge mai departe, pe ordinea de zi de mâine.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Da și eu cred că ar trebui să fim realiști pentru ceea ce putem să obținem mâine și îmi este teamă să nu avem o agendă atât de abundentă încât o eventuală lipsă de cvorum să ne conducă într-o situație în care ne-am regăsit la sfârșitul ședinței precedente de plen reunit.

De aceea, rugămintea mea către Biroul permanent reunit ar fi să concentrăm agenda de mâine la lucrurile esențiale. Sunt două lucruri importante: unu, în ceea ce privește Radioul, unde suntem în fața unei obligații legale de a prelungi situația de acolo și Codurile de procedură penală și de procedură civilă. Din punctul meu de vedere, aceste două chestiuni sunt obligatorii și extrem de urgente.

Dacă pot să mai intre încă două-trei lucruri nu am nimic împotrivă, cum a fost cel semnalat de domnul Zgonea cu privire la traficul de persoane. Am stabilit la început, nu văd o dificultate pentru a putea trece și prin această procedură, dar în rest, mi-e teamă că dacă devenim prea ambițioși mâine, riscăm să supraîncărcăm agenda și să nu avem randamentul pe care-l scontăm în acest moment.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Domnule președinte,

În primul rând, susțin întru totul ca ordinea de zi de mâine să nu aibă decât cele trei puncte.

Și v-aș propune ca săptămâna viitoare să avem într-una din zile, poate, marți 20 aprilie 2010, după-amiază, un plen comun.

(Discuții în sală)

Cu propunerea domnului Zgonea inclusă pe punctul 3 din ordinea de zi.

Și eventual, săptămâna viitoare, să avem un plen dedicat tuturor chestiunilor tehnice restante, pe care le avem.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Da. Noi la Senat am stabilit o zi suplimentară de plen în săptămâna viitoare. Luni, marți și miercuri vom avea ședințe de plen.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Și marți la ce oră aveți plen?

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Marți, de obicei, avem plen dimineață, de la ora 9.00 la orele 13.00, dar cred că propunerea poate fi analizată și putem să...

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Să punem de la ora 16.00, eventual, plen comun.

(Din sală): La ora 15.00.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Să încercăm pentru marți, 20 aprilie 2010, după-amiază, un plen reunit pentru a putea rezolva și celelalte probleme. De acord?

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Da.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Dacă suntem în consens pe acest subiect, vă propun să rămânem cu cele trei puncte pe ordinea de zi de mâine, urmând să reprogramăm ședința de plen reunit, pentru a putea să rezolvăm. Între timp, sper ca și audierile pentru.

Domnul Constantin Dumitru:

Marți, 20 aprilie 2010, după-amiază nu se poate.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Da. În aceste condiții, poate se reușește audierea respectivă luni, 19 aprilie 2010, nu marți 20 aprilie 2010.

Domnilor secretari generali, dacă putem să încercăm să perfectăm această audiere, luni, 19 aprilie 2010, în loc de marți 20 aprilie 2010, ca plenul de marți 20 aprilie 2010, după-amiază să poată să se pronunțe cu privire la subiectul Consiliului pentru Combaterea Discriminării.

Dacă nu mai sunt alte lucruri deosebite, vă mulțumesc foarte mult. Vă doresc o după-amiază plăcută! Ne vedem mâine dimineață.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Când vom face Biroul permanent reunit, marți, la ora 13.00?

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Vom face Biroul permanent reunit, luni 19 aprilie 2010, pentru a putea stabili ordinea de zi.

(Din sală): La cât este plenul reunit mâine?

Plenul reunit este mâine la ora 9.00. Va conduce doamna președinte Anastase. De la Camera Deputaților un secretar? De la Senat?

Doamna Doina Silistru:

Domnul Cornel Popa.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Și din partea Senatului cine este la conducerea ședinței?

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Domnul Meleșcanu.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 1 decembrie 2021, 22:52
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro