Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe mai. 2010 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 31 mai 2010 ora 14:15

12. Solicitare din partea domnului Alexandru Sassu, Director general interimar al SRTv
la Birourile permanente reunite

Solicitare din partea domnului Alexandru Sassu, Director general interimar al SRTv Doamna Roberta Alma Anastase:

Mai are o solicitare.

Va merge la Biroul de mâine.

Stați puțin. Este corectă sesizarea făcută de domnul Albu. Aceste două scrisori trebuie să meargă întâi către Comisia de cultură, pentru ca să ne dea și colegii noștri un punct de vedere, și după aceea să meargă către Biroul comun.

Domnul Mircea Dușa:

Doamna președinte, nu are nicio legătură cu Comisia de cultură. Dânsul aduce la cunoștință un aspect legat de comportamentul doamnei Raluca Turcan, iar în a doua scrisoare se referă la Consiliul de administrație.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Încă un contract pe care ar vrea să îl mai facă.

Domnul Mircea Dușa:

Și nu știu dacă are ceva de comentat Comisia de cultură legat de ceea ce sesizează domnul Sassu la unele afirmații făcute de doamna Raluca Turcan pe presă.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule Dușa, cred că cel mai corect și colegial este să avem un punct de vedere și din partea Comisiei de cultură la acest punct de vedere exprimat de domnul Sassu, la care dați-mi voie să am rezervele firești vizavi de orice om care scrie acestei instituții. Este firesc să avem un punct de vedere și din partea colegiilor mei.

Domnul Mircea Dușa:

Din partea comisiei, nu a colegilor dumneavoastră.

Doamna Roberta Alma Anastase:

A colegilor noștri.

Domnul Mircea Dușa:

Ați spus: "din partea colegilor mei".

Doamna Roberta Alma Anastase:

Nu. Din partea colegilor noștri.

Deci, atâta timp cât există o acuză în acea scrisoare, este firesc și mi se pare corect să o tratez cu rezerva necesară, cu atât mai mult cu cât, dacă vreți, ca experiență personală, m-am trezit eu însumi atacată pe un lucru incorect de către o anumită conducere pe care o are această televiziune.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Dar să știți că este puțin totuși nefiresc să trimiți o plângere spre analiză persoanei împotriva căreia este această plângere.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Nu. Am trimis-o pentru punct de vedere și, după aceea, cu acest punct de vedere se merge în Biroul permanent.

Domnul Mircea Dușa:

Puteți să o trimiteți la Comisia de abuzuri.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă rog, domnul Orban.

Domnul Ludovic Orban:

Vrem, nu vrem, Televiziunea este o instituție aflată în subordinea Parlamentului. Atâta timp cât un parlamentar, indiferent ce funcție are, spune despre o instituție aflată în subordinea Parlamentului că se fură bani și că nu se respectă legislația privind achizițiile publice, per ansamblu se prezumă faptul că ori minte deputatul care face afirmația respectivă, ori are dreptate și, atunci, trebuie ca Parlamentul să ia măsuri.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Păi a luat deja! A luat măsurile!

Parlamentul a dat dreptate și a încuviințat analiza raportului și a votat pentru el.

Vă rog.

Domnul Ludovic Orban:

Parlamentul a dat un vot politic în care nu a aprobat raportul Consiliului de administrație. Nu a avut în spate nici raportul Curții de Conturi, nu a avut în spate nici raportul de control al ANRMAP-ului privind corectitudinea derulării unor achiziții publice. Deci eu cred că, sesizați fiind asupra acestui aspect, în mod normal doamna Turcan, dacă știe de nereguli în privința achizițiilor publice și în privința utilizării banilor publici, trebuia să informeze Biroul permanent, nu să dea declarații publice.

Cred că ar trebui să solicităm ANRMAP-ului și Curții de Conturi, dacă au efectuat vreun control, să ne comunice punctul de vedere și, în funcție de punctul de vedere al ANRMAP și al Curții de Conturi, să luăm o decizie.

Iar dacă nu este adevărat ceea ce spune doamna Turcan, eu propun inclusiv sancționarea doamnei Turcan pentru declarații neadevărate, care riscă să aducă prejudicii de imagine chiar instituției Parlamentului, pentru că vă mai repet: ce se întâmplă în ograda Televiziunii și Radioului este și răspunderea noastră, a celor care suntem în fruntea Parlamentului.

Ca atare, doamna președintă, mi se pare o glumă trimiterea către Comisia de cultură. Ce să spună doamna Turcan și ce punct de vedere să furnizeze?

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule Orban, vă mulțumesc pentru această intervenție.

Vreau să fac următoarele precizări: prima precizare: Parlamentul, în ansamblul său, a discutat un raport al Comisiei de cultură și în urma acestei analize efectuate a decis că această conducere a fost o conducere ineficientă care trebuie să plece, deci domnul Sassu în momentul aceasta nu se află în totala capacitate de exercitare a funcției sale tocmai pentru că Parlamentul a sancționat modul în care a condus dumnealui această televiziune.

Faptul că își permite în acest moment să profereze niște injurii la adresa unui președinte de comisie care a făcut o analiză împreună cu membrii Comisiei de cultură și bazându-se pe niște cifre și date, înseamnă că noi creăm și permitem un precedent extrem de periculos, pe care putem să îl facem.

Ceea ce vă cer eu dumneavoastră este ca să nu luăm în discuție o astfel de scrisoare, față de care eu am niște rezerve pentru că dumnealui este în cauză, dumnealui a condus această televiziune, și asupra modului de a conducere s-a pronunțat Parlamentul în majoritatea lui, dar nu discut acest aspect. Discut faptul că este firesc să avem un punct de vedere și din partea celor incriminați. Mi se pare și așa destul de mult faptul că luăm în discuție în acest moment acest lucru, această scrisoare, pentru că în mod logic această scrisoare ar fi trebuit să vină înainte de a discuta acest raport, și domnul Sassu vă reamintesc că nici măcar nu s-a deranjat să vină la Comisia de cultură, lucru extrem de grav pentru un președinte de televiziune, așa cum dumneavoastră ați spus, numit de Parlament, care trebuie să respecte această instituție. Poate a venit momentul în care să cerem ceva mai mult respect.

Domnul Adrian Năstase:

Doamna președintă, dacă îmi permiteți, era o emisiune la o televiziune, "Noi vrem respect", și de asta mi-am adus aminte; s-ar putea și noi să cerem și s-ar putea noi să primim respect - câteva kilograme de respect.

Doamna președintă, eu cred că aici este o problemă în care noi nu mai înțelegem dacă de fapt Televiziunea este sub controlul Parlamentului sau sub controlul doamnei Turcan.

În ultima vreme s-a încercat acreditarea ideii că de fapt Televiziunea publică este sub controlul doamnei Turcan, și doamna Turcan face judecăți. Lucrul acesta este deranjant. Am văzut de la colegii noștri reacții extrem de negative. Este și faptul că doamna Turcan pare cumva că are un mandat din partea Parlamentului pentru a judeca televiziunea; bună, rea, în sfârșit, nu sunt eu cel mai bun să apăr televiziunea publică pentru ultimii ani. Dar aici nu mai este vorba de raportul comisiei. Aici este vorba de niște afirmații ale doamnei Turcan. Putea să fie doamna Turcan sau altcineva. Și noi nu trimitem acum la doamna Turcan, președintă a comisiei, care să judece afirmațiile doamnei Turcan, specialist în televiziune, pentru că ar fi un conflict de interese.

Eu cred că aici sunt două puncte de vedere, care nu sunt neapărat divergente, pentru că, sigur, nu trebuie să dăm sentimentul că trimitem această hârtie ca să fie judecată de către comisia doamnei Turcan, dar noi, Biroul permanent, putem să-i cerem un punct de vedere doamnei Turcan în legătură cu aceste chestiuni și să examinăm noi aceste aspecte data viitoare, având și un punct de vedere din partea dumneaei, ceea ce mi se pare corect. Așa cum mi s-ar părea corect să acceptați să difuzez un material în legătură cu SNP PETROM, pentru că ați făcut niște afirmații astăzi în legătură cu SNP PETROM și aș vrea totuși să știe colegii noștri, cel puțin, cum s-au întâmplat lucrurile în legătură cu privatizarea PETROM.

Revenind la această chestiune, cred că cea mai bună soluție ar fi să o informăm pe doamna deputat Turcan că a venit această scrisoare; nu o trimitem la comisie, dar o trimitem la doamna Turcan personal: "Iată, am primit această scrisoare. Ce părere aveți?". Data viitoare vom avea și punctul de vedere al domnului Sassu și atunci vom putea să ne pronunțăm. Cred că aceasta ar fi o modalitate de a ieși din această chestiune.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc. Aceasta era și ideea.

Domnul Eugen Nicolicea:

Permiteți-mi și mie, vă rog, să intervin.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă rog.

Domnul Eugen Nicolicea:

Mie mi se pare o greșeală de a face acest lucru, pentru că altfel va trebui să luăm, începând după această acțiune, toate declarațiile politice și să-i întrebăm pe respectivii ce părere au să le analizăm aici. În primul rând, nu văd care este scopul și finalitatea să aplicăm o sancțiune doamnei Turcan. Deputații au imunitate pentru declarații. Deci, dacă noi facem acest lucru, luați declarațiile politice ale colegilor și veți avea de lucru numai în analizarea declarațiilor politice.

Doi. Domnul Sassu vorbește și are dreptate că nu poate fi numit un director interimar, dar din cu totul alte motive. Directorul interimar se numește atunci când Parlamentul vechi nu a apucat să numească un consiliu de administrație, s-a schimbat legislatura și, pe perioada aceasta de interimat, ca să zic așa, se numește un director interimar și nu altfel.

Deci, după părerea mea, trebuie trimisă scrisoarea domnului, îi facem un serviciu, domnului Sassu către doamna Turcan, punct. N-avem dreptul s-o tragem la răspundere pentru opiniile exprimate.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc pentru această intervenție.

Vă rog, domnule Gergely.

DomnulOlosz Gergely:

Vă mulțumesc, doamnă președinte.

Grupul UDMR are o solicitare privind modificarea componenței nominale a comisiei permanente și este vorba de Comisia de muncă, unde solicitarea noastră este ca să desemnăm, deja am desemnat pe domnul Erdei Doloczki Istvan ca să participe la această comisie.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Da, vorbisem de lucrul acesta, să includă în proiectul de hotărâre, acesta care se face, și propunerea UDMR. Nu își completaseră numărul de locuri total, nu-l avea completat. Știu discuțiile. Da, este corect.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Dacă este plus unu, se face cu acordul liderilor. Dacă este loc liber, e loc liber.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Nu, nu, era loc liber, dar aveau ocupate toate locurile.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Nu are loc liber, regret. Deci, nu are loc liber. La plus unu, trebuie să se întrunească Comitetul liderilor să hotărască și, după aceea, să vină în Biroul permanent, pentru aceasta este regula.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bine. Deci, o să meargă către Comitetul liderilor și până data viitoare amânăm proiectul de hotărâre, ca să fie unul singur pe toată Comisia de muncă, nu? Este cel mai bine așa.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 27 septembrie 2020, 10:30
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro