Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe iun. 2010 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 21 iunie 2010 ora 14:20

16. Solicitare din partea Grupului parlamentar al PNL și Grupului parlamentar al Alianței politice a PSD+PC privind constituirea unei Comisii de anchetă
la plen consultă

Solicitare din partea Grupului parlamentar al PNL și Grupului parlamentar al Alianței politice a PSD+PC privind constituirea unei Comisii de anchetă Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Nicolicea, vă rog.

Domnul Eugen Nicolicea:

La toate constituirile de comisii există o negociere între lideri anterior, este prevăzută în Regulament la "Considerații generale" despre comisiile respective. Fiind un proiect de hotărâre, când ajunge în plen, neavând un aviz de la o comisie, să zicem Comisia juridică, suntem puși în situația ori de a face amendamente direct în plen, ceea ce este mai contrar Regulamentului sau de a avea o discuție anterioară privind componența, obiectivele, numărul de locuri pentru fiecare partid între liderii respectivi. Data trecută, neexistând o astfel de discuție între liderii de grup, s-a ajuns să se facă amendamente în plen, fapt pentru care de aceea nu a intrat pe ordinea de zi. Ca să respectăm Regulamentul și cutumele ar trebui să aibă loc o astfel de dezbatere scurtă în așa fel încât în plen, dacă există o propunere, măcar asupra componenței și a numărului de membri să numai existe discuții și să fie doar votul - da sau ba. Adică pro hotărâre sau contra. Iar pe fond, aici iar avem o problemă că dacă există începută o anchetă, practic nu avem voie să facem o comisie de anchetă, iar dacă o facem, imediat ce o facem ar trebui să spunem, având în vedere că este o anchetă în curs, să închidem comisia.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Toader.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Deci, de principiu v-am spus că noi nu suntem de acord cu nici un fel anchetă. Pe de altă parte, 3.2.2. nu este finalizat încă. Ce să analizăm? Ce a dat până acum, ce sunt contestații, cum sunt date? Doar dacă vrem să facem un zgomot într-un pahar cu apă. Nu există încă finalizat. Și noi avem aceleași probleme, dar nu este finalizat încă nimic. Ce să anchetezi?

Practic, una că nu-și are rostul și în al doilea rând, nu este finalizat nimic la 3.2.2. O furtună, da.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Ludovic Orban.

Domnul Ludovic Orban:

Domnule Toader, în cazul că aveți nelămuriri legate despre faptul că ar trebui anchetați, vă dau eu câteva motive foarte serioase.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Am înțeles, dar nu este finalizat.

Domnul Ludovic Orban:

De exemplu, faptul că directorul general este domnul Vădan, în rest dânsul este un foarte bun specialist în domeniul consultanței asigurate pentru accesarea fondurilor europene, exact pe măsura 3.2.2., faptul că aveți o serie de firme de consultanță ale unor iluștrii reprezentanți ai Guvernului sau ai partidului pe care-l reprezentați care au efectuat consultanță, faptul că s-au modificat - domnule Toader ascultați-mă până la capăt, da - s-au modificat pagini. Deci, la fiecare evaluare se face evaluarea la regional și după aceea la centru, da? Între proiectele de la nivelul regional și proiectele de la nivel central s-au modificat pagini și cei care au modificat pagini au omis un singur lucru, că la regional se face practic, când se face evaluarea, fiecare pagină se scanează și se introduce, da? Avem ce cerceta să știți, nu vă faceți probleme.

Iar schimbarea criteriilor de evaluare între evaluarea la nivel regional și evaluarea la nivel central și o serie de alte încălcări ale procedurii sunt chestiuni fundamentale.

Și vă mai spun un lucru domnule Toader, mai bine anchetăm noi decât să ancheteze Comisia Europeană. Și aici, vă rog să mă credeți că o spun dintr-o pornire pozitivă.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Albu.

Domnul Gheorghe Albu:

Nu știu, am înțeles că nu este pentru ancheta președintelui de la Dâmbovița, ci pentru modul de atragerea fondurilor.

Eu cred că poate ar trebui să așteptăm, să vedem cum se derulează aceste măsuri, mai ales că o astfel de comisie de anchetă vara, chiar numai are când să mai lucreze. Și cred că dacă este cazul, în toamnă, putem să revenim.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Și noi avem dubii, dar nu este finalizat încă, domnule Orban, nu este finalizat încă, nu este lista finală, poate aceea care ați spus-o dumneavoastră..

Domnul Ludovic Orban:

Știți câte contestații sunt depuse domnule Toader?

200 de contestații.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Deci, hai să se termine. Se cunoaște lista la comisie, sunt 286 de proiecte, discutăm pe ele. Nu am nimic împotrivă, dar întâi să se finalizeze ceva.

Domnul Ludovic Orban:

Ce să se finalizeze?

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Zgonea și după aceea domnul Stanciu.

Domnul Valeriu Zgonea:

Doamna președinte,

Stimați colegi,

Eu cred că am mai spus și la ultima propunere de comisie de anchetă care sunt atribuțiile fiecărui grup parlamentar care nu semnează o comisie de anchetă.

Biroul permanent - 1) nu are dreptul de a face modificări comisiei de anchetă. Noi verificăm numai legalitatea ei din punct de vedere al Regulamentului și o trimitem în plen. Dacă în plen cineva nu este de acord și cei care nu sunt de acord sunt majoritari, resping ideea de comisie de anchetă.

Constituirea unei comisii de anchetă ca și constituirea unei moțiuni simple și a unei moțiuni de cenzură se face pe baza - obligatorie - a semnăturilor. Celelalte grupuri parlamentare sau ceilalți colegi care n-au semnat comisia de anchetă, comisia specială, nu pot să aducă modificări, decât cele care sunt scrise în Regulament.

Aș vrea să închidem acest subiect, că nu are nici un rost.

Noi, ca Biroul permanent, am constatat că un grup parlamentar a făcut această propunere și mergem mai departe, luăm act și o trimitem în plen. Dacă în plen, o altă majoritate nu este de acord cu constituirea comisiei de anchetă, se supune la vot și se respinge.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc. Cred că aceasta este și concluzia pe acest lucru. Eu zic că cel mai bine încheiem discuția aici și merge în plen.

Domnul Stanciu.

Domnul Anghel Stanciu:

Distinsă doamnă președinte,

Onorați membri ai prezidiului,

Stimați membri ai Biroului permanent,

Am ascultat cu foarte mare atenție pe colegul meu, inginerul Mircea Toader, care - cu rigoarea specifică profesiei - a adus niște argumente foarte interesante pentru un inginer, pentru om politic cred că este - aș spune - aproape o greșeală, pentru că abordarea pe care domnia sa a făcut-o, cum s-a încheiat această atribuire, poate să ducă la ideea că apără pe cineva, ceea ce, cunoscându-l pe domnul Mircea Toader, cred că nu apără pe nimeni. Și nici nu cred că Partidul Democrat Liberal dorește - ceea ce spune presa, nu știu dacă pe drept sau pe nedrept - să apere așa-numita "clientelă politică".

De aceea, cred doamna președinte că este absolut necesar ca distinșii noștri colegi din PD-L să solicite și dânșii această anchetă spre a fi derobați de niște acuzații care, pentru mine, cel puțin, par oleacă exagerate. De aceea, este bine să știm adevărul și să scape odată și domnul Mircea Toader și alți colegi din PD-L de niște acuzații care sunt nedrepte. Și spuneam colegului meu că deja iepuroii vin la dânsul, așa prin canale, eu cred că nu vin, pentru că nu este adevărat. Și ca să demonstrați că nu este adevărat, eu v-aș ruga să susțineți acest lucru și în plen.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Deci, rămâne să fie înscris pe ordinea de zi a plenului

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 20 septembrie 2020, 10:51
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro