Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe oct. 2010 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 27 octombrie 2010 ora 10:30

1. Propuneri cu privire la timpul maxim afectat pentru dezbaterea moțiunii de cenzură intitulate "Moțiunea României majoritare, moțiune populară"
consultă

Propuneri cu privire la timpul maxim afectat pentru dezbaterea moțiunii de cenzură intitulate Moțiunea României majoritare, moțiune populară Doamna Roberta Alma Anastase:

Dacă sunt observații? Vă rog, domnule Mihai Voicu.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Mulțumesc.

Dacă se poate și dacă va fi cazul, bineînțeles, pentru mâine, dacă se ține ședința reunită, să introducem pe ordinea de zi votarea unui membru al CNVM. Locul este vacant de foarte multă vreme, am avut două tentative și nu a fost cvorum.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bun. Intră pe ordinea de zi de mâine ca și propunere, dacă n-aveți nimic împotrivă.

Se opune cineva?

Domnul Cristian Rădulescu:

Nu. Vrem să mai adăugăm niște puncte privind grupuri de prietenie, schimburi de comisii mixte, mâine, toate într-un calup, înainte de ora fixă.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Atunci, am putea să ne vedem mâine cu zece minute înainte de plen ca să definitivăm ordinea de zi? Da? Atunci, așa facem.

Dacă în legătură cu acest punct, timpii de dezbatere sunt intervenții?

Nu sunt observații.

Se opune cineva?

Mâine la ora zece fără un sfert să ne vedem? Da? Bine.

Atunci, am epuizat ordinea de zi pentru astăzi.

Domnul Dan-Ștefan Motreanu:

Am și eu o întrebare către Secretariatul general. Să ne spună și nouă puțin ce se întâmplă cu măsurile acestea de securitate, pentru că am văzut că aici, pe holuri, eu de fapt am coborât pe scări și niște băieți cu sârme în urechi mă întrebau: "Dumneavoastră pe unde?". Adică până unde și cât s-au extins acești băieți? Este vreun plan aprobat de către Birourile permanente?

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Bănicioiu.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Eu vreau să spun același lucru ca și colegul meu Dan Motreanu. Și eu am intrat pe la S1, am fost și pe la S2; am văzut la un moment dat, cred că sunt și scutieri aici; să ne apere; pe cine? Cine a cerut aceste trupe speciale?

(Domnul Constantin Dumitru ii răspunde fără microfon).

Domnule deputat, dacă dumneavoastră aveți nevoie de protecție, plătiți-o din salariul dumneavoastră, închiriați-vă dumneavoastră bodyguarzi. Eu nu sunt de acord ca, pe bani publici, să chemăm aici tot felul de bodyguarzi, tot felul de gorile, ca să ne apere de ce, până la urmă?

Domnul Constantin Dumitru:

În mine s-a aruncat cu pietre.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Nu știu cine a aruncat cu pietre în dumneavoastră. Nu știu, poate faceți o plângere, poate vorbiți cu ei.

Doamnă președinte, eu mai am un lucru de spus. Vreau să fac un protest în cadrul Birourilor reunite. Vreau să vă spun că Secretariatul general, astăzi, nu ne-a permis să aducem invitați, da? Vorbesc foarte serios. Nici sindicatele nu au avut dreptul să vină să asiste la dezbaterea moțiunii, pentru că am înțeles că trebuie să vină niște aplaudaci de la PD-L. Eu n-am nimic împotrivă cu lucrul acesta. Nu știu, de la PD-L sunt. Vă spun eu că sunt de la PD-L. ONG-urile nu știu care.

Eu vă fac și pe această cale solicitarea să lăsați liderii de sindicat să asiste la dezbaterea moțiunii. Așa este normal, așa se întâmplă în orice țară civilizată.

(Domnul Constantin Dumitru intervine fără microfon).

Domnule deputat, eu nu v-am întrerupt.

Domnul Constantin Dumitru:

Senator.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Ah, senator. Vai, ce v-am jignit! Cred că v-am jignit cu chestia asta, nu? Poate vorbiți la microfon și poate nu vă mai agitați, poate nu mai țipați.

Deci, rugămintea este să-i lăsați pe liderii de sindicat. Dacă nu, să ne permiteți nouă, dar eu ca și parlamentar am dreptul la invitați, să-mi permiteți mie să-i invit și să-i pot aduce în balcon.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule Bănicioiu, despre lucrul acesta știu că și PD-L a avut o cerere, i-a fost respinsă, la fel, de Secretariatul general.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Dar cum? Secretariatul general a decis așa?

Doamna Roberta Alma Anastase:

Există și o hotărâre.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Dar poate Secretariatul general a chemat și scutierii. Poate-i plătește secretarul general atunci, nu?

Domnul Gheorghe Albu:

Poate discutăm și despre ședință.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Păi, nu, dar văd că suntem mai păziți decât Ceaușescu, nu știu.

Ați chemat și elicoptere, domnule senator? Vine și elicopterul să vă ia? Văd că pompierii i-ați chemat, scutierii îi aveți, cred că vine și elicopterul.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Mai avea ceva de completat și domnul Albu, vă rog.

Domnul Gheorghe Albu:

Cred că s-au definitivat, doamnă președinte, oamenii care stau în prezidiu, care dau bilele, chestorii de serviciu, tot, da? Se știe?

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Adrian Năstase.

Domnul Adrian Năstase:

Stimați colegi, dincolo de toate aspectele pe care le putem lua mai serios, mai în glumă, deși eu cred că toate chestiunile acestea trebuie luate în serios, eu cred că noi, ca Parlament, avem obligația de a trata cu seriozitate toate aspectele legate inclusiv de sistemul de securitate al Parlamentului, care include și protecția în ceea ce privește unele eventuale acțiuni din afară ș.a.m.d. Eu știu că noi avem un sistem propriu, o direcție proprie, care se ocupă de aceste aspecte și de aceea, într-un fel, ceea ce mie mi se pare ciudat este că se iau decizii în afara forului de conducere, care este Biroul permanent și la Cameră și la Senat sau Birourile reunite. În ceea ce privește aducerea unor tunuri cu apă, spre exemplu, în curtea Parlamentului. Pentru ce? Împotriva parlamentarilor, bănuiesc, pentru că, teoretic, gardurile, care n-au fost dărâmate încă, ar trebui să oprească.

Doamnă președinte, tocmai vroiam să spun că aș vrea să reiterez propunerea pe care ați făcut-o de dărâmare a gardurilor. Acum, această propunere era foarte bine venită.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Domnul Adrian Năstase:

Dar vreau să revedem totuși chestiunea pe care am ridicat-o acum și anume autonomia Parlamentului, inclusiv în ceea ce privește asigurarea securității lucrărilor. Nu cred că au ce să caute scutieri, alte persoane în interiorul Parlamentului. Jandarmi sau alte tipuri de forțe de poliție pot fi puse la intrarea în Parlament, dar nu în interiorul Parlamentului. Eu cred că aici este o chestiune de principiu, pentru că, la un moment dar, s-ar putea să intre unii din alte zone și să aresteze tot Parlamentul. Eu știu? Poate, la un moment dat, lucrul acesta se va impune pentru ca Parlamentul să devină nu doar unicameral, dar să rămână fără nici o Cameră.

De aceea, eu aș vrea totuși să protestez față de aceste măsuri care s-au luat și care n-au nici un fel de legătură cu autonomia Parlamentului, inclusiv în ceea ce privește aceste aspecte.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Domnul Albu.

Domnul Gheorghe Albu:

Eu vroiam să lămurim totuși chestiunile legate de desfășurarea moțiunii și, pentru a elimina orice suspiciune, am pregătit, cel puțin la Cameră, dar și la Senat, niște procese verbale prin care să preluăm bilele de la secretarii generali sau de la Secretariatele generale, le numărăm, le punem în săculeți. La sfârșitul votului, le numărăm, le punem în săculeț. Și în felul acesta, se poate să se elimine orice suspiciune că cineva ar avea bile prin buzunar, în altă parte, pentru că eu am auzit astfel de discuții.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Georgian Pop.

Domnul Georgian Pop:

Mulțumesc.

Vroiam să vă întreb, stimați colegi, până la urmă de ce am venit aici? Să mâncăm o prăjitură? Puteam să mâncăm și în altă parte.

Colegii mei, domnii chestori Bănicioiu și Motreanu, au ridicat o problemă destul de importantă. Pe lângă aspectele de securitate, haideți să vedem ce facem și cu invitația. Am transformat Parlamentul într-o fortăreață? Este un proiect politic și o inițiativă politică această moțiune, pe care noi am inițiat-o. Sigur că avem dreptul normal să avem niște invitați. De ce ne blocați lucrul acesta? Mai ales că suntem forul de conducere care poate să decidă. A făcut domnul Bănicioiu o propunere foarte clară: vrem să ne aducem niște invitați să asiste, să vadă ce spunem, cum ne argumentăm poziția. Mi se pare complet absurd și nedemocratic să n-avem posibilitatea aceasta. Și aici trebuie să decidem. Nu secretarul general să ia măsuri fără să consulte Biroul și unilateral să blocheze totul.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Am înțeles argumentația dumneavoastră, dar trebuie să știți că Secretariatul general a acționat în baza unei hotărâri a Parlamentului României, care spune că aceste solicitări sunt luate în considerare în funcție de data depunerii lor. Ca dovadă, și PD-L, și PSD...

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Ca dovadă că nu știau cum se votează moțiunea.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Ei, cum să nu știe?

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Vor fi făcut înainte de a depune noi moțiunea?

Domnul Valeriu Zgonea:

Doamnă președinte, eu vreau să vă aduc aminte și dumneavoastră și distinșilor mei colegi de la Senat, care au plecat, totuși în Camerele reunite există o cutumă. Poate că această cutumă deranjează la un moment dar, dar secretarul general al Camerei Deputaților se consulta cu secretarul general al Senatului și împărțeau numărul de locuri din zona balcoanelor între cele două Camere. Așa era discuția, chiar dacă aprobarea o făcea, de exemplu, numai secretarul general al Camerei Deputaților.

Faptul că pentru prima dată se folosește acest tertip, el creează un precedent neprincipial și eu i-am reproșat domnului Barbu, pentru că, la maturitatea și experiența domniei sale în funcție de conducere în statul român, nu trebuia să facă așa ceva și nu este permis, pentru un om care este secretar general și este înalt funcționar public parlamentar, să facă așa ceva.

Eu îi reproșez domniei sale personal și-i spun de la acest microfon că este o atitudine care, în istoria Parlamentului, și eu am fost la început, în anumiți ani m-am uitat la televizor, n-am văzut. Și este regretabil acest lucru. 10-20-50, nu contează, care veneau de la opoziție.

Vă reamintesc, distinși colegi, care sunteți astăzi în Parlamentul României, că au fost în vremea Partidului Social-Democrat perioade în care cei de la PNȚ-CD aduceau zeci de oameni sus sau alte forțe și de acolo manifestau și nimeni din Parlamentul României nu i-a oprit.

Domnule Pereș, eu nu v-am întrerupt. Poate că la dumneavoastră, la Senat, așa se practică. Noi avem o altă practică și încerc să vă respect, cum și dumneavoastră mă respectați pe mine.

Și v-aș ruga frumos și l-aș ruga frumos și pe secretarul general ca, în momentul în care face chestiuni de genul acesta, care depășesc cadrul domniei sale regulamentar și statutar, să intervină în zona politică, să aibă totuși o consultare, dacă nu cu secretarul general de la Senat, măcar cu președinții celor două Camere. Cred că este oportun. Dacă nu vrea nici cu președinții celor două Camere, măcar cu Biroul permanent al Camerei Deputaților. Și nu cred că vă face bine. Și nu cred că face bine nici democrației. Este pentru prima dată când putem să facem poze cu mașini ale jandarmeriei în apropierea Parlamentului. Și domnul vicepreședinte Adrian Năstase să știți că are dreptate. Este pentru prima dată în istoria aceasta, eu am făcut și revoluția, și n-am văzut niciodată așa ceva, nici când eram sus, în Dealul Mitropoliei. Vă reamintesc că la fosta moțiune de cenzură, sepepiștii ajunseseră în balcoane. Ultima dată, un sepepist cu pistol a trecut să-i ducă doamnei Udrea niște documente în cadrul unei ședințe condusă de domnul vicepreședinte Oltean. Cu pistolul a intrat în sala de plen.

Părerea mea este că trebuie să fie un minimum de decență. Și dumneavoastră, doamnă președinte și dragi colegi de la PD-L, întotdeauna ați avut totuși un minimum de decență, pe care aș vrea frumos, cu puterea și autoritatea pe care o aveți astăzi, doamnă președinte, până începe ședința de plen, să găsim o soluție în așa fel încât să nu fim penibili; să nu fim penibili ca și instituție a statului.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Domnul Dușa.

Domnul Mircea Dușa:

Doamnă președinte și domnilor președinți, instituția aceasta este o instituție a democrației și este o instituție în care ședințele Camerelor, fie reunite fie separate, sunt publice. În clădirea aceasta nu au ce căuta forțe de ordine, doamnă președinte. De dimineață, eu sunt mai matinal, era plin de jandarmi în clădire. Ce caută? Să stea în stradă, să stea pe trotuar, să ia măsuri. Sigur, trebuie luate măsurile de siguranță care trebuie luate, dar în clădire nu au ce căuta forțe de ordine. Să blocheze holurile între Senat și Cameră mi se pare puțin exagerat. Deci, nu au ce căuta forțele de ordine în clădire. Există paza clădirii cu SPP, mai există și serviciul acesta al nostru propriu de pază a clădire. Nu au ce căuta forțe de ordine în clădire și scutieri cu tot echipamentul. Să meargă în stradă, pe trotuar, la porți, la intrare. Și vă rog, până începe plenul, să dați dispozițiile de rigoare.

În al doilea rând, legat de participarea oamenilor la balcoane. Sigur, că dumneavoastră ați recurs la o mică șmecherie și asta este. Eu am solicitat, în aceeași zi când au avut loc ședințele reunite ale Camerelor și am stabilit graficul de dezbatere a moțiunii, locuri în balcoane. Oare ONG-urile acestea de care pomeniți dumneavoastră - sigur, la șmecherie, ne-ați dat același răspuns, și nouă la PSD, și colegilor de la PD-L - oare ONG-urile acelea au solicitat locuri înainte de a se ști graficul de desfășurare a dezbaterilor la moțiune? Până la urmă, trebuie tranșată și această situație, pentru că nu are rost să se ajungă la discuții neprincipiale pentru această dezbatere publică. Este o moțiune de cenzură, este o moțiune care este o practică parlamentară. Nu știu dacă suntem aici într-o cetate. Eu am avut, așa, o stare de disconfort când am intrat în clădire să văd forțe de ordine în clădire. Nu au ce căuta în această clădire! Să stea în stradă, pe trotuar.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Este unsprezece și cinci minute. Ceea ce vă promit este că acum o să vorbesc cu domnul ministru de interne, să văd exact ce se întâmplă. Trebuie să recunosc că nu am văzut.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

El a trimis cumva?

Doamna Roberta Alma Anastase:

Nu știu.

Domnule Bănicioiu, lăsați-mă, ca să mă lămuresc.

Domnul Valeriu Zgonea:

Este alarmă de grad zero în țară.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Doamnă președinte, cine a trimis totuși jandarmii? Cine a solicitat?

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vorbeați de respect, lăsați-mă două secunde, ca să vă răspund la această întrebare. Am spus că o să-l întreb pe domnul ministru, pentru că, unu, eu nu am văzut scutierii în Palatul Parlamentului, dar atâta timp cât dumneavoastră ați spus lucrul acesta, probabil că despre asta este vorba; în al doilea rând, o să-i solicit un punct de vedere scris, pe care să-l distribuim membrilor Biroului permanent comun, cu privire la toate aceste lucruri și, în baza solicitărilor ridicate de dumneavoastră, să răspundă în scris la acest punct de vedere, dacă sunteți de acord.

Domnul Dan-Ștefan Motreanu:

Dar cine le-a aprobat să intre?

Domnul Valeriu Zgonea:

Doamnă președinte, este alarmă de grad zero. Nu s-a mai semnat de către ministrul de interne de douăzeci de ani. Din cauza aceasta, este obiectiv militar. Păcălim?

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Zgonea, care a făcut buletinul de apărare.

Domnul Valeriu Zgonea:

Obiectiv militar. Și asta este o șmecherie rușinoasă pentru un stat democratic. Dai alarmă de grad zero când se dezbate moțiunea!

Domnul Adrian Țuțuianu:

Dar lămuriți-ne: a cerut cineva prezența scutierilor și jandarmilor?

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule Țuțuianu, chiar nu ne ascultăm unii pe ceilalți? Domnul Zgonea tocmai v-a explicat de ce s-a luat această decizie.

Domnul Adrian Țuțuianu:

Ridic mâna de un sfert de oră.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Păi, nu; dar dumneavoastră întrebați și după ce ați primit răspunsul.

Domnul Adrian Țuțuianu:

N-am primit răspunsul. Eu vreau să aud foarte clar.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Ați primit răspunsul de la domnul Zgonea. Există o procedură, eu recunosc că am înțeles-o de la domnul Zgonea, există o procedură; în momentul în care este alarmă, este obiectiv militar Parlamentul și probabil de aceea.

Domnul Adrian Năstase:

Am o întrebare. În condițiile acestea, dacă este alarmă de gradul zero și poliția și jandarmeria ocupă Parlamentul, mai avem voie să dezbatem moțiunea de cenzură? Pentru că totuși ar trebui pusă întrebarea aceasta, dacă într-adevăr, în condițiile acestea, mai avem voie s-o dezbatem într-un Parlament care este deja ocupat de jandarmerie și de poliție.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bine. Vă mulțumesc. Am aprobat timpii. Scuze. Domnul vicepreședinte Voiculescu, după care dați-mi voie să sistem. Este unsprezece și zece minute, trebuie să fim în plen.

Vă rog, domnule vicepreședinte.

Domnul Dan Voiculescu:

Doamnă președinte, eu am o rugăminte, o propunere. Nu avem timp de note către miniștri. Rugămintea mea ar fi: haideți să luăm o hotărâre în Biroul permanent ca tot ce există militarizat în Parlament, în afară de SPP, să iasă afară imediat. Avem să hotărâm, suntem forul decizional. Vă rog eu, doamnă președinte. Vă rog eu. Toți hotărâm să iasă afară din Parlament tot ce-i militarizat. Punct. Și dacă cineva nu vrea să respecte hotărârea noastră, să n-o respecte.

Domnul Gheorghe Albu:

Doamnă președinte, haideți că mai avem o treabă. N-am definitivat chestorii, nu am definitivat secretarii de ședință. Haideți să-i stabilim.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Secretarii de ședință de la noi sunt domnii Pardău și domnul Chelaru.

Domnul Ioan Chelaru:

Nu. De un sfert de oră insist să-mi dați și mie cuvântul.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Scuze.

Domnul Țuțuianu este secretar, iar la chestori sunt câte două perechi, care se schimbă. De la noi domnii Albu și Motreanu, iar de la Senat, pentru stenogramă, domnul Dumitru și domnul Chelaru. Perfect.

Domnule Chelaru, vă rog.

Domnul Ioan Chelaru:

Eu vreau să mă refer la propunerea pe care a făcut-o domnul Albu - să preluăm bile cu un proces-verbal și să le dăm cu un proces-verbal.

Este o procedură cu care ne-am obișnuit.

Acesta este întrebarea pe care o pun eu: există temeri din partea dumneavoastră că se va fura la votul cu bile? Pentru că, dacă stau bine și mă gândesc, și nu mă întorc foarte mult în urmă, dacă s-a furat în Parlament, nu au furat cei din Opoziție.

Domnul Gheorghe Albu:

Nu există nici o temere, domnule Chelaru.

Vrem să vă asigurăm toată securitatea, pentru că, după cum știți, noi nu votăm, deci nu avem cum fura.

Domnul Ioan Chelaru:

Este treaba dumneavoastră, însă nu-i firesc să nu procedăm la fel ca întotdeauna.

Deci dumneavoastră acum, pentru că dumneavoastră vi s-a năzărit sau vi s-a impus să nu votați, cereți o procedură specială - un alt hatâr care să vi se facă. Nu vi se pare că exagerați?

Este treaba dumneavoastră - votați, nu votați; este problema partidului și a puterii, însă, în aceste condiții, firesc este să se respecte procedura în integralitatea ei, nu măsuri speciale că i se pare cuiva că nu știu ce va face cu bilele și așa mai departe.

Domnul Gheorghe Albu:

Domnule Chelaru, noi, la Cameră, așa vom proceda; dumneavoastră, la Senat, faceți cum vreți.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Este în regulă. Oricum chestorul de la PD-L va face acest lucru.

Vă mulțumesc foarte mult. Încheiem, și ne revedem în plen.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Este o propunere pe masă, îmi pare rău.

Avem de rezolvat două probleme - o problemă este a timpilor, pentru că de asta ne-am reunit.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Am votat, am aprobat.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Iar a doua problemă: domnul Voiculescu a făcut o propunere.

Mi se pare un precedent extrem de periculos ca Parlamentul României să fie ocupat de forțele de ordine. Este o chestiune efectiv periculoasă. Dar chiar ne batem joc de republica aceasta?!

Ce caută aici oameni din afară?

SPP-ul este în regulă, își vede de treaba lui.

Îi este frică cuiva de ceva?

Cum este posibil să acceptăm așa ceva?!

Este pur și simplu o sfidare la adresa Parlamentului României!

Ce caută oamenii aceștia?! Ne păzesc pe noi, între noi? Sau păzesc parlamentarii de vot?

În stradă să-și facă datoria jandarmeria - să asigure ordinea publică în stradă dacă este o problemă de miting. Dar, din punct de vedere al Parlamentului, a accepta ca noi să dezbatem în Parlament cu scutieri și cu oameni care sunt aici să intimideze, mi se pare o chestiune de o gravitate excepțională, și fac apel la Birourile reunite și la doamna președintă, pentru că aveți un rol aici, doamna președintă, să îndepărtăm acest segment care este periculos. Este un precedent periculos!

Devenim dictatură militară?! Ce devenim aici?!

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule președinte, haideți să supunem la vot, că avem plen. Discursuri se țin și în plen.

Cine este pentru propunerea domnului Voiculescu?

Voturi împotrivă? Nu sunt.

Abțineri? Nu sunt.

Vă mulțumesc.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 2 decembrie 2021, 0:26
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro