Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe aug. 2012 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 14 august 2012 ora 15:00

1. Scrisoare din partea doamnei Laura Codruța Kovesi, Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție
se trimite Comisiei juridice, de disciplină și imunitați consultă

Scrisoare din partea doamnei Laura Codruța Kovesi, Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție Doamna Valeriu Ștefan Zgonea:

Pentru stenogramă: prietenul și colegul nostru, domnul Mihai Alexandru Voicuse află în situația de incompatibilitate și mi-a făcut o adresă pe care vreau să o păstrăm și în stenogramă, având în vedere prevederile Regulamentului Camerei Deputaților, domnul secretar al Camerei - domnul Mihai Voicu demisionează din funcția de secretar începând cu prezenta dată.

Acum avem un mare avantaj că Decizia Curții ne spune că nu putem să lucrăm în cvorum, dar totuși eu de aceea am invitat și pe domnul Toader și pe domnul Neacșu, am vorbit cu toții liderii grupurilor parlamentare. Domnul Pambuccian se află în clădire, dar Sanctitatea Sa trebuie să viziteze Parlamentul și bineînțeles că îl așteaptă la intrare.

Mulțumesc colegilor care sunt prezenți și domnului ministru.

Avem această scrisoare. Procedural, noi avem obligația, de îndată, într-un termen rezonabil, să convocăm Biroul permanent și să o trimitem Comisiei juridice. Tot procedural noi, ca Birou permanent, trebuie să avem un termen. Suntem în afara sesiunii ordinare, nu există o procedură. Am convocat în 4 zile. Cu domnul Borbely, ca să vă informez și pe dumneavoastră, a fost o consultare telefonică, cu acceptul membrilor Biroului permanent. Suntem într-o situație în care nu aș vrea să mai repetăm această consultare telefonică. Cea care a fost înainte a fost la doamna Iacob Ridzi și a durat 7 zile, că era în sesiune ordinară. Noi suntem în 4 zile. M-am uitat pe documente. Biroul permanent a aprobat ca până la sfârșitul lunii, Comisia juridică să lucreze. Pe cale de consecință vor avea și timp până atunci. Eu am transmis documentele la secretarul general care va transmite Comisiei juridice să le păstreze în condițiile legii. O să mai fac un comentariu la sfârșit, o să vă spun și dumneavoastră o chestiune care mie mi s-a părut un pic - nu știu cum să o interpretez - m-am uitat și eu și în Constituție și în lege, dar - domnule vicepreședinte Iordache, vă rog frumos - dacă colegii mei au ceva de spus.

Domnul Florin Iordache:

Nu. Termenul domnule președinte.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Termenul dumneavoastră?

Domnul Florin Iordache:

3 săptămâni.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Acum noi suntem în două săptămâni. În ultima săptămână, colegii din Comisia juridică vor veni toți sau majoritatea. Eu am avut o discuție și cu domnul președinte Daniel Buda la telefon. Până la urmă procedura e - știți foarte bine - se citesc documentele de către fiecare membru al comisiei, unele dintre ele sunt în partea cealaltă, adică au un anumit regim, mai puțin adresa care a fost adusă și care a fost atașată, avea un regim special.

Domnul Florin Iordache:

Păi nu, că aici este comentariul meu.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Numai o secundă domnule vicepreședinte.

Și comisia, după aceea, știți foarte bine, face o analiză, stabilește o dată la care se reunește, cheamă pe domnul deputat căruia i se cere începerea urmăririi penale. Domnia sa poate să aducă argumente. Dacă se solicită informații suplimentare, ele se pot trimite din nou prin Biroul permanent, comunicarea noastră și a mea ca președinte cu doamna procuror general în așa fel încât, la sfârșit, când vine raportul, pentru care noi cerem astăzi un termen, să fie un raport care să aibă toate informațiile în așa fel încât colegii noștri să propună plenului Camerei Deputaților un raport complet.

Domnule vicepreședinte.

Domnul Florin Iordache:

Termenul cât ați propus?

7 septembrie.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

7 septembrie este în prima săptămână. Nu ar fi foarte potrivit.

Haideți să ne uităm și într-un calendar. 7 septembrie este vineri. Ori 7, ori 10? 10 septembrie este luni.

Domnul Florin Iordache:

Ori o punem joia...

Putem lucra luni, acum. Nu s-a mai lucrat?

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Păi, lunea asta nu se lucrează. 10 septembrie este un termen rezonabil. Este termenul pe care-l dăm.

Cine este pentru? Unanimitate.

10 septembrie este termenul pe care-l dăm pentru trimiterea raportului. După aceea, vine în Biroul permanent, la propunerea Comitetului liderilor și vom hotărî când îl vom introduce pe ordinea de zi cu prioritate, că așa se face.

Am citit scrisoarea cu domnul Voicu.

Domnul Florin Iordache:

Am și eu un comentariu.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

După aceea, domnul Toader, doriți să spuneți ceva. O secundă.

Domnul Florin Iordache:

La acest comentariu domnule președinte, nu este prima dată când documente secrete apar în presă înainte ca deputații să aibă cunoștință de ele.

Deci, în cazul acestei solicitări a procurorului general, a doamnei Kövesi, m-am uitat, acest material a ajuns la Secretariatul Camerei vineri la ora 13,50, la 2 fără 10. Corect? Jos la Registratură. Cu 5 minute înainte, deja erau pe surse pasaje din referatul procurorului de caz. De fiecare dată, o parte dintre noi am invocat că este inadmisibilă această telejustiție, deci, nici măcar domnul Dobre care este deputat și este în cauză nu are cunoștință de referatul procurorului, nici colegii din Comisia juridică, nici măcar dumneavoastră că erați în vacanță, deci, nici un deputat nu a avut cunoștință, în schimb, pasaje din acest referat au apărut în presă. Să numai spun că la ora 14,00 se termina programul. Este pentru mine un semn mare de întrebare, cum, chiar înainte de a se termina programul, acest referat ajunge la dumneavoastră și parte din acest referat ajunge în presă? Dacă ne uităm într-un Cod Penal și într-un Cod de Procedură spune foarte clar că aceste materiale, în acel moment, sunt secrete. Deci, nu le avea nimeni.

Care este rolul Parchetului? Din punctul meu de vedere este o încălcare și ar trebui... eu sper ca până la acel moment să avem un ministru al Justiției, voi invoca ... pentru că, în acel moment dacă soliciți Parchetului să fie corect, faci presiune pentru că așa am văzut că s-a pus problema, dacă soliciți Curții Constituționale să se comporte normal, faci presiune. În schimb, dacă dintr-un astfel de dosar în care nu știu dacă acest coleg de al nostru este vinovat, nu este vinovat, se va hotărî în viitor - și nu Parlamentul hotărăște asta - pasaje foarte clare din acest referat apar în presă.

Deci, eu voi solicita, vă spun de acum, de aceea am spus și în Biroul permanent, voi solicita și Comisiei juridice ca ministrul Justiției și Inspecția Judiciară să ne precizeze dacă și cum au ajuns în presă astfel de pasaje din referatul pe care procurorul general l-a înaintat, referat care deocamdată este la dumneavoastră, nimeni dintre colegi nu a avut acces la acest referat.

Vă mulțumesc.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc mult. Domnule Toader, numai o secundă vă rog! Avem doi colegi noi aici: domnul ministru Dan Șova pe care vreau să-l felicit pentru noua alegere, care ia locul domnului Mircea Dușa. Și am să vi-l prezint și pe colegul meu care este șeful de cabinet al meu, domnul Comănescu Nicolae pe care l-am detașat aici. Este un bun prieten și am să vă rog frumos, de acum înainte când aveți vreo problemă, să mai țineți legătura și cu domnia sa. Eu răspund la telefon, ați văzut foarte bine, dar poate sunt momente în care, fiind în ședință.., oricare din deputați poate avea o chestiune importantă și trebuie să acționăm cu rapiditate.

Domnul Toader și după aceea domnul ministru Dan Șova.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Referitor la ceea ce a spus domnul Iordache, am întrebat și eu ziariștii: de unde sunt?, și mi-au spus că pe site-ul Ministerului Justiției și al Procuraturii Generale este acest referat. De acolo am înțeles că ar fi fost luate și oricine se poate uita acolo. Nu știu cât este de adevărat, dar așa mi-au spus.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule Toader, nu mai pot să fac acele comentarii pe care le făceam înainte, dar vă asigur că atunci când documentul a fost înscris în registrul pentru această instituție pe care o reprezint nu era pe nici un site, decât pe site-urile de știri.

Este o chestiune pe care nu o pot clarifica nici eu, nici dumneavoastră. Comisia are această abilitate. Poate să ceară informații suplimentare Parchetului General. Noi respectăm astăzi Regulamentul și legea. Nu obstrucționăm justiția. În patru zile noi am luat decizia și am trimis la Comisia juridică. De aici încolo colegii mei, și domnul vicepreședinte Iordache face parte din Comisia juridică, vor stabili pe mai departe comunicarea cu Parchetul General prin Biroul permanent și, automat, prin președintele Camerei. Comunicarea numai în scris se poate face; nu se poate face verbal.

Domnul ministru Dan Șova.

Domnul Dan-Coman Șova:

Eu cred că facem cu toții o greșeală aici, și mă refer la faptul că nu avem o relație instituțională cu Parchetul.

Parchetul General, din punctul meu de vedere, procedează absolut neinstituțional.

Nu are rost să vă spun opinia mea în legătură cu modul în care au ajuns în presă pasajele.

Nu voi spune cine le-a trimis, dar vă voi spune cine nu le-a trimis, și sigur nu le-a trimis nimeni de la Secretariatul general al Camerei, sigur nu le-a trimis cineva din conducerea Camerei, sigur nu le-a trimis nici un coleg deputat și sigur nu le-au trimis nici grefierii de la Parchet. Nu știu cine le-a trimis, dar aceștia sigur nu au trimis.

Al doilea lucru este că ascultările telefonice ca probă, și aici cred că trebuie să fim foarte atenți cu toții, fac parte din probele judiciare. Aici avem o contradicție. În scrisoarea pe care ne-o trimite doamna procuror general Kovesi creează impresia că știe Codul de procedură penală și ne spune că, în conformitate cu 65 alineatul 1, probele pot fi administrate doar după începerea urmăririi penale în cauză. Cu toate acestea, ne-au trimis 709 file de probe. Mărturisesc că logica mea îmi dă cu minus aici; nu înțeleg foarte bine ce se întâmplă.

În al treilea rând, și vreau să o spun cu toată seriozitatea, este o sugestie bineînțeles, pentru că nu îmi permit mai mult, nu sunt membru al Biroului permanent al Camerei, dar îmi aduc aminte din istoria luptelor politice din Parlament că atunci când Parchetul General și-a dorit foarte mult să facă ceva într-un dosar a trimis de mai multe ori cererea de ridicare a imunității în Parlament, și stau și mă întreb dacă nu ar trebui să îi întrebăm pe domnii de la Parchetul General dacă n-ar vrea să reitereze o cerere de ridicare a imunității pentru doi colegi de la PD pe care i-ați respins la vot atunci când s-a cerut percheziția informatică și atunci când s-a cerut ridicarea imunității. Și îmi aduc aminte că în alte cazuri - de la PSD în general - domnii de la Parchet au repetat cererile acestea și, dacă tot suntem la capitolul unei corespondențe, mă întreb de ce nu i-am putea întreba de ce nu repetă cererile de percheziție informatică și de ridicare a imunității, care cred că ar fi foarte oportune.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc, domnule ministru.

Domnul Toader.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Îi dau o replică domnului Șova: în cazul lui Monica Ridzi a început procesul propriu-zis, deci înseamnă că orice lucru care poate fi făcut poate fi făcut în instanță. Astfel, de acum este închis.

Pentru celelalte, prin votul Parlamentului, chiar dacă au fost cazurile PD-ului sau priveau oameni care erau de la PD, știți foarte bine că nu a depins numai de noi; dau exemplul cu celebrul Boldea, unde până la urmă toată lumea a votat, și eu chiar am susținut fiindcă știam că fuge din țară.

Referitor la Păsat, este mai vechi.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule Toader, lucrurile sunt clare. La doamna Ridzi, am prezentat raportul.

Sunt câteva chestiuni pe care eu v-am spus că nu vreau să le repet: raportul pentru doamna Ridzi a venit la opt luni de zile, dar nu vreau să intru în amănunte; domnul Buda poate să ne explice de ce pentru că și dânsul era președinte atunci.

La domnul Boldea știm cum a fost prezența și cine a asigurat cvorumul.

La domnul Pasat știm boicotul pe care l-au făcut anumiți colegi. Nu discutăm despre el aici.

Deci, discutăm despre o procedură pe care noi o îndeplinim. Dacă Comisia ne va înainta o cerere suplimentară către Parchet, bineînțeles că Biroul permanent și eu imediat o voi trimite Parchetului sub semnătura mea, dacă sunt date suplimentare, dacă ceea ce domnul Șova cu seriozitate și bineînțeles în respectul legii a sesizat. Am sesizat și eu și am fost pus în postura în care să convoc Biroul sau să scriu eu în nume personal Procurorului general exact această chestiune. Până la urmă intram într-un război în care iar târam instituția aceasta a Camerei Deputaților, și am preferat să convoc Biroul permanent.

Comisia juridică are această posibilitate. Este în mâna domnului Daniel Buda - ca jurist și ca președinte al comisiei - dacă dânsul va considera că procedura pe care am sesizat-o și eu și domnul Șova este una legală și normală și prima dată află presa și după aceea instituția care trebuie să ridice imunitatea unui deputat - atunci, avem o problemă și trebuie să discutăm. Este o comisie juridică de disciplină și imunități, și aștept de la domnul Buda să fie mai puțin declarativ și mai mult să lucreze asupra acestui caz care arată câteva chestiuni destul de, și nu aș vrea să spun într-o zonă pe care eu nu o înțeleg citind legislația în vigoare, dar care ridică foarte multe semne de întrebare.

Ceea ce pot să vă spun este că eu ieri cu multă seriozitate, și asta am vrut să vă spun la început, am citit acel referat, care am considerat că până a ajunge la comisie nu are dreptul nimeni să îl citească decât eu, ca să văd dacă cererea este întemeiată, și am constatat pasaje întregi care erau publicate în presă înainte de a ajunge la instituția pe care o reprezint astăzi și pe care poate să o reprezinte peste ani și altcineva și pe care a reprezentat-o și înainte altcineva. Și este un caz destul de delicat pe care toți, ca parlamentari, trebuie să îl înțelegeți și care arată o anumită situație pe care iar ar trebui totuși să o reglementăm, pentru că nu este bine până la urmă ca noi să putem să trimitem Comisiei juridice și colegii mei fiind în vacanță să constate că pasaje importante din referatul procurorului de caz sunt publicate în presă. Dar nu este atributul Camerei Deputaților.

Noi putem să discutăm aici.

Dacă nu mai sunt discuții, domnule Toader, eu propun să închidem ședința.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Dar vroiam să vă spun că a fost la un moment dat chiar o discuție în Comisia juridică, și domnul Iordache trebuie să știe, că ar trebui reglementat prin lege: televiziunea care prezintă așa ceva să spună neapărat sursa, pentru că ei au sursele lor. Astfel, ai publicat, sursa este ilegală, plătești. Altfel, știți foarte bine: toți spun "pe surse".

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

La un moment dat eram membru al Biroului permanent și știu că am avut o comunicare cu Ministerul Public - cine trebuie să trimită adresele către Parlament, cum trebuie și care este regimul documentelor. În această chestiune avem o clarificare. În celelalte chestiuni nu avem o clarificare.

Eu cred că în acest moment noi ne-am îndeplinit sarcina. Ea se află la Comisia juridică.

Comisia juridică se va întâlni în ultima săptămână. Există suficient timp pentru membrii comisiei pentru ca să citească documentele și, dacă au clarificări suplimentare, să le înainteze Biroului permanent, ca să le trimitem Parchetului General.

Domnul Albu.

Domnul Gheorghe Albu:

Întotdeauna, spre sfârșitul legislaturilor apar idei foarte bune pentru activitatea și a Camerei și a altor instituții. Din păcate, cum începe o nouă legislatură, le cam uităm.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Bine.

Dacă nu mai sunt alte chestiuni, vă mulțumesc foarte mult pentru că ați venit.

Îi mulțumesc și domnului Mircovici pentru că a venit de departe, și domnului Motreanu, și domnului Albu.

Declar ședința închisă și vă urez o zi frumoasă.

Să ne vedem cu bine luni, pe 3 septembrie.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 20 ianuarie 2021, 11:45
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro