Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe sep. 2012 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 10 septembrie 2012 ora 13:30

19. Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Memorandum intern privind vizita la Parlamentul European a Președintelui Camerei Deputaților, domnul Valeriu Ștefan Zgonea (Strasbourg, 11-12 septembrie 2012)

1. Memorandum intern privind vizita la Parlamentul European a Președintelui Camerei Deputaților, domnul Valeriu Ștefan Zgonea (Strasbourg, 11-12 septembrie 2012)

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Eu am fost invitat să am o intervenție într-o discuție cu grupurile politice de la Bruxelles pe agenda de miercuri. A fost pusă de către Conferința secretarilor și a președinților - o discuție despre România. Ca președinte al Camerei Deputaților am fost invitat de două grupuri politice și de vicepreședintele Parlamentului ca să am o discuție.

Procedura este una foarte simplă și colegii mei de la PD-L sau de la UDMR au avut astfel de deplasări, așa că vreau să vă cer permisiunea să avem întâlniri oficiale și să am un punct de vedere cu privire la respectarea statului de drept și a democrației și a elementelor care s-au desfășurat în ultima perioadă în România.

Eu o să vorbesc din punctul de vedere și din perspectiva respectării Regulamentului și al Constituției, că documentele au fost deja... tot ce s-a întâmplat la început a fost trecut prin filtrul Curții Constituționale care a spus că totul a fost regulamentar și constituțional. Acesta este punctul de vedere pe care am să-l prezint și în fața grupurilor politice.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Îl aveți scris?

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu. Eu am informat, am făcut o cerere. Cele două grupuri politice mă primesc să-l prezint în fața domniilor lor ca președinte al Camerei Deputaților. Cel de al treilea grup aștept să văd dacă domnul Daul mă primește mâine sau poimâine să avem o discuție. Eu sper ca domnia sa să respecte funcția de președinte al Camerei Deputaților și să ne primească și pe noi, iar colegii mei de la partidele afiliate PPE pot să facă o intervenție pe lângă președintele Grupului parlamentar, ar fi foarte bine. Este singurul care până în acest moment nu mi-a răspuns. Am vorbit și cu colegul dumneavoastră, domnul Marian-Jean Marinescu, a zis că vorbește și el astăzi cu președintele Grupului parlamentar popular din cadrul Parlamentului European.

Domnul Călin Popescu Tăriceanu, vă rog frumos.

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Domnule președinte, îmi puneam întrebarea pentru că nu am avut informații până acum când discutând cu colegul meu am mai aflat câte ceva despre programul întâlnirilor membrilor Comisiei de la Veneția sau delegații Comisiei de la Veneția care vizitează România. Nu știu dacă ați avut o discuție cu premierul în acest sens ca să facem demersurile pentru a insera în program și niște discuții și întâlniri la nivelul Parlamentului.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Cu liderii grupurilor parlamentare?

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Cu cine vreți, cu președintele Comisiei juridice, cu cine vreți, dar din câte discutam, programul de întâlniri este unul neechilibrat, ca să folosesc un termen foarte elegant.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

În momentul în care a fost acea vizită, dumneavoastră știți foarte bine, domnul Cezar Preda care este șeful grupului, m-a informat și m-am întâlnit cu președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și cu încă patru colegi, exact în perioada în care se desfășurau evenimentele. Domnul vicepreședinte a participat și domnia sa la această discuție. Am avut aproape două ore de discuții. Vă spun și concluzia: "Da, atunci a fost din punct de vedere regulamentar și constituțional, este perfect, am înțeles că ați respectat litera și spiritul Regulamentului și al Constituției. Viteza a fost cea care i-a uimit pe colegii mei, în special pe colegul meu, domnul Gross." Nu știu agenda domniilor lor din această perioadă, am văzut și eu de pe știri, am fost informat astăzi că ministrul de externe al României se vede cu domniile lor, am înțeles că se vede și cu Avocatul Poporului și în forma revocată de Parlament și în forma interimară. Uimirea mea este că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, unde noi avem grup trimis din parlamentari, din informațiile pe care le deținem și din Regulament, nu a dorit să aibă o discuție măcar cu reprezentanții de la APCE ai grupurilor politice din România. Nu pot să fac altceva decât să transmit domnului președinte al APCE dorința liderilor grupurilor parlamentare de a se vedea și să constat această malformație a deciziei programului pe care domnia sa l-a făcut.

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Dar cine conduce comisia ? .

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nici nu avem vreo informație în acest sens.

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Vă zic eu, a fost ales cu voturile României, deci, el nu poate să facă ce vrea el așa când vine în țară pe aici, fără să știm de el.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă rog.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Din informațiile pe care le am eu, într-adevăr, are întâlniri și cu Curtea Constituțională. Din câte știu eu are întâlniri și cu Partidul Democrat, dar are și cu PSD-ul, prin președintele dumneavoastră.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu are cu președintele, are cu primul-ministru.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Bun, dar tot pe forță politică.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu, nu, cu primul-ministru și cu ministrul de externe, două lucruri diferite.

Trebuie să facem o planificare. Dacă se văd cu președinții partidelor politice, este o chestiune - să zicem - OK, corectă. Dar eu cred că în acest moment ar trebui să se fi văzut și cu liderii grupurilor parlamentare care au nominalizat la începutul acestui mandat, în cadrul grupurilor parlamentare, colegii care sunt reprezentați la APCE.

Eu am să vorbesc cu domnul Cezar Preda astăzi și o să-l informez despre surprinderea mea și a unor colegi care sunt liderii grupurile parlamentare cu privire la agenda pe care o delegație a APCE-ului a făcut-o în România fără să informeze Parlamentul. Obligația lor, conform Regulamentului, este să informeze parlamentele care sunt membre ale APCE.

Comisia de la Veneția este din China?

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Acum, nu știu. Este un comunicat că domnul ministru i-a chemat?

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule Toader, știți ce este în Comisia de la Veneția, da?

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Acum, dacă i-a chemat primul-ministru și nu v-a băgat și pe dumneavoastră în seamă, este o problemă. Dacă au venit la solicitarea Comisiei Europene, ceea ce știu eu, este altă poveste, dar nu am nimic împotrivă să solicitați.

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Nu am ce spune în nici un caz, așa că stai liniștit. N-au nici o legătură.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule Toader, eu cred că nu prea știți cum este cu Comisia de la Veneția, aveți scăpări profunde vizavi de Regulament. Numai comentez. Nu se vede cu Valeriu Zgonea, să știți! se vede cu președintele Camerei sau cu președintele Senatului. Și comunicarea oricărei echipe care pleacă de la APCE către statul respectiv se face prin Parlament, pentru ca parlamentarii sunt... de aceea se numește APCE - Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, și nu se numește Adunarea AGCE - Adunarea Guvernelor din Consiliul Europei. Eu așa am citit în procedurile domniilor lor. Dacă dumneavoastră știți altceva, vă rog frumos să ne informați și pe noi.

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Vreau să spun și eu ceva, numai că ar trebui să le faceți această scrisoare prin care să-i invităm să țină legătura cu noi, dar domnule Zgonea, trebuie neapărat să avem și un punct de vedere al liderilor de grup, pentru că se va întocmi un raport, care raport va fi într-o anumită direcție și atunci cred că n-au cum să nu țină cont de un raport al liderilor de grup pe situația în materia referendumului pe care nu au cum să-l ignore la momentul întocmirii raportului. Altfel, va fi un raport în funcție de părerile celor care s-au văzut.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Eu am să am o discuție, dacă îmi dați voie, cu domnul Cezar Preda, care este președintele grupului, nu? Dacă nu greșesc eu. Domnul Toader, păi nu ați negociat dumneavoastră? Domnia sa, în momentul în care a venit președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, m-a informat și a cerut permisiunea ca să aibă o întâlnire aici cu acea echipă unu plus patru. De aceea, cred că domnia sa trebuia să aibă informații cu privire la această listă și domnul Tăriceanu chiar are dreptate.

Domnul Călin Constantin Popescu-Tăriceanu.

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Nu vreau să prelungesc discuția, o singură remarcă vreau să fac. Fie că delegația a venit în numele APCE, ca delegație; fie că reprezintă Comisia de la Veneția, obligația lor este să asculte toate părțile. Nu pot să facă întâlniri numai cu unii, pentru că atunci sigur că se ridică suspiciuni serioase cu privire la obiectivitatea abordării și ulterior, ce spunea și domnișoara vicepreședinte, chestiunea aceasta va influența și raportul pe care-l vor face. Așa încât părerea mea și rugămintea, în același timp, este ca nu prin Cezar Preda, vizita a fost organizată în România de cineva, adică programul vizitei îl face cineva, nu și l-au făcut ei, pur și simplu au venit ca niște turiști străini și își aleg obiectivele. Trebuie luată legătura în mod oficial, poate vă consultați în această chestiune și cu primul ministru. Ați ascultat punctele de vedere, nu vreau să mai revin, deci cred că trebuie completat programul în așa fel încât să fie ascultate și alte puncte de vedere.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Eu o să încerc să iau legătura și cu președintele APCEE astăzi, pentru că nu este comisia Parlamentului European, nici a Comisiei Europene, este a Consiliului. Și să-i rugăm frumos, la rugămintea liderilor grupurilor politice din Parlamentul României să aibă o discuție, nu cred că deranjează, dar este completarea punctelor de vedere, ca să aibă 360 de grade viziunea complexă.

Dacă sunteți de acord cu acest prim memorandum intern? Mulțumesc. Se aprobă.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Memorandum intern privind întrevederea comisarului european pentru mediu cu parlamentari români (13 septembrie 2012)

2. Memorandum intern privind întrevederea comisarului european pentru mediu cu parlamentari români (13 septembrie 2012)

Adoptat.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Memorandum intern privind participarea la Reuniunile de toamnă ale Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE) - (Tirana, Albania, 5-7 octombrie 2012)

3. Memorandum intern privind participarea la Reuniunile de toamnă ale Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE) - (Tirana, Albania, 5-7 octombrie 2012)

Adoptat.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Memorandum intern privind participarea la seminarul AP NATO privind situația din Orientul Mijlociu și regiunea Mediteranei (Italia, Catania, 8-10 octombrie 2012)

4. Memorandum intern privind participarea la seminarul AP NATO privind situația din Orientul Mijlociu și regiunea Mediteranei (Italia, Catania, 8-10 octombrie 2012)

Adoptat.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Memorandum intern privind decontarea cheltuielilor pentru deplasarea în Grecia a domnului deputat William Gabriel Brînză (20-24 iulie 2012)

5. Memorandum intern privind decontarea cheltuielilor pentru deplasarea în Grecia a domnului deputat William Gabriel Brînză (20-24 iulie 2012)

Se amână.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Memorandum intern privind decontarea cheltuielilor pentru deplasarea în Italia a domnului deputat William Gabriel Brînză (23-26 august 2012)

6. Memorandum intern privind decontarea cheltuielilor pentru deplasarea în Italia a domnului deputat William Gabriel Brînză (23-26 august 2012)

Se amână.

Le puneți deoparte și discut eu cu domnia sa.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Informare privind participarea domnului deputat Marius C. Dugulescu la Conferința: Valorile fundamentale pentru economia Europei și relațiile dintre UE și Israel și Congresul ECPF (European Christian Political Foundation) - (Bruxelles, 7-8 iunie 2012) Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

7. Informare privind participarea domnului deputat Marius C. Dugulescu la Conferința: "Valorile fundamentale pentru economia Europei și relațiile dintre UE și Israel" și Congresul ECPF (European Christian Political Foundation) - (Bruxelles, 7-8 iunie 2012)

S-a luat cunoștință de informare.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 18 septembrie 2020, 16:10
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro