Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe ian. 2013 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 23 ianuarie 2013 ora 15:30

5. Notă cu privire la inițiativele legislative de competența ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului, înregistrate la Parlament
aprobată consultă

Notă cu privire la inițiativele legislative de competența ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului, înregistrate la Parlament Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Proiect de lege pentru ratificarea Protocolului cu privire la preocupările poporului irlandez referitoare la Tratatul de la Lisabona semnat la Bruxelles pe 13 iunie 2012.

Pe fond, pentru aviz, dacă aveți propuneri pentru depunerea raportului?

Vă propun două săptămâni pentru depunerea raportului, o săptămână pentru avize și, tot așa, o săptămână pentru amendamente.

Rog staff-ul tehnic să stabilească și punem pe ordinea de zi.

Domnule senator Barbu, aveți cuvântul.

Domnul Tudor Barbu:

Mă onorează modul în care vă adresați unui reprezentant al Partidului Poporului, fapt pentru care bănuiesc că este o amiciție la baza acestei relații și vă rog poate semnați și dumneavoastră petiția on-line pentru interzicerea abuzului acesta prin care OTV-ul a fost închis aseară.

Vă mulțumesc pentru prietenie, domnule Zgonea.

(Din sală: De unde emiteți acum?)

Domnul Tudor Barbu:

Nu contează de unde emitem. Din subteran.

Domnule președinte, vă rugam și cu scuzele de rigoare, este foarte serioasă problema și nu este nici un fel de teletristică în ce fac, vă rugam, eu o singură dată o voi face doar acum în numele ambelor grupuri și promit că în toată legislatura sub acest aspect mă voi lămuri și eu și colegii mei, prin intermediul meu și a domnului Fenechiu, aici prezenți. Cum le spunem noi noi-veniților să facă diferența între o semnătură care certifică prezența domniilor lor, deputați sau senatori, la o comisie și o semnătură care certifică votul dat de reprezentantul nostru.

Domnule Hrebenciuc, știți foarte bine că, dacă deschid acest subiect, înseamnă că am un motiv serios.

Domnul Fenechiu a fost prezent la lucrările unei comisii extrem de importante, a fost solicitat să semneze prezența, iar semnătura a fost invocată ca vot, ceea ce - și mediatic, și politic - ne-a adus nouă un deficit de imagine ca partid politic, noi neagreând decât prezența la acea comisie, nicidecum votul.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule senator, am recepționat această chestiune. Când vrei să faci grevă sau vrei să chiulești, în acel moment, chiar dacă semnezi, nu mai primești banii pentru prezența respectivă dacă nu ești și la vot. În Parlamentul European, dacă nu ești la jumătate din voturi și introduci cartela și nu votezi la jumătate din voturile care sunt înscrise pe ordinea de zi, nu primești banii pentru ziua respectivă.

Domnul Tudor Barbu:

Din respect pentru dumneavoastră, nu fac o polemică, doar vă precizez că am întrebat altceva.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Primul lucru pe care trebuie să-l aveți în respect este să-mi cereți mie cuvântul ca să vi-l dau.

Domnul Tudor Barbu:

Corect.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dați-mi voie să termin.

Cea de-a doua chestiune: prezența domnului deputat - eu am fost acolo - la sfârșit s-a supus la vot și în unanimitate s-a acceptat statutul cu toate modificările, pentru că domnul deputat a avut câteva dintre abordări care au fost constructive în statutul deputatului și senatorului. Dacă nouă ne place să avem dublu limbaj, este o chestiune politică care pe mine nu mă deranjează, n-am nici o problemă în chestiunea aceasta. Dar să știți că domnia sa chiar în anumite zone, pentru că are o anumită experiență, ne-a dat câteva sfaturi care au fost de șlefuire a acelor articole care erau importante și aveau o anumite interpretare. Asta este ce am văzut eu. Dacă s-a văzut altceva, înseamnă că eu trebuie să-mi pun ochelari.

Domnul Tudor Barbu:

Știți că vă respect mult prea mult, și pe dumneavoastră și instituția pe care o reprezentați, instituția președintelui Camerei Deputaților, ca să intru în polemică, dar vă spun că este foarte important să știm, ca parlamentari nou-veniți în legislativul României, cum să facem diferența între o semnătură pe un document care certifică prezența. diferența este foarte mare.

Domnul Fenechiu a fost întrebat de conducerea Partidului Poporului Dan Diaconescu dacă a votat acel referat care urma să fie prezentat plenului comun, a fost informat partidul că nu a votat, dumneavoastră spuneți că a votat. Este o fractură de informație pe care o gestionăm la nivelul partidului, dar este bine să știm de aici înainte, ca să ne ferim de astfel de lucruri.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Revenim la chestiune, dragi colegi.

Începând de astăzi, publicăm în Monitorul Oficial convocarea ședinței extraordinare a celor două Camere până pe 1 februarie, cum scrie Regulamentul. Pe 1 februarie începe sesiunea ordinară.

Vă propun - și aici este și chestiunea pe care trebuie s-o decidem - pentru că prima zi este dedicată, în ambele Camere, alegerii noii conduceri, pe 4 să facem acest lucru într-un plen scurt, și la Cameră și la Senat.

Sunteți de acord? Deci, 4 să fie ziua în care colegii noștri sunt în sesiunea ordinară, chiar dacă ea începe în februarie, așa cum scrie în textul constituțional. Se convoacă cu dată fixă de către președinții celor două Cameră. Să fie clar.

Pe 1, 2 și 3 suntem în procedura parlamentară, în sesiune ordinară pentru ceea ce înseamnă bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale.

Eu fac această precizare ca să nu aud colegi la televizor care spuneau că nu știu ce să facă pe 1 și între 1, 2 și 3 cum îi convocăm, cum îi aducem. Nu-i nici o chestiune de amețeală, este o chestiune normală, ca să nu am comentarii și contestări asupra a ce se întâmplă pe 1, 2 și 3. Suntem în sesiune ordinară sau suntem în sesiune extraordinară? Și eu știu despre ce vorbesc, pentru că am văzut declarații în presă despre această chestiune.

Biroul permanent al Senatului acum, pentru sesiunea extraordinară, iar noi avem Biroul permanent al Camerei Deputaților.

Mulțumesc mult.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 26 ianuarie 2022, 14:32
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro