Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe feb. 2015 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 16 februarie 2015 ora 14:00

18. Scrisoarea domnului Tiberiu Mihail Nițu,Procurorul general al P.Î.C.C.J. nr.425/C/2015 din 16.02.2015 referitoare la formularea cererii de începere a urmăririi penale față de Udrea Elena Gabriela, fost Ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și actual membru al Camerei Deputaților
la Comisia juridică,de disciplină și imunități consultă

Scrisoarea domnului Tiberiu Mihail Nițu,Procurorul general al P.Î.C.C.J. nr.425/C/2015 din 16.02.2015 referitoare la formularea cererii de începere a urmăririi penale față de Udrea Elena Gabriela, fost Ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și actual membru al Camerei Deputaților Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Înainte de relații externe avem două chestiuni. Au venit cu prioritate o solicitare de încuviințare a arestării preventive și o solicitare cu privire la formularea cererii de efectuarea urmăririi penale. Le trimitem pe amândouă către Comisia juridică, de disciplină și imunități.

Domnule președinte Ciucă, vă rog frumos să ne spuneți ce procedură facem? Doamna deputat este reținută și arestată preventiv.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Noi am discutat subiectul acesta de când a apărut în presă. Noi, practic, o să o înștiințăm prin grupul parlamentar, prin avocat o să trimitem și acolo unde dânsa este reținută, la Poliția Capitalei și procurorul de caz procedura, data la care noi vom stabili să discutăm, dacă are posibilitatea să studieze dosarul. Dacă procurorul de caz va încuviința, va veni însoțită, sub stare de arest, îl va studia și va pleca cu.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule secretar general, care este procedura?

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Deci, din punctul nostru de vedere, noi mergem pe procedura normală. Îi aducem la cunoștință ce am hotărât noi. De aici încolo, procurorul de caz este cel care va accepta sau nu să vină sau nu dacă domnia sa doamna deputat va solicita acest lucru, că s-ar putea să-și trimită ca și până acum doar avocați.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Bun. Deci, dumneavoastră puteți să-i înștiințați în cazul arestării preventive pe domnul ministru al Justiției, cu aprobarea Biroului permanent. Trebuie să faceți către mine o hârtie, să o trimit eu domnului ministru al Justiției sau o trimiteți direct? Cum faceți?

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Eu cred că nu este cazul. Noi trimitem doamnei deputat și îi spunem că ea oricum nu va putea pleca de acolo.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dânsa este deputat. Trebuie să o informați!

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Desigur. Pentru noi este deputat, unde se află deja ține de autoritățile care o țin în detenție, au regulamente proprii. Nu intrăm noi în subiectul acesta, părerea mea.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dragi colegi, nu avem o procedură în Regulament. Este primul caz în ultimii 25 de ani.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Tocmai de aceea, vă spun că noi nu putem nici să inventăm o procedură acum. Este opinia noastră, va trebui să comunicăm, așa cum am făcut și până acum și grupului și domniei sale în arest, acolo unde este, că am primit la comisie, că până miercuri avem posibilitatea de studiere a dosarului, personal sau prin reprezentanți și ea va face solicitare să-l studieze și va fi aprobată sau nu, este povestea care îi aparține domniei sale.

Noi îi aducem la cunoștință că poate personal sau prin avocați să vină să studieze dosarul și să participe la ședința comisiei. Avem maxim 3 zile. Noi, până miercuri după amiază, ca și data trecută de vineri până duminică am făcut materialul. Noi, de astăzi până miercuri după amiază trebuie să rezolvăm.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Departamentul legislativ, domnule secretar general, dați o soluție.

Domnul Tobă.

Domnul Georgică Tobă:

Să scriem procurorului general și să informeze procurorul de caz care nu poate să refuze să vină la comisie. Este obligatoriu.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Comitetul liderilor nu are nici o intervenție în chestiunea asta.

Eu sunt obligat să invit președintele comisiei.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Domnule președinte, dacă veți hotărî să faceți dumneavoastră comunicarea în paralel să înștiințați și pe ministrul Justiției, se poate face și așa, dar noi, comisia avem obligația să înștiințăm parlamentarul. Parlamentarul poate să fie ori internat, poate fi în carantină, poate să fie arestat sau poate să fie liber.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, sunteți și președintele comisiei și, conform Regulamentului, când stabiliți programul ordinii de zi pentru comisie trebuie să înștiințați Biroul permanent, astfel încât eu trebuie să-l informez pe ministrul Justiției și pe procurorul de caz sau vă delegăm, Biroul permanent, astăzi această capacitate să informați data și ora la care se face ședința pentru arestarea preventivă și care este perioada în care poate să-și citească dosarul.

Corespondența este corespondență oficială, ca să nu avem nici o scăpare, vreo breșă, să fie absolut corect din acest punct de vedere.

Celălalt dosar cu începerea urmăririi penale, acolo nu avem termen decât dacă este legat de același dosar de arestare preventivă. Din ce am citit eu aici este 50/P la arestare preventivă, la celălalt tot 50/P. Trebuie să le faceți pe amândouă în 3 zile.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Ne aflăm exact în situația din săptămâna aceea de vineri până duminică.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Exact.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Și atunci, eu vă fac o propunere.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă rog.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Noi o să comunicăm, așa cum am făcut de fiecare dată în această situație, pe toate căile, acolo unde se află deputatul, avocatul, procurorul ș.a.m.d. ca să acoperim procedura existentă.

Dacă considerați, noi facem o adresă rapid, în câteva minute v-o trimitem la președinte sau la Birou, cum hotărâți, prin care vă spunem când am hotărât și ședința și care este procedura și recomandarea, dumneavoastră puteți să o înaintați și procurorului general sau ministrului Justiției. Dacă este vorba de corespondență la nivelul ministrului Justiției sau procurorului general recomand să o facă Camera prin Comisia juridică.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dumneavoastră faceți ordinea de zi și ne informați pe noi când aveți ziua. Eu nu știu cum să fac procedural ca să fie regulamentar.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Am spus cum, de două ori.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Să știți că, regulamentar, domnule Ciucă, trebuie să facem în felul următor. Dumneavoastră trebuie să convocați Biroul permanent al comisiei acum, stabiliți ordinea de zi pentru mâine, stabiliți data și ora la care faceți ședința de audiere a doamnei deputat, după care informați Biroul permanent ca noi să putem să informăm procurorul general și ministrul Justiției.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Asta era și propunerea pe care am făcut-o.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Bun. Atunci, dragi colegi, sub rezerva convocării de urgență a Biroului permanent mâine, ca să îndeplinim procedura că s-ar părea că numai există așa de multă conlucrare între Comitetul liderilor și Biroul permanent, ne trimiteți hârtia, eu convoc Biroul permanent cu domnul secretar general, luăm decizia și trimitem la propunerea pe care dumneavoastră o aveți către.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Eu cred domnule președinte că sunt două lucruri diferite. Când veți convoca plenul este una și comunicarea, asta nu ține de.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu, nu, stați o secundă! Eu vă spun așa. Din punct de vedere juridic, eu trebuie să convoc Biroul permanent regulamentar cu scrisoarea dumneavoastră în care invocați Biroul permanent, conform Regulamentului, când este data la care dumneavoastră ați convocat ședința de Comisie juridică pentru cele două dosare. În această perioadă, așa scrie la Regulament, să nu mă mai certe domnul vicelider al Grupului parlamentar PNL, scrie în Regulament foarte clar că trebuie să informați Biroul permanent când biroul comisiei stabilește să se întrunească comisia. Dați-mi voie să citesc dispozițiile comune ale comisiilor, să vedeți cum scrie acolo. Scrie aici foarte clar, trebuie să mă uit eu unde.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Sunt două lucruri diferite domnule președinte. Dumneavoastră, acum, când m-ați sesizat cu cele trei scrisori, îmi dați și acordul să pot lucra la comisie în perioada acesta până în cele trei zile și am închis un subiect.

Eu, când am raportul vi-l comunic. Acesta este un subiect și dumneavoastră veți hotărî Comitetul liderilor, Biroul permanent, plenul.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Biroul fiecărei comisii a Camerei Deputaților propune ordinea de zi a ședințelor comisiei respective. Dumneavoastră trebuie să ne informați pe noi, pentru că - din ce știu eu - se solicită Biroului permanent acordul pentru activitatea comisiei și a programului acesteia, tot ce trebuie, și informează când faceți acest lucru. Așa scrie la Regulament.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Citiți și o să vedeți că sunteți în altă ipoteză. Noi acum discutăm de comisii. Mă sesizați astăzi cu cele două scrisori, tot acum îmi dați posibilitatea să lucrez, cele trei zile, chiar și în paralel cu plenul dacă este cazul.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dar am aprobat acest lucru.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Asta spun.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Pentru a lucra în paralel cu plenul trebuie să faceți o solicitare suplimentară.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Asta fac acum, domnule președinte.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu vreau să mai fim acuzați că vă luăm din puterile dumneavoastră. Faceți o solicitare suplimentară și o aprobăm în ședința Biroului permanent.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Dar o fac acum. Când vreți să fac solicitarea pentru ca să lucrez alea trei zile? După aceea trimiteți presa la ușă la noi că n-am făcut în trei zile raportul. Asta nu are legătură, domnule președinte cu Regulamentul. Acum, când m-ați sesizat cu cele două solicitări, tot conform Regulamentului, eu trebuie să-l dau în trei zile. Vă solicit și asta încerc să vă spun, dumneavoastră, Biroul permanent aprobă ca să lucrez în afara programului aprobat comisiilor. Ca să pot lucra astăzi, mâine și poimâine, cele trei zile pe cele două subiecte, asta am cerut, nu Comitetul dispune, ci Biroul permanent. Asta este o primă solicitare.

O a doua problemă este cea a comunicării.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Faceți solicitare în scris pentru a lucra în paralel cu plenul!

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Dacă o fac în cadrul ședinței Biroului permanent o mai fac și scrisă?

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Așa scrie în regulament!

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Și scrie să o fac scrisă?

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Scrie să informați Biroul permanent!

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Vă informez, nu vă informez?

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Trebuie să o faceți în scris. Altfel, ne acuză PNL-ul că nu respectăm regulamentul.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Știți ce o să se întâmple? O să se vină și să se spună că tărăgănăm acest raport!

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Avem stenograma ședinței..

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

În stenogramă, vă spun în mod repetat și insistent, aprobați-mi acum!

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu mie, Comitetului liderilor!

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Nu Comitetul liderilor îmi aprobă programul la comisie.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu mai putem face nimic fără aprobări, fără aprobări legale nu avem voie să facem!

Trebuie să faceți solicitarea în scris, ca să fie convocat Biroul permanent.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Dar nu am făcut-o? Nu avem stenograma? Nu o fac în plenul Biroului permanent?

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, biroul fiecărei comisii aprobă ordinea de zi a ședințelor de lucru. Dacă, în momentul respectiv, dumneavoastră, conform regulamentului, solicitați să lucrați în paralel cu plenul, trebuie să aveți o solicitare scrisă, Biroul permanent, nu scrie nicăieri că aprobă solicitările orale.

Vă rog frumos să mă iertați! Altfel intru în incidența în care preiau din atribuțiile pe care le are o altă structură. Până acum, aceasta era cutuma, sunt de acord cu dumneavoastră, aprobam imediat dar, din păcate, avem alte discuții.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Nu am nici o problemă, o tărăgănați!

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu eu, Comitetul liderilor, care a propus o altă viziune asupra regulamentului. Și atunci, ei își asumă această responsabilitate. Comitetul liderilor trebuie să ne vină cu această propunere și eu, în Biroul permanent, o supun la vot și o aprobăm. Comitetul liderilor este doar prezent la această ședință, nu poate face propuneri.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Comitetul liderilor hotărăște ca o comisie să lucreze în paralel cu plenul?

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu, noi hotărâm!

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Și asta spun, domnule președinte!

Ce treabă are Comitetul liderilor pe acest subiect?

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

Domnule președinte, Comitetul liderilor este de acord ca să lucrăm ca și până acum.

Domnul Tinel Gheorghe:

Să aprobați Comisiei juridice să lucreze în paralel cu plenul și să facă raportul, și să rezolvați problemele de comunicare.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Deci ascultați-mă ce vă spun, că pierdem timpul! Problema cu liderii de grup este un subiect și va trebui să vedem, să colaborăm. Pe acest subiect.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Și eu sunt de acord cu dumneavoastră!

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Și noi suntem, acum, într-o procedură care pe mine mă interesează, ca și președinte de comisie, să o clarific, pentru că, cu cât o lungim mai mult, o să creăm interpretări diferite și toată lumea pierde.

Am înțeles așa, că în trei zile trebuie să dăm raportul, că așa spune legea.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Statutul deputatului și senatorului!

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

E lege! Deci legea îmi spune că, în trei zile, Biroul permanent ne-a comunicat că trebuie să dăm acest raport, pe cale de consecință, dacă mai este cazul, formulez oficial o propunere, dacă nu, cred că este de la sine înțeles că, atâta vreme cât mi-ați cerut ca în trei zile să dau raportul, înseamnă că în aceste trei zile va trebui să îndeplinesc procedura și să lucrez în paralel cu plenul, cu excepția votului final, așa cum spune statutul.

Din punct de vedere al comunicării, o să trimit, ca și până acum, acolo unde îmi spune regulamentul și statutul să comunic că acesta va fi programul și când va fi ședința și că poate veni deputatul.

În același timp, cu celeritate, o să vă trimit dumneavoastră ce s-a hotărât, cu privire la program, ca dumneavoastră să puteți comunica și ministrului justiției și procurorului general care este programul.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule președinte, noi, în acest moment, suntem într-o situație unică în acești 25 de ani. Dacă cineva are o soluție juridică legală, eu o accept.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Asta este propunerea mea!

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Propunerea dumneavoastră este ca ce să facem noi, Biroul permanent, că noi nu știm cum să facem!

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Deci este a patra oară, repet! Noi, comisia, vom proceda ca și până acum.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Și noi vom proceda la fel, punct!

Deci noi suntem de acord ca dumneavoastră să lucrați în paralel cu plenul. E în regulă.

Problema pe care o avem noi este cea regulamentară. Eu propun membrilor Biroul permanent să acceptăm această cerere, care nu este scrisă.

Domnul Niculae Mircovici:

Dar de ce trebuie scrisă, domnule președinte?

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Haideți să depășim momentul, s-a făcut o propunere de către domnul președinte, să se accepte această cerere orală, sub rezerva primirii și cererii scrise, că o trimit și pe aceea, nu este nici o problemă. Dar să deblocăm situația.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dragi colegi, haideți să ne întoarcem încă o dată.

Noi facem o mare greșeală dacă acceptăm cererea orală a unui lider sau a unui președinte de a face doar așa verbal, într-o ședință de Biroul permanent, să se lucreze în paralel cu plenul, facem o mare greșeală și încălcăm regulamentul, care stabilește lucrurile foarte clar.

Luăm o decizie de excepție, pentru această situație, având în vedere că avem miercuri plen, să aprobăm să lucreze în paralel cu plenul, pentru că trebuie s facă un raport în trei zile, cum scrie în statut. Dar nu înseamnă că, dacă nu scrie în regulament, solicitările sunt numai orale, vă rog frumos.

Domnul Niculae Mircovici:

Domnule președinte, dar avem stenograma, în care se consemnează.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Domnule președinte, ați făcut o propunere, haideți să ne concentrăm pe ea, restul discutăm altă dată.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Atunci, să ne concentrăm pe propunere. Eu propun Biroului permanent să aprobăm să lucreze în paralel cu plenul, Comisia juridică, pentru cele două dosare, care sunt legate unul de altul și să finalizeze raportul. Deci cu excepția votului final, Comisia juridică să lucreze, începând de astăzi, da? Membrii Biroului permanent, dacă sunteți de acord? Mulțumesc foarte mult, unanimitate.

Acum, domnule Ciucă, din punct de vedere al comunicării cu ministrul justiției și cu procurorul general, dacă sunteți de acord, vă mandatăm pe dumneavoastră să faceți acest lucru. Nu avem nici o problemă, că am înțeles că domnul Tinel Gheorghe asta vrea să propună, să facem direct comunicarea, să o faceți dumneavoastră.

Domnul Tinel Gheorghe:

Domnule președinte, eu, pentru urgentare și, eu știu, pentru a ușura discuțiile, comunicarea dintre Parlament și instituțiile abilitate, ministrul Justiției, ca procedură, aș fi fost de acord să treacă prin dumneavoastră, dar ar fi trebuit să vă informeze Comisia juridică pe dumneavoastră. Dumneavoastră să informați Ministerul Justiției și procurorii etc.

Dar pentru a ușura aceste chestiuni de procedură, eu cred că poate fi delegat președintele Comisiei juridice să se adreseze ministrului Justiției și procurorului general și să le comunice pașii procedurali.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, dragi colegi, din punctul meu de vedere, nu am nici o problemă, dar vă reamintesc că cererile de arestare preventivă sunt la solicitarea ministrului Justiției, conform Constituției. Celelalte cereri de ridicare a imunității se fac de către procurorul general.

Nu aș vrea să interpretăm. Regulamentar, eu așa o văd. Nu este o problemă dacă eu îi scriu - domnule ministru, vă transmit alăturat informarea următoare - pentru că noi nu avem procedură.

Procedura pe care eu vreau să o pun în discuția Biroului permanent este că ne aflăm în situația în care, indiferent cum facem noi, administrativ, comunicarea cu ministrul Justiției și, mai departe, cu procurorul general, care face comunicarea pe verticală cu procurorul de caz. Problema este strict legată de următoarea problemă, dacă doamna deputat dorește să citească dosarul .

Domnul Niculae Mircovici:

Dar nu este treaba noastră!

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Domnule președinte, dați-mi voie să vă precizez un lucru. Această comunicare, de care spuneți dumneavoastră ..

Domnul Niculae Mircovici:

Domnule președinte, îmi permiteți?

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Eu cer o procedură pentru doamna deputat, să respectăm Constituția și legile, ca să fie chestia foarte clar. Eu nu vreau altceva decât să informez secretarul general care să informeze Departamentul de afaceri interne și care este procedura legală pe care trebuie să o facem în așa fel încât să nu fim scut în fața procurorilor, în același timp să-i dăm doamnei deputat, care încă este deputat, posibilitatea să se apere și în comisie și în plen. Asta vreau să știu, restul. chestiunile administrative, că semnează domnul Ciucă sau semnează domnul vicepreședinte Motreanu, nu contează, important este cum îi dăm doamnei deputat accesul la dosar, în termen, și cum facem această chestiune.

Eu trebuie să îndeplinesc niște proceduri legale. În rest, că se aprobă de către judecător sau nu se aprobă nu este treaba mea, dar nu avem în acest moment în Regulament, suntem într-o situație inedită. Și noi discutăm despre cine dă mandat, cui dă mandat, neajungând la fondul problemei.

Fondul problemei este strict legat de o lipsă din Regulament cu privire la această situație unică în ultimii 25 de ani.

Domnul Niculae Mircovici:

Dacă îmi permiteți. Am mai avut astfel de situații în care au fost chemați la audieri oameni care se află în penitenciar cu sentință definitivă și irevocabilă. Au fost aduși la Parlament încătușați de către organul de detenție, au fost aduși la comisie, s-au dat jos cătușele, au intrat înăuntru, s-a desfășurat audierea, după care când a ieșit afară din comisie, exact cum este aici sala de plen i s-au pus cătușele înapoi și a plecat la locul de detenție. Am avut astfel de situație.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, comisia este una, plenul Camerei Deputaților este cu totul și cu totul altceva.

Domnul Niculae Mircovici:

Noi aici discutăm un lucru care nu este atributul Biroului permanent, domnule președinte.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Să înțeleg că există unanimitate pe această procedură în care. cum? Nu știu, eu nu mă pricep, cea despre care spune domnul Mircovici.

Domnul Niculae Mircovici:

Domnule președinte, noi Biroul permanent am stabilit astăzi, am dat Comisiei juridice cererea ministrului Justiției și cererea procurorului general.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

În unanimitate, numai este o problemă.

Domnul Niculae Mircovici:

Cererea ministrului Justiției trebuie rezolvată în termen de trei zile pentru că este vorba de arestare, iar cererea cealaltă nu are termen. Fiind în același dosar amândouă, evident că termenul va fi de 3 zile. De aici înainte, președintele Comisiei juridice are obligația care rezultă din lege și din Regulament de a informa deputatul respectiv cu ora și locul unde poate să studieze documentul respectiv, iar faptul că el se găsește în detenție este o altă problemă. Deputatul dacă vrea să vină va solicita, conform legii, celor care se ocupă de menținerea în stare de arest și aceștia vor avea obligația să rezolve această problemă, să fie prezent sau să fie prezent prin avocat sau să nu fie prezent dacă nu vrea să vină, că există dreptul omului de a nu veni. Asta nu mai este problema noastră, a Biroului permanent.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnul deputat, este problema noastră că vrem să fim membri ai Biroului permanent dar să nu avem nici o atribuție.

Care este procedura? Un avocat care reprezintă un parlamentar care este în detenție preventivă nu poate să vorbească în plen.

Domnul Niculae Mircovici:

Nu vorbește în plen. Este vorba despre cele 3 zile în care se desfășoară activitatea la comisie, după care.

Domnule președinte, discutăm de două lucruri diferite. Acum vorbeam despre cele 3 zile până miercuri, după care, miercuri, se comunică de către Biroul permanent data la care are loc ședința de plen. Dumneavoastră o comunicați locului de detenție sau comunicați ministrului Justiției, mai puțin este important. De aici încolo ei au legea lor prin care rezolvă această problemă, modul în care rezolvă.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dragi colegi, avem două chestiuni care sunt importante.

Prima: 3 zile, noi, Biroul permanent, putem să informăm, începând de azi, cu cele 3 zile. Vreau să fie un consens, pentru că nu avem în Regulament această chestiune și nu este nicăieri procedura pentru parlamentari.

Avem o situație inedită în care un parlamentar care este în arest preventiv este chemat într-un nou dosar. Cum scrie decizia Curții Constituționale, trebuie din nou să facem ridicarea imunității pentru începerea urmăririi penale și ridicarea imunității cu arestare preventivă. În ambele cazuri deputatul, conform Constituției și Regulamentului nostru dar și a Codului Penal poate veni aici să-și citească dosarul, că sunt două chestiuni: prima etapă - citirea dosarului, a doua - în fața Comisiei juridice pe care domnul deputat a spus: nu contează cine face comunicarea, important este să-l informăm pe ministrul Justiției și pe procurorul general în termen. Și atunci, Biroul permanent, pentru că el a stabilit cele 3 zile, noi informăm acum.

Domnul secretar general, vă propun așa.

Prima chestiune: să informăm ministrul Justiției și procurorul general că cele două dosare vor fi dezbătute în următoarele 3 zile la comisie. Corespondența să fie ținută direct de președintele Comisiei juridice în cele 3 zile și că noi am aprobat celelalte prevederi regulamentare, adică dreptul de a citi dosarul, să fie făcute în conformitate cu prevederile legale.

Domnule Tobă este bine așa?

Domnul Georgică Tobă:

Da.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Perfect. Și atunci noi am făcut cele două informări, astăzi, către ministrul Justiției și procurorul general. Este corect? Și că restul corespondenței o ține cu dumneavoastră. Bun.

Vreau de la Biroul permanent aprobare.

Cine este pentru? Unanimitate. Mulțumesc de aprobare.

A doua chestiune. O să vă rog frumos, domnule președinte de comisie, să aveți o discuție cu domnul procuror general sau cu ministrul Justiției, să stabilim procedura pe care o face și să informați Biroul permanent în termen de 3 zile cu privire la data la care noi stabilim plenul, cum să facem astfel încât să respectăm și decizia instanței, dar în același timp să putem să-l avem și pe domnul deputat dacă vrea să se manifeste. Iar Comitetul liderilor vreau să vă gândiți că trebuie să găsim această soluție.

Vă reamintesc că parlamentele nu au structură de poliție sau de jandarmerie care să intre în plen. Poliția nu poate intra în plen.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Să știți că problema ridicată de domnul președinte este reală pentru că noi nu știm ce persoane mai sunt vizate în dosar și există posibilitatea, suspiciunea ca în plen să se întâlnească cu acele persoane și să poarte discuții care sunt interzise tocmai datorită faptului și periculoase pentru dosar.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Noi știm în acest moment. Noi suntem într-o situație inedită pe care, indiferent cât de orgolioși am fi și de nervoși, trebuie să o abordăm cu celeritate și să o analizăm cu calm.

Prima chestiune: doamna deputat vine la comisie. În cadrul comisiei nu poate intra cu cătușe. Așa sunt regulile în toate parlamentele naționale. I se scot cătușele, trecem peste chestiunea asta, dar noi nu știm, nimeni din această sală, pentru că am modificat dosarul și dosarul numai vine pe fond, vine numai motivul reținerii și arestării preventive pe care comisia se uită dacă este legal și atunci vine și cere plenului prin raport, da, domnule aprobăm și noi facem un proiect de hotărâre. Nici un parlamentar nu are informații cu privire la acest dosar.

Pe cale de consecință, ne trezim că vine cineva în sală și poate dânsa are interdicție de a se vedea cu niște parlamentari.

Această chestiune mă pune pe mine să vă pun această problemă, nu pentru că ar vrea Valeriu Zgonea - președintele Camerei și Biroului permanent pentru o perioadă scurtă să ridice o problemă de finețe. Și pentru că am discutat cu colegii mei înainte și am zis: domnule, avem această situație inedită. Dar dacă în plen sunt sus sau altundeva niște oameni cu care se întâlnește. Nu știu.

Domnul Tinel Gheorghe:

Domnule președinte, aveți dreptate, dar nu se rezolvă aici.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Păi noi trebuie să o rezolvăm.

Domnul Tinel Gheorghe:

Fie mandatăm Comisia juridică ca, pe procedură, să stabilească și această a doua etapă a audierii în plen, să ne spună că asta e problema. Ce se întâmplă în plen, dacă are cătușe, vine sau nu vine? Fie dumneavoastră ca și conducere a Camerei discutați cu Ministerul Public și cu Procuratura și lămuriți lucrurile, cum se va face luarea de cuvânt a deputatei respective în plen.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Domnule președinte, dreptul la apărare se rezumă în procedura aceasta la luarea de cuvânt, nu neapărat trebuie să stea de la începutul ședinței până la sfârșit. Și atunci trebuie vorbit, dar o să discutăm cu domnul ministru, o să discutăm cu domnul procuror general să găsim o procedură în care să i se asigure dreptul de a lua cuvântul și atât și să se retragă.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Am o rugăminte la dumneavoastră. Vă reamintesc o chestiune: deschidem un precedent și am vrea să fim chiar dacă suntem, cum se spune într-o zicală - mai catolici decât Papa - adică vreau să fim minuțioși în tot ce înseamnă legislație, să nu o încălcăm cumva pentru că creăm un precedent.

Acest precedent se va transforma după aceea într-o procedură regulamentară, dar trebuie să urmărim acești pași, nu poate nici președintele Camerei, nici președintele Comisiei juridice să ia această decizie în numele dumneavoastră. Eu trebuie să mă consult cu domnul ministru al Justiției. Sunt de acord cu dumneavoastră, dar care sunt limitările mele în mandat sau ale domnului Ciucă. Trebuie să explicăm domnului ministru al Justiției care profesional este procuror la origine că atât în comisia respectivă cât și în plen, parlamentarul nu poate fi însoțit așa cum este procedura judiciară de cei doi ofițeri de poliție sau cum vine - asta prima chestiune.

În al doilea rând, trebuie să limităm accesul la comisie, trebuie să avem un control mult mai bun la plen, pentru că în afară de parlamentari nu are voie nimeni să intre în plen, pentru că este exact ce a spus domnul deputat Ciucă, se poate întâlni cu anumite persoane care sunt consilieri, care, conform Regulamentului nostru, pot veni de la grupuri, pot veni de nu știu unde să se întâlnească cu un parlamentar și să ne trezim în situația în care face un schimb de informații cu acei colegi astfel încât intrăm într-o situație .. Am citit și eu în presă, nu mă pricep. De aceea v-am ridicat această problemă. A fost vizitată legal în arestul preventiv de un fost coleg parlamentar care este avocat al fostului soț, din ce citesc în presă. Un fost parlamentar oricând poate să sune să intre la Parlament. De aceea vă ridic problema! N-am nimic nici cu doamna, n-am nimic cu nimeni, dar vreau să vă gândiți că avem o situație delicată pe care trebuie să o tratăm cu multă atenție.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Aveți dreptate!

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă rog din suflet, trecând peste supărările dintre noi, această chestiune este extrem de importantă și trebuie să urmărim legea. Legea nu ne spune ce să facem. Nu poate nici un coleg din Departamentul legislativ să ne dea un sfat, pentru că nu am mai avut o întâmplare de acest gen, în ultimii 25 de ani.

Deci care este limita mandatului meu de dialog cu domnul ministru Cazanciuc?

Domnul Niculae Mircovici:

Să îi spuneți domnului ministru că nu poate să intre nici în sala de la comisie și nici în plen, încătușată. Dacă nu, poate să vină, la sala de ședințe, procurorul, să o însoțească, că nu e nici o problemă, este procurorul de caz, știe cu cine are dreptul și cu cine nu are voie să se întâlnească, iar la plen poate să vină ministrul justiției, că membrii Guvernului pot participa.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu vă supărați, procurorul de caz nu are nici o competență în această chestiune. Noi informăm procurorul general și ministrul Justiției doar pentru o singură chestiune, ca să stabilim data și ora la care comisia de întrunește, ca să îndeplinească procedura legală. În acele 72 de ore, oricând, deputatul poate să își vadă dosarul, dacă solicită. Fie el, personal, fie prin mandat, adică prin avocat. Dar această chestiune se finalizează cu prezența parlamentarului, conform regulamentului nostru, la comisie, înainte de decizia finală. Adică, comisia dezbate și cere, regulamentar, și punctul de vedere al deputatului. Punctul de vedere al deputatului se susține, după care, deputatul iese din sală și ei votează cu vot secret. Această primă etapă am stabilit-o.

Eu trebuie să am mandat de la dumneavoastră să îi spun domnului ministru că noi o să limităm procedura privind oamenii care pot să intre în sală, ședința o să fie, cum stabilește comisia, bănuiesc că închisă, fără presă, fără altcineva. Și aici este o discuție privind această măsură pe care nu o luăm noi, o ia comisia.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Noi, la comisie, avem text expres, care spune că este ședință secretă.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vreau să vă spun ceva, sunt de acord cu dumneavoastră. Vă reamintesc ce v-am spus și la sesiunea trecută și acum două sesiuni și tot vă rog frumos. Regulamentele comisiilor nu au fost aprobate de către Birourile permanente, pentru că numai 6 comisii, din cele 21 și-au făcut regulamentele.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Este vorba despre regulamentul aprobat prin lege, nu de regulamentul comisiei. Avem o precizare expresă în acest sens.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Știu! V-am spus acest lucru ca să știți că regulamentele comisiilor nu sunt aprobate. Le-am cerut de fiecare dată să vină cu ele, dar nu au venit.

Dar nu e vorba de asta. Revin, vine raportul la noi, informăm din nou ministrul justiției și procurorul general când va fi plenul. Trebuie să aprobăm și noi o limitare a oamenilor care intră în plen, în ziua respectivă, la acest punct de pe ordinea de zi. Și trebuie să stabilim ce procedură facem, ce facem cu doamna deputat, stă în afara plenului, până când îi dăm cuvântul sau intră în plen?

Pe de altă parte, când a intrat plen, ea este ca orice deputat.

O să vă rog frumos, membrii Biroului permanent, să îmi dați voie să vorbesc cu Ministrul Justiției și cu Procurorul General. Singura chestiune este strict legată de procedura statelor democratice, la care noi suntem parte, că în comisie și în plen, nici un cetățean al României, care vine și, mai ales un parlamentar, nu poate să intre încătușat. Și să găsim o soluție.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Sunt trei momente, studierea dosarului, plenul comisiei și plenul Camerei.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Deci sunt trei momente, cum a spus domnul președinte Ciucă, studierea dosarului, plenul comisiei și plenul Camerei. Sunteți de acord, da? Mulțumesc foarte mult.

Atunci, în unanimitate, am un mandat să vorbesc eu și cu domnul Ciucă cu procurorul general și cu ministrul Justiției. Mulțumesc.

Atunci, domnule secretar general, să faceți documentația, ca să trimitem către procurorul general și către ministrul justiției aceste adrese, pentru informare.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 27 iunie 2022, 8:15
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro