Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe mar. 2015 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 31 martie 2015 ora 11:00

1. Avizul comun al comisiilor pentru drepturile omului, comisiilor juridice, comisiilor pentru egalitate de șanse, întocmit în urma audierii candidaților pentru ocuparea a șase posturi vacante în Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării
la plenul comun consultă

Avizul comun al comisiilor pentru drepturile omului, comisiilor juridice, comisiilor pentru egalitate de șanse, întocmit în urma audierii candidaților pentru ocuparea a șase posturi vacante în Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Punctul 1, avizul comun al comisiilor pentru drepturile omului, comisiilor juridice, comisiilor pentru egalitate de șanse, întocmit în urma audierii candidaților pentru ocuparea a șase posturi vacante în Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Comisiile de specialitate au hotărât să acorde aviz favorabil pentru: doamna Popa Claudia Sorina, domnul Asztalos Csaba, doamna.

Ori puneți la început prenumele și numele, ori puneți numele și prenumele, dar hotărâți-vă într-un fel, nu la unii așa și la alții invers. Da?

Doamna Gheorghiu Luminița, domnul Petre Florin Manole, domnul Jura Cristian, domnul Niță Dragoș.

Vă propun ca să înscriem avizul comun în proiectul ordinii de zi a ședinței comune a Senatului și Camerei.

Da, domnule deputat Păun, vă rog.

Domnul Nicolae Păun:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor deputați și senatori,

Vreau să vă aduc la cunoștință un aspect. Cred că, dintr-o eroare, în momentul în care s-a început audierea candidaților pentru CNCD nu s-a luat în considerare faptul că Grupul pentru minorități naționale avea un singur post, prin algoritm, din cei nouă, chiar dacă vorbeam de șase posturi libere în momentul de față. Și, prin urmare, candidatul pe care l-a propus Grupul pentru minorități, care este și de etnie romă, nu se află validat printre cei șase.

Și v-aș ruga.

(Intervenție neinteligibilă a domnului Nicolae Mircovici)

Și nici n-a fost audiat.

Și v-aș ruga, totodată, dacă sunteți de acord, să retrimitem avizul pentru a se lua în considerare, încă o dată, audierea candidatului Grupului pentru minorități naționale, repet, loc care era prin algoritm stabilit și de care, dacă va fi validat acum acest aviz, cu precădere nu vom mai beneficia.

Cer îngăduința Birourilor permanente reunite, dacă se poate, pentru mâine dimineață, la Comisia juridică, să fie reaudiat candidatul Grupului pentru minorități naționale, în Consiliul pentru Combaterea Discriminării.

Mi se pare oarecum. mă rog, să nu încerc să găsesc alte cuvinte, dar gândiți-vă. Grupul pentru minorități naționale nu are un om în Consiliul pentru Combaterea Discriminării. Și atunci despre ce discriminare mai vorbim, atunci? Avem din nouă persoane. membri ai Consiliului pentru Combaterea Discriminării doar un membru de la UDMR și opt de la.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule președinte și ce propuneți?

Domnul Ioan Chelaru:

Propunerea?

Domnul Nicolae Păun:

Am făcut propunerea pentru ca mâine dimineață, dacă sunteți de acord, să fie reaudiat candidatul de la Grupul pentru minorități naționale și retrimiterea avizului spre reexaminare.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Se schimbă.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Înseamnă că trebuie să mai facem încă o ședință a Birourilor permanente reunite, după aceea.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Eu n-am nicio problemă, dar cum propuneți să facem?

Facem la ora 9.00 audieri.

Domnul Nicolae Păun:

Da, la ora 9.00 audieri.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Refacem audierile? Nu înțeleg.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Nu, nu toate audierile.

Domnul Nicolae Păun:

Dacă este posibil, pentru mâine dimineață, pe agenda de lucru a Comisiei juridice să facem din nou.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Nu se mai poate mâine.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Propunerea dumneavoastră este următoarea: să facem audiere pentru colegul pe care l-a propus Grupul pentru minorități naționale, dimineață de la ora 9.00.

Domnul Nicolae Păun:

Da.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

După aceea, lista este completă și intrăm cu lista completă.

Domnul Nicolae Păun:

Absolut. Și după aceea mergem către plen.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Și în plen se face votul tradițional.

Domnul Nicolae Păun:

Da.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Da?

Domnul Nicolae Păun:

Da, da.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Deci, asta este propunerea Comitetului liderilor, să înțeleg?

(Discuții în sală.)

Domnul Ludovic Orban:

Nu este propunerea Comitetului liderilor. Este poate o înțelegere între Grupul minorităților și PSD.

Aici se invocă nerespectarea ponderilor stabilite prin algoritm. Aici, în primul rând, vreau să vă readuc aminte că noi am avut o negociere în care se stabilise o pondere care, în mod evident, a fost încălcată. Partidul Național Liberal având o reprezentare de 30% la nivel parlamentar, avea dreptul la trei locuri, adică la două locuri din cele șase. Cu toate astea, un singur candidat a întrunit numărul de voturi, încălcându-se și ponderea parlamentară și negocierea care fusese făcută anterior.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Comitetul liderilor. Există.

Domnul Ludovic Orban:

Asta e prima obiecție apropo de.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Numai o secundă.

Domnul Ludovic Orban:

Lăsați-mă să termin, domnule președinte.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule președinte, numai o secundă. Dacă există această înțelegere, dacă ponderile sunt scrise în lege, că, dacă nu sunt scrise în lege, n-avem competență.

Domnul Ludovic Orban:

În mod evident că nu sunt scrise în lege, dar, dacă se invocă ponderile, vreau și eu să evidențiez faptul că o negociere care a fost făcută și care ține de cutumă, nu neapărat de Regulament sau de lege, nu a fost respectată. Și, dacă acum este invocat acest criteriu, că nu s-a respectat o pondere care fusese negociată, noi nu am participat la nicio negociere.

Al doilea lucru pe care vreau să vi-l spun. Nu poți să audiezi un singur reprezentant, un singur candidat din partea unui grup parlamentar. Dacă doriți, trebuie să solicitați reluarea procedurii de audiere a tuturor candidaților. Acolo au fost aproape 20 de candidați din partea multor organizații neguvernamentale, unele dintre ele chiar organizații neguvernamentale care reprezentau minorități naționale. Nu poți, procedural, să audiezi un singur candidat, ca să. ce? Să-l votezi în locul cui?

Au fost șase candidați care au întrunit numărul de voturi necesar. Ca atare, dacă tot discutăm de reluarea procedurii, ea trebuie reluată de la capăt, pentru toți candidații.

Asta e și propunerea oficială pe care o formulez.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule Orban, eu am înțeles altceva din intervenția domnului președinte al Comisiei pentru drepturile omului. Eu am înțeles cu totul și cu totul altceva.

Comisiile reunite au audiat 20 din cei 21 de candidați. Aceasta este o altă speță: omisiunea unui candidat la audieri. Nu a vorbit domnul Păun de nicio pondere, nu a vorbit de nicio chestiune strict legată de apartenența la viitorul CNCD.

Domnul Ludovic Orban:

Să vedem stenograma. Cum adică?

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnul Păun a început discursul Domniei Sale cu acest argument: candidatul pe care Grupul minorităților naționale l-a propus să fie audiat nu a fost audiat și nu a fost invitat la audieri. Aceasta este o speță de competența noastră și putem s-o facem. Refacerea audierilor nu este o speță de competența Birourilor permanente reunite, decât dacă Comitetul liderilor sau Birourile permanente reunite constată nereguli în desfășurarea audierilor. În rest, nu putem să spunem cine, unde, ce pondere are, pentru că, din ceea ce știu eu, în lege nu este scrisă această chestiune, ci votul din plenul reunit va stabili care sunt cei șase candidați care vor întruni majoritatea stabilită de Regulamentul comun.

Dacă există o altă chestiune, eu n-am nicio problemă. Eu așa am înțeles.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Domnule președinte al Camerei și stimați colegi deputați și senatori,

Propunerea mea este următoarea: să dăm curs propunerii venite din partea domnului deputat Păun pentru audierea persoanei pe care o recomandă Grupul minorităților, mâine dimineață. Comisia - evident, nu putem să plecăm de la premiza că îi acordă automat aviz - poate să-i acorde aviz sau poate să nu-i acorde aviz. În cazul în care îi acordă aviz, atunci, noi va trebui să suplimentăm lista persoanelor care au fost audiate și care au primit aviz favorabil cu persoana recomandată de Grupul minorităților naționale și va fi întocmită lista care va fi supusă votului plenului. Da?

Asta este propunerea pe care doresc să v-o fac, în esență.

Domnule deputat Orban, vă rog.

Domnul Ludovic Orban:

Domnule președinte,

Cu tot respectul, au fost 21 de candidați, din care 20 s-au prezentat. E de vină comisia, sunt de vină Birourile permanente reunite, comisiile reunite care au făcut audierile, că nu s-a prezentat candidatul? Adică. noi ce facem? Întrunim din nou comisiile parlamentare reunite - e vorba de trei comisii - ca să audiem un candidat care, probabil, nu s-a prezentat din cauza faptului că nu s-a trezit dimineață?

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Nu știu de ce nu s-a prezentat.

Domnul Ludovic Orban:

Chiar nu vă înțeleg. Asta mi se pare.

Cum adică a fost prezent? De ce n-a fost audiat, dacă a fost prezent, dacă au fost audiați toți candidații?

(Discuții în sală.)

Cum, domnule, dacă e un om prezent în sală.? Mi se pare un argument de o subțirime inimaginabilă. Iar acum, numai ca să încercăm să amenajăm niște lucruri care țin de pondere politică, să încălcăm niște principii fundamentale, mi se pare incorect și inacceptabil pentru noi.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Domnule deputat Păun, vă rog.

Domnul Nicolae Păun:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Chiar nu doresc să intru în polemică cu colegul deputat Orban, dar vă rog să observați că avizul nu este semnat de mine, în calitate de președinte, pentru că aceste observații le-am făcut chiar în timpul audierilor, chiar la finalul audierilor. M-am retras din plen și am spus că nu pot să semnez un aviz. pe o procedură care nu a fost respectată.

Asta voiam să menționez. Vă mulțumesc.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Vă mulțumesc.

Supun votului dumneavoastră propunerea pe care v-am făcut-o. Deci, în esență, mâine dimineață se reunesc comisiile, fac audierea candidatului propus de Grupul minorităților și îl înscriem pe ordinea de zi.

Cine este pentru?

Vă rog să numărați. 14 voturi pentru.

Voturi împotrivă? 4 voturi împotrivă.

Abțineri? Niciuna.

Propunerea a fost aprobată.

Trecem la punctul următor. Punctul 2.

Da, domnul deputat Neacșu.

Domnul Marian Neacșu:

Dacă-mi permiteți, domnule președinte al Senatului.

Înțeleg că noi prognozăm ca, în cursul zilei de mâine, să avem o ședință a plenului reunit. Aceste posturi vor trebui să intre în vigoare imediat după sărbătorile de Paști și, în măsura în care mâine am avea un plen reunit, atunci, trebuie să aveți în vedere că înaintea acelui plen reunit trebuie să avem o ședință de cinci minute, probabil, a Birourilor permanente reunite, în care.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Bun. Vă mulțumesc.

Domnul Marian Neacșu:

Mulțumesc.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Vă fac propunerea ca mâine, la ora 12.00, să facem ședința Birourilor permanente reunite și, la 12.30, plenul reunit.

Sunteți de acord? Da? Vă mulțumesc.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 16 august 2022, 18:15
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro