ȘEDINȚELE BIROULUI PERMANENT AL CAMEREI DEPUTAȚILOR

Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 2 februarie 2009 ora 17:40

19. Scrisoare din partea domnilor deputați Mircea Lubanovici, William Gabriel Brânză, Koto Iosif și Panțîru Tudor privind deschiderea unor birouri parlamentare
aprobată consultă pdf icon

Vorbitor: Preda Cezar-Florin

Scrisoare din partea domnilor deputați Mircea Lubanovici, William Gabriel Brânză, Koto Iosif și Panțîru Tudor privind deschiderea unor birouri parlamentare Domnul Cezar-Florin Preda:

Doamna președintă, aici cred că intrăm în niște precizări, domnul secretar general, pe care ar trebuie să nu le facem - cu privire la de câte ori se pleacă. Eu nu cred că trebuie să intrăm în asemenea chestiuni - nici cu maxim, nici cu minim. Trebuie să facem pe o reducere și să avem grijă, că aici sunt deplasări mari. Dacă se pleacă pe o chestie de asta, nu mai pot fi controlate, și vă rog să vă gândiți că pleacă din cheltuielile aprobate pe total Cameră, și acestea se vor epuiza pe niște pretenții de colegiu.

Domnilor, am fost aleși în colegiu. Nici colegiile din țară, din țara noastră, din România, indiferent că ești la Buzău, că ești la București, că ești la Dolj, nu au stabilite corect, pe lege, atribuțiile și drepturile unui deputat în colegiul uninominal. De ce am face o chestiune premergătoare pentru acești domni, care pot să aștepte șase luni, până reușim, că nu înnebunește activitatea politică în colegiul acela în următoarele șase luni, încât să creăm niște precedente, niște drepturi, pe care noi pe urmă să le luăm drept cutume și să începem să plecăm în calculul bugetelor și a prevederilor legale de la aceste sume cheltuite. Eu zic să nu ne aruncăm, să cerem puțină decență, să cerem puțină reținere de la toți care sunt din diaspora, că sunt PD-L, că sunt PSD, că sunt PNL. Să aștepte până reușim să găsim un cadru legal, să nu mai facă atâta caz, că trebuie să plece și la Montreal, și în America și în Japonia. Să stea puțin liniștiți, că țara este în recesiune economică și pentru colegiile lor. Eu zic să fim puțin mai ponderați. Ei cer, ei vor. Nici în colegiile care sunt, văd aici cu deschiderea colegiilor. Păi vreau să vă spun că orice deputat sau orice senator ales într-un colegiu are un birou parlamentar. La Senat este mai rapid, pentru că se ocupă Senatul de biroul lui parlamentar, dar la Cameră pot să-mi deschid șapte, dar mi le deschid eu, Preda Cezar, și mă duc eu, pe cheltuiala mea.

Deci, chestiunile acestea legate de a imagina acum cum se deschide, eu vă rog să așteptăm, să lăsăm să vedem exact ce se întâmplă, să nu deschidem o cutie de drepturi, pentru că dumneavoastră căutați poziții de decontare acum, prin ce faceți aici. Este clar, căutați să încadrați în buget cheltuielile lor. Nu știu dacă directorii de la afaceri externe or să gireze tot timpul deplasările lor, pentru că acelea se fac în baza unor memorandum-uri, unor acțiuni, deci nu se fac simplu, așa, că vreau să plec la Kyoto și dă-mi mie aprobare.

Scuzați-mă, cunosc problema. Când discutăm de Direcția de afaceri externe, discutăm despre ceea ce înseamnă un calendar de acțiuni. Dacă putem integra acești parlamentari ai noștri, care au colegii în afara țării, în acțiunile acestea parlamentare, lipite de ele, lipite de grupul de prietenie, trebuie să le lipim de un calendar care este al Camerei și numai în limita aceasta să le oferim posibilitatea să-și vizitele colegiile, până când legea le va da un milion de drepturi.


.............................
Domnul Cezar-Florin Preda:

Domnule secretar general, dar domnul Kelemen văd că la primul punct, scuzați-mă doamnă președinte, făcea descrierea la ce înseamnă circumscripție și ce înseamnă colegiu. De ce nu ne ducem tot în partea aceasta? De ce vorbim de colegii, când este vorba de bani?