ȘEDINȚELE BIROULUI PERMANENT AL CAMEREI DEPUTAȚILOR

Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite din 16 februarie 2009 ora 14:00

Vorbitor: Preda Cezar-Florin

Memorandum intern: Organizarea acțiunilor de relații externe care decurg din deținerea de către Parlamentul României a Președinției Inițiativei Central-Europene - Dimensiunea Parlamentară (ICE-DP), în anul 2009 Domnul Cezar-Florin Preda:

Domnule vicepreședinte, e pe cale logică chestia aceasta, dacă eu preiau comisia acum, iar el este un raport făcut în 2008, eu să-mi însușesc raportul comisiei și activității comisiei pe 2008 și 2007? Care este logica? Dacă există o logică, eu o fac.

Eu puteam să am aici ceva de spus, dar nu am spus și, dacă doriți să facem o analiză profundă, vedeți că s-au făcut rapoarte pe 2007 și 2008 ale comisiei fără să existe raportul SRI-ului, asta era o chestiune care putea să fie interesantă. Dar dacă comisia a făcut acest lucru, și-a însușit, au lucrat, sunt toți din toate partidele, au semnat, ce se le fac eu, dacă ei au analizat! Cum aș putea să am o poziție altfel, când eu nu cunosc ce au făcut ei?


.............................
Domnul Cezar-Florin Preda:

Doamna președinte, logica domnului vicepreședinte este corectă, eu mi-o însușesc și atunci, vă propun să mă lăsați să fac eu un raport la raportul din 2008.


.............................
Domnul Cezar-Florin Preda:

Doamna președinte, repet. Eu am crezut și cred, în continuare, că aceste rapoarte de activitate ale comisiei sunt rapoarte bazate atât pe bonitatea Serviciului Român de Informații, cât și pe planul pe care l-a avut comisia în anul 2007 și 2008 și este o descărcare. Dar dacă dumneavoastră, plenul, Birourile permanente solicită să facem sau cineva solicită acest lucru, eu mi-l însușesc și am să-mi iau această responsabilitate de a discuta cu vechea comisie, cu vechii membri și să aduc înapoi, în atenție, ceea ce trebuie, până la urmă, votat.


.............................
Domnul Cezar-Florin Preda:

Doamna președinte, nu am vrut să intrăm în aspecte de formă. Dumneavoastră, dacă vă uitați la data semnării acestui document, vedeți că această comisie nu avea dreptul, nimeni nu avea dreptul să semneze pe aceste documente, să semneze noua comisie, în februarie, pe 3 februarie nu era constituită Comisia SRI, iar semnătura președintelui și secretarului sunt nule, de drept, amândouă semnăturile. Deci putem discuta, acum, despre forma de înaintare, cine înaintează acest lucru, adică eu, în noua mea funcție, bineînțeles, aducând documentul vechi și atunci vă solicit pentru că este clar că este nelegal pe formă acest document adus aici, în fața dumneavoastră, să-mi dați voie ca la următorul Birou permanent să prezint o înaintare corectă, legală a acestor documente care au făcut obiectul analizei activității comisiei.


.............................
Raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea Societății Române de Televiziune Domnul Cezar-Florin Preda:

După atâta răutate, eu vroiam să zic că nici eu nu cunosc termenii aceștia, poate că domnul Vasiliu îmi explică cum este cu clasările și cu casările. Asta, pentru mine, ca pe viitor să am și eu această chestiune și să mă folosesc de ea.

Vă mulțumesc.


.............................
Domnul Cezar-Florin Preda:

Domnule vicepreședinte,

Domnilor președinți,

Eu cred că noi intrăm într-o chestiune care ar trebui să o stopăm. Când înființăm o comisie de anchetă, ea trebuie să-și dea valoarea, mandatul în legislatura pentru care a fost înființată. Mie mi se pare o prostie să extinzi valabilitatea unei comisii de anchetă într-o altă legislatură, există acum, întâmplător domnul Kelemen Hunor a găsit un membru, dar există posibilitatea să nu mai găsești nici un membru. Ce facem noi aici? Lăsăm la întâmplare?

Eu cred că aici ar trebui să stabilim, prin regulament, că o comisie de anchetă nu are valabilitate decât pe perioada legislaturii respective și orice raport care nu a fost comunicat de această comisie de anchetă nu mai poate fi prezentat în noua legislatură, așa este corect.