ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr.54 din 30 aprilie 2002
privind constituirea și menținerea stocurilor minime de siguranță pentru țiței și produse petroliere
![]() |
Textul actului publicat în M.Of. nr. 319/14 mai. 2002 |
![]() |
Guvernul României adoptă prezenta ordonanță de urgență.
Art. 1. - (1) Prezenta ordonanță de urgență stabilește condițiile de constituire, menținere, control și supraveghere a stocurilor minime de siguranță pentru țiței și produse petroliere, denumite în continuare stocuri minime.
(2) Stocurile minime se folosesc în cazul apariției unei disfuncționalități în aprovizionarea pieței interne cu țiței și produse petroliere.
Art. 2. - Constituirea stocurilor minime se face de către Administrația Națională a Rezervelor de Stat și de către persoanele juridice prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanță de urgență.
Art. 3. - Obligațiile Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și ale persoanelor juridice care constituie stocurile minime sunt următoarele:
Art. 4. - Categoriile de produse petroliere luate în calculul consumului intern sunt următoarele:
Art. 5. - (1) Stocurile minime includ:
(2) Stocurile minime exclud:
Art. 6. - Nivelul stocurilor minime este echivalent cu consumul intern mediu zilnic al produselor petroliere prevăzute la art. 4, realizat pentru 67,5 zile din anul calendaristic precedent.
Art. 7. - Constituirea stocurilor minime se realizează etapizat începând cu anul 2002, pe o perioadă de maximum 10 ani.
Art. 8. - (1) Finanțarea stocurilor minime se realizează în proporție de 50% de la bugetul de stat pentru constituirea de către Administrația Națională a Rezervelor de Stat a jumătate din nivelul anual aprobat al stocurilor și în proporție de 50% din sursele proprii ale persoanelor juridice prevăzute în anexă, pentru constituirea celeilalte jumătăți din nivelul anual aprobat al stocurilor.
(2) Cheltuielile pentru menținerea stocurilor minime constituite de Administrația Națională a Rezervelor de Stat, aflate în custodie la persoanele juridice prevăzute în anexă, revin în sarcina acestora.
Art. 9. - (1) Stocurile minime pot fi menținute sub formă de țiței, produse intermediare și produse finite.
(2) Produsele finite vor fi luate în considerare în cantitățile existente ca atare, iar țițeiul brut și produsele intermediare vor fi exprimate în echivalent produse finite, proporțional cu produsele finite ce au rezultat din prelucrare în decursul anului calendaristic precedent.
Art. 10. - (1) Ministerul Industriei și Resurselor este autoritatea competentă care coordonează constituirea, menținerea, controlul și supravegherea stocurilor minime.
(2) Ministerul Industriei și Resurselor propune Guvernului nivelul stocurilor minime și structura sortimentală a acestora în condiții nediscriminatorii și de transparență.
(3) Ministerul Industriei și Resurselor are următoarele atribuții și răspunderi principale:
(4) Nivelul anual al stocurilor minime, structura sortimentală și defalcarea acestora pe persoanele juridice prevăzute în anexă, precum și spațiile de depozitare la aceste persoane juridice, pentru constituirea în custodie de către Administrația Națională a Rezervelor de Stat a nivelului anual aprobat pentru aceasta, se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
(5) În cursul anului poate fi operată modificarea structurii sortimentale și a defalcării pe persoane juridice, în cadrul limitelor anuale aprobate, prin ordin al ministrului industriei și resurselor.
Art. 11. - (1) Constituie contravenții următoarele fapte și se sancționează astfel:
(2) Constatarea contravențiilor prevăzute la alin. (1) și aplicarea sancțiunilor se fac de către personalul anume împuternicit de Ministerul Industriei și Resurselor.
(3) Contravențiilor prevăzute la alin. (1) le sunt aplicabile prevederile Ordonanței Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată și modificată prin Legea nr. 180/2002.
Art. 12. - Prezenta ordonanță de urgență intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE
Contrasemnează:
Ministrul industriei și resurselor,
Dan Ioan Popescu
Ministrul finanțelor publice,
Mihai Nicolae Tănăsescu
București, 30 aprilie 2002.
Nr. 54.
ANEXĂ
LISTA
persoanelor juridice care constituie stocuri minime
1. Rafinării:
2. Unități care au obiect de activitate depozitarea și distribuția angro:
3. Operatori de încărcare/descărcare și transport de țiței și produse petroliere:
4. Principali consumatori:
5. Alte persoane juridice*).
Declinare de raspundere: Informațiile publicate în aceasta rubrică, precum și textele actelor normative nu au caracter oficial.