Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE
Comunicat de presa din 01 martie 2016
COMUNICAT DE PRESĂ ^
privind participarea la Reuniunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (Viena, 25-26 februarie 2016)

Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE a luat parte, la Viena, în perioada 25-26 februarie 2016, la Reuniunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa. La această acțiune, Camera Deputaților a fost reprezentată de doamna deputat Rodica Nassar, vicepreședinte al Camerei Deputaților și președintele Delegației, de domnul deputat Victor Paul Dobre, președintele Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, și de domnul deputat Ioan Hulea, membri ai delegației.

^
Activitățile desfășurate în cadrul evenimentului de la Viena au cuprins lucrări ale celor trei comisii generale, reuniunea Comisiei Permanente a șefilor de delegații și reuniuni în sesiuni plenare.
Agenda Reuniunii de iarnă a inclus următoarele subiecte: Securitatea transnațională în regiunea OSCE: combaterea terorismului; Gestionarea migrației: oportunități și provocări economice în regiunea OSCE; Drepturile omului aplicabile migranților și refugiaților.
În ultima zi a lucrărilor a avut loc o dezbatere specială dedicată crizei migranților și refugiaților în spațiul OSCE: consolidarea unui răspuns comun.
Doamna deputat Rodica Nassar a intervenit în cadrul dezbaterilor pe tema drepturilor omului aplicabile migranților și refugiaților, afirmând că România acționează solidar, contribuind la efortul comun în plan european de gestionare a provocării reprezentate de criza migranților și refugiaților.
Președintele Delegației a mai adăugat că România, în calitate de stat parte la convențiile europene și internaționale în materie, face eforturi ca să asigure migranților și refugiaților atât deplina protecție a drepturilor și libertăților fundamentale, precum și resursele necesare pentru respectarea standardelor internaționale în materie.
Domnul deputat Victor Paul Dobre a avut intervenții în cadrul dezbaterilor pe tema oportunităților și provocărilor economice în regiunea OSCE din perspectiva gestionării migrației și pe tema consolidării unui răspuns comun în privința crizei migranților și refugiaților în spațiul OSCE.
Cu privire la aspectele ce țin de gestionarea migrației și oportunitățile economice, domnul deputat Dobre a precizat că, alături de provocări, migrația are și potențialul de a genera forțe pozitive în dezvoltarea economică, socială și culturală a societăților, atât pentru statele de destinație, cât și pentru cele de origine. Cu toate acestea, procesul captării forțelor pozitive ale migrației nu este simplu și implică voință politică. În acest context intervine necesitatea implementării unor cadre naționale eficiente de management al fenomenului migrației, care să pună în valoare aspectele pozitive ale migrației și potențialul acesteia de a contribui la stabilitate și dezvoltare.
În dezbaterea privind consolidarea unui răspuns comun în privința crizei migranților și refugiaților, domnul deputat Victor Paul Dobre a afirmat că România pledează pentru o abordare cuprinzătoare bazată pe relocare, protecția frontierelor externe, precum și pe identificarea soluțiilor pentru cauzele profunde ale fenomenului. În acest scop, atenția trebuie concentrată pe o bună cooperare cu țările de origine și de tranzit ale migranților.
Parlamentarul român a mai afirmat că România, ca membră a Uniunii Europene, înțelege presiunea cu care se confruntă unele state membre, dar măsurile unilaterale trebuie să fie temporare și conforme actualului acquis al UE. Prin urmare, este susținută adoptarea unor soluții de comun acord la nivel internațional.
Un punct de remarcat pe ordinea de zi a reuniunii a fost discursul domnului ambasador Cristian Istrate, șeful Misiunii Permanente a României pe lângă Organizațiile Internaționale de la Viena, susținut în calitatea domniei sale de președinte al Comitetului de Securitate al OSCE. Domnul ambasador Istrate a trecut în revistă principalele probleme care reprezintă priorități cheie ale acțiunilor Comitetului de Securitate în acest an, astfel: migrația, terorismul, securitatea cibernetică. Totodată, domnul ambasador a reafirmat angajamentul Comitetului de Securitate de a fi pregătit să ofere o contribuție substanțială în sprijinirea îndeplinirii mandatului OSCE privind combaterea amenințărilor transnaționale.
În cadrul lucrărilor, participanților din cele 57 de state li s-au adresat, printre alții, domnul Ilkka Kanerva, Președintele AP OSCE, domnul Gernot Erler, Reprezentantul special al guvernului federal al Germaniei pentru Președinția germană a OSCE în anul 2016, domnul Lamberto Zannier, Secretarul general al OSCE, domnul Serghei Narîșkin, Președintele Dumei de Stat a Federației Ruse, domnul Kassym-Jomart Tokayev, Președintele Senatului din Kazahstan, domnul Michael Link, Directorul ODIHR (Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului).